*** Ένα από τα δύο συμβαίνει. Η όλοι μαζί δουλεύουν τον Περέϊρα, ή ο Περέϊρα μας δουλεύει όλους μαζί. Καμία άλλη εξήγηση δεν μπορεί να δοθεί.

*** «Και στη ζούγκλα να πάτε, απ' τον Ταρζάν θα τη φάτε» ( Πατρίκ Μομουντσότο )

*** «Αποκρυπτογράφηση ποινής ΜΠΑΟΓΚ : Έριξες φωτοβολίδα στο ψαχνό ; Δίνεις κάτι ψιλά και καθάρισες! Την έφαγες στη μούρη; Έβρισες αυτόν που στην έριξε; Θα πληρώσεις και συ παλιάνθρωπε» ! (George Jimkallis )

ΤΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΗΜΗΣ ΓΚΟΥΡΜΕ ΤΗΣ ΕΠΟ

Τι μαγειρεύεται στα μαγειρεία της διαιτησίας, στην ΕΠΟ ; Η μυρουδιά από προχθές μας έχει σπάσει τη μύτη. Μυρίζει πολύ έντονα, δηλαδή. Τόσο έντονα, πού δεν χρειάζεται να είναι κανείς ... ειδικός γευσιγνώστης, γιά να καταλάβει ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ, γιά το ΔΙΗΜΕΡΟ της 3ης αγωνιστικής.

ΣΟΥΦΛΕ ετοιμάζουν, φίλοι μου. Και τι σουφλέ, με άφθονα υλικά, όλα στο ίδιο τσουκάλι, όλα προς την ίδια κατεύθυνση, τον ίδιο στόχο.

Πρώτη ύλη, γιά το μυρωδάτο σουφλέ, τρείς διαιτητές. Ο καθένας με τη χάρη του, με το άρωμά του, με την ιδιαίτερη γεύση του. Ταιριαστοί οι τρείς τους. Ολοι τους, υποψήφιοι διεθνείς. Αυτό δηλαδή δε το λέω εγώ. Εχει πλαντάξει ο κόσμος, εδώ και μήνες, ότι οι Τζήλος, Ευαγγέλου και Διαμαντόπουλος είναι οι τρείς υποψήφιοι γιά διεθνείς. Θα είναι οι πρώτοι διεθνείς της εξυγιαντικής ΕΠΟ δηλαδή και αυτό από μόνο του τους ... δημιουργεί πρόσθετες ευθύνες ! Θα πρέπει να αποδείξουν ο καθένας μόνος του, ότι ΑΞΙΖΟΥΝ την διεθνοποίηση. Το θέμα όμως είναι ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ.

Κι' εδώ, θα πρέπει να κολυμπήσουμε στα λίγο πιο «βαθιά νερά». Λογική εξήγηση λοιπόν θα ήταν ότι ορίστηκαν και οι τρείς την ίδια αγωνιστική, στους αγώνες των τριών, ας το πούμε, «διεκδικητών του τίτλου». Και ότι αυτό, θα λειτουργούσε ως μέτρο σύγκρισης μεταξύ τους, στον άτυπο συναγωνισμό τους, γιά το ποιος κάνει την καλύτερη διαιτησία.

Αυτό, είπαμε, θα ήταν μία ΛΟΓΙΚΗ, ή τουλάχιστον ΛΟΓΙΚΟΦΑΝΗΣ εξήγηση, γιά την επιλογή τους.

Εδώ όμως, υπάρχει μία σημαντική λεπτομέρεια. Ότι και των τριών κοινό και ΒΑΣΙΚΟ σημείο της διαιτητικής τους παρουσίας, είναι οι ΚΑΚΕΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και παράλληλα, οι ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΩΣ ΜΕΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ΤΟΥ !

Με βάση τον παραπάνω συλλογισμό, πιστεύω ότι και ο «συναγωνισμός» τους στους αγώνες του διημέρου, ΠΑΛΙ στον ίδιο καμβά θα κεντηθεί. Το διακύβευμα θα είναι πόσο ... ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ θα είναι οι διαιτησίες τους ΥΠΕΡ Πάοκ και Αεκ και ΚΑΤΑ Ολυμπιακού !

