Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο ασήμαντος ρόλος των «παρατηρητών» που χρησιμοποιούνται ως «εργαλεία»

Ο ασήμαντος ρόλος των «παρατηρητών» που χρησιμοποιούνται ως «εργαλεία»
Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018 - 18:24

*** ΔΙΑΒΑΖΩ ότι «το κόστος του συριζαϊκού καφενέ που ονομάζεται «Δεύτερη Ματιά» είναι ημερησίως 2.118 ευρώ, ενώ μόνο το τελευταίο δεκάμηνο έχει στοιχίσει στους Έλληνες πολίτες 450.000 ευρώ» !

Σιγά ρε παιδιά. Με τόσα λεφτά και είναι ακόμη ... δεύτερη ; Σκεφτείτε δηλαδή πόσο θα στοιχίζει η .. πρώτη !

*** Τι πάει να πεί «Δεύτερη Ματιά» ; Είναι η ματιά πού ρίχνεις όταν μετράς τα λεφτά πού εισπράττεις, όταν απομακρύνεσαι από το ταμείο. Να δείς αν είναι σωστά δηλαδή.

*** «Έλεος πια με τους "μπέμπηδες" του ΠΟΑ... Οταν δηλαδή θα φάνε την τριάρα, θα κατηγορηθούμε για ασέλγεια επί ανηλίκου ;» ( Nikos Chondrogiannis )

ΤΟ ... ΑΜΕΙΛΙΚΤΟ, ΚΑΥΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ :

ΤΙ ΒΑΘΜΟ ΕΒΑΛΕ Ο ... ΜΗΤΡΟΦΑΝΗΣ ΣΤΟΝ ΤΖΗΛΟ ;

Δεν έγραψα χθες γιά τη διαιτησία του Τζήλου. Προτίμησα να γράψω γιά το ΑΛΛΟ θέμα, το ΕΞ ΙΣΟΥ σοβαρό, πού είναι ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟ, ώστε να ΜΗΝ ΤΟ ΘΙΓΕΙ κανένας ... «λειτουργός του Τύπου». Το θέμα της ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ απόδοσης κάποιων ομάδων, πού μπορεί να έχει ρίζες σε πολλές, διαφορετικές αιτίες. Αυτό είναι το θέμα πού όχι απλά «ΤΣΟΥΖΕΙ», αλλά «ΚΑΙΕΙ» σαν καυτή πατάτα. Και πρέπει να έχεις πολλά δημοσιογραφικά ΑΝΤΕΡΑ γιά να καταπιαστείς με αυτό.

Να δούμε λοιπόν τώρα και το θέμα της διαιτησίας. Με τον Τζήλο μέσα, δηλαδή. Το πρόβλημα είναι γενικότερο και τους πιάνει όλους, αλλά μια και ήταν ο Τζήλος στο Καραϊσκάκη, ας περιοριστούμε σε αυτόν, για αρχή.

Αλήθεια, τι να γράψει κανείς γιά τον Τζήλο ΤΩΡΑ, όταν έχουν γραφτεί ΤΑ ΠΑΝΤΑ γι' αυτόν από ΠΡΙΝ τον αγώνα, από την ημέρα του ορισμού του και πολύ προηγούμενα, σε βάθος χρόνου. Τα έγραψα κι' εγώ, τα έγραψε και ο Βάϊος, πού είναι πιο εξειδικευμένος στο ρεπορτάζ.

Ένα πράγμα δεν ξέρω και πραγματικά αισθάνομαι περιέργεια να μάθω. Τι βαθμό άραγε του έβαλε του Τζήλου ο παρατηρητής διαιτησίας Μητροφάνης ; Εχει καμία σημασία, θα μου πείτε ; Επί του πρακτέου, σίγουρα ΟΧΙ. Όμως, αν θελήσουμε να δούμε το θέμα πιο σφαιρικά, έχει σημασία η ΜΕΘΟΔΟΣ, έχει σημασία η ΠΡΑΚΤΙΚΗ, έχει σημασία το ΘΕΑΤΡΟ πού παίζεται ΚΑΙ με τους ορισμούς των παρατηρητών.

