Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Οργανωμένο και κατ’ εντολή το μένος κατά των διαιτητών

Οργανωμένο και κατ’ εντολή το μένος κατά των διαιτητών
Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015 - 15:56

Εδώ και πολλά-πολλά χρόνια, έχω συνειδητοποιήσει ότι αυτό που λέγεται «ανεξάρτητη και αδέσμευτη δημοσιογραφία, δεν υπάρχει. Ωσαύτως, δεν υπάρχουν ούτε αντικειμενικές ούτε και υποκειμενικές, δημοσιογραφικές φωνές. Αυτό πού υπάρχει, είναι οι υποκριτικά αυτοχαρακτηριζόμενες ως «αντικειμενικές», ή «υποκειμενικές» φωνές, γνώμες, κρίσεις και απόψεις.

Εδώ και πολύ καιρό, έχω αποφασίσει να αποδεσμευτώ από τους υποκριτικούς αυτοχαρακτηρισμούς. Να μην κοροϊδεύω τον αναγνώστη σχετικά με το ποιος είμαι και τι γράφω και μπορώ να το κάνω, τώρα που, ύστερα από σαράντα και πλέον χρόνια στη δημοσιογραφία, δεν έχω καμία δέσμευση.

Εχω πάθη, έχω χόμπι, έχω ελαττώματα, αλλά δεν έχω (πλέον) δέσμευση στη δημόσια έκφραση της κρίσης και της φωνής μου. Κανείς πλέον δεν μπορεί να με υποχρεώσει να γράφω πράγματα που δεν πιστεύω, ή που αισθάνομαι αντίθετος. Είμαι οπαδός του Ολυμπιακού, αλλά προσπαθώ να είμαι όσο πιο πολύ μπορώ κοντά στην αλήθεια και την πραγματικότητα χρησιμοποιώντας πειστική επιχειρηματολογία. Το αν τα καταφέρνω και μέχρι ποιο μέτρο και βαθμό, είναι κάτι που κρίνεται ΜΟΝΟΝ από το αναγνωστικό κοινό.

Το αποτύπωμα της... απελπισίας του «εντολέα»!

Βάσει όλων των παραπάνω, αρνούμαι να δεχτώ κάθε «συντεχνιακό κανόνα». Αρνούμαι να παρατηρώ το ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ της δημοσιογραφίας, χωρίς να ΑΝΤΙΔΡΩ. Αρνούμαι να ΚΑΛΥΠΤΩ, με τη γραφίδα μου ή χωρίς αυτή, την ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ και την ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ του αναγνωστικού κοινού που ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ, ασύστολα, από δημοσιογράφους και «δημοσιογράφους» που εμφανέστατα πλέον εξυπηρετούν ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ και δη ΥΠΟΠΤΑ συμφέροντα.

Στο φύλλο της Κυριακής, η εφημερίδα «Livesport», που ενίοτε αποκαλώ και «κοντή εφημερίδα», είχε ως κορυφαίο της τίτλο «το «ΕΛΕΟΣ ΚΟΡΑΚΕΣ», τον οποίο συνόδευε η επικεφαλίδα «Εχουν τελειώσει οι χαρακτηρισμοί και τα σενάρια γι’ αυτούς που κάθε αγωνιστική κλέβουν την παράσταση, με την... κακή έννοια» και ο υπότιτλος «Δεν έχουν τελειωμό τα “ανθρώπινα”-“απάνθρωπα” λάθη των διαιτητών από την αρχή της σεζόν». Και από δίπλα, επεξηγηματικές αράδες: «Στη Μυτιλήνη ο Μάνταλος έδωσε πέναλτι σε “βουτιά” του Φορτούνη και (λογικά μετά) αποβολή στον γκολκίπερ Δαύκο. Αλλαξε την αριθμητική ισορροπία των ομάδων σε μια φάση που η όμοιά της στο Ολυμπιακός - Αρσεναλ είχε τελειώσει με μία κίτρινη κάρτα».

Εμφανές, λοιπόν, ότι το κρεσέντο της ωμής και ατεκμηρίωτης πρωτοσέλιδης επίθεσης στη διαιτησία («Ελεος κόρακες») προερχόταν από ένα είδος... «αγανάκτησης», η οποία προφανώς προήλθε από τη διαιτησία του Μάνταλου στη Μυτιλήνη και δη, από την ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ κάποιου «εντολέα» για τη νίκη που δημιούργησε τελικά το ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ ΡΕΚΟΡ του Ολυμπιακού. Ενας γύρος χωρίς απώλεια βαθμού!

