Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

ΟΚΤΩ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΚΑΙ ΝΥΝ ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟΙ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ, ΟΛΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΕΠΙ ΕΠΟΧΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ

ΟΚΤΩ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΚΑΙ ΝΥΝ ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟΙ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ, ΟΛΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΕΠΙ ΕΠΟΧΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ
Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2018 - 19:56

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΑΒΑΘΙΩΤΗΣ

*** Όπως μας πληροφορεί κατ' αποκλειστικότητα ο αντικειμενικός ιστότοπος του Ζούγκλα Τριανταφυλλόπουλου, το ψηφιδωτό πού θα κοσμήσει την Τζαμπασοφιά είναι έτοιμο και περιμένει.
Θα τοποθετηθεί εκεί πού τώρα βρίσκεται η είσοδος του πάρκιν των απορριμματοφόρων του Δήμου. Για συμβολικούς λόγους.

ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΑΠΛΗΣΙΑΣΤΟ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

ΟΚΤΩ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΚΑΙ ΝΥΝ ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟΙ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ,
ΟΛΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΕΠΙ ΕΠΟΧΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΚΑ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΠΑΝΤΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Εκανα μία πρόχειρη καταμέτρηση. Σε ομάδες πού θα παίξουν στο Μουντιάλ της Ρωσίας, παίζουν οι παρακάτω πρώην και νυν ερυθρόλευκοι ποδοσφαιριστές : Ντα Κόστα και Καρσελά, στο Μαρόκο. Χατζάφι και Ανσαριφάρντ στο Ιράν. Φινμπόγκασον στην Ισλανδία. Μιλιβόγεβιτς στη Σερβία. Ντουρμάζ στη Σουηδία. Και τέλος, Κάμπελ στην Κοσταρίκα.
Σύνολον ΟΚΤΩ ποδοσφαιριστές πού έχουν φορέσει την ερυθρόλευκοι, ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ επί θητείας Βαγγέλη Μαρινάκη. Και δεν μετράω πόσοι είναι στελέχη σε άλλες Εθνικές ομάδες. Μόνο σε εκείνες πού θα δούμε να παίζουν σ' αυτό το Μουντιάλ, αρχής γενομένης την ερχόμενη εβδομάδα και ανοίγω εδώ παρένθεση. Την άλλη Παρασκευή, 15 του μηνός παίζουν στην δεύτερη μέρα των αγώνων το Μαρόκο με το Ιράν. Δύο πρώην ερυθρόλευκοι δηλαδή, εναντίον των δύο νυν !
Πάμε παρακάτω. Οκτώ ποδοσφαιριστές πού πέρασαν από το ρόστερ της, δεν μπορεί να επιδείξει ΚΑΜΙΑ ελληνική ομάδα. Αντε το πολύ να βρεθούν ένας – δύο στο Αεκ και άλλοι τόσοι στον Μπαουγκ. Δεν κάθισα να τους μετρήσω, αλλά ο αριθμός οκτώ είναι άπιαστο όνειρο γι' αυτούς.
Μόνον ο Ολυμπιακός ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΑΚΗ θα μπορούσε να επιδείξει τόσο μεγάλη «ερυθρόλευκη» παρουσία, με παίκτες πού ΑΠΕΚΤΗΣΕ κατά το διάστημα από το 2013 ( Κάμπελ ) έως και την πρόσφατη μεταγραφική περίοδο ( Χατζαφί ).
Περιμένω λοιπόν τώρα, τους αγαπητούς ... «Ολυμπιακάρες», πού ισχυρίζονται συχνά – πυκνά ότι ο Μαρινάκης «δεν κάνει μεταγραφές» ή, το πιο ανώδυνο, ότι επί εποχής Μαρινάκη δεν έγιναν μεγάλες μεταγραφές στη θρυλική ομάδα. Αναρωτιέμαι, πως θα επιχειρηματολογήσουν γιά να υποστηρίξουν την άποψή τους. Με ποιο ... «ζωντανό» παράδειγμα άλλης ελληνικής ομάδας, από εκείνες πού συνήθως προβάλλουν σαν παραδείγματα, γιά να υποτιμήσουν ( κατά σύστημα ) τις μεταγραφές του Ολυμπιακού.
Εδώ και πολλές δεκαετίες γράφω, σε κάθε μεταγραφική περίοδο, ορισμένες στάνταρ απόψεις μου γιά τις μεταγραφές. Όπως γιά παράδειγμα, ότι ολόκληρο το μεταγραφικό σύστημα του ελληνικού ποδοσφαίρου, λειτουργεί, δραστηριοποιείται και στηρίζεται από τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ! Κι' αυτό, γιά να είμαστε ειλικρινείς, δεν συμβαίνει μόνο επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη. Από εποχής Γουλανδρή, ή και ακόμα πιο παλιά, ο Ολυμπιακός ήταν ο πρώτος πού έδινε το έναυσμα για να ξεκινήσουν οι μεταγραφές. Όταν δεν κουνιόταν ο Ολυμπιακός, δεν κουνιόταν καμία άλλη ομάδα. Κανόνας ήταν επί εποχής Μαρινάκη έχει εδραιωθεί όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.
Όταν λέμε ότι πρώτος πρέπει να κινηθεί ο Ολυμπιακός γιά να ακολουθήσουν και οι άλλοι, δεν εννοούμε μόνο την πρόσθεση στο ρόστερ νέων ποδοσφαιριστών, αλλά και την αφαίρεση ( πωλήσεις, δανεισμοί, αποδεσμεύσεις ) άλλων.
Παίρνω παράδειγμα από την ειδησεογραφία των ημερών : Περιμένει, έγραψαν, τις αποδεσμεύσεις του Ολυμπιακού, ακόμα και παικτών από την Κ.20 η Αεκ, γιά να ... πάρει τη ρεβάνς γιά το Λάζαρο !
Μάλιστα, κύριοι, όπως σας το λέω. Γράφτηκε και αυτό. Το θεωρείται υπερβολικό ; Εγώ καθόλου ! Πού αλλού θα μπορούσε η οποιαδήποτε ομάδα να βρεί ατόφια ταλεντάκια με προοπτικές να μεταβληθούν λίαν συντόμως σε άσους του ποδοσφαίρου ; Εγώ λοιπόν όχι απλά συμφωνώ με τις φερόμενες ως προθέσεις της Αεκ, αλλά και επαυξάνω : Ακόμα και τον τρίτο αναπληρωματικό στόπερ της Κ.20 να καταφέρει να κλείσει το Αεκ, θα επακολουθήσει επικοινωνιακή καταιγίδα : Πως «έκλεψε» τον Τάδε ο Μελισσανίδης, μέσα από τα χέρια του Ολυμπιακού !

