Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

ΚΑΤΑΡΡΙΦΘΗΚΕ Ο ΜΥΘΟΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΡΚΩΣ ΠΡΟΠΟΝΗΜΕΝΟΣ

ΚΑΤΑΡΡΙΦΘΗΚΕ Ο ΜΥΘΟΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΡΚΩΣ ΠΡΟΠΟΝΗΜΕΝΟΣ
Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022 - 16:33

*** Το να βγαίνει και να μιλάει η Αεκ για ... «παράγκα του Κλάτενμπεργκ», είναι σαν να ακούς τον Ερντογάν, τον Ακάρ και τον Τσαβούσογλου να κατηγορούν την ... Ελλάδα για υπερπτήσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο ! Ακριβώς το ίδιο ! Κι' έλεγα κι' εγώ, από πού ... παίρνουν ιδέες ***

*** Στην Ελλάδα διαβιούν τρείς κατηγορίες διαιτητών : Οι εν ενεργεία, οι μη εν ενεργεία και οι εν συνεργεία. Η τρίτη κατηγορία, είναι και η επικρατούσα ***

*** Τα έδωσε όλα τα ρούβλια ο διερμηνέας στους παίκτες, ή τα μισά τα έβαλε στην τσέπη ; Φαταούλας ο τύπος ***

ΚΑΚΟ ΤΑ ΔΥΟ ΠΕΝΑΛΤΙ, ΠΙΟ ΚΑΚΟ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ...ΗΤΑΝ !

*** Αυτό πού συνέβη στην Αεκ προχθές, είναι όντως καταπληκτικό. Το ότι βρέθηκε διαιτητής να δώσει δύο πέναλτι σε βάρος της μέσα σε λίγα λεπτά, είναι πολύ κακό. Το χειρότερο όμως είναι πως ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ πέναλτι δόθηκαν σωστά.

*** Βεβαίως, αν διαιτητής ήταν ο Σιδηρόπουλος, δεν θα έδινε κανένα. Αστε πού μπορεί και να έδειχνε κίτρινη για θέατρο στη δεύτερη περίπτωση. Όπως έχουμε λοιπόν χιλιοξαναπεί, με ΞΕΝΟ ΔΙΑΙΤΗΤΗ Η ΑΕΚ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙ. Και δεν κερδίζει, επειδή δεν αξίζει σαν ομάδα να κερδίσει. Τόσο απλά. ***

ΣΑΝ ΤΟΝ ΙΑΝΟ «ΔΙΠΡΟΣΩΠΟΣ» ΘΕΟΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

*** Υπάρχει μία μεγάλη μερίδα οπαδών του Ολυμπιακού, πού αντιδρούν στην κριτική πού γίνεται για τη διαιτησία, η οποία ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ και ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ, είναι σε κάθε αγώνα ΚΟΝΤΡΑ στον πρωταθλητή. Οι οπαδοί αυτοί, ανεξαρτήτως των πραγματικών τους προθέσεων, δεν αντιλαμβάνονται κάτι πολύ απλό στο ποδόσφαιρο. Ότι η απόδοση μιας ομάδας είναι κάτι το ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ από την ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ.

*** Μπορεί μία ομάδα να παίξει καταπληκτικό ποδόσφαιρο, αλλά να χάσει το παιχνίδι εξ αιτίας διαιτητικών λαθών και μόνο. Όπως βεβαίως και το αντίθετο, να παίξει μία ομάδα πολύ κακό ποδόσφαιρο, αλλά τελικά να πάρει το παιχνίδι με τη ΒΟΗΘΕΙΑ της διαιτησίας. Κάθε μέρα γίνονται αυτά τα πράγματα, δεν χρειάζονται παραδείγματα.

*** Τέλος πάντων, όταν διαβάζω σχόλια των αναγνωστών μου, πάνω στο μοτίβο «η διαιτησία μας φταίει, όταν δεν έχουμε ομάδα» ή να επαναλαμβάνουν το βλακώδες, «να φτιάξουμε ομάδα να κερδάει και τη διαιτησία» αισθάνομαι να με πλημμυρίζει η απογοήτευση. Και απογοητεύομαι από την έλλειψη ποδοσφαιρικής κουλτούρας κάποιων αναγνωστών μου, πού αγνοούν ή δεν θέλουν να καταλάβουν κάποια ΒΑΣΙΚΑ πράγματα.

