Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο Αλαφούζος φοβάται την ήττα περισσότερο απ’ όσο η ομάδα του

Ο Αλαφούζος φοβάται την ήττα περισσότερο απ’ όσο η ομάδα του
Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015 - 16:44

Εχω μάθει ύστερα από τόσα χρόνια να αντιμετωπίζω με χιούμορ ακόμη και τις πιο γκρίζες, νοσηρές και απαισιόδοξες καταστάσεις και περιστάσεις. Το σημερινό ντέρμπι στη Λεωφόρο θα μπορούσε να αποδειχτεί ένα «καλό ντέρμπι». Ενα ντέρμπι που θα αναδειχτεί νικητής αυτός που θα παίξει καλύτερα, πέρα από κάθε «εξωαγωνιστική» επιρροή. Φυσικά, ένα παιχνίδι όπου ο ένας αντίπαλος απέχει από τον άλλο οκτώ πόντους στη βαθμολογία, μπορεί να χαρακτηρίζεται παραδοσιακό ντέρμπι, αυτό που τον τελευταίο καιρό αποκαλούν «clasico». Ομως, να το χαρακτηρίσει κανείς ντέρμπι βαθμολογικής σημασίας, είναι πλεονασμός. Δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Αυτό σε ευρύτερη ανάλυση σημαίνει ότι ο Παναθηναϊκός και να κερδίσει το ντέρμπι, δεν έχει καμία, ΜΑ ΚΑΜΙΑ πιθανότητα να πλησιάσει τον Ολυμπιακό στη βαθμολογία. Το πιο πιθανό είναι οι πέντε βαθμοί που θα χωρίζουν τις δύο ομάδες να διευρυνθούν πάλι και ίσως να ξεπεράσουν τη σημερινή διαφορά, παρά αυτή να μειωθεί περισσότερο. Και μια ματιά στο υπόλοιπο πρόγραμμα του πρώτου γύρου, νομίζω ότι θα πείσει και τον πιο διστακτικό. Οπως και να έχει το πράγμα, όπως και αν λήξει το ντέρμπι της Λεωφόρου, ένα είναι το απολύτως βέβαιο: Οτι στο τέλος της χρονιάς, ο μεν Ολυμπιακός θα έχει κατακτήσει το 43ο πρωτάθλημα στην ιστορία του, ο δε Παναθηναϊκός θα ετοιμάζεται, πάλι, για τα πλέι οφ.

Από δημοσιογραφική γκάφα βγήκε η συνάντηση!

Η σημασία του αγώνα για τον Παναθηναϊκό, λοιπόν, δεν είναι τόσο βαθμολογικής φύσεως όσο διοικητικής. Στην περίπτωση που χάσει και σήμερα από τον Ολυμπιακό, η διοίκηση Αλαφούζου είναι βέβαιο ότι θα πέσει. Θα πέσει δηλαδή πρώτα ο ίδιος ο Αλαφούζος, που δεν θα έχει πλέον τρόπο να αντιδράσει στην οργή των οπαδών, και μαζί του θα πέσει και ολόκληρη η διοίκηση.

Η κρισιμότητα, λοιπόν, και η σπουδαιότητα του παραδοσιακού ντέρμπι, πέρα από αυτό τον παραδοσιακό χαρακτήρα-πρεστίζ για τις δύο ομάδες, αφορά κυρίως τη διοίκηση Αλαφούζου και αυτό με βοηθάει στη συνέχεια των συλλογισμών μου, να υποθέσω ότι σ’ αυτή την απεγνωσμένη, απέλπιδα προσπάθειά του να αποφύγει την πανωλεθρία, το αφεντικό του Παναθηναϊκού έχει χτυπήσει πολλές πόρτες για βοήθεια. Μία απ’ αυτές εικάζω ότι ήταν του υφυπουργού Κοντονή, κατά τη «μυστική» επίσκεψη - συνάντησή τους, που τελικά δεν έμεινε καθόλου... μυστική, λόγω της ΜΝΗΜΕΙΩΔΟΥΣ ΓΚΑΦΑΣ κάποιων πράσινων ΜΜΕ να την... αποκαλύψουν!

Αλήθεια, ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΚΕΠΤΙΚΟ;

Παρατηρώ με ενδιαφέρον μερικές ακόμη πτυχές της ποδοσφαιρικής επικαιρότητας να ξεδιπλώνονται τις τελευταίες ώρες πριν από το ντέρμπι.

Για παράδειγμα, η ανακοίνωση της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, με την οποία απορρίφθηκε η έφεση του Ολυμπιακού για την ποινή της μίας αγωνιστικής που του είχε επιβληθεί πρωτόδικα!

