Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Το στυλ Μίτσελ «ανέστησε» το DNA του Ολυμπιακού

Το στυλ Μίτσελ «ανέστησε» το DNA του Ολυμπιακού
Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2022 - 20:45

*** Η δύσκολη θέση ενός περιγραφέα της ΕΡΤ, όταν αναγκάζεται να περιγράψει ένα βιασμό ***

*** Ολοι οι καλοί χωράνε ***

*** Grigonis μικρογεύματα ***

*** Ασσο ημίχρονο, διπλό τελικό, θαυμάσια κατάσταση ! Μου θύμισε εποχή Θωμά, Αιγάλεω Σίτι, Ιντερτότο : Αιγάλεω – Ζαλγκίρις Βίλνιους 1-3 και ... Ζαλγκίρις Βίλνιους – Αιγάλεω 2-3. Χαίρετε ... ***

*** Καταλυτικές οι εξελίξεις στον Πάοκ. Ο Γιουρίκας κατέβηκε στα αποδυτήρια ! ***

*** Οποιος εξετάσει προσεκτικά γεγονότα, πρόσωπα και καταστάσεις όλη την προηγούμενη εβδομάδα, θα καταλάβει πλήρως γιατί ο Παναθηναϊκός δεν επρόκειτο να χάσει στην εκχαλβαδοποιημένη Τούμπα ***

*** Το περίμενα ότι ο Αρης θα την πατήσει. Ο Βώλος του Μπέου είναι πάντα επικίνδυνος. Εχει ... ξαφνικές εκρήξεις ***

ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ, ΝΕΑ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ, ΚΑΙ ... ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΗΡΘΕ Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ !

ΤΟ ΣΤΥΛ ΜΙΤΣΕΛ «ΑΝΑΣΤΗΣΕ» ΤΟ DNA ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΕΦΙΑΛΤΙΚΑ «ΠΙΣΩ, ΠΙΣΩ»

ΑΠΟΣΥΜΦΩΡΗΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ Η ΜΠΑΛΑ ΜΟΝΟ ΜΠΡΟΣΤΑ

*** Λοιπόν, ναι. Αργησε λίγο η δικαίωση, αλλά ήρθε. Και δεν ομιλώ για δικαίωση της αρθρογραφίας μου, από την δεύτερη περίοδο του Μάρτινς και μετά, επί Κορμπελάν. Αναφέρομαι στη ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΙΛΑΘΛΩΝ του Ολυμπιακού πού πραγματικά ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΚΑΝ από μία τελείως λανθασμένη αγωνιστική νοοτροπία των δύο αυτών προπονητών. Την νοοτροπία πού ήθελε ένα Ολυμπιακό φοβικό, ανασφαλή, άβουλο, χωρίς σαφείς ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ προσανατολισμούς. Εν ολίγοις, έναν Ολυμπιακό KOΝΤΡΑ ΣΤΟ DNA TOY !

*** Η δικαίωση λοιπόν, ήρθε στο πρόσωπο του νέου προπονητή, του Ισπανού Μίτσελ, πού βεβαίως δεν είναι και τόσο ... νέος στην ομάδα και πού παράλληλα, διατηρεί και την παλιά νοοτροπία. Αυτή πού θέλει τον Ολυμπιακό ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΛΕΠΤΟ ΩΣ ΤΗ ΛΗΞΗ ! Και σαν μία πρώτη γνώμη, πρέπει να πω ότι ο Ολυμπιακός μαζί με τον προπονητή, άλλαξε και κάτι ακόμα, πολύ σημαντικό : Αλλαξε στυλ αγωνιστικό, άλλαξε προσανατολισμό, άλλαξε ΜΟΝΟΠΑΤΙ για να φτάνει στη νίκη.

*** Θυμάμαι εκείνα τα «πίσω - πίσω» με τη μπάλα να παίζεται σπανίως προς τα μπροστά, προς την επίθεση και μόνο με μακρινές μπαλιές και γιόμες, πού ... προπονούσαν τον αντίπαλο τερματοφύλακα. Θυμάμαι με ... τρόμο και με φρίκη, το «σύστημα» του να παίζει ο Βάτσλικ πασούλες με τους αμυντικούς, ο ένας να δίνει τη μπάλα στον άλλο και να μην διώχνει τη μπάλα κανένας τους. Και όλο αυτό το παιχνίδι με τη φωτιά, την ώρα πού οι αντίπαλοι επιθετικοί πρεσάριζαν ανηλεώς μέσα στην περιοχή μας !

