Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Το ποδόσφαιρο δεν έγινε... θύμα της ΕΠΟ

Το ποδόσφαιρο δεν έγινε... θύμα της ΕΠΟ
Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2022 - 22:54
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Η καταγγελία που έκανε η ΕΠΟ στις FIFA, UEFA δήθεν για παρέμβαση του Αυγενάκη στο αυτοδιοίκητο, με αφορμή διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την οπαδική βία για συμμετοχή στο συμβούλιό της, χωρίς δικαίωμα ψήφου εκπροσώπων του ΠΣΑΠ, της ΟΔΠΕ και της ομοσπονδίας προπονητών αφορά όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εκ του αποτελέσματος, δηλαδή από την εξέλιξη της «βροχής» των ανακοινώσεων εκτέθηκε η ομοσπονδία και η καταγγελία ήταν άνευ λόγου και αιτίας. Το ποδόσφαιρο δεν έγινε... θύμα της ΕΠΟ, επειδή οι ξένοι αξιωματούχοι των διεθνών ομοσπονδιών δεν είναι «κουτόφραγκοι».

Δεν είναι λίγο η ΕΠΟ να υποστηρίζει στην επιστολή που φέρει τις υπογραφές των Δημητρίου, Φιλιππούση ότι «η επίμαχη διάταξη ΔΕΝ υπάρχει στην παράγραφο 6 του άρθρου 22 του Ν.2725/1999 γιατί απλά η αρχική διάταξη του άρθρου 22 έχει 5 παραγράφους» και η πλευρά του Αυγενάκη να παραθέτει το σχετικό ΦΕΚ για τον νόμο 4726 (Σεπτέμβριος του 2020), όπου στο άρθρο 7, παρ. 6 αναφέρεται αυτολεξεί ότι «για τη σύγκληση, συγκρότηση και λειτουργία της Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.), συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής αρχαιρεσιών, εφαρμόζονται αποκλειστικά οι διατάξεις του καταστατικού της, ακόμη κι αν παρεκκλίνουν του παρόντος».

Από το τελευταίο βγαίνει συμπέρασμα ότι πρόκειται για διάταξη που ισχύει. Επίσης, φαίνεται πως η ΕΠΟ πήγε να δημιουργήσει γενικό πρόβλημα στο ποδόσφαιρο, στο βωμό της κόντρας της με τον Αυγενάκη. Η τιμωρία σε περιπτώσεις παραβίασης του αυτοδιοίκητου από την κυβέρνηση θα ήταν Grexit, δηλαδή αποκλεισμός των συλλόγων και της Εθνικής από κάθε διοργάνωση και όλοι οι ξένοι θα έμεναν ελεύθεροι.

Μετά από όλα αυτά, πως να πάρουν στα σοβαρά την ΕΠΟ; Να τονίσουμε ότι για πρώτη φορά την τελευταία εικοσαετία η ομοσπονδία αποκλείστηκε από τις επαφές της κυβέρνησης με τις FIFA, UEFA, με απόφαση των υπερκείμενων ποδοσφαιρικών αρχών. Αφενός θεωρούν ότι δεν έχει να προσφέρει κάτι αφετέρου δεν αποκλείεται να τη θεωρούν και αναξιόπιστη, άσχετα αν δεν μπορούν να το πουν. Το γεγονός ότι η ολιστική μελέτη αλλάζει τη δομή της οδηγεί σε πολλά συμπεράσματα.

Διαβάστε επίσης