Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο Φύσσας, ο Βόκολος και η δικαιολογία «αλά καρτ»

Ο Φύσσας, ο Βόκολος και η δικαιολογία «αλά καρτ»
Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015 - 16:24

Δεν ξέρω αν το έχετε παρατηρήσει, αλλά σαν κάτι να μην πηγαίνει καλά στον Πόα. Σαν να έχει χαθεί ο ρυθμός των εξελίξεων, σαν να έχουν μπερδευτεί οι στόχοι, κάτι παράξενο, εν πάση περιπτώσει.

Για παράδειγμα, η ομιλία του Φύσσα στους παίκτες, όπου τους ξεκαθάρισε με σαφήνεια τους στόχους της ομάδας στον δεύτερο γύρο: «Πάμε για τη δεύτερη θέση και το Κύπελλο», τους είπε.

Με γέμισε απορίες. Πώς και σταμάτησαν να ομιλούν για την κατάκτηση του τίτλου, όταν πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος ο πρόεδρός τους έλεγε στους ίδιους αυτούς παίκτες πως «ο τίτλος θα κριθεί στα δικαστήρια»; Και έρχεται τώρα ο Φύσσας και τους τα γυρίζει. Ομιλεί για τη δεύτερη θέση και μάλιστα χωρίς να αναφέρει τα δικαστήρια! Είναι προφανές ότι για τη λογική των ανθρώπων του Πόα τα δικαστήρια αποφασίζουν μόνο για την πρώτη θέση. Για τη δεύτερη αποφασίζουν ο Φύσσας με τον Βόκολο.

Είπα Βόκολος και θυμήθηκα ότι ήταν κι αυτός παρών την ώρα που μίλαγε ο Φύσσας στους παίκτες. Ηταν παρών, αλλά δεν μίλησε. Ο Βόκολος συνήθως δεν μιλάει. Τα δύσκολα τα αφήνει για τον Φύσσα. Μιλάει ο Φύσσας και ο Βόκολος πού και πού κουνάει το κεφάλι του, με συγκατάβαση.

Μην υπερβάλλουμε, όμως. Μπορεί ο Βόκολος να μην είναι ομιλητικός, αλλά δεν είναι δα και Σαραβάκος! Μπροστά στον «μικρό», ο Λάκης είναι πιο ομιλητικός και από Αρμένη ιερέα! Να σκεφτείτε ότι μια φορά που συναντήθηκε με τον Σαραβάκο και του είπε «γεια σου, Δημήτρη», ο Σαραβάκος τα πήρε: «Σταμάτα επιτέλους την πολυλογία», τον έκοψε.

Ενα άλλο σημείο-σύμπτωμα αλλαγής συμπεριφοράς από τον Πόα, είναι ότι ξαφνικά σταμάτησαν εντελώς να αναφέρονται στην ποινή που τους επιβλήθηκε πρωτόδικα από τον αθλητικό δικαστή της Superleague ! Ούτε παράπονα πια ούτε αναφορές για... «συλλαλητήρια» και άλλες εκδικητικές πράξεις ούτε εκτόξευση απειλών κατά της κυβερνήσεως και των αξιωματούχων της!

Λες και έπεσε κάποιο σύνθημα, ρε παιδιά, ότι έπρεπε να τα κόψουν όλα αυτά μαχαίρι, αλλά για ποιο λόγο; Αν δεν ήξερα πόσο αδιάβλητο είναι το σύστημα απονομής Δικαιοσύνης από τότε που ανέλαβε να το εξυγιάνει ο Κοντονής, θα υπέθετα ότι ο Αλαφούζος έχει πάρει τίποτα υποσχέσεις ή διαβεβαιώσεις. Τέτοια πράγματα, όμως, με Κοντονή στο τιμόνι του αθλητισμού δεν γίνονται.

