Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Τεράστια δικαίωση Μαρινάκη, Μαρτίνς και πίστης στην ομάδα!

Τεράστια δικαίωση Μαρινάκη, Μαρτίνς και πίστης στην ομάδα!
Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019 - 10:59
Αρθρογράφος: Διονύσης Βερβελές
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΕΡΒΕΛΕΣ

Καλημέρα αλάνια... Αυτό το blog, γράφτηκε μέσα στο αεροπλάνο της επιστροφής από το Κράσνονταρ. Πάνω από την Κωνσταντινούπολη το έβαλα μπροστά, μια ακόμη πόλη που ο Ολυμπιακός έβαλε το στίγμα του. Έχω πολλά πράγματα στο μυαλό μου. Πάρα πολλά. Πραγματικά, αυτή η διαδρομή από την Τσεχία μέχρι και το «διπλό» στο Κράσνονταρ, μου φάνηκε... μισό πρωτάθλημα. Λες και παίζαμε μισό γύρο.

Ήταν τέτοια η δυσκολία, τόσο μεγάλο το άγχος. Ο Ολυμπιακός είχε μπροστά του την Βικτόρια Πλζεν. Πρώτο ματς στην Τσεχία. Το άγχος. Και βγήκε. Η ομάδα δεν ήταν όπως έπρεπε. Έμεινε στο 0-0, με ευκαιρίες των Τσέχων. Γκρίνια; Αρκετή... Τι άκουγα στο ραδιόφωνο. Δεν μπορεί ο ένας, δεν μπορεί ο άλλος. Ο Ολυμπιακός αν δεν περνούσε την Πλζεν, καταστρεφόταν. Αν την περνούσε, εξασφάλιζε τη συμμετοχή του στους ομίλους του Europa League. Κάτι ήταν και αυτό, αλλά άντε πες το στη διοίκηση και στον Μαρτίνς.

Η ρεβάνς, παράσταση για ένα ρόλο. Μια φάση έκαναν οι Τσέχοι, έφαγαν μια τεσσάρα σε ένα ημίχρονο και ο Ολυμπιακός πήγε να βρει την Μπασακσεχίρ. Μια ανάσα από το να πάρει το πρωτάθλημα Τουρκίας ήταν πέρσι. Ο Ολυμπιακός πάτησε καλά στην Τουρκία και πήρε μια νίκη με το γκολ του Μασούρα. Ας είναι καλά και ο Σα, που έσωσε τα λάθη του Μπρούνο. Όποιος πίστευε πως η ρεβάνς θα είναι εύκολη υπόθεση, ήταν μακριά νυχτωμένος. Βαρύ το φορτίο, ήθελε ειδική διαχείριση και η Μπασακσεχίρ άγγιξε το 0-1. Ο Σα το είχε αναλάβει προσωπικά, βρήκε η ομάδα δύο γκολ και κάπως έτσι ήρθε και αυτή η πρόκριση. Δυνατή ομάδα, το απέδειξε με την εικόνα της.

Τι είχε γίνει; Ο Ολυμπιακός ουσιαστικά είχε βάλει άλλα πέντε εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του, με τη συμμετοχή του στα πλέι οφ. Οι περισσότεροι, ετοιμαζόμασταν για το ταξίδι στο Οπόρτο. Έφερνα στο μυαλό μου τον Ζαρντέλ, τον Ντρούλιτς, παλιές μονομαχίες. Τη γκολάρα του Γκόγκιτς... Αμ δε... Οι Πορτογάλοι δεν κατάφερναν να κάνουν ότι ο Ολυμπιακός που διαχειρίστηκε εξαιρετικά την εκτός έδρας νίκη του. Ηττήθηκαν 2-3 από την Κράσνονταρ και άρχιζε η ιστορία. «Θα σας γλεντήσει ο Μπεργκ», μου έστειλε ένας στο Facebook. Το περίμεναν πολλοί αυτό, πιστέψτε με, το ήθελαν, αλλά έμειναν με την επιθυμία.

Η Κράσνονταρ είναι ομάδα με διπλάσια χρηματιστηριακή αξία από τον Ολυμπιακό. Έχουν καλούς παίκτες, ρεαλιστές να είμαστε. Άλλο αν η σειρά ολοκληρώθηκε με δύο νίκες και 6-1 γκολ, η πραγματικότητα ήταν πως παίκτες σαν τον Βάντερσον, τον Βιλένα, δεν βρίσκεις σε πολλές ομάδες.

