Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Μόνο με την πόρνη μπάλα γίνονται αυτά!

Μόνο με την πόρνη μπάλα γίνονται αυτά!
Τρίτη, 2 Απριλίου 2024 - 16:04

*** Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ένα πρωτάθλημα βουτηγμένο απ' την κορυφή έως τα νύχια στην μπόχα, την διαφθορά και την ανηθικότητα, μόνο μία Αεκ μπορεί να το πάρει. Πληροί όλες τις προδιαγραφές και προϋποθέσεις. Από την άλλη, αν υπάρχει μία ομάδα πού θα μπορούσε να ανατρέψει ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ όλο αυτό το σκηνικό, αυτή είναι ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ***

*** Όπως σχεδόν ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙ, ο Παναγιώτης Ρέτσος ήταν και προχθές ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ! Κυριολεκτικά ΙΣΟΠΕΔΩΣΕ τον «πολύ» Λιβάϊ, ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ κερδίζοντας ΟΛΕΣ τις κεφαλιές στην περιοχή του και ΕΔΩΣΕ ΛΥΣΕΙΣ σε κάθε αμυντικό πρόβλημα πού παρουσιάζονταν.

*** Ο Παναγιώτης Ρέτσος, με τα καταπληκτικά του αγωνιστικά προσόντα είναι αυτή την εποχή ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΜΑΚΡΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΟΠΕΡ και ο Ολυμπιακός είναι τυχερός πού τον έχει στο δυναμικό του. Κι' αυτό δεν το λέω εγώ. Το λένε οι ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ του Ολυμπιακού, πού ξεκινούσαν την σύνθεση της άμυνας της ομάδας από τον Ρέτσο. Καθώς βεβαίως και της Εθνικής ομάδας.

*** Κι' όμως, ως συνήθως στις κακές ή άτυχες στιγμές της ομάδας, υπάρχουν οι πολυξερίδηδες «Ολυμπιακάρες» πού βγαίνουν τη νύχτα σαν τους γυμνοσάλιαγκες να ζητήσουν την ... αποπομπή του Ρέτσου. Είναι οι ίδιοι πού ζητούν μετ' επιτάσεως από τη διοίκηση να ... διώξει τον Ντόη, τον Τζολάκη και όποιον τους κάτσει στο αντιολυμπιακό μυαλό τους, ανάλογα των περιστάσεων ***

ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΥΤΑΝΑ ΤΗ ΜΠΑΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ !

ΣΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ... ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΜΟΝΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΗ ΤΖΑΜΠΑΣΟΦΙΑ !

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΛΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΤΟ ΑΕΚ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΣΑΡΩΤΙΚΗ ΝΙΚΗ

Η ΙΣΟΠΕΔΩΜΕΝΗ ΑΕΚ ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΣΤΑΘΗΚΕ ΟΡΘΙΑ ΚΑΙ ... ΒΡΗΚΕ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ !

ΣΠΑΝΙΟΤΑΤΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΣΥΜΒΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ !

*** Δεν είναι εύκολο, μετά από αυτό πού συνέβη προχθές στη Τζαμπασοφιά, να περιγράψεις δημοσιογραφικά με καθαρή σκέψη τις εντυπώσεις, να μαζέψεις τα συναισθήματά σου και να καταθέσεις τα συμπεράσματα και την κριτική σου άποψη. Αυτό πού νομίζω ότι περικλείει τα πάντα, σαν τελικό συμπέρασμα, αποτυπώνεται σε μία φράση – κλισέ του αείμνηστου Θεόδωρου Νικολαϊδη, σε ανάλογες περιπτώσεις : «Η Αεκ έπεσε από την Ακρόπολη, στάθηκε όρθια και ... βρήκε κι' ένα πορτοφόλι» !

*** Αναφέρθηκα σε «ανάλογες περιπτώσεις», όπου ο Ολυμπιακός έχει κυριολεκτικά ισοπεδώσει τον αντίπαλό του, έχει χάσει αναρίθμητες ευκαιρίες για γκολ, αλλά ... όχι μόνο δεν σκοράρει, αλλά στο τέλος χάνει και το παιχνίδι μετά από μία και μοναδική ευκαιρία του αντιπάλου, στο τελευταίο λεπτό του αγώνα ! Το γεγονός είναι σπάνιο, αλλά όχι και ανύπαρκτο.