*** Τόσο η απόδοση, όσο και η διαιτησία, είναι δύο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΠΑΡΆΓΟΝΤΕΣ, πού συντελούν και οι δύο στο αποτέλεσμα ενός αγώνα, στο μέτρο και το βαθμό πού επιτρέπουν οι συνθήκες, Ανάλογα με τη φόρμα, την προσωπικότητα του διαιτητή κ.α. Όταν η διαιτησία είναι κακή, ασχολούμαστε με την κακή διαιτησία. Όταν η απόδοση της ομάδας είναι κακή, ασχολούμεθα και με την κακή απόδοση. Ποτέ όμως το ένα, δεν εξαρτάται από το άλλο, Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικούς και ανεξάρτητους συντελεστές.

*** Και για να μιλήσουμε λίγο για την προχθεσινή απόδοση του Ολυμπιακού. Λοιπόν, κατά την ταπεινή μου άποψη, ο ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΟΣ Ολυμπιακός πού αντιμετώπισε τον Βώλο του Μπέου, έμοιαζε με τον Ιανό, τον θεό των Ρωμαίων, πού εικονίζονταν ΔΙΠΡΟΣΩΠΟΣ, με δύο δηλαδή διαφορετικά πρόσωπα, Ηταν ο θεός πού εκπροσωπούσε την ΑΝΤΙΘΕΣΗ πού μπορεί να εκδηλώνεται από το ίδιο πρόσωπο.

*** Στο πρώτο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός ήταν «μία από τα ίδια». Συνέχεια δηλαδή αυτού πού βλέπαμε επί Μαρτίνς. Στο δεύτερο ημίχρονο, με το σκορ εναντίον του, ο Ολυμπιακός ήταν η ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΗ, η ΙΣΟΠΕΔΩΤΙΚΗ ομάδα, πού μπορούσε να διαλύσει την οποιαδήποτε αντίπαλο. Πού οφείλεται αυτή η – προς το θετικό – μεταβολή ; Ας το βρούνε αυτοί πού έχουν την ευθύνη. Για μένα, ένα πράγμα έχει αξία. Ότι με την με την ΤΡΟΜΕΡΗ απόδοσή του στο 2ο, ο Ολυμπιακός ΚΑΤΕΡΡΙΨΕ τον μύθο ότι η ομάδα δεν είναι επαρκώς προπονημένη, γι' αυτό δεν έχει την απαιτούμενη αντοχή.

*** Μωρέ και προπονημένη είναι και αντοχές μεγάλες έχει, Αλλού θα πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια. Θα πρότεινα, στον ψυχολογικό τομέα. Κάνω λάθος ; Θα φανεί.

ΟΠΩΣ ΤΟ '19 ...

ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΩΡΑ Ο ΦΩΤΙΑΣ ;

*** Το 2019, αν θυμάμαι καλά, μετά από εκείνη τη διαιτητική σφαγή του Ολυμπιακού στο Βώλο του Μπέου (0-0) ο διαιτητής Φωτιάς έφυγε για κάμποσες μέρες στο εξωτερικό, με ωραία παρέα. Κάτι σαν ... «μπόνους», ας το πούμε, για να ... ξεκουραστεί δηλαδή, για την υπερπροσπάθεια πού είχε καταβάλει. Για να δούμε, θα έχουμε και τώρα επανάληψη ; ***

«ΧΩΡΙΣ ΝΟΥ» Ο ... ΟΥΣΕΪΝΟΥ ;

*** Συγνώμη δηλαδή, αλλά δεν μπορώ να το κρατήσω. Αυτός ο φιλότιμος και πανάξιος ποδοσφαιριστής πού λέγεται Ουσεϊνού Μπά, έχει επίγνωση του τι συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ή πρέπει να του γίνουν εντατικά μαθήματα ; Είναι δυνατόν μετά από ΤΟΣΑ ΚΑΙ ΤΟΣΑ που είδαμε να συμβαίνουν, να τον βλέπουμε αγκαλίτσα με τον Φωτιά στο τέλος του αγώνα ; Ημαρτον, πού λέει και ο νωδός συνάδελφος ***

ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ

ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ

ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑΤΡΙΚΟ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ

ΜΟΝΟ ΑΝ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΟΎΝ ΟΙ ΜΠΑΛΤΑΚΟΙ ΚΑΙ ΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥ ΓΟΥΔΗ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΑΣ

*** Πριν από λίγες μέρες, την περασμένη Πέμπτη συγκεκριμένα, σχολίαζα : Και γιατί να διεξάγονται με ξένους διαιτητές ΜΟΝΟ οι αγώνες ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ και όχι ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ των πέντε ; Οι Ελληνες μπορούν άνετα να κάνουν τη ζημιά πού θέλουν, εκεί πού θέλουν, σε οποιονδήποτε αγώνα. Ιδιοι βαθμοί χάνονται, στο φινάλε.

