Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

ΒΡΟΜΑΓΕ ΚΟΝΙΑΚΙΛΑ Ο ΜΠΟΥΚΕ!

ΒΡΟΜΑΓΕ ΚΟΝΙΑΚΙΛΑ Ο ΜΠΟΥΚΕ!
Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2017 - 15:43

Εντάξει, είπαμε, άλλο η διαιτησία, άλλο η… αφλογιστία.

Δεν είναι κακό όμως να τα αναφέρεις και τα δύο, μπας και βελτιωθούν. Είναι αδιαμφισβήτητο, πέρα απ’ όλα τα άλλα, ότι ο Ολυμπιακός προχθές έφαγε μεγάλο κυνήγι από τη διαιτησία. Και χωρίς υπερβολή, καταλογίζω στον διαιτητή το μεγάλο ποσοστό για το ότι οι ερυθρόλευκοι δεν έφτασαν στη νίκη, αφού με τις ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΙΜΕΣ αποφάσεις του κατέστρεψε στην κυριολεξία κάθε σχεδιασμό σχετικά με τους αγωνιστικούς προσανατολισμούς και την ανάπτυξη της ομάδας του πρωταθλητή Ελλάδος.

Αφήνω στην άκρη τις ΔΥΟ περιπτώσεις πέναλτι που αγνόησε: Ανατροπή Μποτία και ανατροπή Σισοκό (που μετέτρεψε σε… επιθετικό φάουλ). Οι περισσότερο ΥΠΟΠΤΕΣ και τελικά ΚΟΛΑΣΙΜΕΣ αποφάσεις του Γάλλου διαιτητή (σύμφωνα με πληροφορίες από τον χώρο των αποδυτηρίων, ο Μπουκέ εμφάνιζε την εικόνα μεθυσμένου, βρωμοκοπώντας κονιακίλα!) ήταν άλλες.

Οι κίτρινες κάρτες που έδειξε πριν και αμέσως μόλις έκλεισε καν το πρώτο δεκάλεπτο (6’ Φιγκέιρας, 11’ Ρέτσος) και οι δύο «δι’ ασήμαντον αφορμήν» αν όχι χωρία αφορμή και ΜΗΝΥΜΑ ήταν, αλλά και πρώτη προσπάθεια αποσυντονισμού της ομάδας.

Οταν ο διαιτητής δείχνει δύο τέτοιες κάρτες σε δύο από τους τέσσερις αμυντικούς, σημαίνει βασικά ότι ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΙ εξ αρχής, ότι ΞΕΚΛΕΙΔΩΝΕΙ με εξωαγωνιτισκό τρόπο την άμυνά σου! Παράλληλα, σου λέει «τι θα πάθεις» έτσι και αμυνθείς όπως όλοι οι αμυντικοί, όλων των ομάδων στον κόσμο, δηλαδή με πάθος και πείσμα.

Με το 50 % της άμυνάς του να βρίσκεται σε κίνδυνο αποβολής από τα ΠΡΩΤΑ ΛΕΠΤΑ το «ερυθρόλευκο» οικοδόμημα ήταν αδύνατον στη συνέχεια να αισθάνεται ασφαλές. Βεβαίως, με την πάροδο, αλλά πολύ πιο αργά, κίτρινες (προφανώς για το ξεμάτιασμα) ο Μπουκέ έδειξε και στους τούρκους, αλλά αυτό ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό. Στον Λουίς Κάρλος (μέσος) την έδειξε στο 14’ και στον Εντιαγέ (επίσης μέσος) στο 27’. Η ζημιά στην άμυνα του Ολυμπιακού, όμως, είχε γίνει. Και βέβαια, στο δεύτερο μέρος και ενώ το σίδερο ήταν στη βράση, έτοιμο να κολλήσει, είδαν κάρτες και άλλοι δύο της άμυνας, ο Μποτία κίτρινη και ο Βιάνα κόκκινη.

ΔΟΓΜΑ ΜΠΟΥΚΕ: ΟΛΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

Ενα άλλο σημείο της διαιτησίας, κατά τη γνώμη μου εξ ίσου ύποπτο και παρεξηγήσιμο, ήταν η καταπληκτική του προσήλωση στο… δόγμα «όλα τα φάουλ τα κάνουν οι Ολυμπιακοί και κανένα οι Τούρκοι».

Ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο και ειδικότερα στο 10λεπτο ξέσπασμα των ερυθρολεύκων, δεν υπήρξε αμφισβητούμενη που να μην την έδωσε σε βάρος του Ολυμπιακού. Ακόμα και η φάση της αποβολής του Βιάνα, από μία τέτοια «αμφισβητούμενη» βγήκε.

