Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο ανώτερος Ολυμπιακός, η γκαντεμιά και η διαιτησία

Ο ανώτερος Ολυμπιακός, η γκαντεμιά και η διαιτησία
Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2016 - 17:42

Η γκαντεμιά συνίσταται από επιμέρους άτυχες στιγμές, που δρουν σωρευτικά σε βάρος μίας ομάδας και υπέρ μιας άλλης. Στη δεύτερη περίπτωση, η γκαντεμιά καλείται κωλοφαρδία, που είναι ακριβώς οι δύο αντίθετοι, αλλά αλληλένδετοι πόλοι. Οταν υπάρχει γκαντεμιά για τη μία ομάδα, υπάρχει αντίστοιχη κωλοφαρδία για την άλλη. Παράδειγμα, το δοκάρι του Ιντέγε μπορεί να αποδοθεί σε γκαντεμιά για τους Ολυμπιακούς, αλλά και σε κωλοφαρδία για τους Βέλγους.

Θα μου πείτε, επρόκειτο για μία άτυχη στιγμή του Ιντέγε, όπως λάθος στιγμή ήταν και η απόκρουση του Ρομπέρτο, οι χαμένες ευκαιρίες κ.λπ.

Ολα αυτά, αν τα βάλεις μαζί και τα συνυπολογίσεις, τότε έχεις μπροστά σου την γκαντεμιά, στο επίπεδο της υλοποίησής της. Θεωρώ, λοιπόν, την ΑΠΡΟΣΩΠΗ γκαντεμιά έναν από τους δύο κυρίαρχους παράγοντες που οδήγησαν στην άδικη νίκη της πρωταθλήτριας Βελγίου επί του πρωταθλητή Ελλάδας. Ο δεύτερος παράγοντας που συνέβαλε στο τελικό αποτέλεσμα, ήταν βεβαίως η διαιτησία του Κροάτη μαλάκα διαιτητή Μπέμπεκ.

Στα χνάρια του Στραχόνια ο Κροάτης Μπέμπεκ

Με το άκουσμα κιόλας του ονόματος και της εθνικότητας του διαιτητή, με είχε λούσει κρύος ιδρώτας, διότι ξέρω την ιδιότυπη «άποψη» που έχουν οι Κροάτες ΓΕΝΙΚΑ με τον Ολυμπιακό. Κάποια μέρα θα κάτσω να γράψω αναλυτικά τη σχέση Ολυμπιακού - Κροατών ποδοσφαιριστών - διαιτητών κ.λπ. αλλά για σήμερα θα αρκεστώ να θυμίσω τη διαιτησία του προηγούμενου Κροάτη διαιτητή ευρωπαϊκού αγώνα του Ολυμπιακού, ενός Στραχόνια, που είχε σφυρίξει το Ολυμπιακός - Μονπελιέ 3-1 του 2012.

Πρέπει να υπενθυμίσω το προ ημερών άρθρο μου όπου υποστήριζα ότι οι προθέσεις ενός διαιτητή φαίνονται ξεκάθαρα από το πρώτο δεκάλεπτο ενός αγώνα. Για τον προχθεσινό Μπέμπεκ, το πρώτο του κιόλας σφύριγμα ήταν υπεραρκετό: Ο αθεόφοβος έδειξε κίτρινη στον Σαλίνο.

Μνημείο κακής, άδικης, μεροληπτικής και μονόμπαντης διαιτησίας ήταν αυτή του Στραχόνια, που δεν είχε δώσει πέναλτι στον Μήτρογλου όταν ο τερματοφύλακας της Μονπελιέ τον είχε… «σκουπίσει», πόδια και μπάλα μαζί, ανατρέποντάς τον μέσα στην περιοχή. Δέκα λεπτά αργότερα (64’) και ενώ το σκορ ήταν 1-0, έδωσε ψεύτικο πέναλτι σε βάρος του Δημήτρη Σιόβα και έγινε το 1-1. Τελικά βεβαίως η Μονπελιέ δεν τη γλίτωσε, αλλά η διαιτησία του Στραχόνια επιβεβαίωσε το ΜΕΝΟΣ των Κροατών, γενικότερα, κατά του Ολυμπιακού και την αντίστοιχη προσκόλλησή τους στον Παναθηναϊκό!

Με κάθε ειλικρίνεια, θα προτιμούσα διαιτητή Τούρκο, παρά Κροάτη για τη ρεβάνς.

