Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Καθυστερημένες μεταγραφές, ή… «καθυστερημένα μυαλά»;

Καθυστερημένες μεταγραφές, ή… «καθυστερημένα μυαλά»;
Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2022 - 13:59

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ Ή ... «ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΜΥΑΛΑ» ;

ΕΡΩΤΗΣΗ : ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΧΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ;

ΕΠΙ ΕΚΑΤΟ ΕΡΩΤΗΘΕΝΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ, ΥΠΗΡΞΑΝ ΕΚΑΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ!

*** Κάθε χρόνο το ίδιο βιολί. «Αργήσανε», λέει, οι μεταγραφές. Ότι ο Ολυμπιακός «καθυστερεί και έχει αργήσει πολύ», λες και αυτοί πού γκρινιάζουν είχαν κανένα ... ραντεβού και ο Ολυμπιακός τους έστησε ! Η το άλλο. Ότι ... «δεν θα προλάβει» η ομάδα να είναι έτοιμη, δηλαδή με νέους παίκτες, στους πρώτους της ευρωπαϊκούς αγώνες. Λες και υπάρχει κανένας κανονισμός πού να λέει ότι αν δεν έχει κάνει μεταγραφές μία ομάδα πριν από τους πρώτους αγώνες, θα αποκλειστεί και θα πάρει κι' ένα φάουλ ο Διαμαντίδης ! Αμ, πως

*** Ας τα δούμε λοιπόν όλα αυτά, με την οπτική και την κριτική διάθεση της στήλης. Και ξεκινώ από τα γενικά, περί των φετινών μεταγραφών. «Καθυστερεί» ο Ολυμπιακός ; Όχι βέβαια, δεν καθυστερεί καθόλου, Προχθές μάλιστα ολοκλήρωσε και την ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΑΙΚΤΗ, ανανεώνοντας τη συνεργασία του με τον σπουδαίο σέντερ φορ Ελ Αραμπί. Με αυτή την μεταγραφική κίνηση ΕΚΛΕΙΣΕ μία βασική θέση στην ενδεκάδα πού βεβαίως θα τεθεί αντιμέτωπη με τη Μακάμπι Χάϊφα, σε ένα περίπου μήνα από τώρα.

*** Θα δούμε άλλες μεταγραφικές ενισχύσεις στην ομάδα μέχρι τότε ; Για σιγά, ένα λεπτό. Ποιες ακριβώς είναι οι θέσεις στις οποίες ο Ολυμπιακός χρειάζεται ενίσχυση ; Αν ρωτήσω εκατό αναγνώστες θα ακούσω εκατό διαφορετικές εκδοχές. Η απάντηση πού θα μπορούσα να εκλάβω ως πιο πειστική, θα ήταν ότι απαιτείται ενίσχυση σε ... μηδέν έως ένδεκα θέσεις.

*** Τι θέλω να πω. Η κοινή λογική λέει ότι πάνω από το καλό, υπάρχει πάντα το καλύτερο. Και πάνω από το καλύτερο, υπάρχει πάντα το κάλλιστο, το ... «καλυτερότερο». Αν λοιπόν ο Ολυμπιακός αποκτούσε μια ντουζίνα ποδοσφαιριστές, για ένα τουλάχιστον σε κάθε θέση, θα τον ... κατηγορούσε κανένας ; Κάθε μεταγραφή πού γίνεται, για κάθε θέση, αφορά πάντα τον σκοπό της ενίσχυσης, της ισχυροποίησης της ομάδας. Κανείς λοιπόν δεν θα επέκρινε σαν άστοχη και άσκοπη μία μεταγραφική αλλαγή όλων των μέχρι τώρα ποδοσφαιριστών του ερυθρόλευκου ρόστερ !

