Ντουντούκα
Στο 9-0 το σερί του Θρύλου επί του Παναθηναϊκού!
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 FM

Τα σχέδια του Κλάτενμπεργκ για τη διαιτησία

Τα σχέδια του Κλάτενμπεργκ για τη διαιτησία
Τρίτη, 10 Μαΐου 2022 - 21:40
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Ο κύβος ερρίφθη! Ηδη, ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ πήρε εντολή από την FIFA και την UEFA να σχεδιάσει την επόμενη μέρα στη διαιτησία. Η παραμονή του στην ηγεσία της ΚΕΔ θεωρείται δεδομένη, όπως ήδη έχουμε αποκαλύψει εδώ και καιρό, και η επέκταση του συμβολαίου του δεν αμφισβητείται από όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Κλάτενμπεργκ βάζει στόχους και για την επόμενη μέρα. Αυτοί συνοψίζονται σε επτά βήματα, τα οποία θα οδηγήσουν τη διαιτησία στην ανεξαρτησία της και τους ρέφερι στη βελτίωση του επιπέδου τους.

Αναλυτικά:

1) Η ανεξαρτησία της διαιτησίας «φιγουράρει» στην ολιστική μελέτη. Ήδη το πρώτο βήμα έγινε με τη μεταφορά των γραφείων της ΚΕΔ στις εγκαταστάσεις του VAR και στόχος είναι να αποκοπεί κάθε σχέση με την ΕΠΟ και απλά η ομοσπονδία να επικυρώνει για τα πάντα που έχουν σχέση με την ΚΕΔ.

2) Ο Κλάτενμπεργκ ρίχνει μεγάλο βάρος στο να μείνουν και οι συνεργάτες του (Κόλινς, Καπέλα και Μπένετ). Δεν θέλει Ελληνες, όπως προσπαθούν να του επιβάλουν από την ΕΠΟ. Όχι, άδικα, καθώς η επιτυχία του βασίζεται στο ότι ο Αγγλος δεν έχει σχέσεις με αποκαλούμενους «διαιτητο-πατέρες».

3) Θα βγάλει πίνακες μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Είναι το διάστημα που θα επισημοποιηθεί η επέκταση της συνεργασίας του με την ΕΠΟ, για την επόμενη σεζόν, πιθανόν και για δυο επόμενες αγωνιστικές περιόδους.

4) Θέλει VAR και ξένους διαιτητές και στη Super League 2.

5) H FIFA και η UEFA του έχουν ζητήσει τετραετές πλάνο ανάπτυξης. Σκοπός η «παραγωγή» νέων ρέφερι καθώς πέρσι το καλοκαίρι δεν ανέβασε κανέναν, το ίδιο θα κάνει και φέτος με εξαίρεση αυτούς που υποβίβασε, επειδή θεωρεί ότι δεν υπάρχουν «θεμέλια». Η καλύτερα, πρόκειται για θεμέλια που δεν κρατάνε γερά και δεν μπορούν να στηρίξουν το μέλλον.

6) Νέο μοντέλο εκπαίδευσης από τον Κλάτενμπεργκ. Θα κάνει πιο συχνά μαθήματα στους ρέφερι, βοηθούς, παρατηρητές, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Παράλληλα και προετοιμασία για τους αγώνες που ορίζονται.

7) Στήριξη στους διεθνείς ρέφερι. Θα τους προετοιμάζει και για τους αγώνες τους στο εξωτερικό. Εξετάζεται η περίπτωση να έχουν περισσότερο εκπαιδευτικό φόρτο από τους άλλους ρέφερι.

Κάνουν λάθος όσοι λένε ότι ο Κλάτενμπεργκ δεν ασχολείται. Οι ρέφερι καλούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα για εκπαίδευση και μάλιστα με φάσεις από τους τελευταίους αγώνες που σφύριξαν. Επίσης, αποστέλλουν στην ΚΕΔ τα δεδομένα με τις προπονήσεις τους, για να ελέγχεται η φυσική τους κατάσταση.

Διαβάστε επίσης

«Καμπανάκι» με τους ξένους ρέφερι

«Καμπανάκι» με τους ξένους ρέφερι

Ρεζιλεύονται οι ρέφερι χαμηλού επιπέδου που έρχονται στην Ελλάδα. Μετά τους Ιταλούς Τσίφι και Φάμπρι στην Τούμπα, ήρθε ο Γκόμεθ που, επίσης, έδειξε κατώτερος των περιστάσεων.