Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ Ο ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΓΙΑΣΟΦΙΑ»!

ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ Ο ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΓΙΑΣΟΦΙΑ»!
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017 - 15:35

ΤΡΟΜΕΡΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΑΕΚΤΖΗΔΙΚΟ «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ»:

ΜΕ ΠΡΟΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΞΕΝΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ (ΑΝ ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΙ)

Σύμφωνα με δημοσίευμα του AEK WATCH, έγκυρου «παρατηρητήριου» οπαδών της ΑΕΚ, o διοικητής και άτυπος ιδιοκτήτης Δημήτρης Μελισσανίδης δεν πρόκειται να βάλει από την τσέπη του ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ για την οικοδόμηση του γηπέδου, εάν βεβαίως και όποτε αυτή ξεκινήσει.

Η χρηματοδότηση της ανέγερσης θα γίνει κυρίως με δανεικά, αλλά και με προσπάθειες εμπορικής εκμετάλλευσης μελλοντικών χώρων (π.χ. σουίτες).

Αναλυτικά και σύμφωνα πάντα με το αποκαλυπτικότατο αυτό δημοσίευμα:

«Με την έναρξη των εκσκαφών και των αντιστηρίξεων και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τον Αύγουστο τα δικαστήρια είναι κλειστά, άρχισε να παγιώνεται η πεποίθηση σε μεγάλο τμήμα του “κόσμου της Α.Ε.Κ.” πως το γήπεδο προχωρά και πως τίποτα ΔΕΝ μπορεί να το σταματήσει. Οσοι δεν τρώνε σανό, γνωρίζουν ότι για να κατασκευαστεί μια οικοδομή χρειάζεται να υπάρχουν τα λεφτά. Στην περίπτωσή μας το κόστος έχει εκτιμηθεί μαζί με τον ΦΠΑ στα 80 εκατ. (πληρωτέο) ή στα περίπου 65 εκατ. χωρίς ΦΠΑ. Υποτίθεται ότι 20 εκατ. από το ποσό αυτό ότι θα τα πληρώσει η Περιφέρεια Αττικής. Αρα τα υπόλοιπα πρέπει να βρεθούν και μάλιστα σχετικά άμεσα.

Επιπλέον γνωρίζουμε πως ο Μελισσανίδης κατά τα φαινόμενα ΔΕΝ πρόκειται να βάλει δικά του λεφτά. Γιατί αν ήταν έτσι θα είχε ήδη καλύψει κατά το ποσό αυτό την Α.Μ.Κ. της “Δικέφαλος 1924 Α.Ε.”. Συνεπώς, μένει να τα βρει από αλλού.

ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΙΣ… ΣΟΥΙΤΕΣ!

Μέχρι τώρα διαβάσαμε για “χορηγούς ανέγερσης” εκ των οποίων ο μόνος μέχρι στιγμής είναι η εταιρεία “ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ Α.Τ.Ε.Α.” η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των ανελκυστήρων και των κυλιόμενων κλιμάκων (βλέπε εδώ). Γνωρίζουμε επίσης ότι τις σκαπτικές εργασίες και τις εργασίες αντιστήριξης τις έχει αναλάβει ο Στέργιος Γάντζουλας, ένας εκ των δύο ιδρυτικών μετόχων της ΠΑΕ.

Ακούσαμε, επίσης, ότι ο Τίγρης πουλά τις σουίτες του γηπέδου για 10 χρόνια έναντι τιμήματος που μας φάνηκε υπερβολικό. Ακόμη κι έτσι όμως ΔΕΝ βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που χρειάζεται για το γήπεδο, το οποίο θα προέλθει από δανεισμό. Ο δανεισμός, όμως, χωρίς σοβαρές εγγυήσεις -όπως προκύπτει και από την περίπτωση του Καραϊσκάκη- είναι απαγορευτικός αφού τα έσοδα των γηπέδων στην Ελλάδα επί του παρόντος ΔΕΝ επαρκούν και για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και για την εξόφληση κεφαλαίου και τόκων.

ΒΓΗΚΕ ΣΤΗ ΓΥΡΑ!

