Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Και η ξεφτίλα της διαιτησίας έχει όριο

Και η ξεφτίλα της διαιτησίας έχει όριο
Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022 - 01:10
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Ως εδώ και μη παρέκει. Οι Έλληνες διαιτητές δεν είναι μόνο κατώτεροι των περιστάσεων, δεν κάνουν για να σφυρίζουν. Και η ξεφτίλα της διαιτησίας έχει ένα όριο. Όμως, οι Έλληνες ρέφερι με «σημαιοφόρο» τον Φωτιά, το ξεπέρασαν, άγγιξαν τα προκλητικά σκάνδαλα, όπως αποδείχθηκε στο ματς Ολυμπιακός-Βόλος 1-1. Δεν σφυρίζουν τους αγώνες με βάση τους κανονισμούς αλλά με βάση την... εξυγίανση, λες και έχουν άγχος μην τους φάνε από τον πίνακα, σα να συναγωνίζονται ποιος θα αδικήσει τον Ολυμπιακό.

«Ούτε τα προσχήματα: Πέρα από κάθε όριο η πρόκληση με Φωτιά» γράφαμε με αφορμή τον ορισμό του στο παιχνίδι Ολυμπιακός-Βόλος 1-1. Ακόμη προσθέταμε: «Ο Μπένετ τελείωσε και δεν το ξέρει, διασύρεται με τις επιλογές του, όπως αυτή του διεθνή ρέφερι στο ματς Ολυμπιακός-Βόλου».

Όχι, δεν έχουμε μαντικές ικανότητες ούτε είναι τυχαία η ανακοίνωση του Ολυμπιακού. Απλά, οι Έλληνες διαιτητές είναι προβλέψιμοι, αν προτιμάτε είναι ανοιχτό βιβλίο. Αν βρουν ευκαιρία, βάζουν μπλόκα στον Ολυμπιακό και ο διαιτητής Φωτιάς (Πέλλας) είναι «σημαιοφόρος» σε αυτό, ο Φωτιάς που έπρεπε να είναι εκτός πινάκων για τη διαιτησία του στο παιχνίδι Βόλος-Ολυμπιακός 0-0, στις 22 Δεκεμβρίου 2019, παρόλα αυτά τον έκαναν διεθνή! Θυμίζουμε ότι μέχρι και ο τότε τοποτηρητής των FIFA, UEFA, ο Αυστριακός Χέρμπερτ Χούμπελ είχε χαρακτηρίσει «μη αποδεκτή» τη διαιτησία του που αλλοίωσαν μέχρι και το VAR, όπου ήταν ο Ευαγγέλου (Αθηνών). Από τότε έπρεπε να τελειώσει ο Φωτιάς ενώ από τότε συνέχισε να κάνει ένα σωρό λάθη αλλά και να έχει ασυλία.

Από τη στιγμή που οι Έλληνες διαιτητές είναι προβλέψιμοι, εκείνο που απομένει είναι να πάνε σπίτι τους. Όμως, δεν αρκεί αυτό, πρέπει να μπαίνουν ξένοι ρέφερι στους αγώνες του Ολυμπιακού.

Η διαιτησία του Φωτιά ήταν «χειρουργική». Όχι μόνο σφύριξε με δυο μέτρα και δυο σταθμά, αλλά ανακάλυπτε φάσεις ή «έπνιγε» περιπτώσεις μόνο και μόνο για να αδικήσει τον Ολυμπιακό. Η διαιτησία του θα πρέπει να προβάλλεται σε «χειρουργικά» σεμινάρια και είναι ντροπή. Λες και υπάρχει συναγωνισμός για το ποιος θα αδικήσει τον Ολυμπιακό. Οι διαιτητές φοβούνται, μην πάθουν ό,τι έπαθε ο Καραντώνης (Ημαθίας). Το σύστημα απαίτησε την τιμωρία του και ο Μπένετ σύρθηκε να τον βάλει στο «ψυγείο».

Οι τρεις από τις τέσσερις κίτρινες κάρτες του Φωτιά σε βάρος του Ολυμπιακού ήταν ανύπαρκτες. Ανέχθηκε τις καθυστερήσεις των παικτών του Βόλου δήθεν για τραυματισμό και δεν έβγαλε ούτε μια κίτρινη για αυτό τον λόγο. Ειδικά η καθυστέρηση στην διπλή αλλαγή του 85' (Μπατόκιο αντί Μπαριέντος και Πίρινεν αντί Οζέγκοβιτς) αγγίζει τα όρια της ξευτίλας. Οι δυο παίκτες βγήκαν με προκλητική καθυστέρηση και ο Φωτιάς τους κοίταζε, λες και ο διαιτητής δεν έχει ρόλο.

Όσο για τα φάουλ; Επτά υπέρ του Ολυμπιακού και 12 υπέρ του Βόλου. Έδινε με το παραμικρό στους παίκτες της φιλοξενούμενης ομάδας, δεν σφύριζε αυτά υπέρ των «ερυθρόλευκων». Αποκορύφωμα ο μη καταλογισμός πέναλτι υπέρ του Ρέαμπτσιουκ στο 95'. Ακόμη, κράτησε 7' καθυστερήσεις όταν παίχτηκε καθαρό ποδόσφαιρο μόνο για 15'. Για παράδειγμα ΑΕΚ-Βόλος 0-1 είχε 10'. Επίσης, στο Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 2-1 ο Βούλγαρος Καμπάκοφ κράτησε πάνω από 9' καθυστερήσεις στο πρώτο ημίχρονο και χωρίς διακοπή για να δροσιστούν οι παίκτες.

Διαβάστε επίσης