*** Θυμάμαι την παράταξη με τρία ή και ... τέσσερα αμυντικά χαφ, πού ήταν φύση αδύνατον να δημιουργήσουν, όχι απλά φάσεις, αλλά ούτε καν ΕΠΑΦΗ με τον ... έρ' μο και αφημένο στη ... μοναξιά του μοναδικό επιθετικό ! Θυμάμαι, τέλος, εκείνα τα παιχνίδια πού ο Ολυμπιακός έμπαινε στον αγώνα με όρεξη και υψηλό ρυθμό, έβαζε γκολ και μετά ... γύριζε όλη η ομάδα ... πίσω από τη σέντρα, να κρατήσει τον αντίπαλο μακριά από την εστία. Πράγμα πού – μοιραία – δεν το κατάφερνε πάντα !

*** Ηρθε λοιπόν ο Μίτσελ. Ήρθε η αλλαγή νοοτροπίας, ήρθε και η ΔΙΚΑΙΩΣΗ. Και αφού προηγουμένως επισημάνουμε ότι ο αγώνας με τον Ατρόμητο ήταν ο ΠΡΩΤΟΣ της νέας εποχής, ότι από τον Ολυμπιακό απουσίαζαν οι δύο αντικειμενικά ποιοτικότεροι παίκτες του, ο Μαρσέλο και ο Χάμες, ας δούμε πιο αναλυτικά τι καινούργιο - σε σχέση με τα μέχρι τώρα – τα καινούργια στοιχεία της ομάδας.

*** Το πιό καίριο για μένα, είναι ότι η κίνηση της ομάδας γίνεται ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ και αυτό, λόγω της πληθωρικής παρουσίας του Χουάνγκ και του Εμβιλά. Με μόνους – και ΥΠΕΡΑΡΚΕΤΟΥΣ – αυτούς τους δύο, το κέντρο αποσυμφορήθηκε. Παράλληλα, οι συνεχείς ΚΑΘΕΤΕΣ μεταβιβάσεις, πάντα προς τα μπρος, ανάγκαζαν το πολυπληθέστατο κέντρο του Ατρομήτου να αφοσιωθεί υποχρεωτικά στα ΑΜΥΝΤΙΚΑ του καθήκοντα. Πού σημαίνει, παράλληλα, ότι αδυνατούσαν να διοργανώσουν επιθέσεις και καταστάσεις επικίνδυνες για τον Τζολάκη.

*** Αυτό είναι, σε χοντρές γραμμές, το επιθετικό στυλ ανάπτυξης του Ολυμπιακού επί Μίτσελ. Με τον Ελ Αραμπί σε ρόλο «ψευτοδεκαριού» να παίζει πιο πολύ πίσω παρά δίπλα στον ΜΠΟΥΚΑΔΟΡΟ Μπακαμπού. Ρόλο πού, εν απουσία Ελ Αραμπί θα μπορεί κάλλιστα να παίξει, εκτός του Χάμες και ο Μπιέλ !

*** Θέλω να πιστεύω, ή μάλλον είμαι βέβαιος, πως επί Μίτσελ θα ξεχάσουμε τα εφιαλτικά «πίσω - πίσω» και τα φοβικά συστήματα του αμυντικογενούς κέντρου με τα τρία αμυντικά χαφ. Και ακόμη, το σύστημα με τις ατέλειωτες, μακρινές γιόμες, πού σημάδευαν επί το πλείστον, το ... κεφάλι του Σισέ ! Ημαρτον, πού θα έλεγε και ο νωδός συνάδελφος

Ο, τι καλύτερο κυκλοφορεί σήμερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο ο Χουάνγκ Ιν Μπέομ :

«Αναστήθηκε» ο Θανάσης Μπέμπης στο πρόσωπο του εκπληκτικού Κορεάτη!

*** Θα ήταν αδύνατον να ξεκινήσω την ατομική κριτική στους παίκτες του Ολυμπιακού, αν δεν αναφερθώ αρχικά στον ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΟΡΥΦΑΙΟ, στον μοναδικό, διεθνών προδιαγραφών και τεραστίων διαστάσεων παικταρά πού ονομάζεται Χουάνγκ Ιν Μπεομ και ήρθε στη χώρα μας από την Δημοκρατία της Κορέας για να «κλέψει» τον θαυμασμό και την αγάπη μας.