Ετσι, λοιπόν, βγήκε στη γύρα ψάχνοντας κάποιον που να δίνει όσο γίνεται περισσότερα για να βαφτίσει το γήπεδο με τ’ όνομά του. Βέβαια, είναι ουσιωδώς διαφορετικό να ζητάς κάποια λεφτά για 10, 20 ή 30 χρόνια. Επιπλέον, αναλόγως των συνθηκών στην αγορά είναι διαφορετικό και το ποσό που μπορείς να διαπραγματευτείς. Στην παρούσα φάση τα πράγματα είναι αρκετά πεσμένα, αλλά αυτό είναι σχετικό και σε κάθε περίπτωση πρόωρο αυτήν τη στιγμή. Από την άλλη τα λεφτά που θα κατορθώσει να βρει η ΑΕΚ στην αγορά θα είναι και μια ένδειξη όχι μόνο του πόσο αυτή μετρά σαν όνομα (brand name) αλλά και της δυναμικής του Ελληνικού Πρωταθλήματος.

Σήμερα, επειδή ως… πουθενάδες είμαστε παντού, είμαστε σε θέση να σας ενημερώσουμε έγκυρα σχετικά μ’ αυτή την υπόθεση. Ο Μελισσανίδης χτύπησε την πόρτα πολύ μεγάλης εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και η οποία σχεδιάζει προσεχώς να επεκτείνει τις δραστηριότητες της.

Αν και εφόσον (γιατί κανείς δεν μπορεί ποτέ να είναι σίγουρος για οτιδήποτε) ο Τίγρης υπογράψει με τη συγκεκριμένη εταιρεία, θα πάει με τη σύμβαση ανά χείρας σε τραπεζικό ίδρυμα -πιθανότατα του εξωτερικού (π.χ. βελγικού)- για να συνάψει δάνειο με εγγύηση τα έσοδα από τη σύμβαση.

Η επιλογή τράπεζας του εξωτερικού έχει πρακτική αλλά και συμβολική σημασία: Η πρακτική σημασία έγκειται στο γεγονός ότι στο εξωτερικό (π.χ. Βέλγιο) το επιτόκιο καταθέσεων είναι αρνητικό (δηλαδή, τους πληρώνεις για να έχεις τα λεφτά σου στην τράπεζα). Αρα το επιτόκιο δανεισμού είναι πάρα πολύ χαμηλό (δηλαδή, σε παρακαλάνε να σε δανείσουν).

Η συμβολική σημασία είναι η “διεθνής διάσταση” που θα έχει λάβει έτσι το project της “Αγια-Σοφιάς” (που θα πάρει τ’ όνομα του χορηγού) ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τους υπέρμαχους του Τίγρη και τα γιουσουφάκια».

ΜΕ ΤΑΜΕΙΑΚΟ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ 443.000

Βεβαίως, όπως είπαμε όλα τα παραπάνω προέρχονται από πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο συγκεκριμένο μπλογκ. Αυτό δεν σημαίνει ότι τις ενστερνιζόμαστε εξ ολοκλήρου, ή ότι συμφωνούμε με τα εκφραζόμενα. Οι γνώσεις μας άλλωστε επί του θέματος δεν είναι δυνατόν να είναι πιο εμπεριστατωμένες, αφού ΟΛΑ ΟΣΑ αφορούν το ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ μέρος της ανέγερσης της «αγιασοφιάς» κρύπτονται επιμελώς κάτω από αδιαπέραστο πέπλο μυστικότητας.

Παρ’ όλα αυτά, έχω να καταθέσω μερικές παρατηρήσεις. Πρώτον, η «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» δεν έχει αναγγείλει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ακόμα). Τα ταμειακά της διαθέσιμα, πριν από δεκαπέντε μέρες που έγινε η γενική της συνέλευση, ήταν μόλις 443.813 ευρώ! Επομένως, προκαλεί ΑΠΟΡΙΕΣ και πολλά σχόλια, το γεγονός ότι όπως λέγεται «οι εργασίες συνεχίζονται». Με ΤΙ ΛΕΦΤΑ, όμως, ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ. Μήπως έχει ανοίξει κάποια ΣΤΡΟΦΙΓΓΑ του ΔΗΜΟΣΙΟΥ; Μήπως έχει ξεκινήσει καμία ροή χρημάτων από την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, έναντι των ΕΙΚΟΣΙ ήδη εγκεκριμένων; Απαντήσεις σε όλα αυτά θα μπορούσαν να δώσουν ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ στελέχη, όπως ο κυρ Αλέκος, ή η Ρένα Αρένα.

