Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ Η … ΑΣΤΑΘΗΣ ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΚΟΥΛΑΣ

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ Η … ΑΣΤΑΘΗΣ ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΚΟΥΛΑΣ
Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018 - 16:01
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΑΒΑΘΙΩΤΗΣ
*** Οντως, η Αεκ ΔΕΝ ΕΙΧΕ κάποιο νέο συμβόλαιο με τον Λάζαρο, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Φτιάχνουν τώρα ένα, οι ειδικοί. Και μόλις θα είναι έτοιμο, θα το καταθέσουν.
Με αφορμή την υπόθεση Χριστοδουλόπουλου …
ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΟΣ :
Η αλήθεια είναι ότι οι μεταγραφικές κινήσεις του Ολυμπιακού δεν με συγκινούν όσο εκείνες της Αεκ. Ούτε και καμιάς άλλης ομάδας, εδώ πού τα λέμε. Ούτε του Πάοκ, ούτε του Πάο, καμιά ομάδα πού να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον, το σασπένς, την συνεχή αγωνία γύρω από τις μεταγραφικές της κινήσεις, όπως στην Αεκ δεν υπάρχει.
Τι γίνεται με τις μεταγραφές του Ολυμπιακού ; Λίγο πολύ, όλοι είμαστε σίγουροι πως αυτό πού είναι να γίνει … θα γίνει. Δηλαδή πολλές μεταγραφές, πού βεβαίως θα έρθουν με τη σειρά τους και θα τεθούν στην κρίση όλων μας, στον αγωνιστικό χώρο. Και ερωτώ. Είναι δυνατόν να μην κάνει πολλές και καλές μεταγραφές ο Ολυμπιακός ; ΑΔΥΝΑΤΟΝ, λέω εγώ, διότι και πρέπει να αναπληρώσει εκείνους πού φύγανε και θα φύγουν, πού είναι καμιά … εικοσαριά νομάτοι, αλλά και να εμπλουτίσει το ρόστερ του για ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟ.
Διότι ο Ολυμπιακός δεν κάνει τίποτ’ άλλο παρά πρωταθλητισμό. Κάθε χρόνο, αδιάκοπα, με αμείωτο πάθος.
Ρεζουμέ : Ο Ολυμπιακός ΘΑ ΠΑΡΕΙ παίκτες, είτε το γράψουμε εμείς, είτε δεν το γράψουμε. Αρα, δεν έχουμε παρά να παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Και αυτοί πού θα πάρει, θα κάνουν σίγουρα τη διαφορά, μεταξύ όλων των άλλων στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όπως κάνει πάντα, δηλαδή.
Καλά όλα αυτά, λέμε. Και αναπόφευκτα. Όμως, από την άλλη, πού είναι το ενδιαφέρον ; Πού είναι το σασπένς ; Το αν θα πάρει τον Κλέμπερ ή τον Φαμπρίτσιο, ή τον Ντέϊβερσον, ή τον Πούκι, ή Ερνάντεζ, ή ένα τέλος πάντων από όλους αυτούς πού διαβάζουμε, δεν δημιουργεί σασπένς, αγωνία. Ολοι είναι σχεδόν ισοδύναμοι και όποιος και αν είναι η τελική επιλογή, θα είναι σίγουρα ένα μεγάλο όνομα, μία πολύ καλή και αξιοπρεπής επιλογή. Το βέβαιο είναι ότι γιά την κάθε περίπτωση υπάρχουν άνθρωποι πού ασχολούνται, υπάρχουν ειδικοί, υπάρχουν αρμόδιοι, υπάρχουν γνώστες του διεθνούς και εγχώριου ποδοσφαίρου. Θα κάνουν τις εισηγήσεις τους και ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα κάνει τη σωστή επιλογή. Βλέπετε, ο Μαρινάκης δεν είναι σαν τον Μελισσανίδη, πού «ξέρει από μπάλα», όπως γράφουν καθημερινά οι αγιογράφοι του και γι’ αυτό «δεν αφήνει τους μανατζαραίους να κάνουν ό,τι θέλουν γιά να κονομάνε σε βάρος της Αεκ».