Στόχος των Ρώσων είναι σε λίγα χρόνια να είναι υπερδύναμη. Έβλεπαν τον Ολυμπιακό και πίστευαν ότι θα τα καταφέρουν. Στο Καραϊσκάκη, το 4-0 θα το θυμόμαστε για χρόνια. Στο 1-0 ήταν το ματς ως το 77ο λεπτό και το ταμείο σε έντεκα λεπτά έγραψε 4-0. Τι βραδιά Θεέ μου, τι γούστα...

Εδώ, επιτρέψτε μου μια προσωπική αναφορά. Δεν μπορώ να περιγράψω ακόμη πως ένιωσα εκείνο το βράδυ στη μετάδοση. Δεν πίστευα τι γινόταν, δεν μπορούσα να το συνειδητοποιήσω. Το βάζω έτσι για καλημέρα, να το ξαναθυμηθείτε...

Έρχεται η ώρα της ρεβάνς. Δεν ήταν εύκολο, κάθε άλλο μάλιστα. Βλέπετε είχε σημασία και ο τρόπος που θα ερχόταν η πρόκριση, πως θα τα κατάφερνε η ομάδα. Και τι έκανε; Βρέθηκε να χάνει 1-0 στο 10ο λεπτό. Έκαναν γούστα οι Ρώσοι και έμειναν στο γήπεδο ως το τέλος για να βλέπουν το γλέντι του Θρύλου, νίκη με 1-2 και αντίο.

Μήνυμα προς λασπολόγους. Στους τύπους που δεν έβλεπαν τα σκάνδαλα της διαιτησίας, σε αυτούς που τραπέζωσε ο Κοντονής και τώρα τους φταίει ο Αυγενάκης... Ομάδα σαν τον Ολυμπιακό δεν θα κάνετε, όσα... ρούβλια και να στάζετε δεξιά και αριστερά. Α! Πάλι καλά που ήρθαμε και στη Ρωσία και είδαμε πως είναι τα ρούβλια. Έτσι για το... γαμώτο, γιατί για άλλους είναι τρόπος ζωής και στην Αθήνα βλέπετε. Ή μήπως δεν είναι;

Αυτό που έκανε ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να ξαναγίνει... Έδωσε έξι ματς. Δέχθηκε μόλις ένα γκολ και έβαλε 12+1 γκολ! Έκανε πέντε νίκες και έφερε μια ισοπαλία. Να σας ρωτήσουμε αν άξιζε ή όχι να περάσει στους ομίλους του Champions League. Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε. Θα στηθείτε σε τηλεοράσεις και θα παρακαλάτε για συντριβή. Αυτοί είστε, αλλά εκείνη την ώρα, ο λαός του Ολυμπιακού θα ταξιδεύει στα αστέρια, σε γηπεδάρες και με παιχταράδες!

Πάμε τώρα να δώσουμε μια άλλη διάσταση... Γιατί τα κατάφερε ο Ολυμπιακός να φτάσει ως εδώ...

-Αρχικά, έχει έναν ηγέτη που πίστευε από την πρώτη στιγμή στην πρόκριση. Στο μυαλό του Βαγγέλη Μαρινάκη, ήταν πολλά το τελευταίο διάστημα. Λάσπη δεν θα σταματήσουν να του πετούν, αλλά αυτό που έχει κάνει, είναι το μεγαλύτερο ξεβράκωμα. Έφτιαχνε ομάδα στηρίζοντας τον Μαρτίνς και άλλοι περνούσαν μηνύματα για τη... μαφία της UEFA. Ξέρετε, η ζωή ορισμένες συμπεριφορές τις επιστρέφει. Όπως βλέπει και ο Θεός...

-Έμεινε ο ίδιος προπονητής. Δεν δοκιμάστηκε η ομάδα σε αυτό το κομμάτι. Ο Πέδρο Μαρτίνς, αυτή τη φορά, στα πιο δύσκολα, παρουσιάστηκε πιο έτοιμος, πιο συγκεντρωμένος. Και οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε κάτι. Κλήθηκε να μοντάρει μια ομάδα που στο τελευταίο της φιλικό, έχασε τον Κώστα Φορτούνη με σοβαρό τραυματισμό. Παρόλα αυτά, δεν το έβαλε κάτω, έψαξε την 11άδα που θα τον έφερνε στα αστέρια.

