Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η «ΑΜΑΡΤΙΑ» ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΑΛΛΑ ΤΟΥ… ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΒΑΤΣΙΟΥ

Η «ΑΜΑΡΤΙΑ» ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΑΛΛΑ ΤΟΥ… ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΒΑΤΣΙΟΥ
Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2017 - 15:39

Δηλώσεις άξιες σχολιασμού έκαναν οι δύο προπονητές, μετά τη λήξη του αγώνα Ολυμπιακός - Αστέρας Τρ. στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Θα ξεκινήσω με τις δηλώσεις του παλαιού τερματοφύλακα Δημήτρη Ελευθερόπουλου, που έχει φορέσει και την ερυθρόλευκη φανέλα στο παρελθόν.

Ο Ελευθερόπουλος είπε, μεταξύ άλλων, στην τηλεοπτική κάμερα:

«Αμαρτία από τον Θεό που δεν πήραμε έστω τον βαθμό της ισοπαλίας».

Και λίγο αργότερα, στη συνέντευξη Τύπου, ανέλυσε:

«Προσπαθήσαμε να πιέσουμε τον Ολυμπιακό απ’ την αρχή. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά στο Καραϊσκάκη. Το κάναμε αρκετά καλά και θεωρώ ότι στο πρώτο ημίχρονο, στις δυο-τρεις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν για το 0-2 που θα κλείδωνε η νίκη, δεν το κάναμε. Λογικό ήταν μετά να δεχτείς πίεση από τον Ολυμπιακό. Δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα από τον Ολυμπιακό. Ισοφαριστήκαμε με μια εξαιρετική ενέργεια του Φορτούνη και δυστυχώς φάγαμε στο τελευταίο λεπτό το γκολ».

Πρώτη, γενική παρατήρηση. Ο κ. Ελευθερόπουλος δεν είπε ούτε μία καλή κουβέντα για τον Ολυμπιακό. Αναφέρθηκε σ’ αυτόν, όπως θα αναφερόταν σε οποιονδήποτε αντίπαλο της ομάδας του. Δικαίωμά του, αλλά εμένα μου δείχνει πολλά. Και βασικά, μου δείχνει μία ΜΙΚΡΟΨΥΧΙΑ, που εκφέρεται από το πνεύμα και την ουσία των λεγομένων του.

Πάμε τώρα στην ουσία των δηλώσεων: Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο κ. Ελευθερόπουλος ήταν σε κάποιο άλλο γήπεδο και έβλεπε άλλον αγώνα, διότι απλά τον βλέπαμε συνεχώς, όρθιο, στη θέση που στέκονται όλοι οι προπονητές.

Οι δηλώσεις του, όμως, πολύ εύκολα μπορεί να προκαλέσουν απορίες: Μωρέ, ήταν αυτός πράγματι, ή κανένας σωσίας του;

Η εικόνα του αγώνα, όχι μόνο τον διαψεύδει, αλλά τον εκθέτει ανεπανόρθωτα, βασικά στους οπαδούς της παλιάς του ομάδας. Ας δούμε τα στατιστικά: Ο Ολυμπιακός είχε ΟΚΤΩ τελικές, έναντι ΜΙΑΣ του Αστέρα. Ο Ολυμπιακός είχε ΔΕΚΑ κόρνερ, έναντι ΔΥΟ του Αστέρα. Ο Ολυμπιακός είχε ΟΚΤΩ σουτ, έναντι ΤΕΣΣΑΡΩΝ του Αστέρα.

Οσο για την κατοχή της μπάλας, ήταν 62% για τον Ολυμπιακό, έναντι 32% του Αστέρα (ποσοστό που ομοιάζει… σατανικά με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος το καλοκαίρι του 2015).

Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΜΑΡΤΗΣΕ ΗΤΑΝ Ο ΒΑΤΣΙΟΣ

Ο κ. Ελευθερόπουλος ομίλησε για τον Θεό, λέγοντας ότι είναι αμαρτία που η ομάδα του (η τωρινή) δεν πήρε τον βαθμό της ισοπαλίας.