*** Μα, γίνονται αυτά ; θα ρωτήσετε. Φυσικά και δεν γίνονται. Τα γράφω όμως για να αντιληφθεί κανείς τη μεταγραφική νοοτροπία των οπαδών. Οσους και να αγοράσει ο Μαρινάκης, αυτοί θα θέλουν κι' άλλους, κι' άλλους, κι' άλλους. Όχι από ... λαιμαργία και πλεονεξία. Για την ομάδα τους θέλουν, να τη δούνε πιο ισχυρή και να διαπρέπει. Κανείς όμως δεν μπορεί να τους χαρίσει τη βεβαιότητα ότι οι νέοι θα αποδειχτούν ανώτεροι των παλαιών. Αυτά τα πράγματα μόνο στον αγωνιστικό χώρο αποδεικνύονται, όχι στα μεταγραφικά πρωτοσέλιδα.

ΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΦΕΤΙΝΩΝ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ

3,5 ΜΗΝΕΣ ! Η ΠΙΟ ... LONG VIRUS ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

*** Ειδικά λοιπόν για τον Ολυμπιακό, πιστεύω ότι γίνεται ΣΟΒΑΡΗ, ΥΠΕΥΘΥΝΗ και ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΗ δουλειά, βάση συγκεκριμένου προγράμματος πού έχει εκπονηθεί καιρό τώρα. Για να κατανοήσουμε την ιδιαιτερότητα των φετινών μεταγραφών, θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν δύο βασικές συντεταγμένες.

*** Η πρώτη, ότι το αγωνιστικό πρόγραμμα φέτος θα είναι ιδιαίτερα βαρύ, για όσες ομάδες μετέχουν και σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Θα αγωνίζονται ανελλιπώς δύο φορές την εβδομάδα, ας το πούμε απλά, «Κυριακή πρωτάθλημα, Τετάρτη Ευρώπη». Και τι ακριβώς σημαίνει αυτό ; Σημαίνει, πολύ απλά, ότι το ΡΟΣΤΕΡ της ομάδας πρέπει να είναι και μεγάλο και βαθύ. Ειδ' άλλως, καμία ομάδα δεν θα μπορεί να τα βγάλει πέρα. Ολες θα «σκάνε» πολύ πριν τελειώσει η περίοδος

*** Η δεύτερη συντεταγμένη, ότι η μεταγραφική περίοδος, πού άρχισε φέτος την 1η Ιουνίου, θα τελειώσει στις 15 Σεπτεμβρίου ! Δηλαδή, θα διαρκέσει ΤΡΙΣΗΜΙΣΙ ΜΗΝΕΣ ! Δεν θυμάμαι να υπήρξε ποτέ ως τώρα, άλλη τόσο μεγάλη περίοδος μεταγραφών ! Και τι ακριβώς σημαίνει αυτό ; Ότι οι ομάδες φέτος θα μπορούν και να προγραμματίσουν και να υπολογίσουν και να ρυθμίσουν σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δυνατότητές τους το μεταγραφικό τους πρόγραμμα ενίσχυσης

*** Θα μου πείτε, ναι, αλλά και αυτές πού πρόκειται να παίξουν στην Ευρώπη και οι αγώνες τους αρχίζουν Ιούλιο, τι θα πρέπει να κάνουν ; Να ξεκινήσουν προετοιμασία χωρίς μεταγραφές, περιμένοντας τον Σεπτέμβρη, όπως η νοικοκυρά περιμένει να πάει δύο το μεσημέρι για να ψωνίσει στη λαϊκή ; Όχι βέβαια, δεν λέω κάτι τέτοιο. Λέω όμως ότι η κάθε ομάδα έχει πλέον την δυνατότητα να προγραμματίζει με άνεση τις επόμενες μεταγραφικές κινήσεις της.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΕΝΟ, ΈΚΛΕΙΣΕ ΜΕ ΕΛ ΑΡΑΜΠΙ

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ «ΚΕΝΑ» ΕΝ ΟΨΕΙ ΜΑΚΑΜΠΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ;

*** Ας σταθούμε τώρα στον Ολυμπιακό. Ακούμε και διαβάζουμε «προβληματισμούς» του στυλ, «πως θα προλάβει να έχει κλείσει τα κενά του μέσα σ' ένα μήνα», που απέχουν οι αγώνες με τη Μακάμπι Χάϊφα. Ποια ... κενά ; Ξαναρωτώ. Κενά μπορεί να βλέπει ο καθένας όσα θέλει, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Κενά σε μια ομάδα λογίζονται μόνον αυτά πού έχουν επισημάνει ο προπονητής και το επιτελείο του.