Ακόμα πάντως στροβιλίζει στο μυαλό μου αυτή η καθυστέρηση έκδοσης. Κάθομαι και τα σκέπτομαι δηλαδή και τα βάζω κάτω και προσπαθώ να βρω άκρη, αλλά δεν είναι εύκολο. Πάνω στο ψάξιμο όμως, έμαθα και την είδηση, αυτή που θα διαβάσετε παρακάτω.

Δικαιολογία... «αλά καρτ» η απεργία!

Προσέξτε τι έγινε με τη συζήτηση της έφεσης, για να μπείτε στο νόημα. Η έφεση ήταν να συζητηθεί την πρώτη εβδομάδα του μηνός, αλλά την ημέρα που είχε προσδιοριστεί δεν συζητήθηκε, εξαιτίας της απεργίας των δικηγόρων. Την αναβολή δηλαδή ζήτησε ο Παναθηναϊκός, επικαλούμενος την απεργία των δικηγόρων, αφού ο δικηγόρος του απεργούσε και δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει την έφεση.

Και η Επιτροπή Εφέσεων, η αποτελούμενη από τακτικούς δικαστές, έκρινε ότι ο λόγος της απεργίας των δικηγόρων ήταν πολύ σοβαρός. Τόσο σοβαρός, ώστε να πάρει ο Πόα την αναβολή που ήθελε.

Ολα καλά μέχρι εδώ, με τη μόνη διαφορά ότι την ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ, στην ΙΔΙΑ δικάσιμο, επρόκειτο να συζητηθεί η έφεση του Αρη Θεσσαλονίκης, για την ποινή μίας αγωνιστικής που του είχε επιβληθεί πρωτόδικα! Παρά την απεργία των δικηγόρων, λοιπόν, η έφεση του Αρη συζητήθηκε κανονικότατα και μάλιστα έγινε δεκτή από την Επιτροπή Εφέσεων!

Δεν ξέρω αν τον Αρη υπερασπίστηκαν δικηγόροι, αν ήταν... απεργοσπάστες, ή αν είχαν ζητήσει άδεια από τον σύλλογό τους να παραστούν. Διότι ΚΑΙ ΑΥΤΟ γίνεται. Αν δηλαδή υπάρχει ανάγκη να παραστεί ένας δικηγόρος σε μία υπόθεση, πάει και ζητάει άδεια, η οποία συνήθως παραχωρείται. Μπορούσε, λοιπόν, και ο Πόα να ζητήσει από τους δικηγόρους του να πάνε να ζητήσουν άδεια, ώστε να συζητηθεί η έφεση. Δεν το έπραξε, όμως. Τρελός ή κορόιδο ήταν να το πράξει; Είχε σίγουρα τον σκοπό του να τραβήξει και αυτή η υπόθεση, να σέρνεται μέχρι να κρυώσει. Είναι κι αυτή μία συνήθης τακτική.

Από τον Μάιο τέλος οι δικηγόροι!

Και εδώ, σας έχω μία αποκάλυψη. Που λέει ότι μετά το τέλος αυτής της περιόδου, δικηγόροι ΤΕΛΟΣ για την αθλητική Δικαιοσύνη, σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο!

Ναι, αγαπητοί φίλοι, καμία διάταξη του Καταστατικού της FIFA, κανένας νόμος, κανένας Κανονισμός ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ δεν αναφέρει ότι για να απολογηθεί μία ποδοσφαιρική ομάδα ή εταιρεία, είναι... απαραίτητη η παρουσία δικηγόρου!

Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα, είναι μία καθαρά ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΤΕΝΤΑ, που υπάρχει εδώ και δεκαετίες, αλλά μόνον ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ επιπτώσεις και προσκόμματα μπορεί να προκαλέσει στη λειτουργία της απονομής Δικαιοσύνης.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τόσο στις πειθαρχικές επιτροπές της UEFA όσο και στο CAS, η παρουσία δικηγόρων ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ! Απ’ έξω τους έχουν και κάθονται, εκτός αν πρόκειται για τον επίσημο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ της ομάδας η οποία δικάζεται!

