Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Το ζηλεύουν πολλοί στην Ευρώπη!

Το ζηλεύουν πολλοί στην Ευρώπη!
Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018 - 23:58
Αρθρογράφος: Παύλος Σαχτούρης
ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ

Δεν είναι απλά μια ξεχωριστή εμπειρία αυτή που ζήσαμε την Τρίτη. Είναι κάτι που σε κάνει να αντιληφθείς με τον καλύτερο τρόπο, γιατί ο Ολυμπιακός όλα αυτά τα χρόνια έχει ξεφύγει από τα ελληνικά δεδομένα και γιατί συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό πώς κάθε φορά που επισκέπτεσαι το Ρέντη κι έχει περάσει λίγο καιρός, αντιλαμβάνεσαι ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας. Ένας οργανισμός όπως ο Θρύλος δεν αρκεί να είναι στην κορυφή, που είναι, αλλά να συνεχίζει τη σκληρή δουλειά σε καθημερινή βάση για να γίνεται όλο και καλύτερος παντού. Ακόμα και στο θέμα των εγκαταστάσεων, των παροχών και των ανέσεων στους αθλητές. Στη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για τα παιδιά της Ακαδημίας που προπονούνται εκεί, αλλά περισσότερα για τα παιδιά που μένουν στους ξενώνες που κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Όσο μικρές κι αν είναι… Η ΠΑΕ Ολυμπιακός έκανε την Τρίτη ξενάγηση στο Ρέντη, στους εκπροσώπους των ΜΜΕ που καλύπτουν το ρεπορτάζ της ομάδας. Ας τα βάλουμε σε μια σειρά για να αντιληφθούν όλοι γιατί ο Ολυμπιακός κάνει διαρκώς βήματα προόδου, την ώρα που οι άλλοι μένουν στάσιμοι. Τόπος συνάντησης έξω από το Καραϊσκάκη και μετακίνηση ως το προπονητικό κέντρο με το πούλμαν της ομάδας, που ανανεώθηκε εξωτερικά. Πιο κόκκινο από ποτέ και σε μια από τις πρώτες διαδρομές, μας φιλοξένησε... Άφιξη στο Ρέντη και ξενάγηση σε όλους τους χώρους. Σε μια έκταση που καλύπτει 100 στρέμματα.

Με γήπεδα, παλαιά και νέα. Γήπεδα με συνθετικό ή φυσικό χλοοτάπητα. Εν τω μεταξύ, την ώρα της επίσκεψης ήταν σε εξέλιξη οι εργασίες που θα κρατήσουν καιρό για το δεύτερο υβριδικό γήπεδο. Με το κόστος να ξεπερνά τις 700.000 ευρώ και να είναι μια δουλειά που θα κρατήσει ένα μήνα ακόμα. Μετά ο αγωνιστικός χώρος θα είναι ο ίδιος με εκείνο του Καραϊσκάκη. Όταν άλλες ομάδες δεν έχουν έναν αγωνιστικό χώρο της προκοπής, ο Ολυμπιακός έχει εξαιρετικό στο προπονητικό του κέντρο. Γήπεδα μεγάλα, με κανονικές διαστάσεις (105Χ68), αλλά και μεγαλύτερες και μικρότερες. Ακόμα και γήπεδο για beach soccer που χρησιμεύει για την αποκατάσταση των τραυματιών.

Εσωτερικοί χώροι, δωμάτια αθλητών, εστιατόριο, χώροι αναψυχής, γυμναστήρια, χώροι αποκατάστασης, τόσο για την πρώτη ομάδα όσο και για την αντίστοιχη της Ακαδημίας. Τι να λέμε τώρα… Πολύ μπροστά ο Ολυμπιακός και το όραμα του Βαγγέλη Μαρινάκη δεν σταματά εδώ. Δεν είναι μονάχα οι Ακαδημίες που θέλει ο ηγέτης του Θρύλου να προοδεύουν, να παράγουν παίκτες που θα επανδρώσουν την πρώτη ομάδα, που θα κατακτούν τίτλους στα αντίστοιχα, ηλικιακά τμήματα. Θέλει να είναι όλα στην εντέλεια. Παρέχει στους παίκτες τις καλύτερες συνθήκες και δεν σταματά να το κάνει ποτέ.

Όλα αυτά την ώρα που ο Ολυμπιακός προέρχεται από μια κακή, αγωνιστικά, χρονιά. Μια διοίκηση που έχει λυμένα όλα τα θέματα των παικτών, που δεν σταματά να επιδιώκει να τα βελτιώσει όλα παρέχοντας ό,τι καλύτερο μπορεί και ποδοσφαιριστές από την άλλη που δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις, που υστέρησαν, που δεν έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Με αποτέλεσμα ο Θρύλος να καταλάβει την 3η θέση, μετά από 7 σερί κατακτήσεις του πρωταθλήματος. Στον Ολυμπιακό όλα λυμένα, τα πάντα στην εντέλεια, σε αντίθεση με άλλες ομάδες που τους λείπουν τα βασικά. Κι αυτό είναι κάτι που έπαιξε ρόλο την περασμένη σεζόν.

