Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η απόφαση-φάντασμα της Πειθαρχικής της FIFA που δεν λύνει καμία απορία

Η απόφαση-φάντασμα της Πειθαρχικής της FIFA που δεν λύνει καμία απορία
Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016 - 17:22

Ο αγαπητός φίλος και αναγνώστης philip philip ([email protected]) μου δίνει την πάσα: «Aγαπητέ Μανώλη, γράφτηκε σε “αντικειμενικό” σάιτ ότι η ΑΕΚ κέρδισε την αγωγή που είχαν κάνει ποδοσφαιριστές, προπονητές κτλ. στην UEFA. Ετσι θα μπορεί να συμμετάσχει κανονικά στην Ευρώπη με τη νέα σεζόν... Γνωρίζεις το θέμα...;».

Ευκαιρία, λοιπόν, να απαντήσω και σε πολλούς άλλους φίλους, που έχουν τις ίδιες, ή παρεμφερείς απορίες. Προσωπικά, η θέση μου είναι αυτή που έχω αναπτύξει ΑΠΕΙΡΕΣ φορές από αυτήν εδώ τη στήλη, ή άλλα Μέσα. Οτι δηλαδή η ΑΕΚούλα είναι ΤΙΜΩΡΗΜΕΝΗ με ΤΡΙΕΤΗ ΠΟΙΝΗ αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η οποία ποινή απαλείφεται τμηματικά και ΜΟΝΟΝ κατά τα έτη που η ομάδα κερδίζει βαθμολογικά τη συμμετοχή της σ’ αυτές.

Η ΑΕΚούλα όλον αυτό τον καιρό δεν απαντούσε σ’ αυτή τη θέση, ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Φυσικά, είχε τον σκοπό της που δεν απαντούσε. Και ο σκοπός της δεν ήταν άλλος από το να πολεμήσει, με τρόπους που δεν ήθελε να αποκαλυφθούν, την απόφαση, όχι τόσο επί ελληνικού, αλλά επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Τις τελευταίες ημέρες είχε κυκλοφορήσει στα δημοσιογραφικά στέκια μία «βρόμα», ότι την υπόθεση αυτή την είχε αναλάβει ο Αλέξης Δέδες (γενικός διευθυντής της ΑΕΚ ΠΑΕ, ή κάτι τέτοιο, που διακρίνεται για τη φιλαλήθειά του) ο οποίος τελικά είχε καταφέρει να… «πνίξει» την ποινή! Αλλες πληροφορίες δεν υπήρχαν, αλλά ήταν φανερό ότι «κάτι σκάρωναν» οι Αεκούληδες, κάτι που βεβαίως θα ήταν ανάλογο της ΦΥΣΗΣ τους και της ΗΘΙΚΗΣ τους.

«Αλλη ΠΑΕ» εκείνη που… χρώσταγε και της Μιχαλούς!

Χθες απ’ ό,τι ακούστηκε στα ραδιόφωνα και δημοσιεύτηκε στα γνωστά site, υπήρξε μία εξέλιξη στην ιστορία. Εξέλιξη που βγήκε προς τα έξω από ΡΕΠΟΡΤΕΡ οι οποίοι ασχολούνται με το ρεπορτάζ της ΑΕΚούλας, με Ο,ΤΙ μπορεί αυτό να σημαίνει σχετικά με την προσήλωσή τους στην… αλήθεια. Τι είπαν, λοιπόν; Οτι έχει εκδοθεί μία απόφαση από την Πειθαρχική Επιτροπή της FIFA, η οποία δικαιώνει την ΑΕΚούλα στην οικονομική της διαμάχη με κάποιους παλιούς της ποδοσφαιριστές (Γκερέρο κ.ά.). Το επιχείρημα της ΑΕΚούλας σ’ αυτή τη διαμάχη ήταν ότι πρόκειται για ΝΕΑ, εντελώς νέα ΠΑΕ, που… δεν έχει καμία σχέση με την παλιά ΠΑΕ ΑΕΚ, εκείνη δηλαδή που… χρώσταγε και χρωστάει τα λεφτά στους παίκτες!