Ασχολείται κανείς με τις εκθέσεις των παρατηρητών, ιδίως σ' αυτά τα παιχνίδια, τα πιο σημαντικά της Σούπερ Λίγκας ;
ΟΧΙ, απαντώ εγώ. Τους αγώνες αυτούς τους βλέπουν ΟΛΟΙ. Δεν ξέρω αν ολόκληρους, ή διαθέτουν κάποιους μηχανισμούς πού επιλέγουν τις «αμφισβητούμενες φάσεις», όπως οι ίδιοι θέλουν, αλλά τελικά τους βλέπει όλη η ΚΕΔ, μαζί με τα ... κεδόπουλά της.

Αυτοί λοιπόν βλέπουν, αυτοί κρίνουν, αυτοί αποφασίζουν. Ο ρόλος του παρατηρητή, από κεί κι' έπειτα ομοιάζει με τον ρόλο ενός «χρήσιμου εργαλείου». Όταν τους βολεύει, εμφανίζουν σαν δικαιολογία τον βαθμό πού βάζει στον διαιτητή. Όταν δεν τους βολεύει, απλά τον εξαφανίζουν. Επομένως, γιατί να υπάρχει ο παρατηρητής ; Αχρηστος είναι για τη διαιτησία και χρήσιμος μόνο γιά τους «πονηράκηδες» της διαιτησίας. Και βεβαίως, σ' αυτό το σαθρό περιβάλλον, είναι πανεύκολο να καταλάβει κανείς το γιατί ορίζουν παρατηρητές από μακρινές ΕΠΣ σε αγώνες πού γίνονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Ο βολέψας του βολέψαντος γίνεται.

Να δούμε λοιπόν τον Τζήλο με τη δική μας οπτική. Ηταν ΚΑΚΟΣ. Και όταν λέω ΚΑΚΟΣ, το εννοώ. Ηταν κακός, μέχρις εξοργιστικός. Και το χειρότερο δεν το είπαμε ακόμη. Ηταν ένας κακός διαιτητής, πού έδινε την εντύπωση πως ήαν ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΚΑΚΟΣ ! Ότι δηλαδή ΤΟ ΗΘΛΕΛΕ να είναι ΚΑΚΟΣ, γιά λόγους πού ΜΟΝΟΝ Ο ΙΔΙΟΣ μπορεί να γνωρίζει. Ολοι εμείς οι άλλοι, ΜΟΝΟ ΝΑ ΥΠΟΘΕΤΟΥΜΕ μπορούμε. Και έχουμε και νου και γνώσεις. ΟΛΟΙ ΜΑΣ όσοι ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο να υποθέτουμε ΣΩΣΤΑ.

Ο ΒΟΛΕΨΑΣ ΤΟΥ ΒΟΛΕΨΑΝΤΟΣ !

Πάμε παρακάτω. Ο Τζήλος κατάφερε σε παιχνίδι καθαρό, χωρίς αμφισβητούμενες φάσεις, να ΕΞΟΡΓΙΣΕΙ τους φιλάθλους. Και πως τους εξόργισε ; Με λάθη στη ροή του παιχνιδιού, σε φάσεις πού δεν μπορούν να θεωρηθούν κρίσιμες. Και ειδικότερα στον καταλογισμό φάουλ. Το να βοηθάει ένας διαιτητής μια ομάδα ή να προσπαθεί να χαντακώσει άλλη, μόνο με φάουλ, είναι τακτική αρχαία, όσο και η διαιτησία. Όμως, δεν είναι εύκολο πράγμα. Είναι σκέτη ΤΕΧΝΗ. Και ο Τζήλος απέδειξε ότι δεν έχει καμία τεχνική ικανότητα : Aυτά πού έκανε με τα φάουλ, ΟΛΑ εναντίον του Ολυμπιακού, ήταν άτεχνα, ήταν χοντροκομμένα, ήταν αδέξια, ήταν άγαρμπα. Με λίγα λόγια, δεν μπορούσε να κρύψει την ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ. Και αυτό τον κάνει ακόμα πιο ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ διαιτητή.