(Σημειώνω: Από όλους τους -δεκάδες- Κροάτες ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στη χώρα μας, ΜΟΝΟΝ ΕΝΑΣ, ο ασύγκριτος Μάρτιν Νοβοσέλατς, μπορεί να χαρακτηριστεί πραγματικός φίλος και ΛΑΤΡΗΣ του Ολυμπιακού. Οι άλλοι, με… πρωτομάστορα τον Σίλντενφελντ, όχι μόνο είναι ΕΧΘΡΟΙ του, αλλά και το δείχνουν κιόλας!).

Εύκολη, αλλά και απαραίτητη η τριάρα!

Κατά τα λοιπά, όπως όλοι διαπιστώσαμε, ο Ολυμπιακός απέδειξε ότι είναι η ΜΕΓΑΛΗ ομάδα και η Αντερλεχτ η μικρή. Γενικά σαν ομάδα, ήταν τουλάχιστον δύο κλάσεις ανώτερος των Βέλγων και βεβαίως είναι μεγάλο κρίμα κι άδικο να βγει χαμένος από αυτό το παιχνίδι. Είναι κρίμα κι άδικο, αλλά και μαγική εικόνα, ένα σκορ που εύκολα θα μπορούσε να φτάσει και στο 0-3, να μεταμορφώνεται στο εφιαλτικό 1-0.

Βεβαίως, και μόνο η απόδοση των δύο ομάδων προϊδεάζει θετικά για τη ρεβάνς. Νομίζω ότι από καθαρά αγωνιστικής πλευράς ο Ολυμπιακός ΕΥΚΟΛΑ μπορεί να της ρίξει μια ΤΡΙΑΡΑ, που κατά την ταπεινή μου άποψη είναι ο ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ παράγων για την πρόκριση, μετά το αποτέλεσμα του Βελγίου. Το 1-0 του Βελγίου είναι μεν εύκολο να ισοφαριστεί, αλλά από την άλλη είναι και ανασφαλές σκορ για ρεβάνς.

Αν δηλαδή σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και η Αντερλεχτ σου κάτσει κανένα γκολ από το πουθενά, θα πρέπει να ΤΡΕΧΕΙΣ μετά για να βάλεις ΤΡΙΑ, αφού το 2-1 δεν αρκεί. Γι’ αυτό και χαρακτήρισα το 1-0 ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ και ανασφαλές σκορ.

ΥΓ.: Διαβάζω τιτλάκι σε site: «Το ζευγάρι-φωτιά του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό ξεχωρίζει στα ημιτελικά του Κυπέλλου, ενώ η ΑΕΚ έχει πιο εύκολη αποστολή με αντίπαλο τον Ατρόμητο»! Ερώτηση: Από πού κι ως πού ζευγάρι-φωτιά το ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός, όταν ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει φέτος ΔΥΟ φορές τον ΠΑΟΚ, στην έδρα του και εκτός; Και από πού κι ως πού «πιο εύκολη η αποστολή» για την Κούλα, που φέτος κέρδισε και έχασε από τον Ατρόμητο με 1-0; Υπόψη, η Κούλα θα προέρχεται και από ντέρμπι με τον Πόα, έτσι; Οσο… «σύμμαχοι» κι αν είναι ο Νιάου με τον Τουίτη, κανείς τους δεν μπορεί να «αναγκάσει» ποδοσφαιριστές να ΜΗΝ τα δώσουν όλα.

ΥΓ.2: Τα καταλαβαίνω και τα συναισθάνομαι τα βαζέλια. Είναι φριχτό, είναι βαρύ και ασήκωτο, να βλέπεις γύρω σου όλη την ποδοσφαιρική κοινωνία να ασχολείται με τις κληρώσεις και να ξέρεις ότι η ομάδα σου θα συμμετάσχει πάλι σε κάποια κλήρωση μετά από… ΜΙΣΟ ΧΡΟΝΟ και βάλε!

ΥΓ.3: Γιατί παραπονιούνται που έπεσε η ποινή του Ολυμπιακού; Φυσικό δεν ήταν; Ανύπαρκτος ο αναπτήρας, ανύπαρκτη και η ποινή. Απλά πράγματα.