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ, η απόφαση της Πειθαρχικής της FIFA «δικαιώνει» τη… «νέα» ΑΕΚούλα, αναγνωρίζοντάς τη σαν ΝΕΑ και άρα εντελώς ΑΛΛΗ ΠΑΕ από την παλιά, εκείνη την… κακομοίρα που χρώσταγε και της Μιχαλούς! Επομένως, ούτε και η ποινή της θα μετράει, διότι εκείνη που πτώχευσε ΔΟΛΙΑ ήταν η… ΠΑΛΙΑ ΑΕΚούλα και όχι η καινούργια. Οπότε, ούτε και η ποινή μετράει, διότι εκείνη που τιμωρείται είναι η… παλιά και όχι η νέα, αυτή που… αναγεννήθηκε από τις στάχτες: Η… Σταχτομπούτα ΑΕΚούλα!

Ο… «εχθρός της αλήθειας», κ. Δέδες

Αυτά περίπου ειπώθηκαν στα ρεπορτάζ των… «ΑΕΚοψεκασμένων». Ας τα δούμε, όμως, τώρα με τη δική μας ματιά.

Πρώτον, και με αυτή την εξέλιξη, όπως περιγράφεται από τους κίτρινους ρεπόρτερ, ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ η στήλη, αφού παραδέχονται ότι ΥΠΗΡΧΕ θέμα τιμωρίας, όπως ακριβώς το περιέγραφα, που ΤΩΡΑ και ΜΕΤΑ από την απόφαση που επικαλούνται, δεν υπάρχει. Δεύτερον, η απόφαση της FIFA δεν έχει δοθεί πουθενά και σε κανένα. Ειπώθηκε ότι «θα δοθεί», αλλά ακόμη (μέχρι την ώρα που γράφεται αυτή η στήλη) δεν την έχει δει κανένας. Είναι προφανές ότι αυτός που την έχει δει και που διεβίβασε την πληροφορία σαν είδηση, είναι ο κ. Αλέξης Δέδες, που διακρίνεται για τη φιλαλήθειά του! (Πρόκειται για τον ίδιο κ. Δέδε, ο οποίος από τις αρχές της περιόδου διαβεβαίωνε ότι ο Ολυμπιακός δεν επρόκειτο να αγωνιστεί στην Ευρώπη!!!).

Πάμε παρακάτω. Τρίτον, πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι ΑΛΛΟ πράγμα μία Επιτροπή της FIFA και ΑΛΛΟ, εντελώς ΑΛΛΟ πράγμα η FIFA! Η Πειθαρχική Επιτροπή λειτουργεί ανεξάρτητα από την κεντρική διοίκηση της FIFA και οι αποφάσεις της ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΟΥΝ τη διοίκηση.

Τέταρτον, σε οποιαδήποτε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι (μάνατζερ, παίκτες κ.ά.) μπορούν να προσφύγουν στο CAS, αν δεν έχουν ακόμη προσφύγει.

Ο τριετής αποκλεισμός και η απάντηση της UEFA

Πέμπτον, το παιχνίδι της συμμετοχής ή όχι, λόγω τιμωρίας της ΑΕΚούλας, δεν παίζεται στις Επιτροπές της FIFA, αλλά στην ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ, στο Financial Fair Play λεγόμενο, για ΠΑΡΑΒΑΣΗ του οποίου η ΑΕΚούλα ΕΙΧΕ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ προ τριετίας με ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ αποκλεισμό! Επομένως, μένει να διευκρινιστεί αν αυτή η ποινή έχει ήδη λήξει, ή αν -όπως είναι η ΔΙΚΗ ΜΟΥ άποψη- ΔΕΝ έχει λήξει ακόμη, καθ’ όσον η ομάδα αυτή δεν είχε κερδίσει έξοδο-συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Εκτον και ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Οταν πέρυσι η ΑΕΚούλα είχε προκριθεί στα ημιτελικά του Κυπέλλου, έχοντας μάλιστα αποσπάσει ισοπαλία στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» από τον Ολυμπιακό, η ΕΠΟ -πολύ ορθά για να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο- είχε ΡΩΤΗΣΕΙ με επιστολή της την UEFA αν θα μπορούσε να δηλώσει την Κούλα στην Ευρώπη, κάτι που θα γινόταν βεβαίως αν κατακτούσε τελικά το Κύπελλο. Η UEFA είχε ΑΠΟΦΥΓΕΙ να δώσει ευθεία απάντηση, αφήνοντας ΦΛΟΥ την ερώτηση. Είχε πει, εν ολίγοις, κάτι σαν… «αφήστε πρώτα να κερδίσει την έξοδο στην Ευρώπη και μετά θα σας πούμε, αν δικαιούται ή δεν δικαιούται να συμμετέχει»!

