Ντουντούκα
Δεν καταλαβαίνουμε από προπαγάνδα εμείς! Θρύλος!
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 FM

O σκοπός της επιστολής με το γελοίο... κίνητρο

O σκοπός της επιστολής με το γελοίο... κίνητρο
Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2015 - 17:15

Αν υπάρχει κάτι που με ενοχλεί αφάνταστα στην καθημερινή τριβή με τα κοινά της δημοσιογραφίας, δεν είναι άλλο από την «κακομεταχείριση» της ελληνικής γλώσσας. Οπως για παράδειγμα, η κακοποίηση της έννοιας της λέξης γραφικότητα και των παραγώγων της (γραφικός, γραφική κ.λπ.). Αυτή η λέξη χρησιμοποιείται από ημιμαθείς, ρηχομαθείς ή και εντελώς αμαθείς, που δεν έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιήσουν όλο το εύρος του απίστευτου πλούτου τον οποίο προσφέρει η γλώσσα μας.

Το κυριότερο, ότι μπερδεύουν, συχνά-πυκνά, τον χαρακτηρισμό «γραφικός» με τον χαρακτηρισμό «γελοίος». Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Αλλο το γραφικός, άλλο το γελοίος. Επί προσώπων, γραφικός χαρακτηρίζεται ένας άνθρωπος που λειτουργεί, συμπεριφέρεται, εκδηλώνεται διαφορετικά από τους άλλους, που παρεκκλίνει, κατά κάποιον τρόπο, από την κοινώς παραδεκτή κανονικότητα της κοινωνίας.

Οι γραφικοί είναι κατά βάση καλοί άνθρωποι, ολίγον ή πολύ παρεξηγημένοι, με βασικό χαρακτηριστικό ότι ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΟΥΝ τους άλλους με τη γραφικότητά τους.

Ο γελοίος είναι άλλο πράγμα, εντελώς διαφορετικό. Προκαλεί βασικά τον γέλωτα, αλλά όχι μόνον. Πολλές φορές προκαλεί την αηδία, την απέχθεια, την αποστροφή. Οι ενέργειές του κατά κανόνα προέρχονται από συναισθήματα όπως η κακία, η μοχθηρία, το μένος, η μισαλλοδοξία, η εμπάθεια και διάφορα συμπλέγματα. Πρόκειται -και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά του από τον γραφικό- για ΚΑΚΟ άνθρωπο, δέσμιο των ταπεινών και ποταπών του, επί το πλείστον, προσωπικών παθών.

Να επηρεάσει τους Δικαστές με γελοιωδέστατη «ανοιχτή επιστολή»!

Για παράδειγμα (και για να μεταφέρουμε το θέμα στο ποδόσφαιρο), ο εμπνευστής και συντάκτης της ανοιχτής επιστολής που εκδόθηκε και δημοσιοποιήθηκε από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, δεν είναι γραφικός. Είναι ΓΕΛΟΙΟΣ. Είναι ΓΕΛΟΙΩΔΕΣΤΑΤΟΣ.

Ας το δούμε, όμως, πιο αναλυτικά. Η μορφή της ανοιχτής επιστολής επιλέχτηκε -κατά την ταπεινή μου άποψη- προκειμένου να εκλάβει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δημοσιότητα, ασχέτως του γελοίου περιεχομένου της. Και γιατί να πάρει δημοσιότητα; Μα, επειδή έχει ένα και μόνο ΒΑΣΙΚΟ στόχο: Να ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ τους ΔΙΚΑΣΤΕΣ της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, να τους ΠΙΕΣΕΙ ψυχολογικά, ώστε να εκδώσουν απόφαση που θα... «αθωώνει» την ΕΝΟΧΗ σε βαθμό ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ «πράσινη» ΠΑΕ.

Δεν ξέρω αν και κατά πόσον οι δικαστές (ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ, δηλαδή ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, όπως τους ΗΘΕΛΕ να είναι και ο Παναθηναϊκός, μεταξύ άλλων) θα επηρεαστούν από τη ΓΕΛΟΙΩΔΕΣΤΑΤΗ ανοιχτή επιστολή. Είμαι, όμως, πεπεισμένος ότι ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ, διότι τα ΣΤΟΙΧΕΙΑ πού ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ την ΕΝΟΧΗ του Παναθηναϊκού είναι ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ σε βάρος του. Ασχέτως πάντως αυτού, οι συντάκτες της κατάπτυστης «ανοιχτής επιστολής» παίζουν με αυτή το τελευταίο τους χαρτί.