Εδώ, θα πρέπει να τον ενημερώσει κάποιος ότι ο Θεός δεν ασχολείται καθόλου με το ποδόσφαιρο, πόσω μάλλον με τον Αστέρα. Επομένως, αν υπάρχει ΑΜΑΡΤΙΑ, σε ΑΛΛΟΝ θα πρέπει να την αναζητήσει. Και για να τον βοηθήσω, την ΑΜΑΡΤΙΑ (εγώ πάντως θα προτιμούσα τη λέξη ΑΛΗΤΕΙΑ) την έκανε κάποιος ΒΑΤΣΙΟΣ, διαιτητής-ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΣ από ΕΞΩΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ κέντρα αποφάσεων.

Αυτός ο Βάτσιος, Ελευθερόπουλε, ήταν που ΑΜΑΡΤΗΣΕ και όχι μόνο με το ΨΕΥΤΙΚΟ ΠΕΝΑΛΤΙ που έδωσε στην ομάδα σου… ΜΠΑΣ ΚΑΙ… κάνει ζημιά στον ολυμπιακό, την ΠΡΩΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΟΥ. Ετσι δεν είναι, Ελευθερόπουλε, ή κάνω κάποιο λάθος;

Δεν ήταν, λοιπόν, ΜΟΝΟ το πέναλτι, ήταν και ΠΟΛΛΕΣ άλλες φάσεις, μεταξύ των οποίων και ΠΕΝΑΛΤΑΡΕΣ σε βάρος του Αστέρα, που τις έκανε ΑΒΑΒΑ! Βάλε τώρα και τα αντιαθλητικά χτυπήματα, όπως τις κλοτσιές των ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΩΝ ποδοσφαιριστών σου, Δημούτσου και Τσουκαλά, στα γόνατα του Φορτούνη, που ΕΚΑΝΕ ότι δεν τις έβλεπε.

Αυτός, λοιπόν, ο Βάτσιος είναι που αμάρτησε και μάλιστα κατά συρροήν. Τι δουλειά έχει ο… Θεός;

Οσο για το υπόλοιπο των δηλώσεων του κ. Ελευθερόπουλου, νομίζω ότι αδικούν, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον τις ποδοσφαιρικές του εμπειρίες. Ποιος Αστέρας πίεσε ψηλά τον Ολυμπιακό στην αρχή, που δεν το έχει κάνει καμία άλλη ομάδα; Πλάκα μας κάνει ο κόουτς;

Μέχρι το 5’ ο Ντοναρούμα είχε τουλάχιστον τρεις απίθανες αποκρούσεις και ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει τρία-τέσσερα συνεχόμενα κόρνερ. Οσο για τις δυο-τρεις ευκαιρίες που έκανε ο Αστέρας, πολύ θα τον παρακαλούσα να μου τις… ζωγραφίσει, γιατί δεν μπορώ να τις θυμηθώ. Εκτός αν θεωρεί ότι κάθε φάση μέσα στη μεγάλη περιοχή, είναι… ευκαιρία.

ΣΦΥΡΗΛΑΤΗΜΕΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΤΗΝ ΗΤΤΑ

Απογοήτευση μου προκάλεσαν αυτές οι δηλώσεις, πόσω μάλιστα όταν προέρχονται από έναν παλιό παίκτη του Ολυμπιακού, ο οποίος ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΠΟΛΛΑ και όσον αφορά την αγωνιστική του καριέρα, αλλά και τη μετά το τέλος της επαγγελματική του ανέλιξη.

Αντίθετα, πρέπει να πω ότι κάποιες δηλώσεις του ΠΑΝΤΑ ΣΟΒΑΡΟΥ και ΕΙΛΙΚΡΙΝΟΥΣ Πορτογάλου τεχνικού, Πάουλο Μπέντο, με εντυπωσίασαν.

