Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Πρόβλημα με ονοματεπώνυμο και σαθρές δικαιολογίες

Πρόβλημα με ονοματεπώνυμο και σαθρές δικαιολογίες
Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015 - 19:49

Ο Αλαφούζος είναι ο μοναδικός υπαίτιος για την κατάντια και τα αίσχη. Δεν έχουν καμία τύχη τα πράσινα αστήρικτα επιχειρήματα

Τα όσα συνέβησαν στο ντέρμπι της 11ης αγωνιστικής, δεν είναι το κυρίαρχο πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είναι κυρίαρχο πρόβλημα μόνο για τον Παναθηναϊκό και τον ιδιοκτήτη του. Το γενικότερο πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου, είναι άλλο και έχει ονοματεπώνυμο: Λέγεται Ιωάννης Αλαφούζος.

Ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός είχε από ημέρες πριν (από τις 13 Νοεμβρίου, στη σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας) κατονομαστεί επίσημα από την ΠΑΕ Ολυμπιακός ως υπεύθυνος για ό,τι συμβεί, αν συμβεί οτιδήποτε.

Ο κ. Αλαφούζος, στο διάστημα που πέρασε μέχρι την ημέρα του αγώνα, δεν έκανε κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «απάντηση» στην επίσημη και συγκεκριμένη κατηγορία που του απηύθυναν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού. Αντίθετα, προτίμησε τη «μυστική συνάντηση» με τον υφυπουργό Σταύρο Κοντονή, επαφή η οποία αποκαλύφθηκε τυχαία και ενώ δεν υπήρξε η παραμικρή ενημέρωση από το υφυπουργείο.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν εκ των υστέρων, η συνάντηση αυτή είχε θέμα την τήρηση των μέτρων που θα εξασφάλιζαν την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Αυτά, είπαμε, ανακοινώθηκαν, που σίγουρα δεν σημαίνει κιόλας ότι ήταν και η πραγματικότητα. Και όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε, ή η συζήτηση του καναλάρχη με τον υφυπουργό περιστρεφόταν γύρω από άλλα θέματα, ή ήταν εντελώς άστοχη, με αποτέλεσμα να αποτύχει οικτρά.

Ο κ. Αλαφούζος, μετά τις αθλιότητες που διέπραξαν οπαδοί της ομάδας του στη Λεωφόρο, απείλησε ότι θα παραιτηθεί, προς τούτο δε, κάλεσε τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΑΕ Παναθηναϊκός σε έκτακτη συνεδρίαση με σκοπό, όπως είπε, να δηλώσει την παραίτησή του και να συζητήσει μαζί τους την «αποχώρηση από το πρωτάθλημα».

Τα όσα εξελίχθηκαν, όμως, θυμίζουν και αυτά κακοπαιγμένη επιθεωρησιακή παράσταση. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ, πριν καν τεθεί θέμα παραίτησης από τον κ. Αλαφούζο, πρόλαβαν τα μέλη του Δ.Σ. του να τον μεταπείσουν, χρησιμοποιώντας το ακλόνητο επιχείρημα: «Αν φύγεις εσύ, θα... φύγουμε κι εμείς»!

Φυσικά, όλα τα μέλη του Δ.Σ. είναι επιλεγμένα και «διορισμένα» από τον κ. Αλαφούζο, που είναι και ο ιδιοκτήτης. Οσον αφορά τη θρυλούμενη ως πιθανότητα «αποχώρηση από το πρωτάθλημα», ούτε και τέθηκε προς συζήτηση, δεδομένου ότι δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η δεύτερη, αλλά η... πολλοστή φορά που πάνω στην απελπισία και την απόγνωσή του ο κ. Αλαφούζος έκανε δηλώσεις περί αποχώρησης από το πρωτάθλημα.