Φυσικά δεν πρόκειται να «απαγορευθεί» η παρουσία ή η παράσταση δικηγόρων, αλλά δεν θα είναι απαραίτητη, ούτε βέβαια και λόγος αναβολής τα τυχόν κωλύματά τους.

Η απόφαση έχει ήδη δρομολογηθεί και θα παρθεί στην Κανονιστική συνέλευση της ΕΠΟ τον προσεχή Μάιο και βεβαίως είναι πιθανόν ότι θα πλήξει ορισμένους νομικούς, περισσότερο ή λιγότερο «εξειδικευμένους» σε υποθέσεις του ποδοσφαίρου.

Διότι στο κάτω-κάτω της γραφής, οι δικηγόροι μπορεί να έχουν ανάγκη το ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο, όμως, δεν έχει ανάγκη τους δικηγόρους.

ΥΓ.: Μου γράφει: «Μανώλη, χρόνια σου πολλά με υγεία και χαρά. Λοιπόν, πες στον Αχιλλέα ότι το Ευαγγέλιο γράφει και “Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι”» (Παναγιώτης Καραδήμας).

ΥΓ.2: Μετά και την πρόσληψη του Λούμπος Μίχελ, ο Μπάοκ δικαιούται να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει το πιο πλούσιο και ποιοτικό ρόστερ!
Στη... διαιτησία.

ΥΓ.3: Θα σας φανεί ίσως παράξενη και (σίγουρα) ασυνήθιστη η αναφορά μου αυτή, αλλά τη «χρωστάω» σε έναν πολύ καλό φίλο-αναγνώστη, δάσκαλο στο επάγγελμα, που έχει και αυτός μανία με την «ακριβολογία».
Σε μία προχθεσινή αναφορά μου, λοιπόν, έγραψα ότι η πασίγνωστη φράση «μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι» προέρχεται από το Ευαγγέλιο. Οντως, έχω κάνει λάθος. Η φράση αυτή ανήκει στον Σοφοκλή που τη χρησιμοποίησε στην τραγωδία του «Αντιγόνη». Ουδεμία σχέση με το Ευαγγέλιο, δηλαδή.

Πάντως, αργότερα τη χρησιμοποίησαν οι λατίνοι («μωραίνει η τύχη ον βούλεται απωλέσαι»). Αργότερα η «τύχη» αντικαταστάθηκε με το «Δίας» και τέλος, με τη διάδοση του Χριστιανισμού το «Δίας» έγινε «Κύριος» και ακριβώς έτσι έχει μεταφερθεί και στις μέρες μας.

Ζητώ συγγνώμη και από τον φίλο μου τον δάσκαλο και από όλους τους αναγνώστες για το λάθος. Καμιά φορά, βλέπετε, ισχύει και επί... δημοσιογράφων: Μωραίνει η... στήλη, ον βούλεται απωλέσαι!

Κοινό παρανομαστή έχουν ο ΠΑΟΚ με τον Τζιτζικώστα: Λέγεται... Ιβάν Σαββίδης!
Ετσι εξηγούνται, άλλωστε, και οι... τρίτες θέσεις και των δύο!

*** Απών από την προπόνηση ήταν ο Τζιμπούρ. Είναι αδιευκρίνιστο ακόμη αν υποφέρει από ίωση, ή αν η ίωση υποφέρει από... Τζιμπούρ

*** Περίεργο πράγμα. Αρχίζει η περίοδος των μεταγραφών κι ακόμη δεν έχουμε διαβάσει ότι ο Βιεϊρίνια επιστρέφει στον ΠΑΟΚ!

Πώς και σταμάτησαν να ομιλούν για την κατάκτηση του τίτλου, όταν πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος ο πρόεδρός τους έλεγε στους ίδιους αυτούς παίκτες πως «ο τίτλος θα κριθεί στα δικαστήρια»;

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 30/12/2015)

Διαβάστε επίσης