ΣΕ ΡΟΛΟ ... ΖΑΪΜΙ Ο ΕΛΙΑΣΟΝ

*** Χαρακτηριστικά θυμάμαι έναν αγώνα πρωταθλήματος, τον Σεπτέμβρη του 2003. Προοδευτικής – Ολυμπιακού στο γήπεδο Νικαίας. Ο Ολυμπιακός υπερείχε συντριπτικά από το 1' έως το 89' της συνάντησης, με την Προοδευτική να μη μπορεί καν να περάσει τη σέντρα ! Οι ευκαιρίες πού χάθηκαν τότε από τους ερυθρόλευκους ήταν δεκάδες, μετριόνται σε διψήφιο αριθμό

*** Η πουτάνα η μπάλα δεν έλεγε να μπεί στα δίχτυα και στο τέλος, στο 89' και μισό, επιβεβαιώθηκε ο κανόνας του ποδοσφαίρου. Γίνεται μια απόκρουση από αμυντικούς της Προοδευτικής, η μπάλα φτάνει σε κάποιον επιθετικό της, ονόματι Ζαϊμι, καλό εξτρεμάκι αλβανικής καταγωγής και αυτός μετά από μία σύντομη κούρσα πλασάρει στα δίχτυα !

*** Προοδευτική – Ολυμπιακός 1-0 πού λέτε. Και ποια είναι η πλάκα ; Ότι εκείνη τη χρονιά η Προοδευτική υποβιβάστηκε και έκτοτε, αν δεν κάνω σοβαρό λάθος, δεν ξαναείδε μεγάλη κατηγορία. Σε άλλα νέα, ο Παναθηναϊκός πήρε το πρωτάθλημα για προτελευταία φορά. Ηταν το περιβόητο «πρωτάθλημα Δούρου». Ο επόμενος τίτλος πρωταθλητή του Ολυμπιακού, ήταν το 2010. Εκτοτε, δεν έχει ξανανιώσει αυτή τη χαρά.

ΚΛΑΣΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΑΕΚ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

*** Πάμε τώρα στη γενικότερη, τη μεγάλη εικόνα των γεγονότων. Τι είδαμε ΟΟΟΛΟΙ μας ; Ότι η ομάδα του Ολυμπιακού επί Μεντιλίμπαρ είναι ΚΛΑΣΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΗ όχι μόνο της Αεκ, αλλά και ΟΟΟΛΩΝ των ελληνικών ομάδων. Είναι ομάδα ΠΟΙΟΤΙΚΗ, ομάδα κινούμενη βάση στρατηγικού σχεδίου, ομάδα πού ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗ, εν ολίγοις στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

*** Θα παραδεχτώ φυσικά, ότι αυτή η ΟΜΑΔΑΡΑ πού κυριολεκτικά ΙΣΟΠΕΔΩΣΕ την αφάνταστα τυχερή Αεκ, είναι δημιούργημα του Βάσκου τεχνικού, στον οποίο αναγνωρίζω πολλά από τα βασικά χαρακτηριστικά ενός σπουδαίου προπονητή. Και κυρίως, το ΔΙΑΒΑΣΜΑ του εκάστοτε αντιπάλου.

*** Είδαμε λοιπόν, μεταξύ άλλων, μία εξαιρετική αμυντική οργάνωση, όπου οι τέσσερις βασικοί αμυντικοί κάλυπταν όλους τους χώρους, αναπλήρωναν ο ένας τον άλλο και ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΝΑΝ χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία τα ατού των αντιπάλων. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η επίθεση της Αεκ, φόβος και τρόμος για τις αντίπαλες άμυνες μέχρι τώρα, είναι ζήτημα αν έκανε μία – δύο φάσεις απειλητικές για τον Τζολάκη σ' όλο τον αγώνα !

ΕΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ !

*** Το μόνο πού ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙ ο Μεντιλίμπαρ, ήταν η απόδοση του Αθανασιάδη, πού πραγματικά ήταν απίστευτη. Του Αθανασιάδη πού μόλις πριν λίγε ημέρες είχε αποκλειστεί από τον Πογέτ από την αποστολή της Εθνικής, ως ... πλεονάζων !