*** Παρακολούθησα με πολύ μεγάλη προσοχή τις προσπάθειες αυτού του υπερ – μέσου «προσπαθώντας» να του βρώ ένα ψεγάδι, να του φορτώσω ένα λάθος, έστω ... «λαθάκι» με τη μπάλα ή χωρίς. Τζάμπα ο ... κόπος. Ο Ιν Μπέομ ήταν χάρμα ειδέσθαι ! Ηταν παίκτης να μην τον χορταίνει το μάτι σου, να μη σου επιτρέπει να σταματήσεις να τον κοιτάς

*** Θα μου έπαιρνε και χώρο πολύ και χρόνο, για να παρουσιάσω αναλυτικά όλα του τα προσόντα, Αρκεί όμως, πιστεύω, να καταθέσω ότι ο Χουάνγκ, μόνος του, κάνει τη δουλειά και προσφέρει περισσότερα από όσα οι δύο ή και τρείς, ή και ... τέσσερις καμιά φορά μέσοι πού χρησιμοποιούσε ο Μίτσελ σ' εκείνα τα περίεργα, φοβικά και ανασφαλή σχήματα των τελευταίων μηνών. Τρομερά κοψίματα, άρτια τεχνική κατάσταση, ικανότητα στις ντρίμπλες, απίστευτα ξεμαρκαρίσματα, ακρίβεια ... ελβετικού ρολογιού στις μεταβιβάσεις, δυνατά και εύστοχα σούτ και – το κερασάκι στην τούρτα – καταπληκτικές εκτελέσεις στα στημένα.

*** Οσο και αν ψάξω στις αναμνήσεις μου ΤΕΤΟΙΟ και ΤΟΣΟ ΠΛΗΡΕΣ χαφ δεν μπορώ να θυμηθώ στον Ολυμπιακό, Ισως, πιο κοντά απ' όλους ο αείμνηστος Θανάσης Μπέμπης, πού τον θυμίζει κι' όλας στο σώμα και το στυλ. Κάποιες στιγμές, νόμιζα ότι ξανάβλεπα μπροστά μου τον μάγο εκείνης της εποχής, πού ακόμη και οι αντίπαλοί του, όπως ο Μίμης Δομάζος, έχουν χαρακτηρίσει καλύτερο ποδοσφαιριστή πού έχει αναδείξει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

*** Πιστεύω – και το καταθέτω τώρα, πριν εισχωρήσουν στην ομάδα ο Μαρσέλο και ο Χάμες – ότι ο Ιν Μπέον, βάση της ΕΩΣ ΤΩΡΑ συνεισφοράς του στην ομάδα - αποτελεί την ΚΑΛΥΤΕΡΗ από τις μεταγραφές πού πραγματοποίησε φέτος ο Ολυμπιακός ! Και είναι ο μοναδικός ίσως παίκτης στο φετινό ρόστερ, πού μπορεί να θεωρηθεί αναντικατάστατος.

Εφιάλτης για τις... πλάτες των αμυντικών: Τρομερός μπουκαδόρος ο Μπακαμπού

*** Ο Μπακαμπού είναι ο φορ πού έλειπε από τον σημερινό ολυμπιακό. Είναι κλασική περίπτωση στράϊκερ, μπουκαδόρου σέντερ φορ με ξεκίνημα πού θυμίζει σε μας τους πιο παλιούς τον Χατζηϊωάννογλου, ένα καταπληκτικό εξτρέμ του Εθνικού. Οι μπροστινές μπαλιές στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, είναι το «φαϊ» του παιδιού από το Κόγκο. Βεβαίως, ο Μπακαμπού έχασε ευκαιρίες. Σωστό, αλλά και ΠΟΙΟΣ επιθετικός δεν έχει χάσει ευκαιρίες από αυτές πού λέμε ότι «δεν χάνονται με τίποτα».

*** Το θέμα είναι ότι αυτός βρίσκεται πάντα μέσα στη φάση, ότι παίζει τους αμυντικούς και με πλάτη και χωρίς και κυρίως, ότι ζητάει μπάλα συνεχώς ότι ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ να μπεί στη φωτιά. Και στο τέλος της γραφής, μην ξεχνάμε ότι μαζί με του Αρη, ο Μπακαμπού έχει παίξει 98' λεπτά και σ' αυτά έχει κερδίσει ένα πέναλτι, έχει εκτελέσει εύστοχα ένα άλλο και έχει ένα γκολ με εύστοχο πλασέ και είναι μέσα σε καμιά ... δεκαριά τελικές !