Χέσε μέσα Πολυχρόνη…

Αυτά όσον αφορά στα του εξωτερικού. Στα του εσωτερικού τώρα, είναι άγνωστο αν θα αδειοδοτηθεί η ΑΕΚούλα από την ΕΠΟ, κάτι που εξαρτάται από την εισήγηση του προϊσταμένου της συγκεκριμένης υπηρεσίας κ. Δημητρίου. Πρέπει, όμως, να ΘΥΜΙΣΟΥΜΕ τι ακριβώς λέει το ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ της ΕΠΟ, το εναρμονισμένο μάλιστα με της FIFA (Αρθρο 18, παρ. 4): «Για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας όλων των διεξαγόμενων πρωταθλημάτων, απαγορεύεται η μεταβολή της νομικής μορφής ή της εταιρικής δομής μίας ομάδας προκειμένου να επιτύχει την πρόκρισή της και να αποκομίσει αθλητικά οφέλη και / ή, τη λήψη άδειας συμμετοχής σε πρωτάθλημα. Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αλλαγή έδρας, αλλαγή ονομασίας, ή μεταβίβαση μεριδίων - μετοχών μεταξύ ομάδων ή τη με οποιοδήποτε τρόπο συγχώνευση ομάδων».

Τι θα κάνει ο κ. Δημητρίου; Τι θα κάνει η ΕΠΟ; Μία πρόσφατη απάντησή του σε παρεμφερή υπόθεση (Λάρισας) δίνει ξεκάθαρα το στίγμα: Αλλο πράγμα οι αποφάσεις των επιτροπών, άλλο η ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ.

Να υπενθυμίσουμε, πάνω σ’ αυτό, ότι πριν από τρία χρόνια η ΕΠΟ (πάλι ο κ. Δημητρίου) είχε αδειοδοτήσει τον Παναθηναϊκό, προκειμένου να κάνει τις μεταγραφές του, ενώ η UEFA τον είχε ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ με αποκλεισμό από την Ευρώπη!

Και το τελικό συμπέρασμα;

Χέσε μέσα Πολυχρόνη, που δεν γίναμε Ευζώνοι…

Την ερχόμενη εβδομάδα θα πλακώσει βροχή προσφυγών από τα ΘΥΜΑΤΑ της ΑΕΚ (ποδοσφαιριστές, προπονητές, μάνατζερ κ.ά.) που θα αιτηθούν τη ΜΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ της Κούλας! Και κάπου εδώ αρχίζουν τα ΔΥΣΚΟΛΑ για την ΕΠΟ και τις επιτροπές της.

«ΑΝ ΕΛΕΓΑ Μπεργκ αντί Ιντέγε, δεν θα με έδιωχναν», είπε ο Τούντορ. Και αν έλεγε Αραβίδης, μπορεί και να του έφτιαχναν και προτομή, να τη στήσουν έξω από τη Θύρα 4, δίπλα στου Πάμπλο Γκαρσία.

ΡΟΜΠΕΣ τους έκανε ο Κοντονής, τον Κωνσταντινέα και την Αυλωνίτου. Αλλά αντί να διαμαρτυρηθούν αυτοί, διαμαρτύρονται οι… ΑΡΔοΜΜΕμέδες, που τους στηρίζουν και τους δίνουν ραδιοτηλεοπτικό βήμα!

Αυτό, μόνο από οπαδούς της Κούλας θα μπορούσε να συμβεί. Να πανηγυρίζουν επειδή η ομάδα τους κατάφερε να φάει τα λεφτά αθλητών που φόρεσαν τη φανέλα της! Το έχουν ξανακάνει, άλλωστε.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας έκανε όντως πρόταση στην Αντζελίνα Τζολί να εισέλθει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. και να αναλάβει υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στη θέση του κ. Μουζάλα, ο οποίος θα οδηγείτο σε παραίτηση. Η διεθνής σταρ, όμως, αρνήθηκε, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν κι άλλες εξαθλιωμένες χώρες, εκτός από την Ελλάδα, που πρέπει να βοηθήσει.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 18/03/2016)

Διαβάστε επίσης