Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

ΦΑΡΜΑΚΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΒΑΝ Η ΤΣΙΜΠΙΔΑ ΤΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΦΑΡΜΑΚΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΒΑΝ Η ΤΣΙΜΠΙΔΑ ΤΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 - 15:51
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΑΒΑΘΙΩΤΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ
ΛΕΣ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ ΤΟΥ 1999 ΗΞΕΡΕ … ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕ Ο ΙΒΑΝ ΤΟ 2018 !
Σύνταγμα της Ελλάδος, άρθρο 4 : Ισότητα των Ελλήνων
1. Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
2. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
3. Έλληνες πολίτες είναι όσοι έχουν τα προσόντα που ορίζει ο νόμος.
Το θέμα της εισβολής του οπλισμένου Ιβάν Ιγκνιάτεβιτς Σαμπίντι στον αγωνιστικό χώρο, πού προκάλεσε τη διακοπή της αναμέτρησης Πάοκ – Αεκ, έχει μονοπωλήσει την αθλητική επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες. Και δικαίως, διότι πρόκειται γιά ένα φαινόμενο μοναδικό τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στο ελληνικό αλλά και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Το τι θα γίνει με αυτή την ιστορία, από πειθαρχικής πλευράς, είναι αυτή την ώρα ακόμα άγνωστο. Πιθανολογείται ότι η απόφαση θα βγεί τις επόμενες ώρες, ή τις επόμενες ημέρες. Δεν πρέπει να αποκλείεται όμως και η έκδοση απόφασης ξημερώματα Κυριακής. Σίγουρα πάντως, πριν την … παρέλαση.
Το αφήνω όμως αυτό το κομμάτι, γιατί είναι … χιλιοτραγουδισμένο. Δεν αφήνω όμως το άλλο κομμάτι της ίδιας υπόθεσης, το οποίο αφορά το ΠΟΙΝΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ της πράξης του προέδρου του Πάοκ. Διότι, δυστυχώς γιά τον ίδιο, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΟ, πού θεωρώ ΑΔΥΝΑΤΟΝ να μην απασχολήσει την ΠΟΙΝΙΚΗ Δικαιοσύνη.
Και γιατί το γράφω αυτό ; Εξηγώ, με την βοήθεια του συνεργάτη των redsagainsthemachnie.gr πού υπογράφει ως «πρωτοετής νομικός».
Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο
41ΣΤ του ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 2725/1999, όπως ισχύει σήμερα, γιά τα «Αδικήματα βίας σε αθλητικές εκδηλώσεις» προβλέπονται τα εξής :
«1. Με φυλάκιση μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή, εκτός εάν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα σύμφωνα με άλλη διάταξη, τιμωρείται όποιος εκ προθέσεως μέσα σε αθλητικές εγκαταστάσεις ή στον αμέσως περιβάλλοντα χώρο τους ή στις βοηθητικές εγκαταστάσεις ή στους χώρους προσέλευσης και στάθμευσης, κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης:
β) βιαιοπραγεί κατά άλλου, ανεξάρτητα εάν από τη βιαιοπραγία επήλθε σωματική βλάβη, ή εκτοξεύει απειλές κατά προσώπου, το οποίο σύμφωνα με τους κανονισμούς της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας αναγράφεται στο φύλλο αγώνα,
γ) κατέχει ή χρησιμοποιεί αντικείμενα που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες,
Τι δεδομένα υπάρχουν όμως μέχρι τώρα σχετικά με την πράξη του Ιβάν Σαμπίντι ;
Υπάρχει ΚΑΤΟΧΗ ΟΠΛΟΥ ΚΑΙ ΒΙΑΙΟΠΡΑΓΙΑ (π.χ. σπρώξιμο στον Δημητριάδη της ΑΕΚ), άρα ΔΥΟ ΠΟΙΝΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ (έως δύο χρόνια φυλακή το κάθε ένα), ΑΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΗ π.χ. στον διαιτητή ή σε άλλον, όπως κάποιο στέλεχος της ΑΕΚ, τότε και ΤΡΙΤΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ (επίσης έως δύο χρόνια φυλακή και αυτό).