Ο Μπέντο χαρακτήρισε τη συνεχιζόμενη για τέταρτη φορά φέτος (τόσες θυμάμαι, τουλάχιστον) ανατροπή του σκορ ήττας και διαμόρφωσή του σε σκορ νίκης της ομάδας του, ως «ενδεικτική της ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ της ομάδας να αντιδρά σε τέτοιου είδους καταστάσεις».

Ποιος μπορεί να έχει αντίρρηση; Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη για τέσσερις φορές (τουλάχιστον) παύει να αποτελεί σύμπτωση. Είναι πλέον θέμα ΑΛΛΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ, όπως το πάθος, το πείσμα, ο ηρωισμός, η ΠΙΣΤΗ στη νίκη, η αποφασιστικότητα για αγώνα μέχρι την τελευταία στιγμή και βεβαίως, η ΠΟΙΟΤΗΤΑ των ποδοσφαιριστών.

Εγώ ΤΑ ΔΕΧΟΜΑΙ όλα αυτά, για τον φετινό Ολυμπιακό, την ομάδα του Μπέντο. Και φυσικά, δεν ψάχνω το ποιος ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ αυτό το τόσο ΔΕΜΕΝΟ και σφυρηλατημένο να ΑΝΤΕΧΕΙ στις κακουχίες σύνολο. Και για να μην πάμε μακριά. Οταν βλέπεις π.χ. τον Λεάλι, ένα χθεσινό παιδί στην ομάδα και συνήθως αναπληρωματικό, να πανηγυρίζει ΤΟΣΟ ΕΞΑΛΛΑ το γκολ της νίκης, ε, όσο… κουφιοκεφαλάκης και προκατειλημμένος και να είσαι, θα το παραδεχτείς: ΑΥΤΗ η ομάδα, που ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ήττα, είναι του ΜΠΕΝΤΟ.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΠΕΝΤΟ ΓΙΑ ΚΑΠΙΝΟ - ΛΕΑΛΙ ΚΑΙ Ο… ΕΚΣΤΑΣΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΝΤΟΝΑΡΟΥΜΑ

Ερωτηθείς ο Μπέντο γιατί δεν χρησιμοποίησε τον Καπίνο, απάντησε: «Γιατί απ’ όσο ξέρω, δεν μπορούμε να παίξουμε με… δύο τερματοφύλακες»!

Χιουμοριστική η απάντηση του προπονητή, αλλά το θέμα του τερματοφύλακα προκάλεσε και προκαλεί ποικιλία σχολίων και εντυπώσεων.
Από προχθές το βράδυ, τα μηνύματα των φίλων ήταν καταιγιστικά, αλλά και… εκστατικά για τον Ντοναρούμα, τον τερματοφύλακα του Αστέρα. Κάποιοι τον συνέκριναν με τον αδελφό του, της Μίλαν, κάποιοι άλλοι με τον… Λεάλι.

Πρέπει να συμφωνήσω ότι όντως έκανε εντυπωσιακές αποκρούσεις, ενώ ήταν εξαιρετικά σταθερός στις εξόδους του. Οτι πράγματι έπιασε τα άπιαστα, ότι ήταν φανταστικός.

Επιτρέψτε μου όμως την ερώτηση:

ΠΟΙΟΣ τερματοφύλακας αντιπάλου του Ολυμπιακού φέτος δεν ήταν φανταστικός απέναντί μας; ΠΟΙΟΣ δεν έπιασε τα άπιαστα; Ο Κυριακίδης; Ο Ξενοδόχοφ; Ο Χουανμπά, πώς τον λένε τον περίεργο του Ηρακλή; Ή ο άλλος, του Ατρομήτου; Μέχρι και ο Λόπεζ της Βέροιας, που έφαγε έξι, έκανε απίθανες αποκρούσεις!

ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΖΩ, λοιπόν, ότι αν στον επόμενο αντίπαλό μας παίξει τερματοφύλακας ο ΛΕΑΛΙ, θα τρίβουμε τα ματάκια μας!