Ο Πόα βάρεσε μπιέλα

Μην αμφιβάλλετε περί αυτού, λοιπόν. Και πρέπει να το εκλάβουμε ως απαράβατο μεταγραφικό κανόνα : Ξεκινάει ο Ολυμπιακός, κάνει τις πρώτες του κινήσεις, ακολουθούν Μπάουγκ, Αεκ. Άλλος, δεν υπάρχει. Μέχρι πέρυσι υπήρχε και ο βάζελος, αλλά έμεινε στο δρόμο. Στην προσπάθειά του να συναγωνισθεί τον Ολυμπιακό του Μαρινάκη, ο Παναθηναϊκός του Αλαφούζου βάρεσε μπιέλα. Πήγε πίσω στην ουρά των τριών, τέταρτος ελλείψει ... πέμπτου.
Ποιοί, αλήθεια, κάνουν μεταγραφές στην Ελλάδα, μετά τον Ολυμπιακό, τον Μπάουγκ του Ιβάν και την Κούλα του Μπατιροπαλάτη;
Δεν υπάρχουν, κύριοι, άλλοι. Ολοι όσοι έπονται, περιμένουν να πουλήσουν γιά να αγοράσουν, με συνήθη αναλογία δύο προς τέσσερα ή και προς πέντε. Αν δηλαδή καταφέρουν και εισπράξουν από πώληση τέσσερα, θα ξοδέψουν τα δύο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων. Όχι ότι δεν ενισχύονται τελικά. Αντίθετα ... παραενισχύονται, θα έλεγα, μέσω των δανεικών !
Παράδειγμα ο Ατρόμητος, ο οποίος δανείζεται άμα λάχει και από Ολυμπιακό και από Μπάουγκ, ενισχύεται και τελικά ... κερδίζει τον Ολυμπιακό με τους δανεικούς του. Όπως συμβαίνει και με τον Πανιώνιο και άλλους.