Ευθέως, λοιπόν: Δεν θεωρώ το συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο ως δημοσιογραφική έκφραση μιας έστω και υποκειμενικής κρίσης. Είμαι πεπεισμένος ότι το πρωτοσέλιδο αυτό ΔΕΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ από δημοσιογραφική κρίση, αλλά ότι ΕΠΕΒΛΗΘΗ ως ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ «δημοσιογραφικής κρίσης».

Και οι δύο με... ανοιχτά τα χέρια!

Και γιατί το γράφω αυτό; Διότι στις μέσα σελίδες, εκεί όπου υπάρχει η περιγραφή του αγώνα ΚΑΙ η κρίση για τη διαιτησία, γράφονται τα εξής: «Το ματς κρίθηκε από τις αποφάσεις του Μάνταλου, αλλά και από τις αφορμές και τα ερεθίσματα που του έδωσαν οι παίκτες των γηπεδούχων. Δίνει πολύ εύκολα και τα δύο πέναλτι στον Ολυμπιακό, καταδικάζοντας σε ήττα την Καλλονή, καθώς έπαιζε από το 33’ και με δέκα παίκτες. Πάντως, ο Κρολ και ο Δαύκος έχουν τα χέρια τους απλωμένα στις επίμαχες φάσεις, βρίσκοντας την μπάλα και το πόδι του Φορτούνη αντίστοιχα».

Και παρακάτω, για τον Κρολ και το πρώτο πέναλτι: «Φέρει την ευθύνη και στο πρώτο πέναλτι (μαρκάρει στην περιοχή με ανοιχτά τα χέρια)!

Ερώτηση φιλολογική:Τι εννοείτε, ρε... δημοσιογράφοι; Ηταν ή δεν ήταν πέναλτι ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ φάσεις; Αν ήταν, τότε γιατί... ΚΡΑΖΕΤΕ τους... κόρακες στην πρώτη σελίδα; Τι φταίει δηλαδή ο διαιτητής αν ο Κρολ «μαρκάρει στην περιοχή με ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ» και ο Δαύκος προσπαθεί να σταματήσει τον Φορτούνη επίσης «με ανοιχτά τα χέρια»; Αν πάλι θεωρείτε ότι ΗΤΑΝ πέναλτι, αλλά ότι φταίνε οι παίκτες της Καλλονής που τα έκαναν, τότε γιατί ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΕ τον διαιτητή γι’ αυτά; Αποφασίστε, επιτέλους!

Με... ντελίβερι από την... πιτσαρία!

Δεν αμφιβάλλω ότι ο συγκεκριμένος πρωτοσέλιδος τίτλος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟ των δημοσιογράφων της εφημερίδας. Η εντύπωση που μου έχει δημιουργηθεί είναι ότι πρόκειται για... ΝΤΕΛΙΒΕΡΙ τίτλο, που «ήρθε απ’ την πιτσαρία», έτοιμος προς... κατανάλωση!

Οτι ήταν έργο («πνευματικό», βεβαίως) κάποιου ΚΕΝΤΡΟΥ που έχει αποφασίσει και διατάξει κατά μέτωπο επίθεση στους διαιτητές, έτσι ώστε να ΑΠΑΞΙΩΘΟΥΝ και να γίνει ευκολότερη η ΠΟΔΗΓΕΣΙΑ τους σε ΥΠΟΠΤΑ και ΠΑΡΑΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ συμφέροντα! Και επειδή, όπως προανέφερα, δεν έχω καμία, μα καμία δέσμευση θα καταγράψω αυτό που πιστεύω ευθέως: Πίσω από την ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ και ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ επίθεση κατά της διαιτησίας και των διαιτητών, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, κρύβεται μία ΑΤΥΠΗ και ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ δράκα «παραγόντων», δήθεν «επενδυτών», που προσπαθούν απεγνωσμένα (και τελευταία εντείνουν τις προσπάθειές τους) να ΠΟΔΗΓΕΤΗΣΟΥΝ τη διαιτησία, την αθλητική Δικαιοσύνη και όλες τις βασικές λειτουργίες του ελληνικού ποδοσφαίρου, μέσω της κατάληψης της διοίκησης της ΕΠΟ και της αντικατάστασής της με άλλη, «μπροστινών» και «αυτοφοράκηδων», ανθρώπων χωρίς συνειδησιακούς φραγμούς και αναστολές.