Ο κομβικός ρόλος του Ελ Αραμπί

*** Τρίτο στην κατάταξη των διακριθέντων προχθές ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού τοποθετώ τον Ελ Αραμπί, πού είδα σε ένα αρκετά διαφορετικό ρόλο, απ' όσους τον έχουμε δεί φέτος. Ο ρόλος του Ελ Αραμπί ήταν κομβικός σ' αυτή την ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ του 4-4-2 πού παρέταξε ο Μίτσελ κατά του Ατρομήτου. Ο καταπληκτικός αυτός παίκτης απ' το Μαρόκο, ήταν το «δεκάρι» πού αφ' ενός μεν συμπλήρωνε όποτε απαιτείτο την γραμμή των μέσων, αλλά και το «δεκάρι» - επιθετική αιχμή δίπλα στην επιθετική αιχμή, τον Μπακαμπού.

*** Αυτή η ιδιόμορφη επιθετική διάταξη και ΟΧΙ ΟΙ ΠΛΑΓΙΟΙ, ήταν πού ΔΙΕΛΥΣΕ κυριολεκτικά την άμυνα του Ατρομήτου σφυροκοπώντας την ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ, όπου οι αργοί στόπερ ήταν αδύνατον να αντιδράσουν αποτεέσματικά. Και μη σας φαίνεται περίεργο πού τα γράφω αυτά με ένα «ωχρό» 2-0. Το σκορ αυτό είναι το ΜΙΝΙΜΟΥΜ αυτών πού ΕΠΡΕΠΕ βάση απόδοσης και ευκαιριών να κερδίσει ο Ολυμπιακός. Ολοι συμφωνούν ότι πιο δίκαιο και πιο κοντά στην πραγματικότητα θα ήταν ένα 5 -0, ίσως και παραπάνω.

Ο καλύτερος Βρσάλικο με την ερυθρόλευκη

*** Μετά τον Ελ Αραμπί, θα τοποθετήσω στην κλίμακα αξιολόγησης της απόδοσης των παικτών του Ολυμπιακού, τους δύο πλάγιους αμυντικούς, Βρσάλικο και Ρέαμπτσιουκ. Τον πρώτο, τον χάρηκα για πρώτη φορά από τότε πού φόρεσε την ερυθρόλευκη. Εδειξε τις ικανότητες, την ποιότητα και την πληρότητα ενός από τους πιο αναγνωρισμένους διεθνώς πλάγιους μπακ.

*** Στον Βρσάλικο σταμάτησαν ΕΝ ΤΗ ΓΕΝΕΣΗ τους όσες επιθέσεις προσπάθησε ο Ατρόμητος από εκείνη την πλευρά. Η ικανότητά του στο αμυντικό παιχνίδι, βαθμιαία αντέστρεψε την εικόνα, Αντί να έχει αμυντικό πρόβλημα ο ίδιος, είχαν οι αντίπαλοί του, πού με επικεφαλής τον πολύ καλό Γκονζάλες προσπαθούσαν να κόψουν τις δικές του κατεβασιές !

Η μόνο μία φάση του Ατρόμητου, λέει πολλά για τους αμυντικούς

*** Από την άλλη, ο Ρέαμπτσιουκ ήταν πάλι ο γνωστός, καλός Ρέαμπτσιουκ, ο χαλκέντερος και ηρωϊκός πλάγιος μπακ, με τα πληθωρικά προσόντα πού όλοι έχουμε θαυμάσει. Αυτό πού έχει σημασία, τόσο για την ομάδα, όσο και για τον ίδιο τον Μολδαβό άσσο, είναι ότι ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ πού θα έχει σε λίγες μέρες θα δημιουργήσει ασπίδα προστασίας και από την αριστερή πλευρά της άμυνας. Και όταν ομιλώ για ανταγωνισμό, δεν εννοώ μόνο τον Μαρσέλο, αλλά και τον νεαρό Ισραηλινό Λάϊντνερ, για την αξία του οποίου έχω ακούσει τρομερά πράγματα από το Ρέντη.