Τον εξέμεσε το ίδιο το ποδόσφαιρο

Γελοιωδέστερο και της γελοίας ανοιχτής επιστολής είναι το φερόμενο ως... «κίνητρο» για τη συγγραφή της, το γεγονός δηλαδή που αναφέρεται ως υπαίτιο που... «ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης» και του... «δεν πάει άλλο»!!!

Ποιο είναι αυτό; Η διαιτησία του κ. Παππά στον αγώνα Κυπέλλου Απόλλωνα - Ολυμπιακού 1-2.

Ολοι ξέρουμε τι λέει η ανοιχτή επιστολή του Παναθηναϊκού γι’ αυτή τη διαιτησία. Ενδιαφέρον, όμως, έχει και τι είπε γι’ αυτήν ο νεαρός σκόρερ και εκ των καλύτερων παικτών του Απόλλωνα, ο Χρήστος Τζιώρας, αμέσως μετά τη λήξη του παιχνιδιού: «Δεν θεωρώ ότι κρίθηκε από τη διαιτησία το ματς. Δεν επηρέασε το αποτέλεσμα».

Φυσικά, δεν ήταν ανάγκη να τα πει αυτά ο ειλικρινής Τζιώρας, ούτε και ήταν ο... μόνος που τα υποστήριζε. Εδώ ακόμα και ο έμπειρος προπονητής Μπάμπης Τεννές στις δηλώσεις του δεν έκανε την παραμικρή νύξη για τη διαιτησία, πράγμα που βεβαίως του δημιούργησε μερικά προσωπικά προβλήματα, που θα τα ξεπεράσει εύκολα, αφού η δουλειά του φάνηκε ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ, με την ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ απόδοση της ομάδας του. Πολλά χρόνια είχα να δω τόσο ΚΑΛΟ Απόλλωνα και αξίζουν συγχαρητήρια στον Τεννέ γι’ αυτό.

Με τις δηλώσεις ενός παλιού προέδρου του Απόλλωνα δεν πρόκειται να ασχοληθώ, διότι πιστεύω ότι δεν αξίζει τον κόπο. Αυτόν τον εξέμεσε από μόνο του το ποδόσφαιρο, εδώ και καιρό. Σιγά μην του... κάνουμε και διαφήμιση κιόλας!

ΟΙ ΨΕΥΤΙΕΣ ΤΟΥ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ CAS

Ενας καλός φίλος από το FB (ο κ. Αγγελος Σύρμος) είχε την καλοσύνη να μου κοινοποιήσει την απόφαση του CAS σχετικά με το γνωστό παρανοϊκό αίτημα του Πόα να... αποκλειστεί ο Ολυμπιακός και να πάρει... αυτός τη θέση του στο Champions League!

Οχι μόνο, λοιπόν, το CAS απέρριψε το παρανοϊκό αίτημα, αλλά ΚΟΤΣΑΡΕ στον Πόα και ΠΡΟΣΤΙΜΟ 5.000 ελβετικών φράγκων, που η ομάδα του Αλαφούζου ΠΡΕΠΕΙ να ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, λόγω της ταλαιπωρίας στις οποίες τον υπέβαλε με την παρανοϊκή καταγγελία του!

Ιδού, λοιπόν, για τον κάθε τυχόν αμφισβητία, το γνήσιο κείμενο της σχετικής παραγράφου της απόφασης του CAS :
«The Court of Arbitration for Sport rules that:

... 4. Panathinaikos FC shall pay to Olympiakos FC an amount of CHF 5000 (five thousand Swiss Francs) as a contribution toward the costs the latier has sustained in connection with those arbitration proccedings».

Να του απονείμει το πρωτάθλημα ο Τσίπρας!

