Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Αντέχει να πληρώσει ο Αλαφούζος τους ξένους διαιτητές;

Αντέχει να πληρώσει ο Αλαφούζος τους ξένους διαιτητές;
Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015 - 16:28

Μάλιστα, κύριοι. Οταν το θράσος συναντιέται με την άγνοια, τη βλακεία και την αμετροέπεια, δημιουργούνται πρωτοσέλιδα που μπορεί να απασχολήσουν μέρες ή και εβδομάδες ολόκληρες την κοινή γνώμη! Οπως, για παράδειγμα, αυτή η ιστορία με τους ξένους διαιτητές, που ξεκίνησαν και καλλιεργούν συστηματικά οι «πράσινοι», με σαφείς και αναμφισβήτητους ενόψει του ντέρμπι στόχους.

Πρώτος στόχος: να στρέψουν την προσοχή των ανεγκέφαλων οπαδών τους σε άλλο θέμα, ξεχνώντας τη γύμνια και την πρωτοφανή αποτυχία της ομάδας τους να συναγωνιστεί τον αντίπαλό της. Δεύτερον: να επηρεάσουν τον ΟΠΟΙΟΝ διαιτητή οριστεί να διευθύνει το ντέρμπι. Και εννοώ ΕΛΛΗΝΑ διαιτητή, διότι ξένος ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να οριστεί, για πολλούς και διάφορους λόγους, στους οποίους αναφερθήκαμε χθες εν ολίγοις και θα αναφερθούμε σήμερα πιο αναλυτικά.

Πέρα όμως από τους τυπικούς λόγους που αφορούν τους κανονισμούς και τις συμβάσεις της ΕΠΟ, πρέπει να σταθούμε σε μερικά πιο... πρακτικά ζητήματα. Οπως, για παράδειγμα, στο ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ τη μετάκληση της ΞΕΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗΣ ΤΕΤΡΑΔΑΣ, διότι βεβαίως ξένος διαιτητής... μόνος του δεν έρχεται να σφυρίξει. Υποχρεωτικά θα πρέπει να κουβαλήσει μαζί του και τους επόπτες του και τον τέταρτο, για να μην πω και τι άλλα «μπόνους» μπορεί να απαιτήσει.

Πολύ πρόχειρα, μπορεί κανείς να υπολογίσει ότι η κλήση της διαιτητικής τετράδας από το εξωτερικό θα στοιχίσει (με τους μετριότερους υπολογισμούς) πάνω από ΕΚΑΤΟ ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ (εισιτήρια, μάσες, ξάπλες κ.λπ.). Ποιος θα τα πληρώσει αυτά; Μα, φυσικά, θα πρέπει να τα πληρώσει εκείνος που ΖΗΤΑΕΙ ξένους διαιτητές!

Ιδού λοιπόν η ΕΡΩΤΗΣΗ – νέτη, σκέτη και ξεκάθαρη: ΑΝΤΕΧΕΙΣ, κύριε Αλαφούζε, να ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ τα έξοδα των διαιτητών; Ή μήπως θα τα φορτώσεις και αυτά στην ΕΠΟ; Γιατί να πληρώσει ο Ολυμπιακός τις δικές σου πατέντες δεν γίνεται ούτε στο πέρας των αιώνων.

Αν είναι λειψός και λαμόγιο;

Πάμε παρακάτω: Ερχεται λοιπόν ο ξένος και σφυρίζει ό,τι σφυρίζει. Και καλά να είναι κανένας άμωμος και άψογος που θα… ξετρελάνει τον κόσμο με τις υποδείξεις του και δεν αφήσει κανέναν παραπονεμένο. Αν είναι κανένας λειψός, κανένα λαμόγιο, απ’ αυτά που ευρίσκονται ΕΝ ΑΦΘΟΝΙΑ στο διεθνές ποδοσφαιρικό στερέωμα, τι γίνεται; Τι κάνουμε μετά; Πώς θα τιμωρηθεί ο διαιτητής; Από ποια έκθεση, ποιου παρατηρητή;

Διότι βλέπετε, κύριε Αλαφούζε και κύριοι Αλαφουζάκοι, υπάρχουν και οι παρατηρητές που κάνουν εκθέσεις και βάσει αυτών αξιολογούν και τιμωρούν ή δεν τιμωρούν η ΕΠΟ, η UEFA, η FIFA και όλα τα ποδοσφαιρικά όργανα, όλου του κόσμου, τους διαιτητές. Ποιος λοιπόν θα ορίσει παρατηρητή; Και τι θα... είναι ο παρατηρητής; Ξένος ή Ελληνας; Και πού θα καταθέσει την έκθεσή του; Στην ΕΠΟ, που είναι αρμόδια για το ελληνικό πρωτάθλημα, στην UEFA, στη FIFA ή στο... Δικαστήριο της Χάγης;

Δραπετεύουν από τις οδοντοστοιχίες τους!