Ετσι γράφουν φίλοι μου οι ( κατά κανόνα βολεμένοι στον Οπάπ ) αγιογράφοι του Μελισσανίδη. Ο οποίος μάλιστα έχει και ταμπού. Δεν τον ενδιαφέρει, λέει, να είναι καλός παίκτης αυτός πού θα έρθει, αλλά να είναι τίμιος. Ετσι ακριβώς. Τίμιοι είναι όλοι όσοι έρχονται στην Αεκ. Διαλεγμένοι από τον Μελισσανίδη ένας – ένας, με βασικό κριτήριο την τιμιότητά του. Άλλο βέβαια, ότι αυτή η τιμιότητα κρατάει μέχρι να κληθεί ο κ. Τίμιος να συζητήσει γιά την ανανέωση του συμβολαίου του. Όταν έρθει εκείνη η ώρα, θα του ζητηθεί να βάλει πλάτη και να δεχτεί αυτά πού του προσφέρουν, διότι συν τοις άλλοις είναι και η πολιτική της ομάδας πού δεν προβλέπει μεγάλες οικονομικές διαφορές μεταξύ των παικτών. Κανά διακοσάρι το χρόνο, άντε στις ειδικές περιπτώσεις κανά διακοσοπενηντάρι. Και μη ζητάτε παραπάνω, γιατί αυτά τα λεφτά είναι καλά και δεν θα τα βρείτε εύκολα στην πιάτσα.
Όταν τελειώσει το μασάζ, θα είναι πλέον η ώρα της κρίσης. Θα φανεί αν ο παίκτης είναι τίμιος ή δεν είναι. Αν δεχτεί, θα είναι το καλύτερο παιδί. Αν δεν δεχτεί, το λιγότερο να τον στείλουνε να κόβει ξύλα στους Θρακομακεδόνες. Και μέχρι να λήξει το συμβόλαιό του, το μόνο πού θα παίζει θα είναι τριανταμία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σε οικογενειακό περιβάλλον.
Ο ΑΝΕΣΤΗΣ ΚΙ’ Ο ΜΠΑΚΑΚΗΣ !
Μετά από τον παραπάνω πρόλογο, νομίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου πως οι μεταγραφικές κινήσεις και ενέργειες της Αεκ έχουν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από όλων των άλλων, περιλαμβανομένου και του Ολυμπιακού !
Και δεν αναφέρομαι μόνο στις θετικές κινήσεις, αλλά και στις αρνητικές. Τι εννοώ ; Γιά παράδειγμα, το να αποκτήσει η Αεκ τον τερματοφύλακα Γιαννίκογλου ( μη με ρωτάτε πού παίζει, διότι ειλικρινά δεν γνωρίζω ) είναι ασφαλώς μία θετική ενέργεια. Το να χάσει τον Χριστοδουλόπουλο, είναι αρνητική. Το να χάσει ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΠΑΚΑΚΗ, είναι αρνητική … PLUS !
Παράδειγμα ανέφερα, έτσι ; Μην το δέσετε και σχοινί κορδόνι. Και γιατί μίλησα περί Μπακάκη; Διότι έχει αρκετά κοινά στοιχεία, πού μπορεί κάποια στιγμή να σημειώσουν αρνητική εξέλιξη. Γιά παράδειγμα, μαθαίνω ότι το συμβόλαιό του ( ή τα όποια συμβόλαιά του, τα υπογεγραμμένα είτε από τον ίδιο, είτε από άλλους ) είναι της ίδιας … ποιότητας με του Λάζαρου. Επίσης, ότι ακόμα δεν έχει κληθεί στο … τέστ τιμιότητας, να συζητήσει δηλαδή γιά ανανέωση, να πεί τι θέλει και να ακούσει τι του δίνουν. Όλα φλού είναι, όλα παίζουν, όλα μέσα, πού λένε.
Τώρα βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις πού είναι πολύ δύσκολο γιά τον καθένα να χαρακτηρίσει θετικές ή αρνητικές. Γιά παράδειγμα, η περίπτωση του τερματοφύλακα Ανέστη.
