Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Διαγωνισμός καραγκιόζηδων μετά από μια... ισοπαλία

Διαγωνισμός καραγκιόζηδων μετά από μια... ισοπαλία
Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016 - 18:26

- Γιατί χαίρεται η φύση και αγαλλιά, πατέρα;
- Γιατί, παιδί μου, ο Πλατανιάς έκοψε βαθμούς από τον Ολυμπιακό και σταμάτησε το σερί του!
- Ποιος είπες, πατέρα;
- Ο Πλατανιάς, γιε μου!
- Συγγνώμη, αλλά... τι εστί Πλατανιάς; Ποιος είναι ο Πλατανιάς; Εχει καμία σχέση με τον πλάτανο; Θα τον βρω στη... φυτολογία αν ψάξω;

Φανταστικός ο διάλογος, βεβαίως. Εμπνευσμένος από τις χαρές και τα πανηγύρια που ξέσπασαν χθες το βράδυ στην ποδοσφαιρική παροικία της υγείας. Τι αγκαλιές, τι φιλιά, τι εκδηλώσεις λατρείας! Τι χαρά, τι ευτυχία! Ο ένας έστελνε στον άλλον σαμπάνιες, ο ένας αγκάλιαζε τον άλλον, οι τρεις σύμμαχοι με τους επιτελείς τους. Και βεβαίως, η επικοινωνία στο φόρτε της. Συγχαρητήρια έδινε ο ένας στον άλλον για το μέγα κατόρθωμα: Τι λέτε τώρα! Ο Πλατανιάς σταμάτησε το σερί του Ολυμπιακού! Το σερί που ΤΟΥΣ ΕΙΧΕ στοιχειώσει! Συγχαρητήρια ο Ιβάν στον Τίγρη, συγχαρητήρια ο Τίγρης στον Νιάου, συγχαρητήρια ο Νιάου στον Τουίτη, συγχαρητήρια ο Τουίτης σε όλους. Οσο για τους ΑΡΔοΜΜΕμέδες, ο ένας μετά τον άλλον άκουγαν τα τηλέφωνά τους να χτυπάνε: Και στην άλλη άκρη, το μεγάλο αφεντικό να δίνει γραμμή:

«Ευκαιρία να τους χτυπήσουμε. Μην τους αφήνετε σε χλωρό κλαρί».
«Εντάξει, αφεντικό, και τι να γράψουμε;».
«Γράψτε ό,τι θέλετε, ό,τι σας κατέβει, πρώτη φορά θα είναι; Το θέμα είναι να ξεσηκώσουμε θόρυβο. Μην τους αφήνετε».
«Εντάξει, πρόεδρε, σκέπτομαι να γράψω ότι πρέπει να αφαιρεθούν από τον Ολυμπιακό δέκα βαθμοί»!
«Καλό μοιάζει αυτό, αλλά γιατί μόνο δέκα;».
«Αμ’ πόσοι να αφαιρεθούν δηλαδή;».
«Ξέρω εγώ; Να αφαιρεθούν δεκατρείς! Ή δεκαπέντε! Τέλος πάντων, κανόνισέ το εσύ αυτό».
«Εγινε, αφεντικό, ό,τι πεις!».

Οι 23... κανονιοβολισμοί

Στο μεταξύ έξω, στα στέκια της… εξυγίανσης, η απόλυτη γιορτή. Και πάνω στη γλυκιά παραζάλη της ευτυχίας, έπεσαν κάποιες προτάσεις: «Δεν πρέπει να το αφήσουμε να περάσει έτσι αυτό, πρέπει να το εκμεταλλευτούμε επικοινωνιακά».
«Σαν τι να κάνουμε δηλαδή;».
«Λέω να τηλεφωνήσουμε στον δήμαρχο να φωταγωγήσει τον Παρθενώνα».
«Καλό φαίνεται, αλλά θα δεχτεί; Βλέπεις, μόλις χθες δεν κερδίσαμε τον Πανιώνιο, θα φανεί λίγο υπερβολικό».
«Σαν να έχεις δίκιο, Τότε, να τηλεφωνήσουμε να πέσουν δεκατρείς κανονιοβολισμοί από τον Λυκαβηττό».
«Γιατί δεκατρείς;».
«Μα, για να καλοπιάσουμε τη θύρα 13».
«Δεν νομίζω, θα είναι πρόκληση, καλύτερα να πέσουν είκοσι τρεις κανονιές. Να θυμίζουν τα 23 εκατομμύρια που έβαλε ο Αλαφούζος στην ομάδα».

ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
Και εδώ είναι που ο... ποιητής κάνει στροφή στον ρεαλισμό. Να τα δούμε τα πράγματα όπως είναι στην πραγματικότητα. Ο Πλατανιάς, λοιπόν, έσπασε το σερί νικών του Ολυμπιακού, αποσπώντας ισοπαλία. Παρά το γεγονός ότι το γεγονός δεν αφορά τόσο τον Πλατανιά, όσο τον Ολυμπιακό, που έπιασε τη χειρότερη απόδοσή του από την αρχή του πρωταθλήματος, οι Πλατανιώτες πανηγύρισαν την ισοπαλία περίπου όσο θα πανηγύριζαν μια νίκη επί της Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νου. Με τον τρόπο τους, έδειξαν ότι για την ομάδα αυτή, όπως ίσως και για όλες τις ομάδες του ιδίου διαμετρήματος, η ισοπαλία με τον Ολυμπιακό αποτελεί το ταβάνι της διάκρισής τους, διαχρονικά!

Και βεβαίως, η πραγματικότητα είναι ότι ο Ολυμπιακός γεύτηκε την ΠΡΩΤΗ... «αποτυχία» (;) της ισοπαλίας μόλις την 18η αγωνιστική του πρωταθλήματος, παραμένοντας στην κεφαλή της βαθμολογίας με ΔΕΚΑΕΞΙ βαθμούς από τον δεύτερο, ο δε Πλατανιάς πήρε ένα βαθμούλι ακόμα, και από την 12η θέση στη βαθμολογία ισοβάθμησε στην 11η με άλλον ένα!

Το ίδιο κατάφερε, να ανέβει ένα σκαλοπάτι στη λίστα των ΕΧΘΡΩΝ του ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ποδοσφαίρου, ο προπονητής του Πλατανιά Παράσχος, αυτός που κατέβασε την ομάδα του με τον τρόπο που ΗΘΕΛΕ πριν από δύο αγωνιστικές, βοηθώντας έτσι να ανοίξουν τα ευλύγιστα πόδια της ομάδας του στον κιτρινόμαυρο επιβήτορά της.

Πόσο ανέβηκε ο Πλατανιάς στη συνείδηση των φίλων του ποδοσφαίρου μετά από αυτή την ισοπαλία και μετά από αυτή την ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ του αθλήματος; Και τι ακριβώς κέρδισε με το να χρησιμοποιήσει Ο,ΤΙ μέσο διέθετε, ακόμα και το πιο ΑΚΡΑΙΟ, για να αποσπάσει αυτή την ισοπαλία, που είχε δύο σκέλη: ένα το κόψιμο του σερί νικών του Ολυμπιακού και ένα τα... «συγχαρητήρια» από τη Νέα Φιλαδέλφεια, την Τούμπα και τη Λεωφόρο. Δεν ξέρω αν υπήρχε και τίποτ’ άλλο, σχετικό με τον ΟΠΑΠ.

ΚΑΚΟΠΑΙΓΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ομολογώ ότι δεν αισθάνομαι και τόσο ευχάριστα όταν τα γεγονότα με υποχρεώνουν να αναφέρομαι σε αηδίες, ξεράσματα και φτηνές απατεωνιές. Η γραμμή που έχει δοθεί από χθες στους διάφορους ΑΡΔοΜΜΕμέδες των διαφόρων ΜΜΕ είναι να χτυπηθεί ο Σπάθας και μέσω αυτού ο Ολυμπιακός, με την ΗΛΙΘΙΑ και ΕΜΕΤΙΚΩΝ προθέσεων άποψη ότι... «έπρεπε να διακόψει τον αγώνα σε βάρος του... Ολυμπιακού», όταν «χτυπήθηκε ο Κουλιμπαλί από τον αναπτήρα»!

Και με την ίδια μίξη κομπλεξισμού, εμπάθειας, κακότητας και μένους, εμφανίζουν και κάποιες διατάξεις τις οποίες ερμηνεύουν όπως γουστάρουν, καταλήγοντας στο επιμύθιο: «Νέο (!) σκάνδαλο υπέρ του Ολυμπιακού! Τι κάνει... ο Κοντονής; Γιατί... δεν επεμβαίνει;».