ΜΟΝΟ ΓΙΑ… «ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ»

Πάμε παρακάτω. Σύμφωνα με το άρθρο, τον δανεισμό από ελληνική Τράπεζα, για το γήπεδο, θα πρέπει να τον ξεχάσουμε. Δεν δανείζουν σήμερα εύκολα οι ελληνικές Τράπεζες και σίγουρα δεν δανείζουν χωρίς εγγυήσεις. Και επειδή στην Ελλάδα δεν θα βρει δανεικά, θα απευθυνθεί, λέει, στο εξωτερικό (αναφέρει και συγκεκριμένη χώρα, το Βέλγιο, όπου προφανώς ο Μελισσανίδης (;) θα έχει βρει την πρόθυμη Τράπεζα).

Εμένα, όμως, όλο αυτό το σκηνικό που περιγράφεται μου φαντάζει υπεραισιόδοξο, για να μην πω εξωφρενικό. Γιατί να δανείσει μία ξένη Τράπεζα τον Μελισσανίδη να φτιάξει γήπεδο, για να… βάλει σ’ αυτή τα λεφτά του; Ποια… λεφτά του; Και τι δουλειά έχουν τα λεφτά ενός ιδιώτη με τη δανειοδότηση για την ανέγερση ενός γηπέδου; Εκτός βέβαια, αν δανείσει η ξένη Τράπεζα απευθείας τη «Δικέφαλος 1924». Ομως με ποιες εγγυήσεις; Ετσι, αέρα μπανά; Ή με τη σύμβαση της «Δικέφαλος» με τη «μεγάλη εταιρεία που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας»; Τι σύμβαση είναι αυτή, δηλαδή, σε σχέση με το γήπεδο; Τι θα περιέχει δηλαδή, τις σουίτες, το brand name, την καντίνα, τα πάρκινγκ; Μα όλα αυτά, δεν μπορεί, δεν είναι δυνατόν να αποτελούν «εγγυήσεις». Εκτός, ίσως, αν πρόκειται για κανένα… «πλυντήριο», οπότε μπαίνουμε σε άλλη… σφαίρα συλλογισμών, που δεν την ακουμπάμε καθόλου.

ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ!

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, η δική μου άποψη, κατατεθειμένη πολλές φορές στο παρελθόν, είναι απλή:

ΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝ ΑΠΑΙΤΗΘΟΥΝ, ΘΑ ΤΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ! Είτε μέσω Περιφέρειας είτε μέσω ΕΣΠΑ (άλλο… τερτίπι αυτό, για να καλύπτονται χαριστικές χρηματοδοτήσεις) είτε μέσω κρατικών χορηγιών, η χρηματοδότηση του γηπέδου Μελισσανίδη θα γίνει ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, από το ΔΗΜΟΣΙΟ, από την ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, που θα χρησιμοποιήσει βεβαίως διάφορες προφάσεις, όπως κάποιο… «επενδυτικό πρόγραμμα» που θα φέρει δήθεν… «νέες θέσεις εργασίας» και άλλα ανάλογα και… συριζανελέικα. ΣΕ κάθε περίπτωση δηλαδή, ΕΜΕΙΣ θα ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ το χτίσιμο του γηπέδου Μελισσανίδη, που βεβαίως δεν πρόκειται να πιει ούτε ένα ποτό… στην υγειά μας. Στην υγειά των κορόιδων, δηλαδή.

ΟΥΤΕ ΕΝΤΟΣ… ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ!

Και κάτι τελευταίο. ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ότι το γήπεδο ΘΑ ΧΤΙΣΤΕΙ τελικά, τουλάχιστον εντός της επόμενης… ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ, με τις ΠΑΡΟΥΣΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ που αφορούν την ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ δημοσίου χώρου σε ΙΔΙΩΤΙΚΗ εταιρεία; Η υπόθεση αυτή ΕΚΚΡΕΜΕΙ στα δικαστήρια και δεν θα είναι ΕΥΚΟΛΟ να τελειώσει, ακόμα και αν έχουμε «δικούς μας» δικαστές, εισαγγελείς, αρεοπαγίτες και πάει λέγοντας.