*** Δεν πέρασαν καλά – καλά τρεις μέρες και την είδαμε την προκοπή. Ενας ανεκδιήγητος Ελληνας διαιτητής, ο χιλιοτραγουδισμένος Φωτιάς, μέγας οπαδός της «εξυγίανσης» και θαυμαστής των «εξυγιαντών», σφύριξε με τρόπο ώστε να βοηθήσει στην απώλεια δύο βαθμών για τον Ολυμπιακό.

*** Το «ρεζουμέ» λοιπόν σ' αυτό το θέμα, είναι οι δύο βαθμοί. Είτε αυτοί πού έχασε ο Ολυμπιακός στην Τρίπολη, είτε αυτοί πού έχασε πάλι προχθές στο Φάληρο με το Βώλο, είτε αυτοί πού πιθανότατα θα έχανε σε ένα ντέρμπι με Ελληνες διαιτητές, είναι ακριβώς ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ. Είναι ΔΥΟ ΧΑΜΕΝΟΙ βαθμοί, από τη συνολική βαθμολογία του πρωταθλήματος. *** Επομένως, τι να το κάνω εγώ να προφυλάσσεται α[ό την διαιτητική ΑΛΗΤΕΙΑ των Ελλήνων μία ομάδα στα ντέρμπι και να μένει ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΗ στα παιχνίδια με μικρές ομαδούλες, πού παίζουν για λογαριασμό άλλων και εξυπηρετούν αυτούς που ΤΙΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ να εξυπηρετούν ;

*** Θα μου πείτε, και τι θα γίνουν οι Ελληνες διαιτητές ; Τίποτα να μη γίνουν ! Δεν τους ΑΞΙΖΕΙ να είναι διαιτητές και να κουμαντάρουν, με τις αποφάσεις τους, τις τύχες τεράστιων επενδύσεων σε ομάδες με φιλοδοξίες, εξυπηρετώντας άλλου είδους συμφέροντα. Αυτό πού πρέπει να γίνει με τους Ελληνες διαιτητές ( ! και ομιλώ για της Α΄ Εθνικής, είναι ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΞΟΥΝ σε ποσοστό τουλάχιστον 90 %. Να μείνουν δυό – τρείς και καλοί, μέχρι να βγούν καινούργιοι, χωρίς «δεσμεύσεις» και κολλητομάρες με τις διάφορες συμμορίες του ποδοσφαιρικού υποκόσμου.

*** Φυσικά, το αίτημα – απαίτηση του Ολυμπιακού δεν έχει καμία τύχη να ευδοκιμήσει, με την υφιστάμενη διοικητική κατάσταση στην έπο. Ο Μπένετ δεν είναι παρά ένα άβουλο όν, ένα «τσουτσεκάκι» υπό τις διαταγές της παραδιοίκησης της έπο. Ο,τι του πούν, αυτό θα κάνει. Και δεν αρκεί, ας πούμε, ένα τηλεφώνημα απ' τον μεγάλο, για να πάρει διαταγή, Του αρκεί ένα τηλεφώνημα από τον Γιαννάκη. Κι αυτό, είναι το χειρότερο.

*** Για να ευοδωθεί λοιπόν το ΔΙΚΑΙΟ 100% αίτημα του Ολυμπιακού, θα πρέπει να αλλάξει ΟΛΗ η διοίκηση της έπο. Εστω και με τη μέθοδο της διοικούσας επιτροπής. Αλλά και αυτό για να γίνει απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις, με κυριότερη την πολιτική βούληση. Αν δηλαδή ΗΘΕΛΑΝ οι αρμόδιοι της κυβέρνησης να ΑΛΛΑΞΟΥΝ τα πράγματα στο ποδόσφαιρο, να καθαρίσει μια για πάντα τα παράκεντρα και τα συνεργεία, θα αρκούσε μία απλή διοικητική πράξη. Ελα όμως πού ούτε αυτό γίνεται στην παρούσα φάση, με παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Η ΠΙΟ ΑΘΛΙΑ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ !

ΦΩΣ - ΦΑΝΑΡΙ : «ΕΠΗΡΕΑΣΜΕΝΟΣ» ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟ Ο ΦΩΤΙΑΣ

ΣΑΝ ΝΑ ΕΚΤΕΛΟΥΣΕ ΕΝΤΟΛΕΣ ΜΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΕΣΦΑΖΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

*** Πάμε παρακάτω. Η διαιτησία του Φωτιά στον αγώνα με τον Βώλο του Μπέου, δεν ήταν απλά κακή, ή άθλια. Ηταν μία από τις ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΕΣ πού έχω παρακολουθήσει στην πάνω από μισό αιώνα παρουσία μου στον χώρο. Ηταν διαιτησία ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ δομημένη, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. «Συνεργός» του Φωτιά, στις λανθασμένες αποφάσεις, ο επόπτης Μαϊντανάς, ή κάπως έτσι, πού απ' ό,τι με πληροφόρησαν ανήκει στην ΕΠΣ Αχαϊας. Την οποία ως γνωστόν διοικούν ένας Δανιήλ και άλλα πρωτοπαλίκαρα της «εξυγίανσης».