Σκέτο διαιτητή, αγώνων Σούπερ Λίγκας. Δεν λέω «διεθνή» διαιτητή, διότι δεν έχω ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΛΗΨΗ τους διεθνείς διαιτητές. Ομιλώ γιά τους ΕΛΛΗΝΕΣ διεθνείς διαιτητές βασικά. Και ιδιαίτερα των χρόνων της ... εξυγίανσης. Ολοι ξέρουμε πως χρίζεται και τι ... προσόντα πρέπει να έχει ένας Ελληνας διαιτητής για να γίνει διεθνής, οπότε τα περαιτέρω περιττεύουν. Κανονικά, το να γίνει ένας διαιτητής διεθνής, σημαίνει ότι ΥΠΕΡΕΧΕΙ, ότι ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ από όλους τους άλλους. Ότι έχει δώσει δείγματα ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ, ότι έχει περισσότερες και μεγαλύτερες αρετές. Και σας ερωτώ. Υπάρχει σήμερα Ελληνας διεθνής διαιτητής πού να ΠΕΙΘΕΙ πως είναι καλύτερος των άλλων, των μη διεθνών;

Δεν περιμένω βεβαίως απάντηση σ' αυτή τη θεωρητική ερώτηση. Το θέμα όμως αυτό δεν εξαντλείται εύκολα και θα επανέλθουμε. Το να δούμε να γίνεται διεθνής ο Τζήλος, δεν είναι ούτε απίθανο, ούτε και άξιο λόγου. Ο,τι είναι ΟΙ ΑΛΛΟΙ, είναι ΚΙ' ΑΥΤΟΣ. Ισως και να είναι καλύτερος των άλλων.

ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Ο ΠΕΡΕΪΡΑ, Η Ο ... ΤΕΟ ;

Ας δούμε λοιπόν τι θα συμβεί σήμερα. Απ' όσα διάβασα, σήμερα η ΚΕΔ θα ορίσει ξένο διαιτητή γιά το ντέρμπι Παοκ – Αεκ. Είμαι υποστηρικτής της χρησιμοποίησης ξένων διαιτητών, αλλά έχω και μερικές ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ. Όπως γιά παράδειγμα, ο ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥΣ.

Κατ' αρχήν ΠΟΙΟΣ και με ποια μέθοδο επιλέγει τους ξένους πού θα ορίζονται; Θα τους επιλέγει ο Περέϊρα ; Ισως. Μόνος του ; Δεν νομίζω. Ολο και θα ρωτάει κανένα Τριτσωνάκο, με εμπειρία στους διεθνείς, ή ακόμα παραπάνω, κανένα Τεό.

Ποιος θα έχει την ευθύνη; Μόνος του ο Περέϊρα ; Και ... τι να την κάνω εγώ την «ευθύνη» ; Όταν δηλαδή τα κάνει θάλασσα κανένας από αυτούς πού θα κουβαλήσει, τι θα γίνει, θα αναλάβει την ευθύνη γιά το μπάχαλο; Μωρέ ... σιγά τα ωά !

Και τι πρέπει να γίνει πάνω σ' αυτό το θέμα ; Νομίζω ότι ο αρχιδιαιτητής το μόνο πού πρέπει να κάνει είναι να ΕΠΙΒΛΕΠΕΙ. Πιστεύω ότι το καλύτερο και πιο σωστό πράγμα πού μπορεί να γίνει, είναι την επιλογή του διαιτητή να την αναλαμβάνουν οι ΞΕΝΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ. Δηλαδή, να στέλνει η ΕΠΟ ενημερωτικό σε όλες τις Ομοσπονδίες, ότι ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ διαιτητές γιά τους αγώνες της τάδε αγωνιστικής του ελληνικού πρωταθλήματος. Και από κεί και πέρα, η κάθε Ομοσπονδία να δηλώνει αν και ποιους διαιτητές μπορεί να στείλει. Μεταξύ αυτών, η ΚΕΔ θα μπορεί να κάνει τους ορισμούς κατ' επιλογή της.