Ποιοι είναι αυτοί που μέσω πρόθυμων και εύκαμπτων αντιδράσεων ΜΜΕ προσπαθούν να προωθήσουν τα διάφορα συμφέροντά τους, νομίζω ότι οι... συστάσεις είναι περιττές. Ολοι τους ξέρουμε, όλοι τους αναγνωρίζουμε. Είναι αυτοί που... «έρχονται», με εκείνους που... «έχουν έρθει» και τους «νεόφερτους» που θέλουν κι αυτοί να κάνουν παιχνίδι.

Ακριβώς έτσι έχει η κατάσταση.

Το ΘΑΥΜΑ του ΘΡΥΛΟΥ είναι γεγονός!

Να το, λοιπόν, το ΘΑΥΜΑ, το ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ ρεκόρ: Ενας ολόκληρος γύρος πρωταθλήματος, με ΜΟΝΟ ΝΙΚΕΣ. Δεκαπέντε αγώνες, δεκαπέντε νίκες! Απίστευτο, απλησίαστο, απρόσιτο το ρεκόρ του Ολυμπιακού και νομίζω ότι έχω το δικαίωμα να το πανηγυρίζω και... προσωπικά, αφού πρώτος, σ’ αυτήν εδώ τη στήλη, το είχα εντοπίσει και είχα σημειώσει τη μοναδικότητά του, από την περασμένη Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου.

Με τίτλο «Με νίκη στην Καλλονή, κλείνει ένας ολόκληρος γύρος πρωταθλήματος με... ΜΟΝΟ ΝΙΚΕΣ - Ενα βήμα πριν από το πιο απίστευτο και εξωπραγματικό ρεκόρ ο Θρύλος!», έγραφα: «Για τους ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΙΣ αγώνες ΟΛΟ ΝΙΚΕΣ ο λόγος, που, όπως όλοι γνωρίζουμε, αποτελεί ένα ανεπανάληπτο ρεκόρ. Ακόμη μεγαλύτερο όμως, που πιστεύω ότι αποτελεί ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ και ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ ρεκόρ, είναι αυτό που θα δημιουργηθεί με τη 15η νίκη του Ολυμπιακού, το Σάββατο στη Μυτιλήνη: Αν ο Ολυμπιακός ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΛΟΝΗ, ολοκληρώνει έναν ολόκληρο γύρο πρωταθλήματος, με ΜΟΝΟ ΝΙΚΕΣ!».

Προσπάθησα να θυμηθώ ή να ανακαλύψω κάποιο προηγούμενο, παρόμοιο κατόρθωμα. Δεν βρήκα, όμως, και δεν βρήκα, διότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ! Πρωταθλήματα αήττητα έχουν ξαναγίνει και μάλιστα και ο βάζελος υπερηφανεύεται για ένα από τα λίγα του πρωταθλήματα, ότι το πήρε αήττητος. Το να ολοκληρώσει, όμως, έναν ολόκληρο γύρο χωρίς να χάσει ούτε... μισό βαθμό, είναι κάτι που ΔΕΝ ΞΑΝΑΓΙΝΕ στο ελληνικό ποδόσφαιρο, και είμαι βέβαιος πως ΟΥΤΕ στα ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ της Ευρώπης υπάρχει παρόμοιο ιστορικό. Αν υπήρχε, σίγουρα θα το θυμόμαστε.

*** Τη διαιτησία δεν πρέπει να την πειράζεις, γιατί όταν την πειράζεις, σε πειράζει κι αυτή (Γερούν Πατάτενμπλουμ)

*** Εντάξει, αλλά τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα. Μπορεί ο ΠΑΟ να έχασε με 1-0, αλλά είχε 65% κατοχή! Τι, λίγο το έχετε δηλαδή;

*** Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι εσωβαζελικές εκλογές της Παναθηναϊκής Συμμαχίας. Τα αποτελέσματα ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενα. Εξελέγησαν, ως ανεμένετο και ο Δημήτρης Σαραβάκος, και ο Τάκης Οικονομόπουλος, και ο Βασίλης Κωνσταντίνου, και το... χαρτομάντιλο!

*** Αρνούμαι να δεχτώ τη δικαιολογία του «μεροκάματου». Το «μεροκάματο» δεν έχει σχέση με τη διαστρέβλωση της αλήθειας και της πραγματικότητας.

*** ΕΛΕΟΣ, ρε ΑΡΔοΜΜΕδες!

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 22/12/2015)

Διαβάστε επίσης