-Είχε βασικό κορμό από πέρσι. Που στηρίχθηκε; Σε Σα, Ομάρ, Τσιμίκα, Μεριά, Μπουχαλάκη, Γκιγιέρμε, Ποντένσε, Μασούρα, Γκερέρο. Εννιά περσινοί δηλαδή, που είχαν δει και τα... ζόρια. Τους πλαισίωσε με ένα στόπερ τεράστιας κλάσης, τον Ρούμπεν Σεμέδο και τον Ματιέ Βαλμπουενά που έβγαλε τα λεφτά του για τα καλά. Αυτοί οι δύο παίκτες, αποδείχθηκαν λίρα εκατό και φυσικά στον Ολυμπιακό έχουν κάθε λόγο να τρίβουν τα χέρια τους.

-Ο Ολυμπιακός στα προκριματικά και στα πλέι οφ, βρήκε διαιτησίες 50-50. Από διαιτητές, παγκόσμια αναγνωρισμένους. Όχι έρμαια των διαθέσεων του... χαλίφη. Έγινε φάση με το VAR στο πρώτο ματς και δεν είδαν πέναλτι. Παρακαλούσαν οι υπάλληλοι που τρέχουν από εδώ και από εκεί, να δοθεί. Δεν έγινε... Έβλεπες τον Σκόμινα, ρέφερι με τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, να παίζει 50-50 μέσα στη Ρωσία. Και εδώ, τρέχει... χεσμένη η ΚΕΔ να αναφέρει για το VAR στο Καραϊσκάκη, μη θυμώσει ο χαλίφης. Και θα είμαστε αναγκασμένοι, να παίζουμε με την... ευχή τι θα θέλει να δώσει η ψυχή του καθενός τυχαίου που έβαλαν στους πίνακες για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους.

-Φυσικά και μεγάλος πρωταγωνιστής σε αυτή τη διαδρομή, ήταν ο κόσμος του Ολυμπιακού. Το Καραϊσκάκη, ήταν έδρα όπως την έχουμε συνηθίσει. Έσπρωχνε την ομάδα, σαν να της έλεγε, «μαζί θα πάμε στα αστέρια, το αξίζουμε». Θα κάνει διαφορά και εκεί. Με τα κορεό, με φωνή, με όλα τα γούστα που φέρνει η Θύρα 7 και το υπόλοιπο γήπεδο. Την ίδια ώρα, 21.000 άνθρωποι πήγαν και πήραν εισιτήριο διαρκείας, χωρίς να γνωρίζουν αν η ομάδα θα τα καταφέρει να είναι στα αστέρια. Τώρα; Δικαιωμένοι. Και κάποιοι, θα ψάχνουν γνωστούς γνωστών, για να εξασφαλίσουν τα μαγικά χαρτάκια. Έτσι είναι αυτά. Έχω, όμως και μία παρατήρηση εδώ. Ελπίζω ότι δεν θα διαλέξει ο κόσμος και πως θα αγκαλιάσει την προσπάθεια της και στο πρωτάθλημα. Πως θα είναι δίπλα. Όχι να βλέπουμε sold out στην Ευρώπη και... 15.000 κόσμο στα εντός συνόρων ματς.

-Περί γκρίνιας... Πάτε καλά ορισμένοι; Καταλάβατε τι έγινε ή μήπως χαλαστήκατε; Ο Τσιμίκας που εγώ πρώτος πέρσι έλεγα πως πρέπει να ωριμάσει, κατάπιε όποιον αντίπαλο του έβαλαν. Μάγκας. Δεν τους άρεσε ο Ομάρ στην Τσεχία, αλλά στη συνέχεια, τίμησε το περιβραχιόνιο του αρχηγού και ήταν όπως έπρεπε. Και που να ξέρατε και κάποια άλλα πράγματα... Ο Μπουχαλάκης, ο άνθρωπος που ακούει το Καραϊσκάκη να... ξεσηκώνεται, αν κάνει λάθος πάσα. Με τον Ανδρέα μπήκε η ομάδα πέρσι στους ομίλους του Europa League, φέτος στα αστέρια του Champions League. Φτάνει, σταματήστε... Στηρίξτε όλα αυτά τα παιδιά που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Αρχείο έχω, να είστε σίγουροι. «Βερβελέ, με τον πιτσιρικά το Σέρβο θα πάμε μπροστά; Ξυπνάτε, κάντε κριτική, φοβάστε τον Μαρινάκη;», μου έγραφε μια άλλη ψυχή. Δεν χρειάζεται να θυμίσω τι έκανε ο Ραντζέλοβιτς. Την... πετσόκοψε την Κράσνονταρ και σπουδαία κλαμπ ρωτούν ήδη γι’ αυτόν...