Γράφει: «Καλημέρα σας, κύριε Γαβαθιώτη, διάβασα σήμερα ότι ο Πρόεδρος της Παναθηναϊκής συμμαχίας κ. Αλαφούζος έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό της χώρας ζητώντας την παρέμβασή του στα τεκταινόμενα του ποδοσφαίρου. Φοβάμαι ότι ο εν λόγω ποδοσφαιρικός παράγων έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής ή/και υπομονής. Αν επένδυσε 23 εκατομμύρια (όπως λέγει) και δεν κατάφερε τίποτα, τι περιμένει; Να του τα δώσει πίσω ο κ. Τσίπρας ή να δώσει εντολή να του δώσουν το πρωτάθλημα; Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω. Με τέτοιες συμπεριφορές νομίζω ότι ο εν λόγω αποτυχημένος επενδυτής αποσκοπεί στο να μετατρέψει όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο από αναπτυσσόμενο επενδυτικό περιβάλλον σε ποδοσφαιρική οργάνωση υποσαχάριας χώρας. Αλλά μήπως τελικά είναι αυτός ο στόχος του; Δηλαδή, “γαία πυρί μειχθήτω” ή “αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων;”. Με εκτίμηση, Π.Γ. Καΐρης».

*** «Μανώλη, διάβασα στον “ΓΑΥΡΟ” ότι καλό θα ήταν η προεδράρα να δικαιολογήσει τα 23 μύρια. Οι αφελείς κάνουν πως δεν γνωρίζουν!!! Μα στην μπογιά για να βάψει τα κάγκελα τα ξόδεψε»! (Βλάχος Θανάσης)

*** Το σενάριο για μία άνετη και εύκολη συμμετοχή σε αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, χωρίς να βάλεις το χέρι στην τσέπη ούτε για να βγάλεις το... χαρτομάντιλό σου, έχει ως εξής:
Α) Υπογράφεις μία σύμβαση με τηλεοπτικό κανάλι.
Β) Δείχνεις τη σύμβαση στην Τράπεζα και ζητάς βάσει αυτής δάνειο (ας πούμε, 5 εκατ.).
Γ) Εισπράττεις το δάνειο και ρίχνεις το ποσόν στην αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου, αυξάνοντας συγχρόνως και το μερίδιό σου.
ΑΠΛΑ πράγματα...

*** Στις εκλογές των Ομοσπονδιών δεν υπάρχουν «λόγοι αρχής».
Υπάρχει... αρχή δια-λόγων.

*** Εδώ και δύο χρόνια ο Σπύρος συνηθίζει να πατάει σε δύο βάρκες και να ισορροπεί (τα καταφέρνει μια χαρά, διότι το χόμπι του είναι το ψάρεμα). Από δω και πέρα, όμως, ο καιρός θα χαλάσει και δεν θα είναι εύκολο. Την πάτησε, γιατί διάλεξε τη λάθος βάρκα, την κίτρινη, που κάνει νερά και είναι έτοιμη για φούντο. Και τον βλέπω να φουντάρει κι αυτός μαζί της.

*** Χθεσινή ανακοίνωση του Τμήματος Διάθεσης Εισιτηρίων της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, από την ιστοσελίδα της: «Το Τμήμα Διάθεσης Εισιτηρίων της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ενημερώνει τους φιλάθλους ότι θα είναι κλειστό από τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015 έως και την Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016. Το Τμήμα θα επαναλειτουργήσει τη Δευτέρα 04/1/2015! Σας ευχόμαστε καλές γιορτές, δύναμη και υγεία». Εντάξει, καλά που ειδοποίησαν τους «πράσινους» οπαδούς ότι το τμήμα διάθεσης εισιτηρίων θα ανοίξει πάλι στις 4 Ιανουαρίου, για να μην πάνε πιο νωρίς και... συνωστίζονται άδικα. Οι δυστυχείς, φαίνεται ότι έχουν... ξεχάσει μία βασική λεπτομέρεια. Οτι το πρώτο παιχνίδι του Πόα στη Λεωφόρο με κόσμο θα γίνει γύρω στα... μέσα Φεβρουαρίου!

Σκοπός τους να επηρεάσουν τους Δικαστές, ώστε να εκδώσουν απόφαση που θα... «αθωώνει» την ΕΝΟΧΗ σε βαθμό ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ «πράσινη» ΠΑΕ.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 19/12/2015)

Διαβάστε επίσης