Βασικός έπαιζε στην Αεκ ο πολύ καλός γκολκίπερ Ανέστης, με πολύ καλές εμφανίσεις. Τόσο, ώστε να θεωρείται απ’ όλους αναντικατάστατος. Η κατάσταση ευδαιμονίας όμως, κράτησε λίγο. Και τελείωσε μόλις ο Μελισσανίδης τον κάλεσε να «συζητήσουν» και του πρότεινε να συνεχίσει με τις ίδιες αποδοχές ( γύρω στα 140 χιλιάρικα το χρόνο ). Ο Ανέστης του είπε ότι ούτε στον καταυλισμό στο Ζεφύρι δεν δίνουν τόσο λίγα και αντιπρότεινε μία κατοστάρα παραπάνω.
Αυτό … ήταν. Ο Ανέστης έχασε την τιμιότητά του. Και μαζί και την … θέση του.
Ερώτηση. Αν πάει τώρα ελεύθερος Ανέστης στον Ολυμπιακό, πως θα χαρακτηρίζατε την εξέλιξη γιά την Αεκ ; Θετική, ή αρνητική;
ΤΑ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο ΠΟΓΕΤ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ :
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΕΚ : ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ … ΤΖΑΜΠΑ !
Το ακριβές στίγμα της φιλοσοφίας της Αεκ του Μελισσανίδη για τις μεταγραφές, έδωσε ο πρώην τεχνικός της Πογέτ, σε συνέντευξή του στις 29 Μαρτίου 2017 :
«Δε μιλήσαμε ποτέ για οικονομικά. Όλοι οι παίκτες που ήταν στην ομάδα, τους οποίους είχε φέρει πέρυσι ο Μπράνκο (Μιλοβάνοβιτς) ήταν ελεύθεροι. Η ομάδα δεν είχε πληρώσει τίποτα για να τους αποκτήσει. Για να φέρεις όμως παίκτες που θα κάνουν τη διαφορά πρέπει να τους αγοράσεις και μέχρι εμείς, λέω εμείς επειδή ακόμα νιώθω μέλος της ομάδας, μέχρι η ΑΕΚ ξοδέψει κάποια χρήματα για να φέρει ποδοσφαιριστές που θα είναι στη σωστή ηλικία της καριέρας τους και με τη σωστή νοοτροπία, να έρθουν στην Ελλάδα για να κάνουν τη διαφορά, θα είναι πολύ δύσκολο…»
Ευκαιρία όμως να ρίξουμε μία ματιά, διαχρονική, σε άλλες, αρκετά … διδακτικές περιπτώσεις μεταγραφών της Αεκ πού δημιούργησαν αίσθηση και προκάλεσαν μεγάλο ενδιαφέρον με την εξέλιξή τους.
ΟΤΑΝ … «ΑΣΠΡΙΣΕ» Ο ΜΠΑΤΙΣΤΑ !
Το 1992, κολυμπώντας σε πελάγη ευδαιμονίας, όπως … καλή ώρα, ο Ντανιέλ Μπατίστα εξέφρασε την σφοδρότατη επιθυμία να πάει στον Ολυμπιακό. Ο Μελισσανίδης όμως ήταν ανένδοτος : «Πρώτα θα ασπρίσει ο Μπατίστα και μετά θα πάει στον Ολυμπιακό», είχε πεί.
Βεβαίως, τότε ήταν 1992, πού κανείς δεν παρεξηγούσε τις κουβέντες πού πετάει ελαφρά τη καρδία ο καθένας. Αν το έλεγε αυτό κάποιος σήμερα, φαντάζεστε τι θα γινόταν και πως θα τον χαρακτήριζαν.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα ; Ο Μπατίστα ΚΑΙ ΠΗΓΕ στον Ολυμπιακό ΚΑΙ ΔΕΝ … άσπρισε, όπως ίσως θα περίμενε ο Μελισσανίδης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ : ΤΟΝ … ΑΦΗΣΑΝ, Η ΤΟΥΣ ΕΦΥΓΕ ;
Πάμε παρακάτω και συναντάμε τον Αλέκο Αλεξανδρή. Στα 1994. Από καιρό είχε γίνει γνωστό ότι ο Ολυμπιακός ενδιαφέρονταν γιά τον Αλεξανδρή, πρώτο σκόρερ της Αεκ τότε. Και βεβαίως, ο Μελισσανίδης άφριζε.