Ψιλά γράμματα όλα αυτά και σας βάζω δύσκολα, έτσι; Ναι, αλλά τα θέλει ο... κωλαράκος σας, εδώ που τα λέμε. Εμ, ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ πού σας πάνε τα τέσσερα, εμ δεν ρωτάτε κιόλας, μπας και μάθετε.

Ετσι είναι. Δεν γίνεται έτσι, με το που θα σας δοθεί το σύνθημα να αρχίσετε να επιτρέπετε αφειδώς στις μαλακίες να δραπετεύουν από τις οδοντοστοιχίες σας.

Και για να σας τα κάνω πιο ψιλά: Τον περασμένο Μάιο, στον τελικό Κυπέλλου Κύπρου ανάμεσα στον ΑΠΟΕΛ και την Α.Ε. Λεμεσού, κλήθηκε κατόπιν συμφωνίας να διευθύνει ο Τσέχος διαιτητής Πάβελ Κράλοβετς, που θεωρείται ο καλύτερος στη χώρα του. Ο Κράλοβετς δεν ήρθε βέβαια μόνος του, αλλά μαζί με άλλους τρεις συμπατριώτες του και σφύριξε στον τελικό, όπου όχι μόνο άφησε με παράπονα, αλλά παραλίγο να προκαλέσει... αδελφοκτόνο διαμάχη μεταξύ των οπαδών και των δύο ομάδων!

Με τα φιρφιρίκια στην απομέσα τσέπα

Η διαιτησία του Κράλοβετς δεν ήταν απλώς κακή. Ηταν χείριστη, η χειρότερη που μπορούσαν να φανταστούν οι Κύριοι φίλοι του ποδοσφαίρου. Φυσικά, δεν μπορούσαν να διαμαρτυρηθούν κάπου, διότι δεν υπήρχε ούτε παρατηρητής ούτε συντάχθηκε καμία έκθεση. Ετσι, ενώ ξεκίνησε ένας πραγματικός «πόλεμος» μεταξύ των οπαδών, ο Κράλοβετς επέστρεψε στη χώρα του με τα «φιρφιρίκια» στην τσέπα και συνέχισε απτόητος και ανενόχλητος να προσφέρει τις υπηρεσίες του τόσο στο τσέχικο πρωτάθλημα όσο και όπου αλλού τον καλούσαν.

Και για να ολοκληρώσω για σήμερα το μικρό μου... μαθηματάκι προς κάθε άσχετο και ανίδεο της ΑΡΔοΜΜΕμεδικής πανίδας: Η ΕΠΟ, και να ήθελε, δεν θα μπορούσε να φέρει ξένους διαιτητές «κατά παραγγελίαν». Αν τους έφερνε και τους πλήρωνε, θα είχε μετά να κάνει με το ΣΥΝΟΛΟ των Ελλήνων διαιτητών, που ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ και δικαιολογημένα θα ζητούσαν να τους καταβληθούν τα χρεωστούμενα ΜΗΝΩΝ. Εκτός, βέβαια, αν ΚΑΙ ΑΥΤΑ τα ανελάμβανε ο... κουβαρντάς με ξένες τσέπες κ. Αλαφούζος!

Ή μετέχει με τους κανόνες που συμφώνησε ή τα μαζεύει για... άλλες πολιτείες

Να τα ξαναπούμε λοιπόν σήμερα, πιο «λιανά», μπας και καταλάβουν και οι ενσυνείδητα «καθυστερημένοι»: Πριν αρχίσει το πρωτάθλημα και για να εξασφαλίσουν την άδεια συμμετοχής τους σε αυτό, όλες οι ομάδες (ΠΑΕ ή μη) υπογράφουν συγκεκριμένα έγγραφα που έχουν ισχύ συμβολαίου με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Το ένα απ’ αυτά είναι η λεγόμενη προκήρυξη του πρωταθλήματος και το άλλο είναι η βεβαίωση ότι ασπάζεται, δέχεται και υπακούει στις διατάξεις του καταστατικού και των κανόνων που διέπουν το ελληνικό ποδόσφαιρο και θεσμοθετούνται από την ΕΠΟ.