*** Επιστρέφω λοιπόν στον Φωτιά. Η διαιτησία του εξ αρχής έκανε μπαμ ότι ήταν υπό την επιρροή εξωαγωνιστικών συνθηκών και καταστάσεων. Ο τύπος πήγε στον αγώνα ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ να κάνει το παν, ό,τι μπορούσε και όσο τον έπαιρνε, τέλος πάντων, για να ΒΑΛΕΙ ΠΛΑΤΗ στην δημιουργία ΖΗΜΙΑΣ στον Ολυμπιακό. Μία ... «αξιοπρεπής» χειρουργική διαιτησία, δεν βασίζεται μόνο στην εκτίμηση μιάς δύο πολύ σοβαρών αποφάσεων, όπως π.χ. η ακύρωση κάποιου κανονικού γκολ, ή η μη υπόδειξη πέναλτι κλ.π. *** Βασίζεται ΚΥΡΙΩΣ στην δημιουργία αγωνιστικών συνθηκών, τέτοιων πού να μην επιτρέπουν στον ΚΑΛΥΤΕΡΟ να κερδίσει. Ποιες είναι αυτές οι συνθήκες ; Ας πούμε, η ευμενής αντιμετώπιση του σκληρού παιχνιδιού, η μη επίδειξη κάρτας σε κραυγαλέες περιπτώσεις, η ανακοπή του ρυθμού μιάς ομάδας με ανόητες υποδείξεις, η «επιείκεια» στους αντιαθλητικούς, η «περικοπή» του χρόνου καθυστερήσεων κ.λ.π.

*** Ο Φωτιάς, λοιπόν, ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΟΛΑ στο Καραϊσκάκη. Και όχι επειδή, ας πούμε, δεν είναι ικανός διαιτητής. Είναι και παραείναι ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΕΙ. Προχθές, ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ. Γιατί δεν ήθελε ; Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ΗΤΑΝ ΕΠΗΡΕΑΣΜΕΝΟΣ από εξωγενείς παράγοντες. Τα υπόλοιπα, ας τα βρεί η υπηρεσία ...

«Αποκλειστικά υπεύθυνος ο προπονητής»

*** «Αγαπητέ Μανώλη, Όπως πάντα έρχεσαι πριν από όλους και αναδεικνύεις με τα γραπτά σου την πραγματικότητα χωρίς υπεκφυγές . Η επισήμανση ότι για κάθε ομάδα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος ο προπονητής για την φυσική κατάσταση των παικτών , τις επιλογές της ενδεκάδας αλλά και για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα στο παιχνίδι είναι απόλυτα σωστή και φωτογραφίζει όσα συνέβησαν αλλά και όσα θα συμβούν στον Ολυμπιακό.

*** Βέβαια θέλω να προσθέσω ότι εκτός του προπονητή είναι καθοριστικός ο ρόλος της διοίκησης/ιδιοκτησίας της ομάδας τόσο στην επιλογή του προπονητή αλλά και στη στελέχωση των συνεργατών του σε θέσης μεγάλης σημασίας όπως του τεχνικού διευθυντή αλλά και της ομάδας σκάουτινγκ . Εκεί διαφαίνεται σημαντική ανισορροπία στην ομάδα που δυστυχώς δεν καλύπτεται από τα σημαντικά χρηματικά ποσά που διατέθηκαν από τον Πρόεδρο για μεταγραφές σημαντικών παικτών μέχρι του παγκόσμιου Μαρσέλο.

*** Η συμβολή σου θα είναι καθοριστική ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία στην ομάδα με στόχο να γίνει τόσο δυνατή και αποτελεσματική ώστε να κερδίζει και την εξυγίανση που με αιχμή του δόρατος τους άθλιους Έλληνες διαιτητές εκτελεί με συνέπεια το πρόγραμμα των Μπαλτάκου, Μπένετ και Γιαννάκη . Με θρυλικούς χαιρετισμούς, Costas Zarmpalas» ( [email protected] ) ***

*** Η στήλη του Μανώλη Γαβαθιώτη, Πολλά… εν ολίγοις, δημοσιεύθηκε στον Κόκκινο Πρωταθλητή, στις 13/9/2022. ***

Διαβάστε επίσης