Και επειδή το κυρίαρχο ζητούμενο είναι βεβαίως η διαιτησία ΚΑΤΑ του Ολυμπιακού, το φως της προσοχής πέφτει πάνω στον Τζήλο. Τον διαιτητή πού ΗΔΗ έχει δώσει ΠΕΙΣΤΙΚΑ σημάδια ότι κάνει γιά τη δουλειά πού τον θέλουν ( έγραψε ήδη ο Βάϊος Μπαλάφας όλα τα σχετικά του παρελθόντος ) και πού βρίσκεται ΠΡΩΤΟΣ στην ουρά της διεθνοποίησης. Ενα κάτι λίγο θέλει ακόμα γιά να εδραιωθεί στην προτίμηση των αφανών αρχόντων της διαιτησίας. Και αυτό το λίγο, το μικρό το «κατιτίς», οι εντολοδόχοι περιμένουν να το δούν αύριο το βράδυ στο Καραϊσκάκη. Για να δώσουν το τελικό Ο.Κ.

ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΜΥΡΩΔΙΚΑ

Είπαμε όμως, ότι για το σουφλέ πού μαγειρεύεται στα μαγειρεία της διαιτησίας της ΕΠΟ, χρειάστηκαν πολλά υλικά. Μπορεί οι Τζήλος, Ευαγγέλου και Διαμαντόπουλος να είναι τα τρία βασικά, αλλά αν ο καλός ο μάγειρας δεν βάλει και τα κατάλληλα μυρωδικά, το σουφλέ θα κινδυνέψει σοβαρά με αποτυχία.

Ας δούμε λοιπόν μερικά άλλα πραγματάκια, πού είναι βέβαιο ότι θα προσθέσουν ... νοστιμιά στο σουφλέ μας.

Παρατηρητής στον Τζήλο, θα είναι ο Μητροφάνης. Τον ξέρετε τον Μητροφάνη; Υποψιάζομαι ότι οι περισσότεροι εξ ημών ούτε καν θα τον έχετε ακουστά. Να βοηθήσω λοιπόν. Μητροφάνης εστί ένας παλιός ΕΠΟΠΤΗΣ, με ολίγα παιχνίδια Α' Εθνικής στο ενεργητικό του. Διαιτητής δεν έπαιξε ποτέ, πάντα επόπτης ήταν και το ότι τον βάζουνε τώρα να ... «κρίνει» διαιτησίες, είναι κάτι πού δεν φαντάζομαι να κάνει κανένα να απορεί. Αυτή η στάνη ( της ΚΕΔ της ΕΠΟ ) αυτό το τυρί βγάζει.

Ο Μητροφάνης όμως, είναι και μερικά ακόμα πραγματάκια. Είναι πολύ στενός συνεργάτης ( με την καλή έννοια ) του προέδρου της ΕΠΣΑ Παναγιώτη Δημητρίου. Τόσο στενός, πού πολλές φορές πίνουν μαζί το καφεδάκι τους στην γνωστή καφετέρια της Θηβών, όπου συγκεντρώνονται και οι φίλοι της μουσικής Μότσαρτ με επικεφαλής τον Θωμά. Εκεί την αράζουν, προκειμένου να περάσουν λίγες ευχάριστες ώρες ο Δημητρίου, ο Θωμάς, ο Γιαννάκης ( ο γνωστός Γιαννάκης ), ο Μητροφάνης κ.α.

Για προχθές πάντως, η παρέα των φίλων της μουσικής Μότσαρτ στερήθηκε την παρουσία των παραπάνω. Ολοι μαζί, βρέθηκαν στην τελετή κλήρωσης της ΕΠΣΑΝΑ. Ξέρετε, αυτού του είδους οι σεμνές τελετές χρησιμοποιούνται ενίοτε και ως ένα είδος reunion, όπου συγκεντρώνονται παλιοί συναγωνιστές, συνάδελφοι, συμμαθητές, αλλά και παλιά λαμόγια.

Η εν λόγω κλήρωση, πάντως, είχε τεράστια επιτυχία, αφού την λάμπρυναν με την παρουσία τους οι παραπάνω, καθώς και ο ίδιος ο Μελισσανίδης.