Με επιχειρήματα σαθρά, αβάσιμα και αστήρικτα

Τελικά, όπως διαβάσαμε, το θέμα της (νέας) αποχώρησης θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάνε οι δικαστικές εξελίξεις για το θέμα των επεισοδίων και της ματαίωσης του αγώνα. Οτι θα δούνε δηλαδή τι θα γίνει και θα αποφασίσουν αναλόγως, ή κάτι τέτοιο.

Εδώ όμως, σε ό,τι αφορά το θέμα των δικαστικών εξελίξεων, μπορούμε νομίζω με ευκολία να καταθέσουμε την άποψη ότι οι συνέπειες για τον Παναθηναϊκό θα είναι ΟΛΕΘΡΙΕΣ, ακόμα και στην περίπτωση που δεν θα εφαρμοσθούν όλα τα προβλεπόμενα!

Συνέπειες όπως η αφαίρεση βαθμών, ο αποκλεισμός έδρας, αλλά και τα αβάσταχτα πρόστιμα, ειδικά την εποχή που ο Παναθηναϊκός μαστίζεται από οικονομική στενότητα... τελευταίου βαθμού, είναι αναπόφευκτες. Και αυτό μπορούμε να το καταθέσουμε με κατηγορηματικό και μη επιδεχόμενο αντιρρήσεων τόνο, για έναν πολύ απλό λόγο: Οτι στερείται παντελώς υποστηρικτικών επιχειρημάτων!
Η υπερασπιστική γραμμή είναι διάτρητη και η νομική υποστήριξη του Παναθηναϊκού βρίσκεται σε τρομερά δύσκολη θέση. Τα επιχειρήματα που ΗΔΗ έχουν αρχίσει (κυρίως από τα ΜΜΕ του κ. Αλαφούζου) αμέσως μετά τη λήξη των επεισοδίων στη Λεωφόρο, να δημοσιοποιούνται, είναι σαθρά, αβάσιμα και αναποτελεσματικά.

Και για να είμαστε σαφείς, ιδού τα επιχειρήματα, ή μάλλον οι παιδαριώδεις δικαιολογίες του Παναθηναϊκού -όπως προβάλλονται στα πράσινα ΜΜΕ- και οι λόγοι για τους οποίους απορρίπτονται.

Α) Ο αγώνας δεν διεκόπη, αλλά «αναβλήθηκε».

Φυσικά, κανένας αγώνας δεν αναβλήθηκε, αφού για να αναβληθεί ένας αγώνας χρειάζεται επίσημη απόφαση από επίσημο όργανο, όχι όμως από τον διαιτητή. Ο διαιτητής δεν μπορεί να... αναβάλει έναν αγώνα, αλλά μόνο να τον ΔΙΑΚΟΨΕΙ ή να τον ΜΑΤΑΙΩΣΕΙ. Και ο διαιτητής κ. Παππάς εν προκειμένω ΜΑΤΑΙΩΣΕ τον αγώνα, λόγω επικινδυνότητας, με υπαιτιότητα του Παναθηναϊκού.

Β) Ο διαιτητής «άργησε» δύο και πλέον ώρες από την ώρα που έπεσαν οι φωτοβολίδες, μέχρι να αποφασίσει τη ματαίωσή του.