Ποιο είναι το «νέο σκάνδαλο»; Οτι... δεν διέκοψε το παιχνίδι ο Σπάθας! Κάποιος γνωστός κλόουν το έγραψε στο Τουίτερ του και από εκεί το πήραν όλοι οι ΑΡΔοΜΜΕμέδες και το επαναλαμβάνουν κατά κόρον και με εκπληκτική συχνότητα.

Τώρα θα μου πείτε, μπορεί ο κάθε γελοίος, ο κάθε κομπλεξικός να γράφει κάτι και να το ασπάζονται οι ΑΡΔ, όπως οι ισλαμιστές το Κοράνι; Βεβαίως και μπορεί, στην Ελλάδα ζούμε.

Ας δούμε όμως τι ακριβώς συνέβη: Πρώτον, κανένας αναπτήρας δεν χτύπησε τον Κουλιμπαλί. Απλώς, ο περίεργος αυτός τύπος έπαιξε θέατρο. Αλλά τι λέει ο κανονισμός για να προκληθεί διακοπή αγώνα; Να χτυπηθεί ο παίκτης, να πέσει κάτω, να κληθεί ο ΓΙΑΤΡΟΣ του αγώνα, να γίνουν συστάσεις από τα μεγάφωνα κ.λπ.

Στην περίπτωση του μαύρου καραγκιόζη του Πλατανιά, δεν συνέβη τίποτα απ’ όλα αυτά. Αντίθετα, ο Κουλιμπαλί ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ μπροστά του έναν αναπτήρα (ή ό,τι και αν ήταν, τέλος πάντων) θέλησε να εκμεταλλευτεί την περίσταση και άρχισε να ωρύεται. Οταν ο διαιτητής πήγε κοντά του, αυτός άρχισε να... χορεύει και να κουνιέται σαν παρλιακός. Και βεβαίως, δεν μπορώ να φανταστώ τον Σπάθα, ή τον κάθε διαιτητή στη θέση του Σπάθα, να... διακόπτει έναν αγώνα με αφορμή τη γελοία παράσταση ενός «φτηνού» καραγκιοζάκου.

*** Εκπληκτικά και πέρα από κάθε όριο προβοκατόρικη –και όχι μόνο– ερώτηση από γνωστό ρεπόρτερ της ΕΡΤ, στον Βλαχοδήμο: «Εχεις να δώσεις απαντήσεις στον Ολυμπιακό, που δεν σε εμπιστεύθηκε;».
Μάλιστα, κύριοι της ΕΡΤ, να τους χαίρεστε τους ρεπόρτερ σας, βασικά για την οξυδέρκειά τους! Τι ρώτησε ο άνθρωπος! Ενας ποδοσφαιριστής ονόματι Βλαχοδήμος, λέει, αν έχει να δώσει απαντήσεις, σε ποιον; Στον... Ολυμπιακό! Συγγνώμη, ρε παιδιά, πληρώνονται αυτοί, ή... πληρώνουν κιόλας, για να τους δίνουν να κρατάνε τις μαρκούζες;

*** Ακόμη και το καραγκιοζιλίκι έχει κάποιο όριο. Το οποίο ξεπέρασε εκείνος ο καραγκιοζάκος του Πλατανιά (δεν θυμάμαι αν ήταν ο Βάντερσον ή ο Στανισλάβγεβιτς) που συγκρούστηκε σε μια φάση με έναν παίκτη του Ολυμπιακού έξω από τη γραμμή του κόρνερ, αλλά κάνοντας τον χτυπημένο... γύρισε πίσω και έπεσε μέσα στην περιοχή για να κάνει καθυστέρηση!

*** Και βέβαια, σε πολλούς Ολυμπιακούς, όπως και σε εμένα, προκάλεσε θλιβερή εντύπωση η συμπεριφορά (όχι η αγωνιστική) του Κώστα Μενδρινού. Ενός παιδιού δηλαδή που βγήκε από τα ερυθρόλευκα σπλάχνα και κανείς, ποτέ, δεν περίμενε ότι θα ερχόταν κάποια στιγμή πού θα τον έβλεπε να... «γενιτσαρίζει» με τόσο προκλητικό τρόπο.

***Χαρακτηριστικό των μικρών είναι να επιχαίρονται με τις αποτυχίες των μεγάλων.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 20/01/2016)

Διαβάστε επίσης