Λάζαρος, Φετφα, Γιαννιώτης, Μάνος, Καμαρά ...

ΠΕΝΤΕ ΩΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΟΥΤΕ ... ΣΕΦΤΕΣ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ !

Ο Ολυμπιακός, βεβαίως, δεν τελείωσε τις μεταγραφές του. Θα έλεγα ότι ούτε καν τις ... άρχισε καλά - καλά ! Οι βασικοί του στόχοι, βάσει των δημοσιευμάτων τουλάχιστον, δεν έχουν καν καλυφθεί. Θα μου πείτε, οι εφημερίδες ξέρουν ποιοι είναι οι μεταγραφικοί στόχοι του Ολυμπιακού ;
Φυσικά και δεν είναι δυνατόν να ξέρουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Αυτά πού ξέρουν όμως και βεβαίως κινούνται στο πλαίσιο της λογικής, είναι αρκετά γιά να στηθεί μία σταθερή βάση αναγνώρισης των κυρίως στόχων. Λέει το ρεπορτάζ γιά παράδειγμα, ότι βασικοί στόχοι του Ολυμπιακού είναι ένα δεξί μπακ, ένας ή δύο στόπερ, δύο μέσοι γιά τις θέσεις 6 και 8, δύο ακόμη γιά τις πτέρυγες και ένας σέντερ φορ. Ισως και ένας ακόμη τερματοφύλακας γιά ρεζέρβα του Γιαννιώτη. Ισχύουν αυτά ; Το πιθανότερο είναι να ισχύουν. Οπότε μιλάμε γιά ΑΛΛΟΥΣ ΕΞΙ έως ΕΝΝΕΑ παίκτες. Οι οποίοι θα πρέπει να αποκτηθούν
Λογικά πριν αρχίσει η προετοιμασία της ομάδας, αλλά και αν κάποιος ή κάποιοι έρθουν αργότερα, δεν χάθηκε και ο κόσμος, νομίζω.
Πόσο απλά είναι όλα αυτά, τα μεταγραφικά γιά ένα ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΟ ποδοσφαιρικό οργανισμό όπως ο Ολυμπιακός ;
Καθόλου απλά, κατά την ταπεινή μου άποψη. Το να αποκτήσει παίκτες πού φεύγουν από τις προηγούμενες ομάδες τους, ΦΛΕΓΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΥΜΙΑ να φορέσουν την ερυθρόλευκη, όπως ο Λάζαρος και ο Φετφατζίδης, δεν είναι πολυσύνθετο θέμα, αλλά απλούστατο. Αυτοί ήθελαν τον Ολυμπιακό, τους ήθελε και ο Ολυμπιακός και όλα τα υπόλοιπα ήταν πλέον διαδικαστικές λεπτομέρειες. Ο Γιαννιώτης ήταν παίκτης του Ολυμπιακού, πού είχε δοθεί δανεικός. Ηθελε να ξαναγυρίσει, τον ήθελε πίσω και ο Ολυμπιακός και το θέμα έκλεισε. Η απόκτηση του νεαρού διεθνούς Ευαγγέλου, ήταν ίσως απλούστερη. Το παιδί είναι διαπιστωμένης αξίας, διεθνής με την Ελπίδων, με αρκετές – και επιτυχείς – συμμετοχές στο πρωτάθλημα, άρα ΣΩΣΤΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ και συγχρόνως με ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΑΞΙΑ.