«Τον περιμένω να μιλήσουμε γιά το συμβόλαιό του. Κανένας δεν φεύγει από την Αεκ, εκτός αν το θέλουμε εμείς», έλεγε.
Και … όντως, όταν ήρθε εκείνη η ώρα, πού ο Αλεξανδρής ΠΗΓΕ στον Ολυμπιακό, ο Μελισσανίδης είπε : «Εμείς κάναμε την προσφορά μας και δεν δίνω δραχμή παραπάνω. Τον Αλεξανδρή δεν μου τον παίρνει ο Ολυμπιακός. Εγώ … τον αφήνω να φύγει. Αν ήθελα, θα έδινα αυτά πού μου ζητούσε και θα τον κράταγα» ( 6 Μαϊου 1994 ).
Τον … άφησε να φύγει λοιπόν και να πάει στον Ολυμπιακό, όπου ο Αλέκος Αλεξανδρής έκανε μία μεγαλειώδη καριέρα, γεμάτη τίτλους και πάνω από 140 γκολ.
Εδώ πάντως, υπάρχει και μία αξιοπρόσεκτη λεπτομέρεια. Από τότε και γιά τα επόμενα … ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ, η Αεκ δεν ξαναπήρε πρωτάθλημα. Μέχρι το φετινό, το πρωτάθλημα SOFTEX.
ΑΡΑΒΙΔΗΣ : ΑΚΟΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
Εκείνο τον άλλο, τον Αραβίδη, τον θυμάστε; Μέχρι και την καρκάλα του είχε κουρέψει για να φαίνεται το σήμα της θύρας 21, σε περίοπτη θέση μάλιστα. Όμως, ήρθε σε κόντρα νωρίς με τον Μελισσανίδη. Μια το ένα, μια το άλλο. Μια γιατί αποβλήθηκε αναιτίως στο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα, μια γιατί έγραψε κάτι σαχλαμάρες στο Τουϊτ, η γκρίνια είχε αρχίσει μήνες πριν. Και όταν έφτασε η ώρα και ο διοικητής του ζήτησε να πάει σε άλλη ομάδα, δικής του επιλογής, δανεικός, ο Αραβίδης δεν δέχτηκε. Και από τότε, δεν ξαναβρήκε ομάδα να παίξει.
ΕΝΑ ΟΚΤΑΚΟΣΙΑ ΓΙΑ ΛΙΒΑΓΙΑ !
Θα κρατήσει, λέει, τον Λιβάγια. Μπορεί ; Ναι, βεβαιότατα μπορεί. Θα πρέπει όμως να σκάσει στη Λας Πάλμας 1.800.000 ευρώ για να κάνει δικό του τον παίκτη. Γιά δύο εκατομμύρια ήταν η συμφωνία, έχει δώσει ( όπως λένε ) τα διακόσια μπροστά γιά τον δανεισμό και μένουν άλλα 1.800.000. Αν τα δώσει, τον πήρε. Αν δεν τα δώσει πάει κι’ αυτός, καλιά του.
ΗΘΕΛΕ ΚΑΙ… ΛΕΦΤΑ Ο ΦΟΥΝΤΑΣ;
Στις 7 Σεπτεμβρίου 2017 έγραφα σ’ αυτή τη στήλη γιά την περίπτωση του νεαρού ταλαντούχου Φούντα :
«Αξιοπρέπεια είναι αυτή πού δείχνουμε σε ένα νεαρό ποδοσφαιριστή, ο οποίος ΣΥΝ ΤΟΙΣ ΑΛΛΟΙΣ προφανώς θα ήθελε και… λεφτά για να γυρίσει. Και δεν ξέρω αν πήγαινε στο τζάμπα και ζητούσε να γυρίσει, ο διοικητής θα έβαζε την… αξιοπρέπεια πάνω απ’ όλα και θα τον έδιωχνε.
