Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Επικίνδυνα τερτίπια του «οργισμένου μετά την ποινή» Ιβάν Σαββίδη...

Επικίνδυνα τερτίπια του «οργισμένου μετά την ποινή» Ιβάν Σαββίδη...
Σάββατο, 26 Μαρτίου 2016 - 17:28

Με δύο μηνύματα απευθύνθηκε χθες, ανήμερα της εθνικής μας εορτής, στους Ελληνες ο Ρωσοπόντιος ελληνικής καταγωγής κ. Ιβάν Σαββίδης. Το πρώτο, είχε την μορφή διαγγέλματος προς όλο τον ελληνισμό : «Υποκλινόμαστε στους ήρωες των Ελλήνων» !

Θα έλεγα ότι … συμφωνώ απολύτως με την ουσία του διαγγέλματος. Ναι, κι’ εγώ υποκλίνομαι με σεβασμό στους Ηρωες της Ελληνικής Επανάστασης και όχι … τώρα, φέτος. Από πολύ μικρός, εδώ και καμιά … 65αριά χρόνια. Από τότε πού διδάχτηκα στο σχολείο την Ιστορία της Πατρίδας μου, αυτή πού πάντα με έκανε υπερήφανο. Συμφωνώ λοιπόν με τον κ. Σαββίδη σ’ αυτό, αλλά δεν ξέρω γιατί θεώρησε επιβεβλημένο να μας ενημερώσει για τα συναισθήματά του. Μήπως νομίζει ότι είναι ο μόνος πού υποκλίνεται ; Η μήπως, θεωρεί ότι πρέπει όλοι οι Ελληνες να πληροφορούνται τα συναισθήματά του; Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τον πληροφορώ ότι ελάχιστοι έως … κανείς, είχαν την περιέργεια έστω να μάθουν πως αισθάνεται ο κ. Σαββίδης για τους Ελληνες Ηρωες. Και δεν είναι και η πρώτη φορά, πού ο κ. Σαββίδης δηλώνει χωρίς να τον ρωτήσει κανείς, ότι υποκλίνεται σε … «ήρωες». Το ίδιο είχε κάνει και μετά τον αγώνα της Τούμπας με τον Ολυμπιακό, όταν είχε … συγχαρεί τους… «ηρωϊκούς» δράστες των αθλιοτήτων.

Επτά αράδες θρασύτητα

Ας πάμε τώρα και στη δεύτερη δημόσια εκδήλωση του κ. Ιβάν Σαββίδη. Αυτή, μας … ήρθε αργά το μεσημεράκι, με την μορφή της «επίσημης θέσης» του κ. Σαββίδη για την ποινή του ΠΑΟΚ. Αυτή, φυσικά μας ενδιαφέρει πολύ περισσότερο από την … υπόκλισή του στους Ηρωες. Τι διεμήνυσε λοιπόν ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ; Διαβάστε και … θαυμάστε πόση ΘΡΑΣΥΤΗΤΑ και ΙΤΑΜΟΤΗΤΑ μπορεί να χωρέσει ΕΠΤΑ ΓΡΑΜΜΕΣ κειμένου : «Ισως πλέον μπορούν να αντιληφθούν ακόμη κι εκείνοι πού έκαναν ότι δεν κατάλαβαν τη δήλωσή μου περί «αθηναϊκού ποδοσφαίρου». Αυτοί από τους οποίους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η λειτουργία του ελληνικού ποδοσφαίρου και τελικά, από εκείνους ένας δεν θέλει, άλλος δεν μπορεί και σε άλλον δεν επιτρέπεται.

Εμείς δεν μετακινούμαστε από τη θέση μας για καθαρότητα και διαφάνεια στο ποδόσφαιρο με κάθε κόστος : Αν πρέπει μόνοι μας να προχωρήσουμε, θα το κάνουμε. Οσοι επιθυμούν καθαρό ποδόσφαιρο είναι ευπρόσδεκτοι να ακολουθήσουν».

Ας τα πάρουμε λοιπόν ένα προς ένα. Ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω, όσο και αν προσπάθησα, ΠΟΥ ΚΟΛΛΑΕΙ η ποινή με την οποία τιμωρήθηκε ο ΠΑΟΚ, ποινή ΔΙΚΑΙΟΤΑΤΗ και απόλυτα ΣΥΜΦΩΝΗ με τους ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ πού διέπουν το ελληνικό ποδόσφαιρο, με το … «αθηναϊκό ποδόσφαιρο» ! Τι σχέση έχει, άραγε, το «αθηναϊκό ποδόσφαιρο» με την ΣΩΣΤΗ και ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ποινή με την οποία τιμωρήθηκε η ομάδα του κ. Σαββίδη ; Φυσικά και ΚΑΜΙΑ σχέση και βεβαίως αυτό το ξέρει καλύτερα από τον καθένα. Τότε, γιατί το επικαλείται ; Γιατί τα μπερδεύει και τα ανακατώνει, δύο τόσο άσχετα πράγματα ;