Και ένα δεύτερο. Οι ξένοι διαιτητές, δεν χρειάζονται μόνο γιά τα ντέρμπι τύπου Πάοκ – Αεκ κ.λ.π. Χρειάζονται ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ, για να μην υπάρχουν προβλήματα ΚΑΚΟΠΙΣΤΙΑΣ. Οι Ελληνες μπορούν να αρκεστούν σε παιχνίδια αδιάφορα, ή σε παιχνίδια πού ... ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ, όπως π.χ. αυτό πού παρακολουθήσαμε στην Κρήτη.

Να αρκεστούν, να κοιτάξουν να ΒΕΛΤΙΩΘΟΥΝ ( σε ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ βασικά ) και να ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ. Όταν επανέλθει η ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ στο ελληνικό ποδόσφαιρο, θα μπορούν να παίρνουν και αυτοί, κανένα ορισμό.

ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΝΤΟΝΗ :

ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΤΑΚΤΙΚΟΥΣ ;

Τους τακτικούς δικαστές οι οποίοι συμμετέχουν στις επιτροπές της, τους πληρώνει η ΕΠΟ.

Και οι φίλοι μου νομικοί, πού ασχολήθηκαν με το θέμα, είναι κατηγορηματικοί : Είναι απολύτως ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ, να αμείβονται τακτικοί δικαστές, εν ενεργεία, από ιδιωτικό φορέα.

Και ερωτώ εγώ. Μα, αν ήταν όντως αντισυνταγματικό δεν θα το ήξεραν πρώτοι οι ... ίδιοι οι δικαστές των επιτροπών ; Και αν το ήξεραν, θα συνέχιζαν να είναι ;

Όπως και να έχει, μία επίσημη θέση πού να ξεκαθαρίζει το θέμα θα ήταν απαραίτητη. Για να μην υπάρχει σκόνη πάνω από την αθλητική Δικαιοσύνη.

Περισσότερη απ' αυτή πού ήδη υπάρχει, δηλαδή.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΣΤΑΜΑΔΙΑΝΟΥ

Και μια πού αναφερθήκαμε σε δικαστικά θέματα, δεν μπορώ να μην εκφράσω την ικανοποίησή μου για την εκλογή του Κώστα Σταμαδιάνου ως προέδρου της Τριμελούς Διοίκησης του Εφετείου Αθήνας

Ο κ. Σταμαδιάνος εξελέγη με απόλυτη πλειοψηφία και με ψήφους 151 σε σύνολο 220.

Η νίκη αυτή του κ. Σταμαδιάνου, έχει ιδιαίτερη σημασία, κυρίως από πλευράς ΗΘΙΚΗΣ, καθ' ότι πρόκειται γιά τον δικαστικό πού δέχτηκε τόνους λάσπης από τα γνωστά, ταγμένα στη συγκυβέρνηση ΜΜΕ ( zougla, documentο, sdna κ.α. ) όταν ανέλαβε την δικογραφία της υπόθεσης της δήθεν «εγκληματικής» και κάποιοι «ανακάλυψαν» ότι ο γιός του μετείχε κάποτε σε επιτροπή της ΕΠΟ.

Η αξία και το ήθος του κ. Σταμαδιάνου, αναγνωρίστηκε πλέον περίτρανα από τους πλέον αρμόδιους : Τους συναδέλφους του δικαστικούς.