Θα μου πείτε, πρώτη φορά είναι πού ο Μελισσανίδης εμφανίστηκε σε γιορτή κάποιας Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων. Όχι βέβαια. Συχνά το πράττει. Και στη γιορτή της πίτας της ΕΠΣΑ, παρών ήταν, με την ίδια περίπου σύνθεση παρέας : Θωμάς, Δημητρίου κ.λ.π.

Πάμε παρακάτω. Ο Μητροφάνης λοιπόν, με τις πληθωρικές γνώσεις του περί διαιτησίας και διαιτητών, θα «παρατηρεί» στο Καραϊσκάκη τον Τζήλο και τους βοηθούς του ( προσέξτε : ένα ιδιαίτερο μυστικό γιά ένα αξιοπρεπές σουφλέ, είναι οι ... «βοηθοί» ! Πολλές φορές ο βοηθοί μπορούν να προσφέρουν ή να ... στερήσουν περισσότερα από τον κανονικό διαιτητή ! ). Όταν όμως ξέρουν ότι από πάνω τους, στην εξέδρα των επισήμων, θα τους παρατηρούν τα μάτια κάποιου Μητροφάνη, τόσο περισσότερο θα προσέχουν : Οχι το σωστόν των υποδείξεών τους, αλλά το ... εντεταλμένο !

ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ... «ΑΣΤΕΓΟΣ» ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ !

Ο ΒΑΡΟΥΧΑΣ ΤΗΛΕΚΡΙΤΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΑΤ ΚΙΟΥΤ ΜΟΛΙΣ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΕΔΩΣΕ ΣΗΜΑ ΣΤΟ ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ

Για να δούμε, λοιπόν, μας λείπει τίποτ' άλλο γιά την επιτυχία του σουφλέ μας ; Τους διαιτητές τους βάλαμε, τους επόπτες τους βάλαμε, τον παρατηρητή Μητροφάνη τον βάλαμε ... Τι μας λείπει, τι μας λείπει ;

Α, ναι ! Μας λείπει ένας ... ΤΗΛΕΚΡΙΤΙΚΟΣ ! Και όχι κανένας τηλεκριτικός της πλάκας, όοοχι. Ενας τηλεκριτικός με ειδικότητα και εμπειρία στην αξιολόγηση των αμφισβητούμενων φάσεων, πού θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον των ποδοσφαιρόφιλων τηλεθεατών. Και εδώ πού τα λέμε, ο διοικητής δεν προβληματίστηκε καθόλου. Με το πού ο ευσεβής πιστός Παναγιώτης Βαρούχας βγήκε στην τηλεόραση και ανέλυσε το πώς και το γιατί το πέναλτυ πού κέρδισε ο Ολυμπιακός «δεν ήταν πέναλτυ», ενώ αντίθετα ένα άλλο πού ζήτησε ο αντίπαλός του .. «ήταν και παραήταν», έκανε αμέσως το σημάδι στον φλάμπουρο της κυβέρνησης :

«Αυτόν θέλω στην ΕΡΤ, να παρουσιάζει την Αθλητική Κυριακή και να λέει πάντα αλήθεια, χωρίς φόβους και προκαταλήψεις. Κοίτα να κανονίσεις να προσληφθεί αμέσως. Δώστε του και μερικά χιλιάρικα παραπάνω, το αξίζει».

Το φλάμπουρο εντυπωσιάστηκε τόσο, ώστε δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την παρατήρηση πού του ανέβηκε στο στόμα : «Ποιόν ; Αυτόνε ; Μα είναι ΔΕΞΙΟΣ και μάλιστα ΣΚΛΗΡΟΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΔΕΞΙΟΣ, φίλος του Καραμανλή του Σαμαρά, του Μητσοτάκη ... Και κολλητός από παλιά της βουλευτίνας της ΝΔ, της Αννας Καραμανλή. Από τότε πού ήταν μαζί στην Αθλητική Κυριακή της επάρατης δεξιάς. Πως θα τον πάρουμε εμείς στην ΕΡΤ ;»

«Εγώ είπα κάτι και εσύ το εκτελείς. Τις σκέψεις, τις διαπιστώσεις και τους συλλογισμούς άσ' τες γιά τους άλλους»

«Εντάξει, αφού το πάς έτσι ... Εγινε»

Και ... έγινε ! Πριν ακόμα κρυώσει η καρέκλα του Περικλή Βασιλάκη, την κατέλαβε ο Βαρούχας. Ο οποίος Βαρούχας ΠΡΟΣΛΗΦΘΗΚΕ στην ΕΡΤ γιά να παρουσιάζει με τον μοναδικό του αντιολυμπιακό τρόπο και την αλάνθαστα μεροληπτική κριτική του, τις αμφισβητούμενες φάσεις των αγώνων. Τις ... όποιες φάσεις, των ... όποιων αγώνων δηλαδή κρίνει ο ίδιος.