Κανείς δικαστής δεν είναι εύκολο να βγάλει τόσο ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ και ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ νομικά απόφαση. Και αν τη βγάλει, πάντα θα υπάρχει και το ΠΑΡΑΠΕΡΑ, για να μην εφαρμοστεί. Για παράδειγμα, τα ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ δικαστήρια, σε συνδυασμό βεβαίως με την ΠΟΙΝΙΚΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ των υπευθύνων της ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΗΣ παρανομίας.
Η υπόθεση ανέγερσης του γηπέδου Μελισσανίδη έχει ΠΟΛΥ ΨΩΜΙ ακόμα!

Ακόμα δεν έχει αρχίσει καλά-καλά. Και όλες οι κινήσεις που γίνονται τώρα, γίνονται σαν μέσον ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΩΝ και ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ, δηλαδή διαμόρφωσης της κοινής γνώμης. Τίποτ’ άλλο.

ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟ… ΜΗΝΩΝ ΤΟΥ ΑΤΡΩΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ!

Αφού τον θέλει το μπλογκ κυβέρνησης - εξυγίανση, δεν ήταν δυνατόν να σφυρίξει άλλος

Ο Σιδηρόπουλος, λέει, θα είναι ο διαιτητής του ντέρμπι της Κυριακής.

Χαίρω πολύ, Χαιρόπουλος.

Τον όρισε, λέει, η… ΚΕΔ! Ψευτιές, λαμογιές και απατεωνιές. Ποια ΚΕΔ τον όρισε μωρέ; Αυτός είναι ορισμένος εδώ και κάτι… μήνες! Και όχι από την ΚΕΔ, αυτή είναι μόνο για να επικυρώνει τις αποφάσεις άλλων. Και η απόφαση για Σιδηρόπουλο στο Ολυμπιακός - Κούλα, υπάρχει εδώ και καιρό, πριν καν αρχίσει το πρωτάθλημα, ίσως και πριν από τις εκλογές της ΕΠΟ. Τότε που τις είχαν σιγουρέψει και ο Θωμάς έκανε καθημερινά σχέδια στην καφετέρια για το πώς θα διοικηθεί η Ομοσπονδία στη… «νέα εποχή».

Το μεροκάματο του Θωμά

Το τεφτέρι και το μολύβι του Θωμά δούλευαν πυρετωδώς. Γύρω-γύρω οι συνεργάτες του και το ιδιαίτερο κινητό κοντά του, μην τυχόν και πάρει ο διοικητής και ζητήσει κάτι καινούργιο. Εβαζε κάτω τα κιτάπια του ο Θωμάς και με το στυλό στο χέρι έγραφε και έσβηνε. «Αυτή η Ενωση είναι δική μας, βάλ’ την από δω. Την άλλη, βγάλ’ την από τη λίστα και πρόσθεσέ τη στους απέναντι».

Τι νομίζετε, ότι ο Θωμάς τζάμπα το βγάζει το μεροκάματο; Δουλεύει σαν σκύλος, απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ. Και όταν τέλειωνε με τις Ενώσεις, έπιανε τη διαιτησία.

«Λοιπόν, έχουμε και λέμε. Ντέρμπι Αεκ - Ολυμπιακός; Διαιτητής ο Σιδηρόπουλος. Πάει και τελείωσε. Ο μόνος που ξέρουμε ότι δεν θα λυγίσει, ότι δεν παίρνει χαμπάρι από διαμαρτυρίες, διότι έχει μαζί του και την κυβέρνηση. Και ο κυρ Σταύρος, αυτός που ο Νιάου έλεγε ότι είναι ο μεγαλύτερος υπουργός Αθλητισμού που έχει περάσει, Σιδηρόπουλο θέλει! Αδυναμία μεγάλη του έχει. Είναι και αστυνομικός, θα έχει και τη στήριξη του Τόσκα, ναι, αυτός θα είναι! Δεν υπάρχει καλύτερος για να πάρει άλλο ένα μάθημα ο γαύρος».