Το Μουντιάλ ως μεταγραφικός παράγων

Καλά λοιπόν ως εδώ. Από δω αρχίζουν τα πιο σύνθετα θέματα. Και κατ' αρχήν, τι θα γίνει με τον αποφασιστικό γιά τη μεταγραφική συνέχεια παράγοντα ΜΟΥΝΤΙΑΛ ; Όπως είδαμε, στο Μουντιάλ αυτό παίζουν ΔΥΟ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού. Οι Πέρσες Ανσαριφάρντ και Χατζαφί. Πως θα πάνε αυτοί, παίζοντας ΤΡΙΑ τουλάχιστον παιχνίδια εναντίον Μαρόκου ( το πρώτο και πιο αποφασιστικό ) Πορτογαλίας και Ισπανίας, κάτω από τα μάτια ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ πρακτόρων και μανατζαραίων από ομάδες όλου του κόσμου ; Δεν θα είναι φυσιολογικό, με την απόδοσή τους να καταφέρουν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον πολλών ομάδων, με οικονομική δυνατότητα ;
Ερωτώ λοιπόν. Πως είναι δυνατόν ο Ολυμπιακός να αρνηθεί μία συμφέρουσα πρόταση, ας πούμε γιά τον Ανσαριφάρντ ; Υπάρχουν προτάσεις πού και να θέλει μία ομάδα, όσο ισχυρή και αν είναι, να τις αρνηθεί. Για πολλούς λόγους, πού δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε.
Πέστε λοιπόν ότι αυτό το σενάριο επαληθεύεται και έρχονται κάποιες ελκυστικές προτάσεις γιά τον Καρίμ, ο οποίος τελικά παραχωρείται. Τι θα γίνει μετά ; Με ποιόν σέντερ φορ θα παίζει ο Ολυμπιακός ; Αυτή τη στιγμή μόνον ο νεαρός Μάνος υπάρχει στο ρόστερ γι' αυτή τη θέση. Οι άλλοι δύο του ρόστερ είναι ο Τζούρτζεβιτς, πού κι' αυτός ψάχνεται γιά μεταγραφή και ο φευγάτος Εμενίκε.
Τι σημαίνουν όλα αυτά ; Ότι απλούστατα, ο Ολυμπιακός ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΔΥΟ σέντερ φορ. Και βεβαίως, το πιθανότερο είναι να πρέπει να περιμένει το Μουντιάλ γιά να βρεί αυτό πού θέλει.

Το ... «κατσίκωμα» του Εμενίκε και το ... «φλερτ» Οτζίτζα - Κούλας

ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΩΝ

Αυτό είναι ένα από τα παραδείγματα, πού αναγκάζουν στάση αναμονής, λόγω Μουντιάλ, γιά την ολοκλήρωση των μεταγραφικών κινήσεων. Αν δεν ξέρεις τι θα δώσεις, τι θα πουλήσεις, με τη γλώσσα των γηπέδων, πώς θα κάνεις τις αγορές σου ;
Να άλλος ένας παράγοντας πού πάντα παίζει ρόλο στις μεταγραφικές κινήσεις. Το δούναι και λαβείν ή στην καθομιλουμένη, το ... «φεύγα εσύ, έλα εσύ». Τι θα κάνει ο Σεμπά, γιά παράδειγμα, θα μείνει ή θα φύγει ; Λένε ότι υπάρχει ήδη πρόταση. Ναι, αλλά τι σόϊ πρόταση ; Πόσο αξιοπρεπής να είναι άραγε, ώστε να ικανοποιήσει τον Ολυμπιακό ; Με τον Οτζίτζα τι θα γίνει ; Κάπου γράφτηκε ότι τάχατες τον ... περιμένει η Αεκούλα ! Να τον κάνει ... τι ; Με γειά της, με χαρά της. Θα καλύπτει, λέτε, τις απαιτήσεις του; Ας γελάσω, καλύτερα.
Για τον Τζούρτζεβιτς είπαμε. Και γιά τον Μάρτινς ακούγεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ομάδες. Όπως και γιά τον Μάριν. Ο Εμενίκε έχει κατσικωθεί. Δεν λέει να το κουνήσει. Μπλέξαμε άσχημα με δαύτον.
Τέλος πάντων, όλα αυτά είναι ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ. Αν δεν λυθούν, αν δεν ξεκαθαρίσουν, πως μπορούμε να αδημονούμε για νέες μεταγραφές ; Ο Εμενίκε πιάνει θέση ξένου. Το ίδιο και ο Οτζίτζα. Τι θα γίνει με αυτούς ; Πως ο Ολυμπιακός μπορεί να πάρει ξένους παίκτες, μη κοινοτικούς, αν δεν αδειάσουν κάποιες θέσεις ;

ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ... ΑΛΛΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

Οι μεταγραφές λοιπόν γιά τον Ολυμπιακό, βρίσκονται ακόμη στην αρχή. Η συνέχεια αναμένεται θεαματική, αλλά – κατά την ταπεινή μου άποψη – οι εξελίξεις δεν θα είναι τόσο σύντομες, όσο θα ήθελε ο ... ΑΔΗΦΑΓΟΣ σ' αυτές τις περιπτώσεις ερυθρόλευκος οπαδός. Αυτός πού, όσοι παίκτες και αν έρθουν στην ομάδα, όσο σπουδαίοι και σημαντικοί και αν είναι, θα θέλει συνέχεια ΚΙ' ΑΛΛΟΥΣ ... ΚΙ' ΑΛΛΟΥΣ ... ΚΙ' ΑΛΛΟΥΣ ... Ποτέ δεν θα είναι αρκετοί, γιά κάποιους, τους γνωστούς αμφισβητίες «Ολυμπιακάρες». Αυτούς πού, βασικά, ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ στις ... ΑΛΛΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ.
Θα επανέλθουμε όμως και για τις μεταγραφές «των άλλων», γιατί μόνο με τη σύγκριση βγαίνουν σωστά συμπεράσματα.

«Γιατρέ μου τα χάπια μου».
«Δηλώσεις Δημητράκη 2/6 μετά την καταγγελία των α/φών για τον διορισμό των διαιτητών : «Ψάχνουν δικαιολογίες για να μη κατέβουν»''.
Δηλώσεις Δημητράκη 6/6 : «Στην πρώτη παράβαση κανονισμών θα πάρουμε την ομάδα και θα φύγουμε''.
Δημητράκη ,πες του Τζέιμς να σταματήσει να εκτελεί βολές ,το παιχνίδι έληξε» ( Αθανάσιος Βλάχος ).

Η σειρά αθλητικών ειδήσεων της συριζέρτ

«Δεν μπορώ να κρατηθώ και να μη το βάλω (ξέρετε το χούϊ μου):
"Αθλητικά" (λέμε τώρα) στο πρωινό της κρατικής Συριζερτ.
Οι "ειδήσεις" με τη σειρά που δόθηκαν:
Πρώτη. Ισοπαλία της Ρωσίας στο φιλικό με Τουρκία.
Δεύτερη. Τ-Shirt που φτιάχτηκαν για το Μουντιάλ.
(διακοπή για πολιτικές ειδήσεις σε συντομία από μιά γεροντομπεμπέκα ίδια με τη γνωστή του Κιμ, και εξ' ίσου "αντικειμενικές")
Τρίτη. Ξενύχτια των Μεξικανών διεθνών πριν την αναχώρηση για το Μουντιάλ.
Τέταρτη. Το πρώτο παιχνίδι του Μπολτ σαν ποδοσφαιριστής.
Πέμπτη. Ανακοίνωση του βάζελου περί αποχώρησης αν κ.λ.π. και επικρότηση της ανακοίνωσης από το ζεύγος των παρουσιαστών.
Εκτη. Αναφορά στα πλέη-οφς και στο παιχνίδι των μπουγατσών για τη 3η θέση,
Εβδομη. Τελικός χάντμπολ όπου ... «η Αεκ διεκδικεί το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό» (!!!).
Και τώρα πάμε στις εφημερίδες...» ( Αλέξανδρος Λ. Λεβεντίδης )

Διαβάστε επίσης

Ξεκάθαρος και σαφής ο Ολυμπιακός: Δεν δέχεται την αναδιάρθρωση - ανέκδοτο

Ξεκάθαρος και σαφής ο Ολυμπιακός: Δεν δέχεται την αναδιάρθρωση - ανέκδοτο

Αυτοδύναμος και αυτεξούσιος ο Μαρινάκης δεν ζητάει τίποτα ούτε και περιμένει τίποτα από την κυβέρνηση Τσιπροκαμμένων. Γι' αυτό και μπορεί να αντιστέκεται στις φαύλες μεθοδεύσεις. Γράφει ο Μανώλης Γαβαθιώτης.