Αυτή η απόφαση (χωρίς να μπαίνω στην ουσία της) επρόκειτο να εκδοθεί (κατά τα συνήθη) την περασμένη Παρασκευή, έως το πολύ την περασμένη Δευτέρα. Δεν ανακοινώθηκε, όμως, ούτε τη Δευτέρα ούτε την Τρίτη ούτε την Τετάρτη ή την Πέμπτη, αλλά ΧΘΕΣ, δηλαδή μία ημέρα πριν από το ντέρμπι!

Δεν υπονοώ τίποτα, απλά περιγράφω την επικαιρότητα. Οποτε και να έβγαινε αυτή η απόφαση, θα ήταν ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΕΡΙΕΡΓΗ! Αλλά βεβαίως, αν δεν διαβάσουμε το ΣΚΕΠΤΙΚΟ, δεν μπορούμε να κρίνουμε σωστά και δίκαια.
Το ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, έχει να κάνει ακριβώς με το σκεπτικό.
Αλήθεια, ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΚΕΠΤΙΚΟ;

Τομέας υπεροχής Πόα: Η αδυναμία του διαιτητή!

Δεν ξέρω αν και κατά πόσο θα πρέπει να συνδυαστεί η συνάντηση Αλαφούζου - Κοντονή με τον χρόνο έκδοσης της απόφασης, ούτε και θέλω να σκέπτομαι κάτι τέτοιο. Σίγουρα, όμως, η... «μυστικότητα» της συνάντησής τους μας δίνει το δικαίωμα να εξετάσουμε ΟΛΕΣ τις πιθανότητες για τα όσα διημείφθησαν μεταξύ τους. Ολα μέσα είναι, όλα παίζουν, κατά τα κοινώς λεγόμενα.

Ολα αυτά νομίζω ότι δεν αφορούν παρά μόνο «φιλολογικά» τον Ολυμπιακό, που ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, είναι το ΜΕΓΑ και ΑΚΛΟΝΗΤΟ φαβορί.

Δεν υπάρχει κανένας τομέας στον οποίο να υπερέχει ο Παναθηναϊκός. Οι παίκτες του δεν έχουν την ΠΟΙΟΤΗΤΑ των «ερυθρολεύκων», δεν έχουν την εμπειρία τους, δεν έχουν την ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ να κερδίζουν ακόμα και μέσα στις πιο ισχυρές έδρες της ΕΥΡΩΠΗΣ.

Τα μόνα που ίσως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει εύκολα ο Ολυμπιακός, μέσα στη Λεωφόρο, είναι η ΑΔΥΝΑΜΙΑ του διαιτητή να εφαρμόσει τους κανονισμούς. Τους κανονισμούς παιδιάς, τους κανονισμούς διαιτησίας, και τα προβλεπόμενα εξ αυτών.

Από κει και πέρα, αν ο διαιτητής σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, χωρίς να... ενδιαφέρεται «για την τύχη του... Αλαφούζου», δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΤΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ για τον Ολυμπιακό να μη βγει ΝΙΚΗΤΗΣ και ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΗΣ από κει μέσα.

Καρφιά στο κρεβάτι του φακίρη!

Απειλούν, οι οπαδοί που πήγαν στη Superleague να διαμαρτυρηθούν για τον νόμο Κοντονή, ότι θα αντιδράσουν με αποχή από τους αγώνες, αν ισχύσει η διάταξη που προβλέπει ΑΜΚΑ κ.λπ. για την είσοδο στα γήπεδα. Πιστεύουν δηλαδή ότι θα... στεναχωρηθεί πολύ ο Κοντονής αν κάνουν αποχή; Είναι σαν να απειλείς τον... φακίρη, ότι θα βάλεις στο κρεβάτι του καρφιά!

*** Ερώτηση: Γιατί στη Superleague και όχι στον Κοντονή οι διαμαρτυρίες; Μήπως νομοθετεί ο... Μποροβήλος και δεν το έχουμε ακόμα καταλάβει;

«Οπως στη συνάντηση Φιλιππίδη - Φλωρίδη»!

*** Μου γράφει : «Αγαπητέ Μανώλη, 1) Συναντήθηκε κρυφά ο Αλαφούζος με τον Κοντονή. Παλιά μου τέχνη κόσκινο για τους παναθηναϊκούς. Δεν ξεχνάμε πως το 2003 ο πρόεδρος του ΠΑΟ Φιλιππίδης συναντήθηκε κρυφά με τον αρμόδιο υπουργό κ. Φλωρίδη και αποφάσισαν να μην ακολουθούν πια οι φίλαθλοι την ομάδα τους σε εκτός έδρας παιχνίδια, αφού ήδη ο Ολυμπιακός έπαιξε στον πρώτο γύρο στο Φάληρο με τον Παναθηναϊκό που είχε μαζί του φιλάθλους. Στο δεύτερο παιχνίδι όμως (Αλέφαντος-Δούρος-Κυριάκος), ο Ολυμπιακός δεν είχε τη συμπαράσταση των οπαδών του διότι είχε απαγορευθεί η μετακίνησή τους. Αυτό είχε αποφασισθεί -εκ του αποτελέσματος το συμπεραίνουμε- σε εκείνη τη μυστική συνάντηση Φλωρίδη-Φιλιππίδη.