Είναι πολύ απλό. Ο κ. Σαββίδης χρησιμοποιεί ΔΙΧΑΣΤΙΚΟ ΛΟΓΟ, εν γνώσει του και με ΠΡΟΘΕΣΗ να το πράξει. Γνωρίζει ότι μεγάλο μέρος των οπαδών του ΠΑΟΚ, κυρίως χαμηλού ποιοτικού επιπέδου, εξακολουθεί να «εξιτάρεται», να φανατίζεται, να πείθεται με το επιχείρημα αυτό, ή τα επιχειρήματα ΣΑΝ ΑΥΤΟ ( π.χ. το κράτος της Αθήνας, το αθηναϊκό κατεστημένο, το κράτος του νότου κ.α. παρεμφερή ).

Χειροκροτούσε τους τακτικούς δικαστές

Η ποινή πού επιβλήθηκε στον ΠΑΟΚ, δεν ήταν ούτε η κακή, ούτε η λάθος, ούτε η σκόπιμη, ούτε η άδικη. Ηταν, απλά και μόνον, η ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗ από τους Κανονισμούς. Και βεβαίως, ήταν η ποινή πού προήλθε κατόπιν δίκαιης και επίσης προβλεπόμενης διαδικασίας ενώπιον των πειθαρχικών οργάνων, τα οποία εξέτασαν εξονυχιστικά όλα τα δεδομένα της υπόθεσης. Ακουσαν τα υπερασπιστικά επιχειρήματα των συνηγόρων του ΠΑΟΚ, διάβασαν το φύλλο αγώνα και όλα τα άλλα σχετικά έγγραφα, μελέτησαν τα υπομνήματα πού κατατέθηκαν ενώπιόν τους από τους συνηγόρους του ΠΑΟΚ και εν τέλει, ΕΦΑΡΜΟΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ! Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Να θυμίσω, στον κ. Σαββίδη ότι η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ, αποτελείται από ΤΑΚΤΙΚΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ, κατ’ εφαρμογή του ΝΟΜΟΥ ΚΟΝΤΟΝΗ, τον οποίο νόμο, ο κ. Σαββίδης και οι περί αυτόν, ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΟΥΣΑΝ κατά την ψήφισή του, διότι, κατά την τότε γνώμη τους, οι τακτικοί δικαστές θα δίκαζαν δίκαια και σωστά, όχι σαν τους νομικούς και τους συνταξιούχους πού ήσαν μέλη της πριν.

Αυτοί λοιπόν πού ορίστηκαν στην ΕΠΟ, προταθέντες από τα ανώτατα δικαστικά όργανα της χώρας (Αρειο Πάγο κ.α. ) είναι οι ΔΙΚΑΣΤΕΣ πού επέβαλαν την ΟΡΘΟΤΑΤΗ ποινή στον ΠΑΟΚ. Κανένα «αθηναϊκό κράτος» και καμία ΕΠΟ δεν φταίει για την ποινή πού επιβλήθηκε, ούτε και θα φταίει για την ΑΛΛΗ ποινή, αυτή με την οποία θα κινδυνέψει να τιμωρηθεί ο ΠΑΟΚ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΕΙ να παίξει στη ρεβάνς του Φαλήρου, στην περίπτωση πού ο ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ εξ αιτίας αυτής της ομάδας θεσμός συνεχιστεί.

Αλλοι τρείς βαθμοί συν ρήτρες

Και βέβαια θα το ξαναγράψω, μπας και το αντιληφθεί και το εμπεδώσει ο κ. Σαββίδης. Ετσι και συνεχιστεί το Κύπελλο θα πρέπει να αφήσει τις μαγκιές και να ΚΑΤΕΒΕΙ να παίξει. Αν ΔΕΝ κατέβει, όπως λεονταρίζει, η ομάδα του θα φάει ΑΛΛΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΜΕΙΟΝ και όχι από την φετινή, αλλά από την βαθμολογία του ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ. Και δεν είναι μόνον αυτό, αλλά θα κινδυνέψει και με την ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΡΗΤΡΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ πού θα μπορεί να απαιτήσει η ΟΤΕ TV διότι εξ αιτίας του θα χάσει τα έσοδα τα οποία θα ωφελείτο αν γινόταν ο αγώνας ! Και το ΙΔΙΟ ισχύει και για την ΕΠΟ, πού επίσης θα χάσει προϋπολογισθέντα έσοδα, αλλά και για όποιον άλλο έχει οικονομικά συμφέροντα από την διεξαγωγή του αγώνα.