Χαρείτε τον από αύριο.

ΠΙΟ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ Ο ΤΖΗΛΟΣ

Μετά τον αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα – Παναθηναϊκός 2-1, είχα σχολιάσει τη διαιτησία του Τζήλου ως εξής : «Δεν ξέχασα τα Γιάννινα, φίλοι μου. Ξεχνιούνται τέτοια παιχνίδια; Με τίποτα! Το μέγα διακύβευμα βεβαίως η διαιτησία, που ήταν και το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του αγώνα. Αδικήθηκε ο Παναθηναϊκός; Εγώ δεν θα πω ψέματα: ΝΑΙ, αδικήθηκε! Οπως, όμως, αδικήθηκε ΚΑΙ ο ΠΑΣ Γιάννινα! Και οι δύο έχουν φάσεις όπου τις αδίκησε η διαιτησία. Και τι συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις όπου υπάρχουν τεράστια λάθη εις βάρος και των δύο ομάδων; Συμβαίνει ότι ο διαιτητής ήταν ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ για διαιτητής. Εν ολίγοις, αυτός ο Τζήλος δεν μπορεί να συνεχίσει στην ενεργό διαιτησία. Ισως να ήταν πιο ωφέλιμος σε γραφική εργασία, όπως να κρατάει τίποτα αρχεία ή κάτι τέτοιο. Οχι όμως να φοράει κοντό παντελονάκι και να παριστάνει τον διαιτητή».

Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΑΡΡΗ ΓΙΑ ΑΒΑΝΤΑ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ ΣΕ ΤΖΗΛΟ ΠΟΥ ΠΝΙΓΗΚΕ ΣΤΑ ΘΟΛΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ... «ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ»

Στο φύλλο της 17 Μαϊου, είχα δημοσιεύσει το παρακάτω άρθρο, με τίτλο «Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΑΡΡΗ ΚΑΙ ΟΙ ... ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ» και υπότιτλο «ΟΤΑΝ Ο ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟΥ ΒΑΛΟΥΝ ΕΝΑ ΕΚ ΤΩΝ ΤΖΗΛΟΥ, ΚΑΡΥΟΦΥΛΗ, ΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΟΣΩΝΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ».

Και το κείμενο : «Θα σας θυμίσω, ενδεικτικά, μία από τις όχι και τόσο γνωστές περιπτώσεις ΑΠΕΙΛΩΝ πού αποδόθηκαν στον Μελισσανίδη, εναντίον προσώπων του ποδοσφαίρου. Υπόθεση πού όχι απλά δημοσιοποιήθηκε, αλλά πού ΕΓΙΝΕ ΓΝΩΣΤΗ και στις αρμόδιες αρχές. Και τι έκαναν οι αρχές; ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΤΙΠΟΤΑ ! ΝΑΙ, ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ! Εν ολίγοις, τι είχε γίνει ; Ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ ο γιατρός Γιώργος Σαρρής, είχε ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ότι ΑΠΕΙΛΗΘΗΚΕ από τον Μελισσανίδη, πού τον πίεσε να ορισθεί για τον αγώνα Κυπέλλου Παναχαϊκής – Αεκ ένας από τους παρακάτω τέσσερις διαιτητές : Τζήλος, Καριοφύλλης, Τίκας και Σοσώνης ! Φυσικά, ο ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ Γιώργος Σαρρής όχι μόνο δεν ... υπάκουσε στην εντολή του διοικητή, αλλά πήγε και τον κατήγγειλε με ένορκη κατάθεση στο Τμήμα Αθλητικής Βίας του Υπουργείου προστασίας του Πολίτη. Παράλληλα, ο τότε πρόεδρος και ιδιοκτήτης της Παναχαϊκής Αλέξης Κούγιας κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά με κοινοποίηση στους : Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπη Κοτζαμάνη Αθλητικό Εισαγγελέα Αθηνών κ. Σιμιτζόγλου Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Εφετών Πατρών κ. Σκλήρη Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πατρών κ. Μεϊδάνη, όπου κατήγγειλε ακριβώς αυτά τα περιστατικά».