Πώς γνωστοποιήθηκε εκείνη η συνάντησή τους; Απλά κάποιοι δημοσιογράφοι το μυρίστηκαν, έστησαν καρτέρι στην πίσω πόρτα του Υπουργείου και τους έκαναν τσακωτούς. Αλλιώς δεν θα τη μάθαινε ποτέ κανείς εκείνη τη νυχτερινή συνάντηση.

2) Διαβάζω την «είδηση» πως ο Γερμανός προπονητής της Εθνικής μας, κ. Σκίμπε, θα παρακολουθήσει το ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού. Αυτό δεν είναι είδηση, αλλά ο άνθρωπος κάνει το αυτονόητο, αυτό που κάνει ο κάθε ομοσπονδιακός προπονητής οποιασδήποτε χώρας από τα Νησιά Φίτζι έως τη Γροιλανδία, να παρακολουθεί δηλαδή τα ντέρμπι της χώρας της οποίας την εθνική ομάδα προπονεί.

Ο μόνος εθνικός προπονητής που δεν έκανε αυτή την αυτονόητη πράξη ήταν ο Μαρκαριάν πέρυσι στον αγώνα Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός. Ακολούθησε τον Καραγκούνη στην Ιταλία, τον έπεισε ο Γιώργος πως το ταξίδι ήταν απαραίτητο για να δουν τον Μόρα και όχι το ντέρμπι. Ετσι... απέφυγαν να δουν και τα επεισόδια που έγιναν σε εκείνον τον αγώνα. Τι μαντεψιά ήταν αυτή; Ηξεραν μήπως πως οι φωτοβολίδες θα έπεφταν βροχή; Απλά το σημειώνω! Σας ευχαριστώ, αναγνώστης σας»… Παρασκευή Παρασκευάς…. ΣΩΣΤΟΟΟΣ!

*** Σκληρή αυτοκριτική του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννη Αλαφούζου, στο τουίτερ, για όσα είπε στον υφυπουργό Κοντονή στη συνάντησή τους: «Αρες, μάρες, κουκουνάρες»!

*** Ενα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης έγινε στο Δ.Σ. της ΕΠΟ, με την προσθήκη του εκπροσώπου της ΑΕΚ, του ανθρώπου που έχει τσακωθεί με την αλήθεια. Θυμάστε, αυτός που έλεγε ότι ο Ολυμπιακός... δεν πρόκειται να παίξει στην Ευρώπη!

*** Ερώτηση: Οι βετεράνοι του Παναθηναϊκού που πήγαν προχθές στο γραφείο του Κοντονή, θα είναι ΟΛΟΙ στο γήπεδο σήμερα; Γιατί απ’ ό,τι ξέρω, κάνα-δυο απ’ αυτούς δεν είναι επιθυμητοί στα πράσινα «επίσημα», εδώ και μερικά χρόνια

*** Υπό σκέψη είναι, λέει, ο Αλαφούζος, αν θα τάξει καινούργιο πριμ νίκης στους παίκτες του. Αλήθεια, το... παλιό το πλήρωσε, ή θα πέσει πάλι δούλεμα;

*** Δεν είναι σίγουρη η συμμετοχή του Εσιέν, διότι διαπιστώθηκε ότι είναι πεσμένος ψυχολογικά. Από την ώρα που έμαθε ότι ακρίβυνε το κρασί, έχει πέσει σε μελαγχολία!

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 21/11/2015)

Διαβάστε επίσης

Το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου έχει ονοματεπώνυμο: Ιωάννης Αλαφούζος!

Το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου έχει ονοματεπώνυμο: Ιωάννης Αλαφούζος!

Ο Μανώλης Γαβαθιώτης γράφει ότι τα όσα συνέβησαν στο ντέρμπι της 11ης αγωνιστικής, δεν είναι κυρίαρχο πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το κυρίαρχο πρόβλημα είναι άλλο και έχει ονοματεπώνυμο: Λέγεται Ιωάννης Αλαφούζος.

Πρόβλημα με ονοματεπώνυμο και σαθρές δικαιολογίες

Πρόβλημα με ονοματεπώνυμο και σαθρές δικαιολογίες

Ο Μανώλης Γαβαθιώτης γράφει για την απόλυτη κωμωδία. Πριν καν τεθεί θέμα παραίτησης από τον κ. Αλαφούζο, πρόλαβαν τα μέλη του Δ.Σ. του να τον μεταπείσουν, χρησιμοποιώντας το ακλόνητο επιχείρημα: «Αν φύγεις εσύ, θα... φύγουμε κι εμείς»!