*** Λέει για παράδειγμα ο προπονητής, ότι θέλει ένα σέντερ φορ, ένα δεξί μπακ, ένα δεκάρι και δύο εξτρέμ. Υπόθεση εργασίας κάνω, μην παρεξηγηθώ. Το έψαξαν λοιπόν η διοίκηση με τους αρμόδιους και προχώρησαν στην πρώτη κίνηση. Ανανέωσε ο Ελ Αραμπί και ο προπονητής έχει τον ένα φορ πού ήθελε.

*** Για το δεξί μπακ, η εντύπωση πού έχω είναι ότι υπάρχει ήδη κλεισμένος παίκτης, για βασικός. Τώρα αν θα τον λένε Κόουτο, ή ... Πίπα, ή κάπως αλλιώς, δεν μπορώ να γνωρίζω. Ισως, μάλιστα, στο δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας να δούμε και κανένα ... Μπράντοκ, έχω μία προαίσθηση γι' αυτό.

*** Επόμενη πιθανή μεταγραφή, Λάριν, ή παίκτης τύπου Λάριν. Παίκτης προδιαγραφών ... Μάρτινς ! Εξτρέμ πού να μπορεί να παίζει και πίσω από το σέντερ φορ, αλλά και να σκοράρει. Δύσκολο να βρείς παίκτη πού να τα συνδυάζει όλα αυτά, αλλά ο Λάριν ΤΑ ΕΧΕΙ σίγουρα.

*** Ανακεφαλαιώνω. Για πόσες μεταγραφές μιλήσαμε, πού θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι να αρχίσει το δεύτερο στάδιο προετοιμασίας ; Δεξί μπακ και εξτρέμ. Δύο συνολικά, χωρίς να αποκλείονται ΚΙ' ΑΛΛΟΙ, για το κέντρο και για τη μεσαία γραμμή. Και με βάση ΜΟΝΟ τις δυο πρώτες, θα καταθέσω την ερώτηση :

*** Πως θα σας φαινόταν μία πιθανή ενδεκάδα με Βάτσλικ, Κόουτο ( ή Μπράντπεκ ), Ρέαμπτσιουκ, Μανωλά, Σωκράτη, Εμβιλά ( ή Κανέ ), Μπουχαλάκη ( ή Κούντε ), Μαντί (ή Αγκιμπού ) , Γκάρι, Λίνεν, Ελ Αραμπί, Μασούρα ( ή Λάριν ) ; Τι λέτε, την κερδίζει άνετα την πρωταθλήτρια Ισραήλ ;

*** Θα το συνεχίσουμε όμως αύριο ...

Σίγουρη η πρόκριση με Μακάμπι, αλλά ο δρόμος δεν θα είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα

ΠΟΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΤΟΥ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΔΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ :

ΠΑΘΟΣ, ΠΕΙΣΜΑ, ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ

ΚΑΙ ... ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ !

*** Εγώ δεν έχω παράπονα από την κλήρωση. Σ' αυτή τη φάση, στο δεύτερο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ, το πιο πιθανό είναι, να βρεί κανείς ομάδες της δυναμικότητας Μακάμπης Χάϊφας, Ζυρίχης, Λουντογκόρετς. Δηλαδή ομάδες πού αν τις πάρεις αψήφιστα, μπορεί να σου κάνουν τη ζημιά εκεί πού δεν το περιμένεις. Και βεβαίως, το μόνο σίγουρο, ο δρόμος δεν είναι ποτέ στρωμένος με ροδοπέταλα.

*** Φυσικά, ο Ολυμπιακός του 2022 δεν έχει καμία σχέση με τον πρό εικοσαετίας Ολυμπιακό, πού είχε χάσει στην Κύπρο από την ίδια ομάδα με 0-3. Σήμερα ο Ολυμπιακός του Μάρτινς και του Βαγγέλη Μαρινάκη είναι πανίσχυρος και μέχρι τους δύο αγώνες με τη Μακάμπι θα είναι ακόμη ισχυρότερος.