Δεν έγιναν όλοι οι ορισμοί στη συγκεκριμένη καφετέρια, ούτε και στο γραφείο του Θωμά. Εγιναν μόνον αυτοί που ενδιαφέρουν το διοικητήριο. Στα ντέρμπι και στους δύσκολους αγώνες της ΑΕΚ. Σ’ αυτά τα παιχνίδια, μπαίνουν μόνο «δικά μας παιδιά». Ορκισμένα και άνευ αντιρρήσεων.

Ο άτρωτος ρέφερμαν

Ετσι είναι. Από την περασμένη εβδομάδα είχε βρομίσει η πιάτσα ότι θα μαθαίναμε τον Σιδηρόπουλο για το ντέρμπι. Τον άτρωτο ρέφερμαν. Τον αλύγιστο, τον αδάμαστο, τον ανοιχτομάτη, που όλα τα βλέπει και όλα τα αντιλαμβάνεται. Ακόμα και πορδή να πέσει στο γήπεδο, ο Σιδηρόπουλος θα την ακούσει και θα τη θέσει υπό την αλάθητη κρίση του. Ηταν εκ προθέσεως, ή ήταν ακούσια; Μόνο ο Σιδηρόπουλος μπορεί να κρίνει: Κίτρινη; Κόκκινη; Ή απλή παρατήρηση;

Χωρίς πλάκα, το θέμα, αγαπητοί, είναι ότι ο Σιδηρόπουλος τη δεδομένη χρονική στιγμή ΕΙΝΑΙ άτρωτος. Κανείς δεν μπορεί να του κάνει τίποτα, ούτε εδώ, ούτε… έξω από δω. Γι’ αυτό και από τη στιγμή που ανακοινώθηκε επίσημα ο ορισμός του, οι ρεπόρτερ της Κούλας και τα σκατοσάιτ πανηγυρίζουν. Είναι τόσο σίγουροι, όσο δεν θα ήταν με κανέναν άλλο.

Και το ωραίο είναι ότι προσπαθούν να… δικαιολογήσουν τον ορισμό του: «Είναι, λένε, διεθνής που ανήκει στην… Ελίτ των διεθνών διαιτητών»!

Ναι, η… Ελίτ μας έφαγε!

Η Ελίτ και η Αλήτ

Οταν θα κάνει τα ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ που ΟΛΟΙ ΜΑΝΤΕΥΟΥΜΕ ότι θα κάνει, τι θα του λέμε μετά; Οτι… «ντροπή σου, που είσαι και διαιτητής της… Ελίτ;».

Δυστυχώς, φίλοι μου, η διαιτησία -και δη η ελληνική τοιαύτη- είναι ο μόνος τομέας που μπερδεύονται και αναμιγνύονται συνεχώς, η Ελίτ με την… Αλήτ!

Στο κρεβάτι του φακίρη

Ο Σιδηρόπουλος μετά το ντέρμπι, θα φύγει από τη χώρα. Θα πάει στην Ινδία, όπου, λένε, θα μετάσχει σε κάποιο τουρνουά.

Πιθανολογώ ότι θα βρει εκεί την ευκαιρία για να εξαγνιστεί από τις διαιτητικές του αμαρτίες, τιμωρώντας τον εαυτό του.

Εν ολίγοις τον βλέπω να πέφτει κάθε βράδυ να κοιμάται σε κρεβάτι για φακίρηδες, αυτό με τα όρθια καρφιά!

Μια-δυο φορές στην αρχή, λένε, έχεις πρόβλημα. Αμα το συνηθίσεις αυτό το κρεβάτι, μετά μέχρι… τούμπες θα κάνεις πάνω στα καρφιά, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ο,τι πρέπει για Σιδηρόπουλο, δηλαδή…

*** Αστυνομικός ο Καλογερόπουλος, αστυνομικός ο Βάτσιος, αστυνομικός και ο Σιδηρόπουλος!

Δηλαδή, του ΚΡΑΤΟΥΣ!

(Το κείμενο δημοσιεύτηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 22/09/2017)

Διαβάστε επίσης