Δεν τελειώσαμε όμως. Πάμε παρακάτω :
''
2. Με φυλάκιση μέχρι ενός έτους και χρηματική ποινή, εκτός εάν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα σύμφωνα με άλλη διάταξη, τιμωρείται όποιος:
α) χωρίς δικαίωμα από το νόμο ή τους κανονισμούς της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας ή υπερβαίνοντας το δικαίωμά του αυτό, εισέρχεται με σκοπό τη διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής του αγώνα ή την πρόκληση επεισοδίων, λόγω του αποτελέσματός του, κατά τη διάρκεια αθλητικής συνάντησης ή αμέσως πριν από την έναρξη ή αμέσως μετά τη λήξη της, στον αγωνιστικό χώρο ή στο χώρο των αποδυτηρίων των αθλητών και των διαιτητών ή στους διαδρόμους που συνδέουν τους ανωτέρω χώρους».
Εδώ λοιπόν, τα πράγματα είναι ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ. Δηλαδή ακόμα και αν ο νομοθέτης ήξερε το … 1999 το τι θα έκανε ο Ιβάν … δεκαεννέα χρόνια μετά και τον είχε φωτογραφία στο μυαλό του, ποιο ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ δεν θα μπορούσε να θεσπίσει !
Και τι έχουμε εδώ ; ΜΠΟΥΚΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ! Δηλαδή, ΤΡΙΤΟ ( ή και … ΤΕΤΑΡΤΟ ) ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ (έως ένα έτος φυλάκιση αυτό).
Εχει κι’ άλλο, μη … βιάζεστε.
*** Απολύτως σαφές και κατατοπιστικότατο το σκεπτικό της Επιτροπής Εφέσεων γιά την αφαίρεση της ποινής των 3 βαθμών στον Πάοκ.
Σύμφωνα λοιπόν με τον γελοίο πειθαρχικό κώδικα, άναρθρο 3, παράγραφος γ/τα, εδάφιον χεΣΤα, «ζαβαρακατρανέμια, ίλεως, ίλεως, λάμα λάμα νάμα νάμα νέμια ... Αρα, οι μείον τρείς βαθμοί πρέπει να ακυρωθούν».
ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΗΓΕΤΗΣ
«3. Αν οι πράξεις των παραγράφων 1 και 2 τελέστηκαν υπό περιστάσεις που μαρτυρούν ότι ο δράστης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για την ομαλή τέλεση των αθλητικών εκδηλώσεων, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης μέχρι τριών ετών, εκτός εάν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα σύμφωνα με άλλη διάταξη. Για την εφαρμογή του παρόντος, ιδιαίτερα επικίνδυνος χαρακτηρίζεται ιδίως ο δράστης που αποδεικνύεται ότι έχει τελέσει στο παρελθόν αδικήματα βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις ή ότι συμμετείχε στην τέλεση των πράξεων έχοντας αρχηγικό ρόλο ή ενήργησε βάσει οργανωμένου εγκληματικού σχεδίου ή προξένησε σημαντικής έκτασης φθορές ή βλάβες σε έννομα αγαθά τρίτων».
Εδώ, αυτό το «έχοντας ηγετικό ρόλο», νομίζω ότι ταιριάζει με την περίπτωσή μας. Πρόεδρος είναι ο Ιβάν, δεν είναι … παίξε γέλασε, έτσι; Πρόεδρος και ηγέτης, πού μάλιστα πάει – όπως λένε – και γιά νέο κόμμα !
Επιβαρυντική η περίσταση αυτή, επομένως μιλάμε γιά έως τρία χρόνια φυλάκιση, όπως λέει ο νόμος.
ΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΟΠΛΟ …
Κι’ άλλο, κι’ άλλο …
«4Α. Συνιστούν επιβαρυντικές περιπτώσεις και η επιβαλλόμενη ποινή μπορεί να ξεπεράσει το ανώτατο όριο που προβλέπεται στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου ή στον Ποινικό Κώδικα και να φθάσει έως το ανώτατο όριο του είδους της ποινής: α) το ότι ο δράστης κατά την τέλεση των πιο πάνω πράξεων χρησιμοποίησε όπλο ή κάθε άλλου είδους μέσο, ικανό και πρόσφορο να προκαλέσει κίνδυνο για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα τρίτων, β) το ότι από τη βαρύτητα της πράξης, τη βιαιότητα κατά την τέλεσή της, τις περιστάσεις αυξημένης επικινδυνότητας για τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα προσώπων, τα αίτια που ώθησαν τον δράστη σε αυτήν και τη σοβαρή διασάλευση της δημόσιας τάξης, προκύπτει αντικοινωνικότητα αυτού και σταθερή ροπή του σε διάπραξη νέων εγκλημάτων στο μέλλον, γ) το ότι ο δράστης εκδήλωσε ρατσιστική συμπεριφορά, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 81 Α του ΠΚ.».
Οπα της ! Εδώ πλέον μιλάμε γιά ακραία επιβαρυντική περίπτωση, δηλαδή ποινή που μπορεί να φτάσει στο μάξιμουμ, ήτοι πέντε χρόνια φυλάκιση, ΑΝ θεωρηθεί ( από το δικαστήριο εξαρτάται ) αντικοινωνική συμπεριφορά η ΜΠΟΥΚΑ «με κίνδυνο επανάληψης στο μέλλον» κ.λ.π. κ.λ.π.
ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ Η ΔΙΩΞΗ ΠΟΥ … ΔΕΝ ΑΣΚΗΘΗΚΕ ΑΚΟΜΑ !
Και γιά να μη σας ζαλίζω άλλο με τα νομικά, δίνω τον επίλογο και τα συμπεράσματα στον αγαπητό φίλο «πρωτοετή φοιτητή Νομικής» :
«ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ Η ΔΙΩΞΗ (δεν χρειάζεται μήνυση ή έγκληση από κανέναν, αστυνομία και εισαγγελέας υποχρεούνται να κινηθούν μόνοι τους), Η ΕΦΕΣΗ ΚΑΤΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΔΕΝ ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ, δηλαδή ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΕΣΑ, κ.λπ., ΜΠΟΥΖΟΥ, ακόμη κι αν κάνει έφεση !
Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α: Το μεγαλύτερο μέρος του άρθρου αυτού, που συνιστά ειδικό ποινικό νόμο, είναι λες και γράφτηκε για ό,τι έγινε με Ιβάν στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ. Υπάρχει ζήτημα τέλεσης πολλών (συρροή) και όχι ενός ποινικών αδικημάτων. Ξαναλέμε, αυτά δεν είναι για την πειθαρχική διαδικασία τιμωρίας της ομάδας ΠΑΟΚ, κ.λπ., παρά για την συμπεριφορά του Ιβάν και τα λέμε επειδή νομίζουν κάποιοι πως είναι καλύτερο (ελαφρυντικό) που ο Ιβάν δεν ήταν αξιωματούχος αγώνα, δηλαδή μέλος της αποστολής του ΠΑΟΚ.