Είναι ΑΛΛΟ, φίλοι μου, να παίζεις τερματοφύλακας εναντίον του Ολυμπιακού, και ΑΛΛΟ, εντελώς διαφορετικό, να φοράς τη ΦΑΝΕΛΑ του και να ξέρεις ότι θα κριθείς από δυο-τρεις όλες κι όλες φάσεις που θα γίνουν στην εστία σου όλο το παιχνίδι.

Η επιλογή του τερματοφύλακα, ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, δεν μπορεί να στηρίζεται σε μία ή δύο ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ εμφανίσεις, αλλά σε ενδελεχή μελέτη όλου του ιστορικού του και της συνολικής του απόδοσης σε μία διοργάνωση.

Μια και ο λόγος, όμως, για τον εντυπωσιακό Αντόνιο Ντοναρούμα, θα πρέπει να παραθέσω τα στοιχεία της μέχρι τώρα καριέρας του, όπως αναφέρονται σε ειδικά σάιτ.

Ο Αντόνιο Ντοναρούμα, γεννηθείς τον Ιούλιο του 1990, με 1,92μ. ύψος, έχει μία πολυετή καριέρα στη Β’ ΕΘΝΙΚΗ της Ιταλίας. Ξεκίνησε στην ηλικία περίπου που είναι σήμερα ο Λεάλι, παίζοντας στην Πασιέντσα μία περίοδο. Υστερα, πήγε στην Γκούμπιο όπου έμεινε για δύο σεζόν.

Η Τζένοα ήταν η μοναδική ομάδα Α’ Εθνικής που αγωνίστηκε, με μία γεμάτη σεζόν και άλλη μία χωρίς καμία συμμετοχή. Υστερα, ξαναγύρισε δανεικός στη Β’ Εθνική με τα χρώματα της Μπάρι που τον επέστρεψε στη Τζένοα, αφού τον χρησιμοποίησε μόνο σε δύο αγώνες Κυπέλλου. Ολο το 2015, ο Ντοναρούμα δεν έπαιξε, μέχρι που η Τζένοα τον άφησε ελεύθερο, για να καταλήξει στον Αστέρα. Φυσικά, για εμπειρία με εθνικές ομάδες ή διεθνείς ευρωπαϊκούς αγώνες, ούτε λόγος.

Αυτή είναι, εν ολίγοις, η αγωνιστική δράση του Ντοναρούμα, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια και πως δεν είναι ή δεν μπορεί να είναι πολύ καλός τερματοφύλακας. Ομως, ρε παιδιά, για σκεφτείτε να έπαιρνε ο Ολυμπιακός έναν τερματοφύλακα ΜΕ ΑΥΤΑ τα στοιχεία που έχει ο Ντοναρούμα, ΤΙ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ο ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟΣ της ομάδας! Μπορείτε να το βάλετε στο μυαλό σας;

Μην είμαστε, λοιπόν, βιαστικοί ούτε στο να καταδικάζουμε έναν τερματοφύλακα, ούτε στο να εντυπωσιαζόμαστε με άλλον. Η θέση αυτή είναι και δύσκολη και λεπτή, αλλά και… επικίνδυνη, γιατί εύκολα ο ήρωας του ενός αγώνα, να γίνει ο άχρηστος και ανίκανος του άλλου.

ΕΓΚΥΟΣ!

Αλήθεια, τι είχε κατεβάσει πριν το ματς ο Μάσα και τον έπιασε το στομάχι του;

Γιατί… έγκυος αποκλείεται να είναι.

ΜΑΛΑΙΣΙΑ

Αντε με το καλό, να έρθει ο Ντους από τη Μαλαισία να βουλιάξει το αεροδρόμιο. Και μαζί και το Πάμε Στοίχημα.

ΕΞΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Οι παίκτες του πάγκου του Ολυμπιακού που δεν έπαιξαν προχθές, ήταν οι Καπίνο, Ρέτσος, Μπουχαλάκης και Νικολάου.