ΥΓ.4: Και για να μπούμε στην ουσία: Δεν έπεσε καμιά ποινή. Η προπαγάνδα έπεσε των ΑΡΔοΜΜΕμέδων και των σκατο-sites! Δεν περνάνε πια τα επικοινωνιακά κολπάκια επηρεασμού της αθλητικής Δικαιοσύνης με τις κραυγές, τους πηχυαίους τίτλους και τα προπαγανδιστικά κείμενα. Τακτικούς δικαστές δεν θέλανε;

Παλιά και βρόμικη η τακτική με το δήθεν «μεταγραφικό ενδιαφέρον»

Η τακτική τους παλιά και αδελφίστικη και κρατάει από πολύ παλιά, από την εποχή που καίγανε κάρβουνα. Θυμάμαι τότε, που παραμονές κρίσιμου αγώνα στην Εδεσσα, έβγαζαν το… «ενδιαφέρον» τάχα της Κούλας για έναν Σαπουτζή, που ήταν ο καλύτερος παίκτης του Εδεσσαϊκού και τον καλούσαν στο κότερο. Και με άλλους, πολλούς εκείνης της εποχής έκαναν το ίδιο κόλπο.

Τώρα προσπαθούν να ξανακάνουν τα ίδια ενόψει του αγώνα τους με τον Ηρακλή. Και ξεκίνησαν από προχθές, να βγάζουν προς τα έξω το δήθεν «ενδιαφέρον» της Κούλας για τον Βέλλιο! Λες και δεν ξέρει τίποτα ο Ηρακλής, μετά και τους δύο αγώνες Κυπέλλου, για τα παλιομοδίτικα κολπάκια.

Για μένα, πάντως, τα «λεπτά» σημεία του αγώνα είναι δύο. Το ένα, ο τερματοφύλακας, που ελπίζω να ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ εκείνος ο απίθανος Χουάντερσον. Οποιοσδήποτε άλλος πλην αυτού. Και το δεύτερο, να πιάσει ο καλύτερος παίκτης του Ηρακλή τη συνήθη του απόδοση. Και δεν εννοώ τον Βέλλιο, αλλά τον Καρασαρίδη, που είναι ο καλύτερος με διαφορά παίκτης του Ηρακλή σήμερα. Αυτός στην καλή του ημέρα μπορεί να κατεβάσει αμάσητους Σιμόες και Γιόχανσον μαζί.

*** Το βέβαιο για μένα είναι ένα. Οτι ΑΥΤΗ η Αντερλεχτ που είδαμε, δεν μπορεί να αποκλείσει ΑΥΤΟΝ τον Ολυμπιακό που είδαμε.

*** Ενα πράγμα μόνο με εντυπωσίασε από την Αντερλεχτ: Η σταθερότητα του τερματοφύλακα, του Προτό! Δεν ξέρω, όμως, αν θα είναι το ίδιο σταθερός και στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Είναι αδύνατον βάσει της στατιστικής των τερματοφυλάκων.

*** Εκτός όλων των άλλων, το να αναγκαστεί η Αντερλεχτ να φτάσει στο σημείο κατάντιας να κάνει καθυστέρηση με τα… μπολ μπόις, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για τη διαφορά κλάσεως και επιπέδου μεταξύ των δύο ομάδων.

*** Ερώτηση κάνω. Οι δύο στόπερ της Αντερλεχτ, Κάρα και Ντεσάχτ, έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τους στόπερ του Ατρόμητου, Λαζαρίδη και Φυτανίδη. Βασικά, βαρείς και αργοί. Μήπως θα ήταν μία ευκαιρία να δοκιμαστεί απέναντί τους και ένας πιο γρήγορος και ανάλαφρος τεχνίτης σέντερ φορ, όπως π.χ. ο Πουλίδο;

*** Ολοι έγραψαν ότι «συναντήθηκαν» ο Μελισσανίδης με τον Κοντονή. ΚΑΝΕΙΣ, όμως, δεν έγραψε ΠΟΥ συναντήθηκαν! Πήγε δηλαδή ο Φασουλής στον Περικλέτο, ή ο Περικλέτος πήγε στον Φασουλή; «Μυρίζει»… «υγεία» η υπόθεση, παιδιά. Ή μάλλον, ΣΚΥΛΟΒΡΟΜΑΕΙ «εξυγιαντίλα»!

*** Μπράβο, κύριε Κοντονή, και πάλι μπράβο! Και εις ανώτερα! Αντε με το καλό να σε δούμε και στο τσάρτερ!

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 20/02/2016)

Διαβάστε επίσης

Πήραν στον λαιμό τους και τον Βούρβαχη!

Πήραν στον λαιμό τους και τον Βούρβαχη!

Ο Μανώλης Γαβαθιώτης σχολιάζει πως «κάηκε» ένας ακόμα εκλεκτός των «εξυγιαντών» απειλούμενος από βαριά τιμωρία και πως θα περάσει από τον αθλητικό δικαστή για τις απαράδεκτες και αναπόδεικτες δηλώσεις του στα ΜΜΕ της «συμμαχίας»...