Η ΝΕΑ ΤΟΥΜΠΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Η, «Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΧΤΙΖΕΙ ΑΝΩΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΩΓΙΑ»

Για να μην ξεχνιόμαστε. Πήγε λοιπόν ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και επισκέφθηκε με τη σειρά του το περίπτερο του Πάοκ. Όπως το είχε επισκεφθεί την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Τσίπρας. Και όπως ενδιάμεσα το επισκέφθηκε και η βουλευτής Ολγα Κεφαλογιάννη. Και όπως το επισκέφθηκαν κι' άλλοι, κι' άλλοι πολιτικοί, από όλες τις παρατάξεις. Ο Μητσοτάκης, όπως και ο Τσίπρας, υποσχέθηκε ότι όταν θα γίνει κυβέρνηση, θα χτιστεί η Νέα Τούμπα. Όπως είχε υποσχεθεί και ο Τσίπρας, όπως ενδιάμεσα και η Ολγα Κεφαλογιάννη.

Ακριβώς ΤΟ ΙΔΙΟ θα κάνουν – ή έχουν κάνει και οι αρχηγοί των λοιπών πολιτικών κομμάτων. Όπως θα κάνει η Φώφη Γεννηματά, όπως θα κάνει ο Κουτσούμπας, όπως θα κάνει ο Λεβέντης, όπως θα κάνει ο Μιχαλολιάκος, όπως θα κάνει ο ποτάμης, όπως θα κάνουν ΟΟΟΛΟΙ οι Ελληνες πολιτικοί, την εποχή ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ πού διανύουμε.

Δεν υπάρχει, αγαπητοί φίλοι, ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ πολιτικός πού θα απαντούσε στο υποτιθέμενο ερώτημα, αν το κράτος ΧΑΡΙΣΕΟΙ στον Πάοκ και τον Ιβάν Σαμπίντι ένα γήπεδο, ότι ... δεν θα το πράξει ! Ουδεμία περίπτωση υπάρχει να πεί ένας πολιτικός ακόμα και ότι «θα το ... σκεφτεί», ότι «θα το εξετάσει», ή κάτι τέτοιο, τέλος πάντων.

Ολοι, ΤΩΡΑ, είναι και ΘΑ ΕΙΝΑΙ προθυμότατοι. Μέχρι τις εκλογές. Τι θα γίνει μέχρι τις εκλογές, όμως ; ΤΙΠΟΤΑ δεν θα γίνει. Πιστεύω πως ΟΥΤΕ και ΜΕΤΑ τις εκλογές, πρόκειται να γίνει τίποτα – από τη στιγμή πού Καμμένος άπλωσε υπερβολικά τον τραχανά – σχετικά με την πρόοδο στο γηπεδικό του Πάοκ. Εκτός, βέβαια, αν το βάλει μπροστά με ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΛΕΦΤΑ ο Σαμπίντι. Αν γίνει έτσι, ουδέν πρόβλημα.

Αν όμως περιμένουν από τους πολιτικούς να ... λύσουν το πρόβλημα με τη «Νέα Τούμπα», θα χρειαστεί να περιμένουν αρκετά. Τουλάχιστον γιά την επόμενη ... τετραετία.

Προς το παρόν, φίλοι μου, το μόνο πού μπορεί να ισχύει ως προς τις δεσμεύσεις των πολιτικών, είναι το απόφθεγμα η λαϊκή σοφία :

«Ο Μανώλης με τα λόγια, χτίζει ανώγια και κατώγια».

Πως γίνεται ;

«Καλημέρα κυρ Μανώλη μου. Πολλά συγχαρητήρια και εις ανώτερα γιά τον εγγονό. Θέλω μια ερώτηση να κάνω. Στη μεγάλη επιτυχία ανανέωσης της Κούλας με τον ΟΠΑΠ αφού δεν συμμετέχει η Κούλα στο κουπόνι λόγω του υιού Γεωργίου Μελισσανίδη με 33% αν δεν κάνω λάθος πώς γίνεται να πανηγυρίζουν γιά τη συνεργασία? Θα έχει και διαφήμιση στη φανέλα? Γειά σου κύριε εισαγγελέα με την Κούλα την ωραία ...... λέω εγώ τώρα και τη δείχνουν και στα κανάλια τη διαφήμιση στη φανέλα : ΟΡΑΡ» ( Σπυρίδων Γκίκας )

Διαβάστε επίσης