Ερώτηση : Υπήρχε πιο δημόσια, πιο επίσημη, πιο ΞΕΚΑΘΑΡΗ καταγγελία ; Όχι, βέβαια. Και τι έκανε η Δικαιοσύνη γι' αυτό;

Είπαμε. Απλά, ΤΙΠΟΤΑ !

ΑΥΤΟΣ λοιπόν ο Τζήλος, ο υποστηριζόμενος ανοιχτά από τον Μελισσανίδη, ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΔ ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ !

Είπατε τίποτα ;

ΜΑΧΛΑΣ ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΝΤΕΡΜΠΙ ΟΦΗ – ΠΑΟΚ :

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ !

Εκτιμώ τον Νίκο Μαχλά, από την εποχή πού ήταν εν ενεργεία. Ποδοσφαιριστής με ήθος, ευγένεια και καλλιεργημένο πνεύμα.

Κάποια στιγμή, ο Μαχλάς εξαφανίστηκε από το ποδοσφαιρικό προσκήνιο, αλλά τελευταία άρχισαν δειλά – δειλά να εμφανίζονται κάποιες δηλώσεις του. Κατά σύμπτωση, οι δύο πιο πρόσφατες, πού έπεσαν στην αντίληψή μου, αφορούσαν τον Πάοκ. Η πρώτη, στις 3 Μαϊου, μάλλον «ανώδυνη» : «Στο πρόσωπο του Σαββίδη βλέπω έναν άλλο Θόδωρο Βαρδινογιάννη» !

Γούστο του, καπέλο του και ... καλαμπαλίκι του, θα μου πείτε και συμφωνώ. Ουδεμία ένσταση.

Για να πάμε όμως στη δεύτερη, την πιο φρέσκια, μόλις ... προχθεσινή, δηλαδή παραμονές του αγώνα ΟΦΗ – ΠΑΟΚ :

«Ο ΠΑΟΚ έχει περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο. Είναι καλός κι εκτός έδρας και πιστεύω ότι φέτος είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Ο ΠΑΟΚ έχει δείξει ότι έχει ανέβει επίπεδο. Κανονικά αυτός θα έπρεπε να ήταν πέρυσι πρωταθλητής. Τουλάχιστον πήρε το Κύπελλο κι έδειξε ποια είναι η καλύτερη ομάδα».

Και γιά το τέλος : «Είναι πολύ ωραίο πράγμα να βλέπεις ομάδες να δυναμώνουν. Είναι χαρά μου να βλέπω τον ΠΑΟΚ να είναι μεγάλος. Γνωρίζω και τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση όταν τον γνώρισα και θέλω να σας πω μπράβο, γιατί σας αξίζει σαν ομάδα».

Πως το βλέπετε ; Εγώ πάντως, ομολογώ με απορία :

Αλήθεια, ποιόν θα υποστηρίζει ο Νίκος Μαχλάς στον μεθαυριανό αγώνα ; Τον ΟΦΗ, πού ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά, ή τον Πάοκ πού θαυμάζει και ανήκει στον Σαμπίντι πού επίσης θαυμάζει;

Και τι θα πεί, κύριε Μαχλά, «ο ΠΑΟΚ έχει περάσει σε άλλο επίπεδο ;» Δηλαδή θεωρείς τον ΟΦΗ υποδεέστερου επιπέδου ομάδα ; Δικαίωμά σου, αλλά ποιος είπε ότι στο γήπεδο κερδίζει πάντα η ομάδα με το «ανώτερο επίπεδο» ; αν ήταν έτσι, δεν θα γίνονταν καθόλου αγώνες και ο νικητής θα έβγαινε πάντα με τη ... μέτρηση των επιπέδων.

Συγνώμη, αλλά νομίζω ότι τουλάχιστον παραμονές αγώνα ΟΦΗ – Πάοκ, δεν θα έπρεπε να την είχες κάνει ποτέ αυτή τη δήλωση.