Δηλαδή τέσσερις Ελληνες έξω και άλλοι δύο μέσα. Δεν θυμάμαι να έχει ξαναγίνει αυτό στον Ολυμπιακό σε αγώνα πρωταθλήματος.

ΘΑ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ… ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ

Αυτό που δεν έχουν καταλάβει, αν και τόσα χρόνια στο κουρμπέτι, οι δοτοί αρχιδιαιτητές Τριτσώνης και Κουκουλάκης, είναι ότι ούτε αυτοί ούτε κανένα από τα αφεντικά τους είναι σε θέση να τα βάλουν με τον Ολυμπιακό.

Ούτε εύκολο είναι να βάλεις απέναντί σου τον ερυθρόλευκο γίγαντα, ούτε… «υγιεινό». Θα σημαδευτούν με το αιώνιο στίγμα του «αντιολυμπιακού» και θα αναγκάζονται έτσι να δίνουν εξηγήσεις για τα πεπραγμένα τους.

Το να χρησιμοποιούν όμως «ρούκις» της διαιτησίας, όπως ο Βάτσιος, ο Παπαδόπουλος κ.α. για να επιτύχουν τον ΣΚΟΠΟ ΤΟΥΣ (=ΖΗΜΙΑ πάση θυσία στον Ολυμπιακό) είναι χειρότερο, αφού με αυτό τον τρόπο «κρεμάνε ταμπέλες» σε δύο νέους ανθρώπους που ίσως και να μην έχουν την ικανότητα της σωστής σκέψης.

Υστερα από όσα έκανε ο Βάτσιος εναντίον του Ολυμπιακού και σε συνδυασμό με το φετινό του μπακγκράουντ, νομίζω ότι θα πρέπει να τον ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ και να μην τον ξαναβάλουν σε αγώνα της ομάδας. Διότι έτσι και το πάνε κόντρα (ποιος ξέρει τι ακριβώς θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν) βλέπω τον Βάτσιο να παίρνει τον ηλεκτρικό για Πειραιά και να κατεβαίνει… Πετράλωνα. Παρακάτω αποκλείεται να πάει.

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ

Οι καταληψίες των γραφείων της ΕΠΟ πρέπει να ξέρουν και να είναι σίγουροι για ένα πράγμα.

Οτι αργά ή γρήγορα, αλλά ΣΙΓΟΥΡΑ, θα έρθει η ώρα να αναζητηθούν ΕΥΘΥΝΕΣ. Και όχι βέβαια ευθύνες… «ηθικές», αλλά ΠΟΙΝΙΚΕΣ ευθύνες για τα όσα έπραξαν ή θα πράξουν.

Και τότε, ούτε οι Κουτσοκούμνηδες ούτε οι Κοντονήδες θα μπορούν να τους βοηθήσουν.

Εχουν γνώση οι φύλακες.

ΚΕΑΡΔ

Κανένα πειθαρχικό πρόβλημα δεν πρόκειται να έχει ο Βάτσιος.

Η ΚΕΑΡΔ των Παπαθεοδώρου, Βέργη και Ασβεστά του έβαλε μη παραπέμψιμο βαθμό.

ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ

Τελικά ο Ολυμπιακός δεν κερδίζει μόνο και τους απλούς διαιτητές. Κερδίζει και τους διαιτητές τους… «εμφιαλωμένους»!

Αυτούς που τους έχουν βάλει στο μπουκάλι.

ΤΟ… ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΧΕΡΑΚΙ

Ρωτάει ο Jhonnaki Stayros: «Μήπως ήταν λίγο φάουλ το γκολ του Πέλκα; Δεν ξέρω, αλλά αυτό άμα το έβαζαν οι ΓΑΥΡΟΙ τώρα θα μιλάγαμε για εγκληματική οργάνωση. Το αριστερό χεράκι του κοντοπίθαρου το είδε κανένας;.

  • Αυτός που… έπρεπε να το δει πάντως, σίγουρα δεν το είδε. Οπότε, τι να λέμε τώρα.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 06/01/2017)

Διαβάστε επίσης