Και να σας πω και το άλλο; Πουθενά δεν διάβασα ότι ο Φούντας πήγε ΠΑΡΑΚΑΛΕΤΑ να τον πάρει η Αεκ. Κάποιοι από την ομάδα προφανώς θα τον ρώτησαν αν ενδιαφέρεται, αυτός θα είπε ότι θέλει, υπό οικονομικές προϋποθέσεις, η υπόθεση θα πήγε στον διοικητή και εκείνος θα απέρριψε την μεταγραφή, με τη δικαιολογία της… αξιοπρέπειας.
Αξιοπρέπεια από την ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΠΙΟ ΑΝΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ομάδα του ελληνικού ποδοσφαίρου, γίνεται; Δεν γίνεται.
(Και επειδή πρέπει να τα λέμε όλα, νομίζω πως ο Φούντας σε σχέση με κάτι Τρίσταρσον, Παλτίτο κ.λ.π. πού έχουν μαζευτεί στο Αεκ, είναι σαν να συγκρίνεις τον Μέσι με τους βετεράνους του Αίαντα Σαλαμίνας. Χωρίς πλάκα).
ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ : ΕΤΣΙ «ΕΠΕΣΕ ΣΕ ΔΥΣΜΕΝΕΙΑ»
Αντιγράφω από την ιστοσελίδα sportdog της 1 Σεπτεμβρίου 2017 :
«Τόσο ο Ισπανός τεχνικός όσο και ο Γιάκομπ Γιόχανσον έχουν ενημερωθεί ότι από αύριο ο παίκτης δεν θα υπολογίζεται το ίδιο αν δεν ανανεώσει το συμβόλαιο του...
Αν δεν έχει αλλάξει κάτι ο Σουηδός μέσος δεν θα ξαναπάρει θέση στις αποστολές!
Η αρνητική στάση του Γιόχανσον στην πρόταση για επέκταση της συνεργασίας του με την ομάδα φέρεται να τον έχει θέσει σε δυσμένεια και εφεξής αναμένεται να επιστρατεύεται μονάχα σε περιπτώσεις μεγάλης ανάγκης».
Αυτά ίσχυαν, αυτά ισχύουν και ό,τι διαφορετικό διαβάζετε αυτές τις μέρες, είναι παραμύθια.
ΠΑΕΙ ΚΙ’ Ο ΑΡΑΟΥΧΟ :
ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΛΑ
Φρέσκο αυτό. Χθεσινό. Πεντακόσιες λέξεις συνέντευξη έδωσε ο Αραούχο σε ισπανικό Μέσο. Ξέρετε πόσες φορές ανέφερε τη λέξη «Αεκ» ;
ΜΙΑ ! Μόνο μία και αυτή, «παρεμπιπτόντως» πού λένε. Για να δικαιολογηθεί πού γύρισε σ’ αυτή γιά δεύτερο χρόνο δανεισμού. «Γύρισα επειδή με ήθελε και μπόρεσα να της δώσω ένα τίτλο», είπε.
Ας’ τε τον να νομίζει. Ποιο ήταν το ρεζουμέ, η ουσία της συνέντευξής του; Ότι ΘΕΛΕΙ ΜΕ ΧΙΛΙΑ να γυρίσει στην Λας Πάλμας. Και ας παίζει στη Β’ Εθνική φέτος !
«Υπέφερα μακριά της», είπε. Και ότι πάντα έψαχνε τρόπο να βλέπει τους αγώνες της.
Και ξεκαθάρισε : «Εχω πολλούς λόγους να θέλω να επιστρέψω. Για να παλέψουμε όλοι μαζί γιά την άνοδο».
Αλήθεια, πως θα την κατατάσσατε εσείς αυτή τη μεταγραφική εξέλιξη, για την Αεκ ; Θετική ή αρνητική;

Διαβάστε επίσης