Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

«Χαστούκι» στους κομπλεξικούς η νίκη την Κυριακή

«Χαστούκι» στους κομπλεξικούς η νίκη την Κυριακή
Παρασκευή, 29 Απριλίου 2022 - 13:59

ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΓΛΕΝΤΑΝΕ ΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ ΤΟΥΣ

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΟΣΟ ΤΟ 47ο

*** Στο φύλλο της μεγάλης Πέμπτης, 21 Απριλίου, έγραφα εδώ :

*** «Σ' όλα τα μήκη και πλάτη της ποδοσφαιρικής οικουμένης μεγαλύτερη και κυρίαρχη διοργάνωση είναι το ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ. Το κύπελλο έχει βεβαίως και αυτό τη σημασία και αξία του, αλλά το πρωτάθλημα είναι πάντα ο βασικός στόχος για όλες τις ομάδες, ή τουλάχιστον γι' αυτές πού κάνουν πρωταθλητισμό

*** Κάτω από αυτό το πρίσμα οπτικής, ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ με την κατάκτηση του 47ου τίτλου ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ ΕΛΛΑΔΟΣ στην ιστορία του, είναι και για την περίοδο πού διανύουμε η ομάδα πού κέρδισε με την αξία της την αναμφισβήτητη αναγνώριση της ΠΙΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗΣ ομάδας της χρονιάς. Και αυτό, θα ισχύει σε κάθε περίπτωση κατάληξης του δευτερεύοντος θεσμού του Κυπέλλου, διότι το δεύτερο δεν μπορεί να αλλοιώσει το πρώτο.

*** Τα παραπάνω, που αποτελούν κανόνα στην πραγματικότητα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, πιστεύω πως βοηθούν στην ψυχολογία των – μη γελιόμαστε – παρά κάτι ελάχιστο - ΗΔΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού στο σημερινό αγώνα της Τούμπας. Το άγχος της συλλογής βαθμών δεν θα υπάρχει και βεβαίως, θα είναι μία ευκαιρία κατάθεσης των ποδοσφαιρικών ικανοτήτων για τους υψηλής ποιότητας παίκτες του Θρύλου.

*** Είμαι ακλόνητα πεπεισμένος, ότι ο Ολυμπιακός δεν θα είναι η ομάδα πού θα χάσει, σήμερα στην Τούμπα».

*** «Προφητικό» το παραπάνω κείμενο ; Όχι δα. Θα έλεγα απλά ρεαλιστικό. Ισως και κάποιο ένστικτο, απόρροια της απόδοσης του Ολυμπιακού τον τελευταίο καιρό. Ας δούμε όμως τι έγινε τελικά.

*** Το βασικό είναι ότι ο Πάοκ απέκλεισε τον Ολυμπιακό και προκρίθηκε στον τελικό του Κυπέλλου, με τον Παναθηναϊκό. Η ώρα η καλή κι' ο κ@λος τους γυαλί, πού έλεγε και η γιαγιά μου η συγχωρεμένη. Το ρεζουμέ είναι ότι ο Ολυμπιακός δεν θα κάνει φέτος νταμπλ. Αυτό και πάπαλα.

*** Το ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ είναι πού ΜΕΤΡΑΕΙ. Το ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ βγάζει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ σου δίνει τα ΠΟΛΛΆ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ για να κρατάς την ομάδα σου ΠΑΝΤΟΤΕ στην ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ. Και εδώ στην Ελλάδα, το ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ είναι πλέον υπόθεση του ενός. ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΟΥ.

Αντίδοτο : Πάτημα στο κεφάλι από το 1' μέχρι τη λήξη

*** Αντιγράφω από το κείμενο πού έγραψα εδώ στις 21 Απριλίου για τον αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα :

*** «Την Κυριακή, βεβαίως, τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά. Δεν πρόκειται να δούμε, για παράδειγμα, τον πολύ Κάργα να τρώει τις ντρίμπλες σαν πασατέμπο, ούτε τον θεωρούμενο από πολλούς «γενίτσαρο» Σάλιακα να δικαιώνει την στασιμότητα στην καριέρα του.

*** Θα δούμε, υποθέτω τον Εραπούστε πως τον λένε, να κάνει συγκλονιστικό παιχνίδι και τον ΡΩΣΟ Λοντίγκιν να πιάνει τα άπιαστα.