Είμαστε βέβαιοι (…..) πως αστυνομία και εισαγγελείς στην Θεσσαλονίκη θα πράξουν τα δέοντα, ήδη άργησαν βέβαια, η προκαταρκτική εξέταση που διέταξε εκεί ο εισαγγελέας (ας μην είμαστε κακόπιστοι και πούμε πως έγινε αυτό για να πεταχτεί η μπάλα στην εξέδρα ή, τέλος πάντων, να εξοικονομηθεί χρόνος) έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί, 5-6 καταθέσεις χρειάζεται, πλέον του βίντεο, και έστω έγγραφες απολογίες των εμπλεκόμενων, ήτοι Ιβάν, Μίχελς, ενός Αστυνομικού και 3-4 θηρίων σωματοφυλακής. Είμαστε επίσης βέβαιοι πως προς αυτήν την κατεύθυνση (εφαρμογής του νόμου) θα πιέσουν τόσο ο Τύπος (ο αθλητικός κυρίως, ο «αντικειμενικός» που … βάζει κάθε εβδομάδα φυλακή τον Μαρινάκη για δήθεν παραβίαση του περιοριστικού όρου της μη ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, κ.λπ., επειδή π.χ. πάει και βλέπει τους παίκτες στου Ρέντη), όσο και η κυβέρνηση που θέλει, όπως δηλώνει, καθαρό το ποδόσφαιρο, κ.λπ. (έχουν πειστεί και οι πιο δύσπιστοι πλέον, σωστά;), ειδικά δε ο Υφυπουργός Αθλητισμού αλλά και ο πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού και νυν Υπουργός Δικαιοσύνης, ελέγχοντας μάλιστα θεσμικά αστυνομία και εισαγγελείς που όχι απλώς παρέλειψαν να συλλάβουν τον Ιβάν επ’ αυτοφώρω, αλλά και του επέτρεψαν να αναχωρήσει (να διαφύγει θα λέγαμε αν ήμασταν κακόβουλοι, αλλά δεν είμαστε) στο εξωτερικό.
Υ.Γ. Αν από το άρθρο αυτό του αθλητικού νόμου ανακύπτει προβληματισμός και για συμπεριφορές κάποιου άλλου, επώνυμου πλην απλού φιλάθλου, που ουδεμία σχέση έχει με κάποια συγκεκριμένη ΚΑΕ, ή άλλου επώνυμου φιλάθλου – διοικητικού ηγέτη συγκεκριμένης ΠΑΕ που αρέσκεται σε κασκόλ και για αναζήτηση κατοικίας διαιτητών, κ.λπ., η απάντηση είναι πως ναι, θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει τα δέοντα αλλά εντάξει, τι ξέρουμε εμείς, ξέρουν πάντα καλύτερα αυτοί που πρέπει, σωστά ;»
Κλείνω με την επανάληψη του 4ου Αρθρου του Συντάγματος της Ελλάδας : 1. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΙ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ !
Προφανώς, από την συνταγματική ισότητα, δεν εξαιρούνται οι ΠΑΜΠΛΟΥΤΟΙ επενδυτές.
Νομίζω ;
ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΤΑ ΠΕΡΙ ΙΒΑΝ … ΚΑΘΙΔΡΟΣ Ο ΣΚΙΜΠΕ
Διέψευσε κατηγορηματικά ο προπονητής των Εθνικών ομάδων Σκίμπε ότι αναφέρθηκε και στον Ιβάν Σαμπίντι μιλώντας σε ελβετική ιστοσελίδα. Κάποιος μάλιστα πού βρέθηκε κοντά του, με διαβεβαίωσε : «Την ώρα της αναφοράς σ’ αυτή τη δήλωση, ήταν κάθιδρος» !
Δεν δίνω και μεγάλη σημασία στις προσωπικές διαπιστώσεις του κάθε συναδέλφου, πού καμιά φορά μπορεί και να λαθεύουν. Αλλωστε για ποιο λόγο να ιδρώνει ο Σκίμπε όταν τον ρωτούν αν είπε κάτι γιά τον Σαμπίντι ;
Από την άλλη όμως, είμαι υποχρεωμένος να μη δώσω μεγάλη σημασία και στην διάψευση του Σκίμπε. Και μπορώ να επιχειρηματολογήσω γι’ αυτό.
Πρώτον, ο Σκίμπε μίλησε σε ελβετική ιστοσελίδα ( blick.ch.) με αφορμή το φιλικό της Εθνικής αύριο με την Ελβετία. Πού σημαίνει, ότι η ελβετική ιστοσελίδα έβγαλε από την … κοιλιά της κάποια λόγια και τα έβαλε στο στόμα του Σκίμπε. Δεν διάβασα όμως ΠΟΥΘΕΝΑ ότι ο Σκίμπε ΕΠΕΚΡΙΝΕ ή απλά χαρακτήρισε την ιστοσελίδα. Το μόνο πού είπε, είναι ότι … «δεν τα είπε».