*** Συμπερασματικά, η νίκη της Αεκ ήταν μία μαγική εικόνα, αλλά αυτό πού έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι σε καμία περίπτωση, πουθενά στον αγώνα, δεν έδειξε ότι έχει ομάδα για τίτλο. Είναι μία ομάδα πού – αγωνιστικά – αν ήμουν οπαδός της θα με προβλημάτιζε έντονα για τη συνέχεια.

ΚΙ' Ο ... ΓΙΟΥΝΓΚ ΦΟΒΕΡΑ ΘΕΛΕΙ !

*** Η διαιτησία του Γιούνγκ δεν ήταν απλά κακή, Ηταν ΑΘΛΙΑ ! Και πάντα, εναντίον του Ολυμπιακού, ειδικά στον πειθαρχικό έλεγχο, αφού αμφισβητήσιμες φάσεις δεν υπήρχαν. Εδειξε πέντε κίτρινες στον Ολυμπιακό, από τις οποίες οι τρείς ήταν αδικαιολόγητες. Στην Αεκ μόνο τρείς, με την τρίτη στους πανηγυρισμούς του Ελίασον.

*** Οσον αφορά τις υποδείξεις του για φάουλ, η εικόνα ήταν απίστευτη. Με το πού ακουμπούσαν τον θηριώδη Μουκουντί, ο τύπος σωριαζόταν και ο διαιτητής έδινε αμέσως το φάουλ σε βάρος του Ολυμπιακού. Αντίθετα, στα σκληρά μαρκαρίσματα των παικτών της Αεκ, ο Γιούνγκ έδειχνε να συνεχιστεί το παιχνίδι.

*** Είναι χαρακτηριστικές οι μονομαχίες του Μουκουντί με τον Ελ Κααμπί. Δύο αντίπαλοι, διεκδίκησαν τέσσερις φορές τη μπάλα. Και τις τέσσερις, ο διαιτητής έδωσε φάουλ υπέρ του ίδιου : Του Μουκουντί !

*** Τελικά,, νομίζω ότι ο τύπος ήταν φανερά επηρεασμένος από τα μπινελίκια του Μελισσανίδη σε προηγούμενο ματς και ... δεν ήθελε να τα ξανακούσει ! Η μόνη εξήγηση πού μπορώ να δώσω ***

ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΚΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ Η ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΣΤΟΝ ΝΑΒΑΡΟ !

*** Ένα πράγμα μόνο δεν μπορώ να κατανοήσω με τον Μεντιλίμπαρ. Με τίποτα, λέω. Την απίστευτη εμπιστοσύνη πού δείχνει στον Ναβάρο ! Θα έλεγα αφύσικη, αφού δια γυμνού οφθαλμού πού λένε, ο παίκτης δεν μπορεί. Δεν έχει τις δυνατότητες να προσφέρει στον Ολυμπιακό τα προσδοκόμενα.

*** Βεβαίως, αυτή είναι μία άποψη υποκειμενική. Ο προπονητής κάτι θα έχει δεί, πού εμείς δεν μπορούμε να δούμε. Όμως, αυτό το «κάτι» και να υπάρχει, δυστυχώς ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ στον αγώνα.

*** Και για να τα λέμε όλα, στην αποστολή ο Βάσκος τεχνικός είχε συμπεριλάβει ΤΕΣΣΕΡΙΣ φορ ! Τον Ελ Κααμπί, τον Γιόβετιτς, τον Ελ Αραμπί και τον Ναβάρο, τον οποίο προτίμησε να περάσει πρώτο στο παιχνίδι, μισή ώρα πριν τη λήξη, στη θέση του κουρασμένου όντως Ελ Κααμπί.

*** Δηλαδή, ο Ναβάρο προτιμήθηκε από τον Γιόβετιτς και τον Ελ Αραμπί, δύο πανέμπειρους και σαφέστατα προικισμένους διεθνείς, πού έχουν την δυνατότητα και την εμπειρία να δίνουν λύσεις ακόμα και στα τελευταία λεπτά του αγώνα. Ειλικρινά δεν θυμάμαι, αν σ' αυτή τη μισή ώρα πού έπαιξε, ο Ναβάρο ήρθε σε επαφή με τη μπάλα. ***

Διαβάστε επίσης