Αυτή ήταν, κατά την προσωπική μου άποψη, η διαιτησία, η κυριότερη αιτία που ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να κερδίσει έστω με ένα γκολ, το οποίο πιστεύω ότι θα ΑΡΚΟΥΣΕ για τη ρεβάνς.

Αλλά ακόμη και τώρα, όσο σκέπτομαι την εικόνα των δύο ομάδων στο Καραϊσκάκη, δεν μπορώ καν να φανταστώ τον τρόπο που η Οσμανλί θα καταφέρει να κερδίσει στη ρεβάνς. Νομίζω ότι όλα θα κριθούν από ΕΝΑ ΓΚΟΛ, που βεβαίως αν το βάλει ο Ολυμπιακός, οι Τούρκοι δεν έχουν δυνατότητες να το ξεπεράσουν.

ΜΕ ΠΟΙΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΟΝ… «ΦΟΡΕΣΑΝ»;

Δεν παρασύρομαι από το συναίσθημα. Τουλάχιστον αυτό προσπαθώ, άλλοτε με επιτυχία, άλλοτε χωρίς. Δεν πίστεψα λοιπόν ποτέ (και αυτό φαίνεται από τα γραπτά μου) ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να κάνει κάποια θεαματική υπέρβαση στην Ευρώπη, όπου απαιτούνται ΚΑΙ ΑΛΛΑ πράγματα, πέρα από τα αγωνιστικής φύσεως.

Και δεν παραμυθιάζομαι. Ξέρω πολύ καλά, ότι στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός ούτε είχε ποτέ, ούτε και έχει σήμερα κάποιο έρεισμα στη διαιτησία. Ευρωπαϊκό παιχνίδι που να ευνοήθηκε ο Ολυμπιακός, δεν υπάρχει. Αντίθετα, υπάρχουν δεκάδες άλλα, όπου οι «ερυθρόλευκοι» υπέστησαν ανηλεή ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΟ από τους διαιτητές. Και ερωτώ κάτι πολύ απλό: Πού τον… βρήκαν αυτό τον Γάλλο που έστειλαν στο Καραϊσκάκη; Πώς, δηλαδή, τους βγήκε σαν σκέψη, σαν ιδέα, σαν απόφαση να μας τον… «φορέσουν» (τον διαιτητή), έναν άγνωστο και μάλλον παραπεταμένο στην αχρηστία διαιτητή, χωρίς σοβαρό διεθνές παρελθόν, παρόν και μέλλον; Ποιο το σκεπτικό τους;

Τρέχα γύρευε και ψάχνε να βρεις. Και λέω, εντάξει, αν έχουν έτσι τα πράγματα διεθνώς, καλώς έχουν και δεν μπορούμε να μιλήσουμε. Ομως το να είναι έτσι, αλλά κάποιοι να προσπαθούν να πείσουν ότι… δεν είναι έτσι, ότι υπάρξει βοήθεια, ότι θα επικρατήσει η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία, δεν είναι ανεκτό. Και κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξουν και τα σχετικά… «ξεβρακώματα».

Προς το παρόν, το βέβαιο είναι ένα: Οτι ο Ολυμπιακός δεν έχει καμία, μα καμία «βοήθεια» από τα διεθνή κέντρα αποφάσεων. Με πρώτη και καλύτερη, την Ουέφα.

*** Αυτός ο Γάλλος, ο Μπουκέ, αποδείχτηκε πιο «φιλότουρκος» και από τον… Κουτσοκούμνη!

*** Για ένα λεπτό, Κουτσοκούμνης, είπα; Αληθεύει άραγε ότι προχθές μετά το 0-0 του Ολυμπιακού το… τσίκνισε μια χαρά με το… «γιουσουφάκι» του;

*** Μη νομίζετε ότι και εδώ στην Ελλάδα τα πράγματα είναι και πολύ διαφορετικά. Με τι σκεπτικό, ας πούμε, ορίστηκε ο Μάνταλος στο παιχνίδι του ΟΑΚΑ; Κι’ εδώ ισχύει το τρέχα γύρευε και ψάχνε να βρεις!

*** Μου είπαν ότι ο «διαμεσολαβητής» - «μεταφορέας» της… «ιδέας» ήταν ο Δέδες, του… Φιλιππούση συμφωνούντος! Και οι αποδέκτες Τριτσώνης -Κουκουλάκης, απλά υλοποίησαν την εντολή.

*** Το σκεπτικό του ορισμού του Μάνταλου δεν μπορεί να είναι άλλο από το ότι… «τα πήγε πολύ καλά» στην Ξάνθη, όταν απέβαλε τον… Σεμπά για τη φάση που ο Λισγάρας πήγε να του σπάσει το ποδάρι.