Ο Ολυμπιακός είναι στο TOP-30 της UEFA σε ό,τι αφορά τη βαθμολογία των ομάδων στα κύπελλα Ευρώπης. Είναι πολύ ψηλά και σε επίπεδο οργάνωσης και ανάπτυξης. Δεν μιλάμε μονάχα για εγκαταστάσεις, εκεί όπου και ξένοι σύλλογοι λένε τα καλύτερα για ό,τι έχουν δει κατά τις επισκέψεις του στο Ρέντη. Είναι τόσο εκσυγχρονισμένοι οι «ερυθρόλευκοι» που δεν έχουν καμμιά απολύτως σχέση με τις άλλες ελληνικές ομάδες. Με φυσιοθεραπευτήρια τόσο για την πρώτη ομάδα όσο και για την Ακαδημία. Με μηχανήματα που δεν συναντάς αλλού.

Με «εσωτερικό» εργομετρικό κέντρο για να περνούν οι παίκτες εκεί τις απαραίτητες εξετάσεις στην αφετηρία της σεζόν. Δεν χρειάζεται να πάνε εκτός Ρέντη για τη σχετική μέτρηση οι «ερυθρόλευκοι» ποδοσφαιριστές. Με το χώρο ανάλυσης και ομιλιών -όπου ακόμα και τα καθίσματα είναι κατακόκκινα και έχει την ονομασία κόκκινο δωμάτιο- που μαζεύονται οι παίκτες και ακούν την ανάλυση από τον εκάστοτε προπονητή, ενώ όταν πηγαίνει στο Ρέντη ο κ. Μαρινάκης, εκεί κάνει τις ομιλίες προς τους παίκτες του. Ο οποίος δεν υπάρχει αλλού στην Ελλάδα και λίγα κλαμπ διαθέτουν ανάλογες εγκαταστάσεις στο εξωτερικό.

Το σημαντικό όλων είναι πώς όλα αυτά δεν σταματούν εδώ… Διότι πρόθεση των ανθρώπων του Ολυμπιακού είναι να συνεχίσουν να εκσυγχρονίζουν το Ρέντη, να συνεχίζουν να κάνουν όλο και καλύτερες τις εγκαταστάσεις σε όλα τα επίπεδα. Ο Ολυμπιακός είναι ένας σύλλογος που οι φιλοδοξίες του δεν έχουν ταβάνι. Από τη στιγμή που… εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, τότε δεν μπορεί να πει κανείς ότι θα έρθει μια ημέρα που θα σταματήσουν όλα όσα γίνονται. Δεν υπάρχει απολύτως καμμιά τέτοια περίπτωση.

Το πιο ωραίο, όμως, είναι πώς μέσα στις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί η Ακαδημία υπάρχουν φωτογραφίες και τοιχογραφίες από μεγάλους παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα του Ολυμπιακού στο παρελθόν. Ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης που έχουν τιμήσει την ερυθρόλευκη και ριγωτή. Παίκτες-ινδάλματα για τη νέα γενιά. Βλέποντάς τους γαλουχούνται και οι νέες γενιές ποδοσφαιριστών.

Καταλήγοντας ένα πράγμα μπορεί να πει κανείς για ό,τι είδαμε την Τρίτη στο Ρέντη. Είναι μια μικρή κόκκινη «Πολιτεία» για την πρώτη ομάδα και την Ακαδημία. Όλα λειτουργούν στην εντέλεια, οι εγκαταστάσεις είναι περισσότερο καλές και άρτιες από ό,τι αναφέρουν οι προδιαγραφές τους και δεν θυμίζουν σε τίποτα Ελλάδα.

Ο Ολυμπιακός πάντα πρωτοπορούσε, αλλά τα τελευταία χρόνια που ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει τα ηνία του μεγαλύτερου ελληνικού συλλόγου, έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Σύλλογος πρότυπο, σύλλογος παράδειγμα προς μίμηση. Εάν το καταλάβουν αυτό οι άλλες ελληνικές ομάδες, μπορεί και να προοδεύσουν. Όμως δεν μπορούν να συγκριθούν με τον Θρύλο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Υ.Γ. Όταν μια ομάδα παρέχει τα πάντα σε έναν αθλητή, έχει δημιουργήσει αυτό το περιβάλλον, τις ιδανικές συνθήκες για να κάνει εκείνος τη δουλειά του, αυτός οφείλει να ξεπερνά πάντα τον εαυτό του.

Διαβάστε επίσης

Στο Ανόβερο θα είναι ωραία...

Στο Ανόβερο θα είναι ωραία...

Ο Πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός κάνει ό,τι κίνηση ήταν αναγκαία και απαραίτητη. Μένουν ορισμένες ανανεώσεις και το «κερασάκι στην τούρτα». Γράφει ο Παύλος Σαχτούρης.