*** Εδώ όμως, επειδή μιλάμε πάντα για ποδόσφαιρο και τα ματάκια μας έχουν δεί πολλά, πρέπει να λάβουμε υπ' όψη μερικά χαρακτηριστικά της ομάδας αυτής, αλλά και γενικότερα όλων των ομάδων του Ισραήλ, μη εξαιρουμένης και της Εθνικής τους ομάδας. Η προϊστορία των αγώνων του Ολυμπιακού με ομάδες από το Ισραήλ, είναι πάντοτε «διδακτική».

*** Το 2002 αποκλειστήκαμε από την προσεχή μας αντίπαλο, όπως είπαμε, με 3-3 και 0-3. Αμέσως μετά τον αγώνα, απολύθηκε ο προπονητής Τάκης Λεμονής. Το 2010 αποκλειστήκαμε από την Μακάμπι Τελ Αβίβ με 2-1 και 0-1, χάρη στο εκτός έδρας γκολ. Αυτό ήταν και το τελευταίο ματς του Λίνεν στον Ολυμπιακό.

*** Το 2016, τέλος, πού είναι και το πιο πρόσφατο, η ομάδα μας αποκλείστηκε μετά από ένα 0-0 στο Φάληρο και 0-1 στο Ισραήλ, από μία Χάποελ Μπερ Σεβά. Ηταν, αν θυμάμαι καλά, το ματς πού έχασε ο Μήτρογλου το μοιραίο πέναλτι. Και βεβαίως, αυτό το παιχνίδι ήταν το τελευταίο του Βίτορ Σάντσες στον πάγκο.

*** Είπαμε παραπάνω, ότι οι Ισραηλινές ομάδες έχουν στερεότυπα στοιχεία στους αγώνες τους. Ένα απ' αυτά, είναι το πάθος, με το οποίο αναπληρώνουν σε μεγάλο ποσοστό την αθλητικότητα. Ξέρουν ότι πρέπει να παλέψουν σκληρά απέναντι σε μεγαλύτερες ομάδες και το πράττουν με πείσμα και υπομονή. Τέλος, οι Ισραηλινοί κατά την ταπεινή μου πάντα άποψη, διαθέτουν υπέρμετρη ευφυϊα και πειθαρχία, πράγματα πού πολύ δύσκολα βρίσκει κανείς ακόμα και σε κορυφαίες ομάδες.

99% ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ Η ΠΡΟΚΡΙΣΗ, ΑΛΛΑ ...

ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ 1% ΠΟΥ ... ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ

*** Φυσικά, μεγάλο ρόλο στη δυναμική και την ομοιογένειά τους παίζει και το γεγονός ότι δεν αλλάζουν εύκολα ρόστερ και προτιμούν πάντα γηγενείς ποδοσφαιριστές, Οι ξένοι τους είναι ελάχιστοι και προερχόμενοι κατά κανόνα από αφρικανικές χώρες, απ' όπου έχουν τον τρόπο τους, ως φαίνεται, να ανακαλύπτουν σπουδαία ταλέντα.

*** Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ εκείνο τον Αγεγκμπένι από τη Γκάνα, πού έκανε χατ τρικ στο 0-3 από τη Μακάμπι Χάϊφα στην Κύπρο. Θυμάμαι μάλιστα ότι ξεκίνησε να σκοράρει με ψεύτικο πέναλτι πού έδωσε σε βάρος μας ο Ιταλός Ντε Σάντις. Είναι, βλέπετε ΚΑΙ ΑΥΤΟ μέσα στα ... προσόντα των ισραηλίτικων ομάδων. Εχουν πάντοτε την εύνοια της διαιτησίας !