*** Η το χεράκι στην περιοχή που δεν έδωσε το πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού.

*** Ε, μετά απ’ όλα αυτά, ήταν δυνατόν να μην προτιμηθεί;

*** Μεγάλο αποτέλεσμα έφερε ο ΑΠΟΕΛ στην Ισπανία, όπου έχασε από την Μπιλμπάο του Βαλβέρδε με το απολύτως ανατρέψιμο σκορ 3-2! Το δεύτερο γκολ, το πέτυχε ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ο Γιαννιώτας, στο 89’. Θεματάκι προς σχολιασμό.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΡΤΙΝΣ

Πέρα από τον Ανδρούτσο, που διέπρεψε για μία ακόμη φορά σε δύσκολο παιχνίδι, νομίζω ότι επίσης συγκλονιστικός ήταν ο Μαρτίνς.

Υπήρξαν διαστήματα που έπαιρνε όλο το παιχνίδι πάνω του και έδινε ομηρικές μάχες σε όλους τους χώρους του γηπέδου. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι τον είχαν σημαδέψει εξ αρχής, έπεφταν πάνω του δύο - δύο όποτε είχε τη μπάλα και προσπαθούσαν να τον σακατέψουν με κάθε τρόπο.

Νομίζω ότι ο Μαρτίνς έκανε προχθές το καλύτερο παιχνίδι του στον Ολυμπιακό. Αντίθετα, πρέπει να ομολογήσω ότι περίμενα πολλά περισσότερα από τον Σεμπά. Οχι δηλαδή ότι ήταν κακός, αλλά ότι δεν ήταν τόσο καλός, όσο μας έχει συνηθίσει φέτος.

ΑΠΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΚΑΡΝΤΟΣΟ «ΒΕΤΕΡΑΝΟ»

Ο δημοσιογράφος Αρης Ράπτης (νομίζω ανήκει στο δημοσιογραφικό δυναμικό της ΕΡΤ) ήταν αυτός που προκάλεσε τη μάλλον ενοχλημένη απάντηση του Μπέντο, ότι πρέπει να σεβόμαστε τον Καρντόσο.

Αν η ερώτησή του περιορίζονταν στο «γιατί επιμένει στον Καρντόσο», θα ήταν εύλογη και ορθή.

Ομως, ο χαρακτηρισμός «σαν βετεράνος» που χρησιμοποιήθηκε, ούτε ευγενής ήταν, ούτε και καλοπροαίρετος, διότι πρόκειται για ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ κρίση του δημοσιογράφου, που συν τοις άλλοις είναι και προσβλητική για τον παίκτη. Και αυτή τη γνώμη, προσπάθησε να την ΕΠΙΒΑΛΕΙ στον προπονητή, πράγμα εντελώς αντιδεοντολογικό, ίσως και ανήθικο.

ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΣΟΥΙΤΑ

Ηταν απολύτως λογικό να πάει ο Τσακαλώτος στη σουίτα του Σαββίδη για το παιχνίδι με τη Σάλκε.

Δεν υπάρχει Ελληνας που να μην ξέρει καλύτερα την γερμανική πραγματικότητα από τον Τσακαλώτο!

Μπορεί να τους γκαντέμιασε τελικά, αλλά την τεχνογνωσία του την πρόσφερε μια χαρά.

*** Την καλύτερη υποδοχή επεφύλασσε ο Ιβάν στον Τσακαλώτο, όταν μπήκε στη σουίτα του. Στο τέλος όμως, μόνο που δεν τον πέταξε έξω με τις κλοτσιές! «Μη σε ξαναδώ στα μάτια μου, γκαντέμη», φώναζε έξαλλος ο Ρώσος!

*** Η μεγάλη πλάκα όμως είναι άλλη. Από νωρίς το απόγευμα τηλεφωνούσαν στο γραφείο του Τσακαλώτου οι θεσμοί και η γραμματέας του τους έλεγε ότι ο υπουργός δεν μπορεί τώρα, γιατί… ετοιμάζει την επιστολή - απάντηση που θα στείλει στην Κομισιόν!

*** Πάντως, αν είναι αλήθεια αυτά που ακούγονται, εντάξει, όλα καλά! Μπορεί ο Μπάουγκ να έφαγε τριάρα, αλλά ο Ιβάν έκλεισε δυό – τρείς συμφωνίες με το δημόσιο. Τίποτα το σπουδαίο δηλαδή. Κανα -δυο παραλίες, μερικά φιλετάκια λιμανιού, ψιλοπράγματα.

*** Ξέρετε ποια είναι η μοναδική ελληνική φράση που ο Τσακαλώτος μπορεί να την πει χωρίς λάθος; «ΠΑΟΚ είμαι αφού»!

*** Και άντε τώρα να είσαι λίγο ψυλλιασμένος και να μην σου περάσει απ’ το μυαλό: Μεσημέρι ο Τσίπρας αρνήθηκε να δώσει τον Παρθενώνα στην Γκούτσι, βράδυ ο Τσακαλώτος στη σουίτα του Σαββίδη! Μωρέ… λέτε μωρέ;

*** Πάντως ο Τσακαλώτος έμαθα ετοιμάζει την εκδίκησή του από τώρα. Την επόμενη πρωτοχρονιά θα πάει στο σπίτι του Ιβάν να του σπάσει το ρόδι!

ΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙ:

«Αγωνιστική συμπεριφορά του ΘΡΥΛΟΥ»

«Το e-mail αυτό αποσκοπεί στην αναζήτηση και διερεύνηση μερικών "αφύσικων" για εμένα και ίσως και άλλων οπαδών θαυμαστών του ΘΡΥΛΟΥ. Εδώ και έξι δεκαετίες προσηλυτίστηκα και παρακολουθώ - ακολουθώ την ΟΜΑΔΑΡΑ από την αέναη προσπάθεια της (Διοίκηση, φίλαθλοι - οπαδοί και αθλητές) να μην σταματά, να προσπαθεί για το καλύτερο ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΑ και όχι παθητικά. Μπορεί ο σκοπός να αγιάζει τα μέσα, αλλά εμένα ΔΕΝ μου αρέσει να βλέπω την ΟΜΑΔΑ να έχει ως κύριο στόχο να μη χάσει. Δεν μπορώ να βλέπω τα ιδιαίτερα ταλαντούχα νεαρά στελέχη να μην αφήνονται να ξετυλίξουν το αναμφισβήτητο ταλέντο τους και να εκτελούν μετά έκδηλου φόβου για το αύριό τους, την εντολή -η μπάλα πίσω ή σαραντάρα γιόμα!!! Για εμένα ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ τα προσόντα τους. Είναι πάρα πολλά όσα θέλω να γράψω, αλλά σέβομαι τον χρόνο σου και σταματώ χωρίς όμως να παραλείψω την έντονη αγανάκτησή μου για τον τρόπο που ενεργούν ΚΑΙ οι ξένοι, υποτίθεται καλοί, διαιτητές.Θυμάμαι την κίτρινη κάρτα στο Ρομπέρτο, γιατί πήρε την μπάλα που βγήκε άουτ δίπλα στο δοκάρι και ΟΧΙ την μπάλα που κρατούσε το ball boy .Αυτά και ευχαριστώ» (Μιχάλης Σοφιανόπουλος, [email protected]).

«Πριμοδοτήθηκε και για τα χι με Πόα και Αεκάκι»

«Εντύπωση μου έκανε Μανώλη, ότι από τις δυνάμεις της “ομορφιάς” που ονοματίζεις στα άρθρα σου, αφήνεις έξω την Κέρκυρα. Ηθελα να σου το γράψω από τις 7 του μήνα, που ήταν το αρχικό κείμενό σου, αλλά με τη δουλειά ξεχάστηκα. Μπορεί την ψήφο της τοπικής ΕΠΣ να την έχασαν, αλλά η Κέρκυρα σαν ΠΑΕ είναι πλέον επίσημο υποκατάστημα. Οχι όμως της συμμαχίας, αλλά αποκλειστικά του ΜΠΑΟΚ. Εδώ στο νησί που ζω μόνιμα, αν και δεν είμαι Κερκυραίος, έχει βουίξει ο τόπος. Εδώ λοιπόν, τη μοιρασιά για τις εκλογές, την έκανε αποκλειστικά με διακοσάρια χαρτονομίσματα ο υιός Γκαγκάτση αυτοπροσώπως σε κεντρικό ξενοδοχείο του νησιού. Μοιράστηκε μπόλικο χρήμα, αλλά τις εκλογές τις έχασαν. Πήραν όμως ένα μεγάλο κέρδος από το νησί. Την ίδια την ΠΑΕ. Οπως ακούγεται εδώ στο νησί, ακόμα και τα πριμ, από την τσέπη του Πόντιου βγαίνουνε. Φυσικά, όχι για νίκη με οποιαδήποτε ομάδα. Για να δεις πόσο ισχυρές είναι οι συμμαχίες όταν αφορά ομάδες ανταγωνιστικές στον ίδιο χώρο, η Κέρκυρα πριμοδοτήθηκε ΚΑΙ για το “Χ” με το Αεκάκι, ΚΑΙ για το “Χ” με τον βάζελο. Στην προσπάθεια του ΜΠΑΟΚ να κάνει κάτι αξιοπρεπές στα play off. Ετσι ακούγεται στην πιάτσα εδώ στο νησί και δεν έχω λόγο να μην το πιστέψω». (Κώστας Χειλάς, 15 Φεβρουαρίου)

*** Να σου πω, φίλε, ούτε κι’ εγώ έχω κανένα λόγο… να μην το πιστέψω!

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 18/02/2017)

Διαβάστε επίσης