Η απόφαση του διαιτητή για ένα τόσο κρίσιμο θέμα δεν θα μπορούσε ποτέ να ήταν βιαστική, πρόχειρη και ανεύθυνη. Πριν πάρει την απόφασή του ο κ. Παππάς, όλα στο γήπεδο ήταν ρευστά. Υπήρξαν δεκάδες επαφών, συνεννοήσεων κυρίως με την αστυνομία, αλλά και με το υφυπουργείο Αθλητισμού (όπως μεταδιδόταν σε ζωντανή σύνδεση), τις εισαγγελικές αρχές (ήταν παρών σε όλη τη διαδικασία ο αθλητικός εισαγγελέας κ. Σιμιτζόγλου). Ολοι βρίσκονταν σε κατάσταση αναμονής για την εξέλιξη των επεισοδίων και του κλίματος μέσα στο γήπεδο.
Την τελική απόφαση ο κ. Παππάς την έλαβε όταν τον ενημέρωσαν πως το πορτάκι (γνωστή και διαρκώς επαναλαμβανόμενη κατάσταση) της θύρας 13 είχε παραβιαστεί (...εύκολο!), επομένως η είσοδος των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο, όποτε το αποφάσιζαν (προφανώς εάν... έβαζε κανένα γκολ ο Ολυμπιακός), θα ήταν ευκολότατη και μη αναστρέψιμη. Αυτό ακριβώς ήταν και το στοιχείο που διαπίστωσε ο κ. Παππάς κατά τη σύντομη έξοδό του στον αγωνιστικό χώρο: Οτι η πορτούλα είχε παραβιαστεί!
Επίσης, ο διαιτητής είχε και την ενημέρωση από τον τέταρτο διαιτητή κ. Κουκουλάκη ότι στην εξέδρα πάνω από τη φυσούνα, τα ΜΑΤ συμπλέκονταν άγρια με τους οργανωμένους οπαδούς, των οποίων ο σκληρός πυρήνας έχει εκεί το μόνιμο... στέκι του.

Γ) Οι φωτοβολίδες ήταν... μόνο δύο και ο Φινμπόγκασον δεν τραυματίστηκε, αλλά απλά τον ακούμπησε η μία απ’ αυτές. Απόδειξη ότι ο Ισλανδός... γελούσε μετά το χτύπημα!

Εδώ βγαίνει πολύ γέλιο, πράγματι, όχι όμως από τον Ισλανδό. Οι φωτοβολίδες που έπεσαν ΕΚΕΙΝΗ τη στιγμή ήταν ΕΦΤΑ ΕΥΘΕΙΑΣ ΒΟΛΗΣ, αλλά δεν ήταν μόνον αυτές! Οι «πολλές» φωτοβολίδες, και μιλάμε για ΔΕΚΑΔΕΣ, έπεσαν μετά τη ματαίωση του αγώνα, στα επεισόδια με την αστυνομία, ΜΕΣΑ στον αγωνιστικό χώρο!

Αυτό αποδεικνύει ότι υπήρχε πραγματική ΑΠΟΘΗΚΗ ΓΕΜΑΤΗ με τον σχετικό οπλισμό, που δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να υπάρχει, αν δεν ήταν ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ του Παναθηναϊκού!

Οσον αφορά τον τραυματισμό του Φινμπόγκασον, βεβαίως, δεν ήταν τόσο σοβαρός όσο θα... ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΕ το δίποδο που την εκσφενδόνισε, ή αυτοί που ΟΠΛΙΣΑΝ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ. Ομως, δεν παύει να είναι ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ, και όχι ΜΟΝΟ επιδερμικός, που αποσκοπούσε στην ΚΑΤΑΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗ των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού!
Νοοτροπία όχι απλά ΝΟΣΗΡΗ, αλλά και ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΗ, που θυμίζει άλλες εποχές.

Δ) Το γήπεδο ήταν... εκκλησία!

Η μόνη... ομοιότητα που θα μπορούσα να αναγνωρίσω μεταξύ Λεωφόρου και... εκκλησίας, θα ήταν σίγουρα η εικόνα των Ιερών Ναών αμέσως μετά την ανακοίνωση του... «Χριστός Ανέστη»! Με τη διαφορά ότι εδώ οι φωτοβολίδες, τα... βεγγαλικά και τα δυναμιτάκια που έσκαγαν, δεν είχαν προορισμό τους ουρανούς, αλλά τους συνανθρώπους!
Περισσότερο εμπόλεμη ζώνη έξω από τη Ράκκα της Συρίας έμοιαζε το περιβάλλον, παρά τόπο... προσευχής, ψυχικής ανάτασης, πνευματικής ευφορίας και... επαφής με το Θείον. Και αυτά δεν πρόκειται βεβαίως να σταθούν σε κανένα δικαστήριο του κόσμου, σαν υποστηρικτικά στοιχεία.