*** Θα δούμε ΣΙΓΟΥΡΑ τον προκλητικό Περέϊρα από την κωλομβία, να προκαλεί τους αμυντικούς του Ολυμπιακού με τους αντιαθλητικούς τρόπους πού ξέρει πολύ καλά. Όπως πχ. να χτυπάει τον αντίπαλο σε κάθε διεκδίκηση και να πέφτει κάτω σφαδάζοντας, δήθεν, για να προκαλέσει την αποβολή του.

*** Σ' όλα αυτά και για όλα αυτά, το αντίδοτο είναι ΕΝΑ : Πάτημα στο κεφάλι απ' το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό. Κανένα σκόντο στα γκολ και καμία «οικονομία δυνάμεων», διότι η νίκη είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ. Με μία νίκη επί του ΠΑΣ, θα είμαστε πλέον και μαθηματικά μια ανάσα κοντά στην μαθηματική κατάκτηση του τίτλου.

*** Οσο για τη διαφορά βαθμών, ελάχιστα μετράει. Είτε με σαράντα βαθμούς διαφορά, είτε με ... μισό, ο ΤΙΤΛΟΣ είναι ΤΙΤΛΟΣ και μετράει το ίδιο».

Πρόκριση πάοκ : Η ... συμβολή της ζαβής έπο

*** Μερικές σημειώσεις –παρατηρήσεις σχετικά με τον ημιτελικό. Κατ' αρχήν, να μην ξεχνάμε κάποια βασικά πραγματάκια. Όπως το ότι ο Πάοκ απέκλεισε τον Ολυμπιακό χωρίς ... να τον κερδίσει ! Και τα δύο παιχνίδια μεταξύ τους, έληξαν ισόπαλα.

*** Αλλά ενώ σε όλη την Ευρώπη το πλεονέκτημα του εκτός έδρας γκολ έχει καταργηθεί, η ζαβή, άχρηστη και ανίκανη έπο το ... κράτησε. Λες και ... το 'ξερε ότι τελικά αυτή η ανορθογραφία θα ευνοούσε την ομάδα του καλού πατερούλη της.

*** Φυσικά, δεν αποδίδω στα παραπάνω την αποτυχία του Ολυμπιακού. Ο,τι ίσχυε για τον Πάοκ, ίσχυε και για τον Ολυμπιακό. Ας ... πρόσεχε. Άρκεσαν λίγα δευτερόλεπτα χασίματος της αυτοσυγκέντρωσης, για να γίνει η ζημιά.

*** Ακολουθούν δύο συνεχόμενοι αγώνες του Ολυμπιακού με τον Πάοκ, για το πρωτάθλημα. Δίνω ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΑ σ' αυτά τα δύο παιχνίδια, από τον ημιτελικό Κυπέλλου. Θαρρώ ότι σ' αυτά τα δύο θα γίνει το μεγάλο και οριστικό ξεκαθάρισμα μεταξύ τους. Και μετά, θα γίνει και το οριστικό ταμείο, πού έλεγε και ο συγχωρεμένος ο κύριος Θόδωρος.

*** Και εκεί, θα δούμε ποιος «ταπείνωσε» ποιόν, όπως έκραζαν πανηγυρίζοντα τα δημοσιογραφικά σκουπίδια του ρώσικου site

Τι πάει να πεί το «αναλαμβάνω την ευθύνη» ... σκέτο ;

*** Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δώσω κανενός είδους «άφεση αμαρτιών» στον αναμφίβολα επιτυχημένο ως τώρα Πέδρο Μάρτινς. Είναι αναμφισβήτητο επίσης ότι φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης, όχι τόσο για το αποτέλεσμα, όσο για την εν γένει εμφάνισης και απόδοσης της ομάδας. Ο ίδιος, άλλωστε, δήλωσε ΠΑΛΙ κατηγορηματικά πως «δική μου η ευθύνη» και ότι «την αναλαμβάνει».

*** Αναρωτιέμαι, το μπορεί να σημαίνει στην πράξη αυτή η επαναλαμβανόμενη συνεχώς «ανάληψη ευθυνών», από τη στιγμή πού δεν βλέπουμε σε συνεχόμενα παιχνίδια κάποια αλλαγή στην αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας, στη στρατηγική της, στην αγωνιστική νοοτροπία και κυρίως στην ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ των ικανότατων ποδοσφαιριστών της.