Η προκήρυξη του πρωταθλήματος είναι το έγγραφο που επιτρέπει τη συμμετοχή στο ελληνικό πρωτάθλημα. Οσες ομάδες επιθυμούν να μετέχουν στο ελληνικό πρωτάθλημα πρέπει να το υπογράψουν. Αν δεν επιθυμούν να το υπογράψουν, απλώς ΔΕΝ ΜΕΤΕΧΟΥΝ στο ελληνικό πρωτάθλημα και είναι ελεύθερες ή να μετάσχουν σε άλλο, όποιας χώρας θέλουν, ή να κάτσουν σπιτάκι τους και να κάνουν νάνι. Μέση οδός δεν υπάρχει. Ξέρουν όμως ότι και σε όποια άλλη Εθνική Ομοσπονδία, οποιουδήποτε κράτους απευθυνθούν, πάλι θα τους ζητηθεί να υπογράψουν ένα ίδιο χαρτί ΑΠΟΔΟΧΗΣ των κανόνων. Αν δεν δέχεσαι τους κανόνες, δεν μετέχεις. Απλά πράματα.

Ο Παναθηναϊκός με την ίδια, σημερινή διοίκηση Αλαφούζου ΥΠΕΓΡΑΨΕ την προκήρυξη και ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ, έτσι, ότι θα ακολουθεί και θα υπακούει πιστά στους κανόνες διεξαγωγής του πρωταθλήματος, είτε του αρέσουν είτε δεν του αρέσουν. Παράλληλα, υπέγραψε όμοιας φιλοσοφίας έγγραφο με το οποίο δεσμεύτηκε πως αποδέχεται το καταστατικό και τους κανόνες της ΕΠΟ, της UEFA και της FIFA προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, κάτι δηλαδή που αν δεν το έπραττε, απλώς δεν θα μπορούσε να συμμετέχει.

Βάσει όλων αυτών, ο Παναθηναϊκός του Αλαφούζου δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ περιθώριο «ελιγμών» ή επιδίωξης... ιδιαίτερων κανόνων στη συμμετοχή του στο ελληνικό πρωτάθλημα. Τα πράγματα είναι ΑΠΛΑ και ΞΕΚΑΘΑΡΑ: ή προσαρμόζεται στους κανονισμούς στους οποίους έχουν προσαρμοστεί ΟΛΟΙ οι άλλοι, ή μαζεύει τα μπογαλάκια του και πάει γι’ άλλες... παραλίες.

Πάνω από εκατό χιλιάρικα τα έξοδα της ξένης διαιτητικής τετράδας, όσα και για μία... μεταγραφή του Πόα!

*** Ελάτε που βιάζεστε να βγάζετε συμπεράσματα… Οι μεταγραφές στην ΑΕΚούλα άρχισαν από τώρα! Ναι, έναν Νορβηγό κανονιέρη Σόντερλουντ γράφουν ότι πήρε. Τώρα τον πήρε, με το στόμα δηλαδή, σιγά μην περίμενε τον Γενάρη. Η μόνη μεταγραφική κίνηση που εγώ βλέπω να κάνει τον Γενάρη θα είναι να ανανεώσει το συμβόλαιο του... Μάκη!

*** Στεναχωριέται ο Μπουονανότε, λέει, που δεν είναι πρώτη επιλογή. Εντάξει, τον καταλαβαίνω, αλλά ας κάνει λίγη υπομονή. Οπου να ’ναι έρχεται το Τσίρκο Μεντράνο στην Ελλάδα με τις κορυφαίες ατραξιόν και θα αποδείξει την αξία του.

*** Νομίζω ότι ο ηρωικός Πογέτ θα πρέπει να το ξεκαθαρίσει από τώρα: Η ομάδα που θα χάσει από τον Πανθρακικό ποιανού θα είναι; Δικιά του ή του προηγούμενου;

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 12/11/2015)

Διαβάστε επίσης