Ε) Φταίει η... αστυνομία!

Αλήθεια, με έναν αστυνομικό στο νοσοκομείο να δίνει μάχη με τον θάνατο, πόσο υπαίτια θα μπορούσε να αισθανθεί για τα γεγονότα η αστυνομία; Τι έκανε δηλαδή που στοιχειοθετεί την υπευθυνότητά της, όταν από την άλλη πλευρά, από την πλευρά των ΜΑΣΚΟΦΟΡΩΝ αλητών, δεν υπήρξε ούτε ένας μικροτραυματισμός ούτε και κάποια διαμαρτυρία για βάναυση αστυνομική συμπεριφορά. Και αυτό παρά το γεγονός ότι υπήρξαν πενήντα προσαγωγές και δεκαέξι συλλήψεις!

Αυτό που γίνεται με την επίρριψη στην αστυνομία ευθυνών που δεν της ανήκουν, μου θυμίζει τη γνωστή παροιμία:
Και κερατάς, και... δαρμένος!

ΣΤ) Την εντολή να μη γίνει το παιχνίδι την έδωσε... ο Σάββας!

Παιδαριώδες όσο και ανόητο το «επιχείρημα» (αν μπορεί κανείς να το χαρακτηρίσει τέτοιο) περί... ευθύνης του αντιπροέδρου του Ολυμπιακού, Σάββα Θεοδωρίδη.
Το μόνο που έκανε ο κ. Θεοδωρίδης (και ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ) ήταν να κάνει σαφές στους παράγοντες του αγώνα ότι ο Ολυμπιακός ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΙΖΕ αν δεν ήταν όλα ασφαλή και αν δεν υπήρχαν οι σχετικές ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ από τα αρμόδια όργανα.

«Θα πάρω την ομάδα και θα φύγουμε», είπε ο κ. Θεοδωρίδης γνωστοποιώντας την επίσημη θέση της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Αν αυτό εκλαμβάνεται ως... «εντολή στον διαιτητή», είναι πλέον θέμα επάρκειας... εγκεφαλικής ουσίας και ασφαλώς δεν προσφέρεται για περαιτέρω σχολιασμό.

Πιστεύω ακράδαντα ότι και μετά τη σκληρή και παραδειγματική ποινή που θα του επιβληθεί, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στον Παναθηναϊκό του κ. Αλαφούζου.
Η ίδια μεμψιμοιρία, η ίδια μισαλλοδοξία, η ίδια μνησικακία, το ίδιο καταγγελτικό μένος, η ίδια συνεχής και αδιάλειπτη προσπάθεια δηλητηρίασης του αθλήματος του ποδοσφαίρου. Και βεβαίως, οι εκπομπές ίδιου περιεχομένου, που θα δημιουργούν και θα τροφοδοτούν πάντα το ίδιο ΝΟΣΗΡΟ κλίμα φανατισμού στους πιο ευάλωτους οπαδούς.
Με λίγα λόγια, Η ΙΔΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ των ΜΜΕ του μεγάλου και μοναδικού, ίσως ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ για όλα όσα ζήσαμε και ΘΑ ζήσουμε και στο μέλλον, κ. Γιάννη Αλαφούζου.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 23/11/2015)

Διαβάστε επίσης

Το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου έχει ονοματεπώνυμο: Ιωάννης Αλαφούζος!

Το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου έχει ονοματεπώνυμο: Ιωάννης Αλαφούζος!

Ο Μανώλης Γαβαθιώτης γράφει ότι τα όσα συνέβησαν στο ντέρμπι της 11ης αγωνιστικής, δεν είναι κυρίαρχο πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το κυρίαρχο πρόβλημα είναι άλλο και έχει ονοματεπώνυμο: Λέγεται Ιωάννης Αλαφούζος.