*** Εγώ λοιπόν, δεν παρατήρησα προχθές κανενός είδους αλλαγή στην ομάδα του Ολυμπιακού. Ο Πέδρο Μάρτινς χρησιμοποίησε την παλιά, γνωστή του συνταγή, με ένα 4-3-3 βασισμένο στον ίδιο σκελετό. Δηλαδή, τους Εμβιλά, Μπουχαλάκη, Μαντί στο κέντρο, γραμμή πού την παρούσα περίοδο δεν έχει δικαιώσει τον προπονητή για τις επιδόσεις της στη ΓΡΗΓΟΡΗ επιθετική ανάπτυξη

*** Για μία ακόμη φορά – την πολλοστή και επαναλαμβανόμενη – έλειπε από την ομάδα ο ικανός να δημιουργήσει ρήγματα στο πούλμαν του πάοκ οργανωτής. Ήτοι, ένας από τους - κατά σειράν – Φορτούνη, Βαλμπουενά και Καρβάλιο. Η απουσία βεβαίως του Φορτούνη ήταν δικαιολογημένη λόγω τραυματισμού. Οι άλλοι δύο, μπήκαν μαζί στο παιχνίδι, μάλλον αργά και σε λάθος σημείο.

Όταν τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα

*** Για μία ακόμη φορά, ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε σε ντέρμπι με την εικόνα ομάδας φοβικής, πού δίσταζε να παίξει φουλ επίθεση. Στο δεύτερο ημίχρονο βελτιώθηκε πολύ η εικόνα, αλλά όσο κυλούσε ο χρόνος, κυριαρχούσε το άγχος για το γκολ – πρόκριση, η τσαπατσουλιά στα τελειώματα και η έλλειψη ψυχραιμίας.

*** Σ' αυτού του είδους τα παιχνίδια, είναι ΑΝΑΓΚΑΙΟ να τα δώσεις όλα για γκολ από το πρώτο ημίχρονο. Ετσι, ώστε να υπάρχει χρόνος και για αντίδραση αν συμβεί κάτι απρόοπτο, όπως συνέβη και στο τέλος της παράτασης.

*** Εν ολίγοις : Το πάθημα, πού φέτος είναι πολλαπλό, δεν έχει ακόμα γίνει μάθημα. Ελπίζω να το δούμε στη συνέχεια.

Η περίπτωση Γιώργου Μασούρα :

Απαραίτητος στην ομάδα ακόμα και όταν χάνει γκολ

*** Θέλω να τονίσω ότι πολλοί παίκτες, κυρίως επιθετικοί, δείχνουν να έχουν χάσει την αυτοπεποίθησή τους. Κραυγαλέο παράδειγμα, οι ευκαιρίες του Γιώργου Μασούρα, πού ΟΥΔΕΠΟΤΕ έχουν σημαδέψει την ικανότητά του στο σκοράρισμα.

*** Για μένα, πού λέει και το νούμερο των πάγκων, ο γελοίος Κλεφτοκοτέτσκου, ο Μασούρας έχει χάσει μεγάλο μέρος της αυτοπεποίθησής του και αυτό είναι ένα πρόβλημα, απολύτως ψυχολογικό κατά την ταπεινή μου άποψη, πού θα έπρεπε να είχε ΗΔΗ διορθωθεί.

*** Από την άλλη, θα διαφωνήσω με όλους εκείνους που κατακρίνουν τον Μάρτινς για την απόφασή να κρατήσει στο παιχνίδι τον Μασούρα, βγάζοντας τον Ροντρίγκεζ. Κατά την προσωπική μου πάντα άποψη, έπρεοπε να μείνουν ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ στο παιχνίδι μέχρι τέλους.

*** Ο μεν Ροντρίγκεζ δεν μου έδωσε την εικόνα «κουρασμένου», όχι τουλάχιστον όσο άλλοι. Οσο για τον «χασογκόλη» ( τελευταία ) Μασούρα, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΣΟΝ του. Ότι ξέρει να βρίσκεται πάντα σε φάση για γκολ, ασχέτως αν δεν το εκμεταλλεύεται πάντα.

*** Τον θεωρώ ως τον ικανότερο Ελληνα επιθετικό περιοχής και θα ήταν δύσκολο για οποιονδήποτε προπονητή να τον βγάλει από τον αγώνα, ειδικά όταν η ομάδα του κυνηγάει το γκολ.