-Κάτι άλλο. Ο Μπεργκ, ναι, υπήρξε στόχος για τον Ολυμπιακό. Δεν πίστευα την κατάστασή του. Λες και πήγε πέντε χρόνια μεγαλύτερος, μετά την παρουσία του για δύο χρόνια σε αυτά τα γήπεδα για τα λεφτά. Και από εκεί, όμως, ήρθε και ο Ελ Αραμπί. Κι έβλεπες από τη μία τον έναν να εκτελεί και να φωνάζει πως έρχεται στη διοργάνωση και τον άλλον, να εισπράττει γκρίνια από τον κόσμο της Κράσνονταρ στις επαφές του με την μπάλα προς το τέλος του ματς. Η επιλογή, δικαιώνει τον Ολυμπιακό μόνο και μόνο λόγω της πρόκρισης. Δεν υπάρχει κάτι περισσότερο. Έμεινε με την αγάπη του για τους φίλους του Παναθηναϊκού και καλά να περνάει... Μακριά από εμάς και αγαπημένα!

Κάπου εδώ κλείνουμε... Αλάνια μου, δεν έκανα δεύτερο καλοκαίρι. Πέρσι, ετοίμαζα το γάμο μου, φέτος είχα υποσχεθεί πως θα το πάμε μέχρι τέλους. Πως θα δούμε την προσπάθεια της ομάδας και τότε θα φύγουμε. Έχω μεγάλη ανάγκη για ξεκούραση τώρα και θα τα πούμε πρώτα ο Θεός σε λίγες ημέρες.
Ωπ... Φτάνουμε. Έτοιμοι για προσγείωση σε λίγο. Τα γούρια πήγαν μια χαρά. Τα μούτρα μου πριν τα ματς, «Ο άσσος» του Παντελίδη ως αγαπημένο τραγούδι, το pop του Κορλεόνε μαζί, σε όλα τα γήπεδα. Τα ίδια ρούχα από την πρώτη νίκη και μετά. Καλά να είμαστε, αλλά με τον Ολυμπιακό νιώθω πιο γεμάτος. Νιώθω χαρούμενος, ευτυχισμένος, γιατί είδα μια συνολική προσπάθεια, μια οικογένεια, να καταφέρνει τη δουλειά της, τον πρώτο της στόχο. Συγχωρέστε με, αλλά φέτος θέλουμε και το πρωτάθλημα. Να γίνει η φιέστα της φιέστας, γιατί αν είσαι ΓΑΥΡΟΣ ξέρεις και πως γίνεται... Να είστε καλά, σας ευχαριστώ όλους για τα πολλά μηνύματα συμπαράστασης σε αυτή τη διαδρομή... Πάμε και με υστερόγραφα, να γουστάρετε. Γιατί πολλοί τα γουστάρετε καθημερινά στον «Κόκκινο Πρωταθλητή».
Υ.Γ.: Θα σας περιμένει έκπληξη. Καλή...

Υ.Γ.2: Τζο ετοιμάσου. Μαγιό και... φύγαμε!

Υ.Γ.3: Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς. Λάζαρος αρχικά και Κώστας στη συνέχεια, υπέφεραν. Και η ομάδα θα είναι δίπλα τους.

Υ.Γ.4: Μία ή δύο; Ή... κάτι άλλο;

Υ.Γ.5: Λογικά τα δύο γκολ του Ελ Αραμπί έσβησαν την όποια σκέψη. Εκτός και αν αλλάξει από... αλλού κάτι.

Υ.Γ.6: Με τον κόσμου του θα πάει ο Ολυμπιακός στη Λάρισα. Όπως πρέπει, κόσμο παντού. Άντε να το δούμε πλέον στα γήπεδά μας.

Υ.Γ.7: «Είσαι στο μυαλό κάτι μαγικό», το τραγούδησαν οι παίκτες για τον κόσμο που δεν μπόρεσε να είναι εδώ αυτή τη φορά.

Υ.Γ.8: Πάμε και με ένα ρητό: «Να μην αλλάζετε ως άνθρωποι. Κρατήστε τις αξίες σας γιατί... τρύπες έχει πολλές πλέον και παντού».

Υ.Γ.9: Κουμπάρε, ξέρεις εσύ... Μεγάλος ο πόνος, αβάσταχτος ο καημός.

Υ.Γ.10: Τα ρούβλια τα κράτησα. Αν τα θέλει καμία ψυχή που τα ξέρει, να τα... στείλω, ε;

Υ.Γ.11: Υγεία να έχουμε και προχωράμε...

Διαβάστε επίσης