Είχε και … σάλτσα !
Πάμε παρακάτω. Η δήλωση ΤΟΥ ΣΚΙΜΠΕ ( εγώ … ΕΠΙΜΕΝΩ ότι την έκανε ) δεν ήταν «ξερή» και «λακωνική». Είχε και … σάλτσα. Διαβάζω στοto10.gr το πλήρες κείμενο :
«Εγώ δεν θα κουβαλάω όπλο με την Ελβετία. “Εκτελώ” μόνο με τη μπάλα. Ένα από τα αδέλφια μου εργάζεται στη Γερμανία με την αστυνομία. Εκείνη την εποχή, ήθελαν να καταταχθώ στο στρατό και εγώ υποτίθεται ότι έπρεπε να παίζω στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο πλαίσιο της εκστρατείας αθλητικής προώθησης. Αλλά λίγο πριν από αυτό είχα ένα σοβαρό τραυματισμό, έπαθα ρήξη χιαστού».
Για σταθείτε λοιπόν, εδώ έχει πεί ΚΙ’ ΑΛΛΑ πράγματα, πού ΚΟΥΜΠΩΝΟΥΝ με το όλο κείμενο της συνέντευξης. Δεν ήταν μία κουβέντα σκέτο από γιουβέτσι. Ηταν οιλοκληρωμένη έκφραση. Ε, πώς να το κάνουμε, δεν μπορώ να πιστέψω ότι επρόκειτο περί αποκυήματος της φαντασίας των συντακτών της ιστοσελίδας !
Αγνοια κινδύνου;
Και τι λέω ΕΓΩ ότι συνέβη ; Όταν ο Σκίμπε μίλησε βρισκόταν σε καθεστώς πλήρους άγνοιας … «κινδύνου». Όταν δημοσιεύθηκε η δήλωσή του, κάποιοι ανέλαβαν να του μιλήσουν. Και να τον «προσγειώσουν».
Και όπως διαπιστώνουμε, η προσγείωση υπήρξε άμεσα.
«Του φευγάτου η μάνα …», λέει η παροιμία.
ΟΙ … ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ
Στο μεταξύ – και επειδή καταλαβαίνω ότι σας τρώει το άγχος – ο υφυπουργός Αθλητισμού Βασιλειάδης συναντήθηκε με τους αρχηγούς της Εθνικής ομάδας. Δηλαδή τον Τοροσίδη και τον Παπασταθόπουλο. Και «τους ενημέρωσε γιά τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς και γιά τις πρωτοβουλίες πού προτίθεται να πάρει η πολιτεία προκειμένου να επαναρχίσει το πρωτάθλημα» !!!
Παρατήρηση πρώτη : Οι δύο συγκεκριμένοι, δεν παίζουν στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά σε ξένα πρωταθλήματα. Ο ένας στο ιταλικό, ο άλλος στο γερμανικό. Υποθέτω πάντως ότι θα άκουσαν με ενδιαφέρον την απάντηση του κ. Βασιλειάδη σε ερώτημα πού δεν του έθεσαν.
Παρατήρηση δεύτερη και … παρακαλώ κάποιος να καλέσει το 166.
Τι είπε, ρε παιδιά, ο κ. υφυπουργός ; Ότι … η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει πρωτοβουλίες προκειμένου να ξαναρχίσει το πρωτάθλημα ;
Καλά και τις πρωτοβουλίες να … σταματήσει το πρωτάθλημα, ΠΟΙΟΣ ΤΙΣ ΠΗΡΕ ;
Πάλι η … κυβέρνηση δεν ήταν ;
Μνήσθητί μου, Κύριε …

Διαβάστε επίσης