Σωκράτης – Μανωλάς, η Εθνική έπο και η ... μπαλαδόφατσα της Αεκ

*** Ο ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΣ για μία ακόμη φορά Σωκράτης Παπασταθόπουλος, αποδεικνύει, όπως και ο Κώστας Μανωλάς, ότι αποτελούν το κορυφαίο δίδυμο στόπερ στη χώρα. Τώρα, αν δοθεί το ΟΚ από τον ... Γιαννάκη και την μεγάλη ... μπαλαδόφατσα της Αεκούλας να κληθούν στην Εθνική, είναι κάτι πού ΑΠΕΥΧΟΜΑΙ, αναλογιζόμενος τη ΖΗΜΙΑ πού κάνει πάντα αυτή η δήθεν «εθνική» των μανατζαραίων και των συκοφαντών, στους ερυθρόλευκους πού επιλέγει το ποδοσφαιρικό παρασκήνιο της «εξυγίανσης».

Τα νεύρα του Σισέ επηρεάζουν την απόδοσή του

*** Στην αντίπερα όχθη των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού, με εμφανέστατα τα σημάδια ψυχολογικής πίεσης, τοποθετώ τον Σισέ. Η εικόνα του προχθές κάθε άλλο παρά ενέπνεε εμπιστοσύνη

*** Ηταν αδικαιολόγητα νευρικός, βιαστικός, επιπόλαιος και απροσδόκητα «πρόχειρος» και «τσαπατσούλης» στις αποκρούσεις του. Αυτή η εικόνα, απαράδεκτη για ένα από τα κορυφαία ταλέντα στόπερ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, είναι αποτέλεσμα της κακής ψυχολογίας στην οποία αναφερθήκαμε.

*** Εχω την εντύπωση ότι οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού έχουν πάρει χαμπάρι το τρωτό σημείο του χαρακτήρα του Σισέ και το εκμεταλλεύονται σε κάθε περίσταση. Ετσι και τον εκνευρίσουν, είναι ικανός να χάσει τον έλεγχο για τα καλά.

Εντιμος αλλά κακός ο διαιτητής

*** Θεωρώ τη διαιτησία του Ισπανού Γκόμες, έντιμη. Τα λάθη του, πάντα κατά την προσωπική μου άποψη, πού ήταν πολλά και βασικά υπέρ του Πάοκ, οφείλονται στην ποιότητά του ως διαιτητής. Με λίγα λόγια, ΚΑΚΟΣ διαιτητής, εμφανώς κατώτερος των περιστάσεων.

Στους πρώτους ένδεκα κατακτητές τίτλων ο Ολυμπιακός

Αγνοούμενοι διεθνώς Αεκ και Πάοκ !

*** Η διεθνούς φήμης Βρετανική εφημερίδα SUN δημοσίευσε πέρυσι έναν πίνακα με τους πιο πετυχημένους συλλόγους στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο από πλευράς αριθμού τίτλων. Στον πίνακα της εφημερίδας βλέπουμε τον Ολυμπιακό στην 11η θέση παγκοσμίως με 77 τίτλους (πλέον είναι 78 και σύντομα 79 ή 80).

*** Κάπου ανάμεσα στις πρώτες ... εκατό, τοποθετείται και ο τρισένδοξος ξεφτίλας Παναθηναϊκός. Κούλα και μπάουγκ, αγνοούνται.

*** ( Στοιχεία από το blog «Αθλητική Διαπλοκή» ) ***

*** Τα τσατσοΑΡΔίδια του sκατοdna, απευθυνόμενα καθημερινά στο ανάλογου πνευματικού επιπέδου αναγνωστικό τους κοινό, επαναλαμβάνουν αδιάκοπα το επιμύθιο : «Ο Ολυμπιακός είναι ο χειρότερος πρωταθλητής»

*** Είμαι σίγουρος ότι ... δεν καταλαβαίνουν τι λένε. Να τους βοηθήσω ευχαρίστως, λοιπόν. Πάμε μαζί, χωρίς ντροπή : Τι είναι ο Ολυμπιακός, είπατε ; «ΠΡΩΩΩΩ – ΤΑΑΑΑ – ΘΛΗΗΗΗ – ΤΗΗΗΣ» !!!

*** Πάμε ξανά : ΠΡΩ-ΤΑ-ΘΛΗ-ΤΗΣ ! Αυτό, αρκεί ***

*** Επίθεση εναντίον του αθλητικού εισαγγελέα Κωνσταντίνου Σπυρόπουλου εξαπέλυσε ο Αλέξης Κούγιας. Καιρός ήταν να τον μάθουμε κι' αυτόν. Μέχρι τώρα, μόνο για την Κωνσταντίνα Σπυροπούλου ακούγαμε. Να τα λέμε κι' αυτά. ***

*** Η στήλη Πολλά Εν Ολίγοις δημοσιεύθηκε στον Κόκκινο Πρωταθλητή, στις 29/4/2022. ***

Διαβάστε επίσης