*** Σωκράτης και Σισέ, ήταν αυτό ακριβώς πού έπρεπε να είναι. Αψογοι και χωρίς ... «επιθετικές υπερβολές» στα αμυντικά τους καθήκοντα. Το γράφω αυτό, διότι, φίλοι μου, δεν είναι δυνατόν να περιμένω από τον Σισέ (π.χ.) να οργανώσει επιθέσεις του Ολυμπιακού ! Γι' αυτή τη δουλειά, υπάρχουν τα καταπληκτικά χαφ μας. Οσον αφορά τώρα τα αμυντικά τους καθήκοντα, το γεγονός ότι σε όλο τον αγώνα ο Ατρόμητος έκανε ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΑΣΗ, τα λέει όλα. ***

«Ο Μίτσελ για τους ποδοσφαιρανθρώπους είναι απλά ένα ιερό τοτέμ»

*** «Δεν θα κάτσω να απαριθμήσω τα άτομα που τα "ανέβασε" παιχτικά και ψυχολογικά κατά την πρώτη του θητεία ο Μίτσελ γιατί θα μας βρει η επόμενη μέρα !!! Ξέρω όμως, λόγω ηλικίας και θυμάμαι καλά τον Μίτσελ σα παίχτη (αφού είμαστε συνομήλικοι) ότι μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια του ισπανικού ποδοσφαίρου έτσι ???

*** Ο Μίτσελ για τους ποδοσφαιρανθρώπους, είτε παλιούς είτε νέους, είναι απλά ένα ιερό τοτέμ !!!Καλός ή κακός προπονητής ο Μίτσελ θεωρείται μεγάλος γνώστης της μπάλας κι από πάνω του ως παίχτη έχουν περάσει οι μεγαλύτεροι προπονητές του κόσμου !!!Δεν είναι λέει καλός σε τακτικές και κάτι άλλες τρίχες... Άνθρωπος που μεγάλωσε από μικρό παιδάκι στην .... Ρεάλ !!!! Έχει θέματα τακτικής !...

*** Τεσπα ... Απλά θέλω να πω ότι αν μέσα στην προπόνηση σου μιλάει ο Μίτσελ καταλαβαίνεις απλά ότι δεν σου μιλάει κάποιος τυχαίος έτσι ???Και το κάθε δημοσιογραφάκι όταν απευθύνει ερώτηση προς τον Μίτσελ καλά θα έκανε να την κάνει σε στάση ... κατακόρυφου προσοχής, ε ???» ( Dimitris Karles ) ***

«Μπροστά, μπροστά, μπροστά και όχι πίσω, πίσω, πίσω»

*** «Είδα μετά από δύο χρόνια τον Θρύλο μου να έχει πλάνο στο παιχνίδι να πιέζει οργανωμένα στην επίθεση να πέφτουν οι παίκτες πάντα πρώτοι στην μπάλα να βγάζουμε 15 ευκαιρίες από πίεση μπροστά ...να μην γυρίζει η μπάλα πίσω στον τερματοφύλακα. Οποιος έπαιρνε την μπάλα κοίταζε μπροστά, μπροστά, μπροστά ! Οχι πίσω, πίσω, πίσω!!!!!! Είδα επιτέλους ένα δείγμα από τον Ολυμπιακό πού αγαπώ....... Όταν δέσει η ομάδα θα χαθεί η μπάλα

*** Καί το ποιο σημαντικό.. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ! ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΟΜΑΔΑ ΕΧΕΙ ΠΛΑΝΟ. Μπορει να μην μπορεί να το βγάλει με ακρίβεια στο γήπεδο αλλά αυτό θα έρθει όταν βρεθούν οι παίκτες μεταξύ τους ! Είδα παίκτες που γράφονταν όλη την εβδομάδα ότι φεύγουν να παίζουν, είτε ενδεκάδα, είτε αλλαγή.... Είδα σωστές αλλαγές στον σωστό χρόνο. Ψυχολογία ! Και όλα αυτά, με την ομάδα να έχει κάνει δύο προπονήσεις, όλη μαζί !ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΚΟΟΥΤΣ, ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ !!!!» ( Φωτης Αυγουστης ) ***

Οι μάχες του Ολυμπιακού σε Ελλάδα και Ευρώπη με live streaming 21+ και ενισχυμένες αποδόσεις | Ρυθμιστής: ΕΕΕΠ | Κίνδυνος Εθισμού & Απώλειας Περιουσίας | ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε Υπεύθυνα.

Διαβάστε επίσης