Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ακατάλληλοι για τη διαιτησία ΕΠΟ και Μπαλτάκος

Ακατάλληλοι για τη διαιτησία ΕΠΟ και Μπαλτάκος
Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2022 - 16:36
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Η διαιτησία είναι υπό επιτροπεία από τις FIFA, UEFA επειδή η ΕΠΟ κρίθηκε ακατάλληλη να την έχει κάτω από την ομπρέλα της. Δεν άλλαξε κάτι ούτε με την εκλογή του Μπαλτάκου αν αναλογιστούμε ότι δεν ασχολείται με την Εθνική ή με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο αλλά με το ποιος θα είναι αρχιδιαιτητής!

Το μόνο που προέκυψε, πέραν της επίσημης ανακοίνωσης, από τη συνάντηση του προέδρου της ΕΠΟ Τάκη Μπαλτάκου με τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, την 1η Ιουλίου στο Παρίσι στα νέα γραφεία της FIFA, είναι ότι ο πρώτος του ζήτησε ονόματα υποψήφιων αρχιδιαιτητών. Δεν μίλησαν, για παράδειγμα, για το πώς θα αποκτήσει η Εθνική προπονητικό κέντρο ή τι πρέπει να γίνει για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

Αραγε ο Μπαλτάκος ενημέρωσε τον Ινφαντίνο ότι θέλει να αποκτήσει τον έλεγχο της διαιτησίας μια ομοσπονδία η οποία δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της; Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΠΟ δεν χρωστά χρήματα μόνο στους Ελληνες ρέφερι, το χειρότερο είναι ότι οφείλει και στους ξένους οι οποίοι διαμαρτύρονται εδώ και μήνες, χωρίς να εισακούγονται.

Θέμα αξιοπιστίας

Δεν ενδιαφέρει την ΕΠΟ ότι πλήττεται η αξιοπιστία της με συνέπεια να υπάρξει κίνδυνος κάποιοι ξένοι ρέφερι να αρνούνται να έρθουν στην Ελλάδα; Δεν ενδιαφέρει την ΕΠΟ για το ότι οι FIFA, UEFA, εδώ και έξι χρόνια, στέλνουν επιστολές για να πληρώνονται οι ρέφερι στην ώρα τους; Το ότι καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων δείχνει ότι η ΕΠΟ είναι ακατάλληλη. Το να μην πληρώνονται οι διαιτητές στην ώρα τους έχει να κάνει με την αξιοπιστία της ΕΠΟ.

Εκτεθειμένος με Κλάτενμπεργκ

Ο Μπαλτάκος ζήτησε από τον Ινφαντίνο ονόματα υποψήφιων αρχιδιαιτητών! Όμως, εξήγησε στον πρόεδρο της FIFA γιατί δεν θέλει τον Κλάτενμπεργκ; Εξήγησε γιατί δεν ήθελε τον Αγγλο πριν ακόμη εκλεγεί πρόεδρος της ΕΠΟ; Εξήγησε γιατί του επιτέθηκε με δηλώσεις αμφισβήτησης, αμέσως μόλις εξελέγη στην προεδρία της ΕΠΟ και γιατί δεν συναντήθηκε μαζί του; Εξήγησε για ποιους λόγους τον κατηγορεί, ενώ δεν τον είχε συναντήσει τουλάχιστον εθιμοτυπικά, όπως συνηθίζεται; Εξήγησε τι ακριβώς προσάπτει στον Κλάτενμπεργκ πέρα από το εθιμοτυπικό;

Στο ίδιο μήκος κύματος με την ΑΕΚ

Ο Μπαλτάκος δείχνει ότι λειτουργεί πραξικοπηματικά. Τουλάχιστον, σε αυτό το συμπέρασμα μας οδηγούν οι κινήσεις του. Είναι δυνατόν η συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων να ψήφισε στη Super League υπέρ του Κλάτενμπεργκ και ο πρόεδρος της ΕΠΟ να δηλώνει ότι δεν τον θέλει και να μην τον συναντά; Για την ιστορία, μόνο η ΑΕΚ ψήφισε κατά του Κλάτενμπεργκ στη Λίγκα, ο ΠΑΟΚ επιφυλάχθηκε και ο Βόλος δεν πήρε θέση.

Η μεγάλη πρόοδος

Η FIFA και η UEFA οφείλουν να καταλάβουν ότι με τους χειρισμούς που γίνονται υπάρχει κίνδυνος η διαιτησία να γυρίσει πολλά χρόνια πίσω. Όλα αυτά, ενώ η επιτροπεία τους έλυσε το πρόβλημα και οι υπερκείμενες ποδοσφαιρικές αρχές θα έπρεπε να είναι ευχαριστημένες που οι ΠΑΕ συμφωνούν στο πρόσωπο ενός αρχιδιαιτητή που είναι ο Κλάτενμπεργκ. Για όσους ξέρουν καλά το ελληνικό ποδόσφαιρο, αυτό δείχνει μεγάλη πρόοδο. Και οφείλεται στο ότι ο Αγγλος απέδειξε ότι είναι το απόλυτο αφεντικό στη διαιτησία, καταργώντας τα «συνεργεία» και το παραποδόσφαιρο.

Πραξικόπημα και με τους δικαστές

Και στην περίπτωση της αθλητικής δικαιοσύνης ο Μπαλτάκος λειτουργεί πραξικοπηματικά. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ δήλωσε ότι θα καθαιρεί τους τακτικούς δικαστές από τα πειθαρχικά όργανα αν δεν έχουν βγάλει, κατά την κρίση του, αποφάσεις τρεις μέρες μετά την εκδίκαση μιας υπόθεσης. Μάλιστα, όρισε και καταστατική ΓΣ στην Ξάνθη, προκειμένου να ψηφιστεί σχετική διάταξη. Από πού και πού η ΕΠΟ έχει δικαίωμα να ελέγξει τακτικούς δικαστές και να παρεμβαίνει στο έργο τους; Που είναι η ανεξάρτητη αθλητική δικαιοσύνη; Μήπως θέλει οι τακτικοί δικαστές να παραιτούνται και να μην στελεχώνουν τις δικαστικές επιτροπές του ποδοσφαίρου;

Το ποδόσφαιρο δεν είναι τσιφλίκι τους

Για να συνοψίσουμε. ΕΠΟ και Μπαλτάκος ξεχνούν ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι τσιφλίκι τους. Δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η πρόοδος του αθλήματος εξαρτάται από τους επενδυτές που βάζουν χρήματα στις ΠΑΕ. Από αυτούς εξαρτάται αν θα πάει μπροστά, άρα είναι ένας καλός λόγος η Super League να αποφασίζει μόνη της για θέματα που την αφορούν.

Οι μάχες του Ολυμπιακού σε Ελλάδα και Ευρώπη με live streaming 21+ και ενισχυμένες αποδόσεις | Ρυθμιστής: ΕΕΕΠ | Κίνδυνος Εθισμού & Απώλειας Περιουσίας | ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε Υπεύθυνα.

Διαβάστε επίσης