Τα γράφω αυτά, για να μην λένε ΜΕΤΑ την καταστροφή ότι … «αιφνιδιάστηκαν» και αρχίζουν τις κατάρες για το κράτος της Αθήνας. Αυτά πού θα πάθουν, είτε ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ, είτε είναι ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ να συμβούν. Εντάξει, δεν λέω, μπορεί ο κ. Σαββίδης να έχει πράγματι τα τόσα χρήματα πού θα απαιτηθούν για να καλυφθεί η ζημία της ομάδας του. Μπορεί να τα καταβάλλει ο ίδιος, από την τσέπα του, έτσι, για να κάνει την μαγκιά του. Και βέβαια μπορεί να το πράξει, ελεύθερα και … ωραία. Από κει και πέρα, όμως, δεν δικαιούται να ΠΡΟΚΑΛΕΙ και να ΔΙΧΑΖΕΙ τον ελληνικό λαό, διότι ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ κάνει, με τα μηνύματα ΜΙΣΟΥΣ, ΚΟΜΠΛΕΞ και ΖΗΛΟΦΘΟΝΙΑΣ πού εκπέμπει.

Πάλι… λεφτά στη λεκάνη

Όταν είχε πρωτοέρθει στην Ελλάδα να αγοράσει τον ΠΑΟΚ, ο κ. Σαββίδης είχε εντυπωσιάσει με μία ατάκα του προς τον Βαγγέλη τον Μαρινάκη : «Εγώ τα λεφτά μου δεν τα πετάω στη λεκάνη», του είχε πεί!

Από τότε όμως – και πάνε καναδυό χρόνια, ο κ. Σαββίδης δεν κάνει τίποτ’ άλλο παρά αυτό ακριβώς : Να πετάει λεφτά στη λεκάνη ! Πότε με άστοχες και εκ προοιμίου αποτυχημένες μεταγραφές, πότε με προσλήψεις απίθανων αλλά ακριβοπληρωμένων διευθυντικών, προεδρικών, προπονητικών κ.α. στελεχών, πότε διά της ενασχόλησης με τα … εκλογικά διαφόρων ενώσεων και πάει λέγοντας. Μέσα σ’ όλα, υπάρχουν και οι άστοχες νομικές ενέργειες από το πολυπληθές νομικό επιτελείο το οποίο δεν αμφιβάλλω ότι θα στοιχίζει και αυτό αρκετά χρήματα στην ιδιοκτησία της ΠΑΕ. Να ζητήσω συγνώμη, αλλά επιχειρήματα τόσο ρηχά και τόσο οφθαλμοφανώς ΑΦΕΛΗ, ΠΑΙΔΙΑΣΤΙΚΑ και ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ όπως ότι … «για όλα φταίει ο Παπάς πού … δεν διέκοψε ως όφειλε τον αγώνα όταν έπεσε το μπουκάλι στον Σίλβα», ή ότι … «αυτός προκάλεσε τα επεισόδια γιατί ήταν προκλητικός», ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΝΕ στην ποδοσφαιρική δικαιοσύνη.

Και επειδή προβλέπω ότι και στην έφεση θα χρησιμοποιηθεί η ίδια επιχειρηματολογία, θα το ξαναπώ; Ναι, κύριε Σαββίδη, πάλι λεφτά στη λεκάνη θα πετάξεις!

Κλείδωσε, λέει, η συνάντηση Κοντονή, ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ και ΕΠΟ, για την Τρίτη 30 του μηνός. ΚΑΙ ΕΠΟ μαζί, επαναλαμβάνω. Όπως ακριβώς τα λέγαμε

Στις 10 Απριλίου θα γίνουν οι πρώτες δίκες για τις αδειοδοτήσεις των ΠΑΕ της Superleague. Και απ’ ό,τι μαθαίνω, τα προβλήματα φέτος θα είναι ελάχιστα, έως καθόλου.

«Φέτος ο Παναθηναϊκός έγραψε το όνομά του στο Γκίνες, ως η ομάδα πού αποκλείστηκε στη ν ίδια ποδοσφαιρική περίοδο και από τις τέσσερις διοργανώσεις πού πήρε μέρος : Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουρόπα Λιγκ, Πρωτάθλημα και Κύπελλο» Χρήστος Γιαννίμπας, δημοσιογράφος)

Αυτό πού αντιλαμβάνεται το δικό μου αισθητήριο περί Δικαίου, είναι ότι σαφείς περιοριστικοί όροι θα έπρεπε μάλλον να τεθούν στον… κ. Ντογιάκο: Να μην ασχολείται πλέον με θέματα Δικαιοσύνης…

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 26/03/2016)

Διαβάστε επίσης

Έγιναν ρεζίλι και γελοιοποιήθηκαν

Έγιναν ρεζίλι και γελοιοποιήθηκαν

Ο Μανώλης Γαβαθιώτης σχολιάζει με τον δικό του τρόπο την προσπάθεια κάποιων να εξομοιώσουν τα θλιβερά επεισόδια σε Τούμπα, Λεωφόρο και Λευκάδα, με την παρουσία του Τάκη Τσουκαλά στο γήπεδο...