*** Όλα αυτά βεβαίως, δεν είναι αρκετά για να εμποδίσουν τον ανώτερο σε όλους τους τομείς Ολυμπιακό να αποκλείσει αυτή τη φορά τη Μακάμπι. Και αν μου ζητούσαν να ποσοστικοποιήσω την πρόκριση μεταξύ των δύο, θα έδινα χωρίς μεγάλη σκέψη ένα 99 % στον Ολυμπιακό. Καλό θα είναι όμως να έχει η ομάδα κατά νου και αυτό το ... 1 % πού περισσεύει.

«Να προστατέψουμε την ομάδα μας σήμερα»

*** «Αγαπητέ Μανώλη, Με μεγάλη χαρά σε διαβάζουμε όλο και ποιο συχνά και όπως πάντα αναδεικνύεις πολύ ενδιαφέροντα θέματα της ποδοσφαιρικής αλλά και μπασκετικής επικαιρότητας. Όλοι χειροκροτήσαμε τις απανωτές νίκες του Θρύλου στα ματς με τον ΠΟΑ του Δημητράκη που είναι προσκεκλημένος για το επιδόρπιο στο 3ο ματς στο ΣΕΦ την Παρασκευή εκτός και αν έχει βαρυστομαχιάσει από τον βομβαρδισμό στο πράσινο καλάθι με + 150 πόντους και έπεται συνέχεια .

*** Όλοι καταλαβαίνουμε το πάθος και την αγάπη στην ομάδα από τους οπαδούς του Θρύλου αλλά πρέπει να γίνει προσπάθεια από την Διοίκηση του ποδοσφαιρικού και μπασκετικού Ολυμπιακού ώστε να μην επαναληφθεί η χρήση καπνογόνων, πυρσών, κροτίδων κλπ που έχει μόνο ζημιά στο αγωνιστικό σκέλος της ομάδας εκτός το χρηματικό πρόστιμο αλλά και την πιθανότητα τιμωρίας του γηπέδου χωρίς θεατές για τους επόμενους αγώνες.

*** Είναι αυτονόητο να συνεννοηθούν οι υπεύθυνοι των συνδέσμων με τους υπεύθυνους ασφαλείας κάθε γηπέδου ώστε να προστατευθεί η ομάδα από ενέργειες λίγων οπαδών που βλάπτουν σοβαρά την πορεία της ομάδας προς το τίτλο του πρωταθλητή. Γνωρίζουμε όλοι τα αίσχη που συμβαίνουν κάθε χρόνο στη Τούμπα, ΟΑΚΑ, Λεωφόρο από τους οπαδούς των αντιπάλων που έχουν οδηγήσει ακόμη και σε σοβαρούς τραυματισμούς αθλητών ενώ είναι γνωστή σε όλους πως λειτουργεί η ΕΠΟ της εξυγίανσης και αρκετοί εκπρόσωποι της Ελληνικής διαιτησίας και παρατηρητές .Εμείς δεν πρέπει να τους μοιάσουμε . Με θρυλικούς χαιρετισμούς, Costas Zarmpalas»***

*** Αυτό κι' αν είναι εύνοια ! Δυό παιχνίδια στην έδρα τους, οι κ@λόφαρδοι ; ***

*** Απορία ενός βασανισμένου αυτιού : Ο κύριος Χατζηγεωργίου παθαίνει μια ατονία όταν σκοράρουν αυτοί με τα κόκκινα ή είναι χαλασμένη η τηλεόραση; #paooly ***

*** Διαχρονικά ο Γιαννάκης έχει αφήσει να του φύγουν τόσοι και τόσοι παιχταράδες, στον Πορτοσάλτε θα κόλλαγε ; Να τα λέμε κι' αυτά. ***

*** ΕΙΠΕ : «Οποτε ο Τάκης Μπαλτάκος ήθελε να μου πεί κάτι, για λόγους ασφαλείας μου έλεγε να βγούμε στο μπαλκόνι γιατί φοβόταν κοριούς και κάμερες» ( Νίκος Μιχαλολιάκος, Πρόεδρος της «Χρυσής Αυγής», σε ομιλία του από του βήματος της Βουλής ) ***

*** Η στήλη Πολλά Εν Ολίγοις δημοσιεύθηκε στον Κόκκινο Πρωταθλητή, στις 17/6/2022. ***

Διαβάστε επίσης