Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Στο Ανόβερο θα είναι ωραία...

Στο Ανόβερο θα είναι ωραία...
Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018 - 13:37
Αρθρογράφος: Παύλος Σαχτούρης
ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ

Να φτάσεις στην κορυφή είναι δύσκολο, να παραμείνεις εκεί ακόμα περισσότερο. Αυτή είναι η αλήθεια. Και το ζήτημα είναι πώς ο Πρωταθλητής Ευρώπης, στο πόλο Ανδρών, Ολυμπιακός μέσα σε λίγες ημέρες έχει κάνει όλα όσα ήταν αναγκαία και απαραίτητα για να παραμείνει στην πρώτη γραμμή και να πετύχει τον στόχο του για τη σεζόν 2018-19. Ποιος είναι αυτός; Να πάει στο Final-8 στο Ανόβερο και να διατηρήσει, εάν είναι εφικτό, τα κεκτημένα. Ό,τι δηλαδή πέτυχε πριν από μερικές ημέρες στη Γένοβα, όταν έγινε ο... βασιλιάς της Ευρώπης.

Όπως στο ποδόσφαιρο, έτσι και στο πόλο, μια ομάδα πρέπει να έχει έναν τερματοφύλακα πρώτης γραμμής. Οι «ερυθρόλευκοι» τον είχαν στη Γένοβα, θα τον έχουν και τη νέα σεζόν. Με συνοπτικές διαδικασίες έμεινε για άλλον έναν χρόνο στον Πειραιά ο Γιόζιπ Πάβιτς. Λέμε συνοπτικές διαδικασίες γιατί και ο ίδιος υπογράμμισε πώς ήταν θέμα 5 λεπτών να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές. Στη συνέντευξη που είχε δώσει στο gavros.gr ο MVP του τελικού του LEN Champions League είχε επισημάνει πώς το σημαντικότερο όλων είναι να σε θέλει η ομάδα. Εάν αυτό συμβαίνει, τότε οι συζητήσεις, οι διαπραγματεύσεις είναι εύκολη υπόθεση. Ο Ολυμπιακός τον ήθελε, ο Θοδωρής Βλάχος τον ήθελε, ο ίδιος ο Γιόζιπ ήθελε να μείνει στους «ερυθρολεύκους»... Όλα αυτά σε συνδυασμό μαζί έφεραν το αποτέλεσμα. Ο Πάβιτς παραμένει ο άνθρωπος που θα υπερασπίζεται την εστία του Ολυμπιακού και τη νέα σεζόν κα ταυτόχρονα ο αρχηγός της ομάδας.

Εδώ θα κάνουμε μια παρένθεση για να δώσουμε μια σημαντική λεπτομέρεια για την αξία του μεγάλου τερματοφύλακα. Η Προ Ρέκο έχασε τον τελικό μέσα στο «σπίτι» της από τον Ολυμπιακό. Η πρώτη μεταγραφή της ήταν τερματοφύλακας. Απέκτησε από την Γιούγκ τον Μάρκο Μπίγατς, τον 27χρονο διεθνή Κροάτη γκολκίπερ. Τον πολίστα που αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος της LEN για το 2017, τον βασικό γκολκίπερ της Κροατίας από τη στιγμή που αποχώρησε από την εθνική ομάδα ο Πάβιτς. Αν και έχει στο δυναμικό της τον Στέφανο Τεμπέστι, τον βασικό τερματοφύλακα της εθνικής Ιταλίας. Οπότε όλοι καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικός είναι ένας γκολκίπερ τοπ επιπέδου για μια ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό στο LEN Champions League, μια ομάδα που έφτασε στην κορυφή και θέλει να παραμείνει εκεί.

Εν συνεχεία ήταν η ανανέωση του Γιάννη Φουντούλη. Ο «μπόμπερ» του Ολυμπιακού θα φορά το ερυθρόλευκο σκουφάκι για μια ακόμα χρονιά. Μεγάλος σκόρερ, καθοριστικός και στον φετινό τελικό στη Γένοβα όπου θα μπορούσε επίσης να αναδειχθεί MVP στον τελικό με τα τέσσερα γκολ που πέτυχε. Το ένα καλύτερο από το άλλο, το ένα περισσότερο καθοριστικό από το άλλο. Ο Βλάχος ούτε που άκουγε κουβέντα για τον «Φούντου». Ακόμα και μετά τον τελικό που έγινε μια κουβέντα -μεταξύ σοβαρού και αστείου- καθώς έληγε το συμβόλαιο του διεθνή παίκτη, δεν δέχονταν κουβέντα. «Εδώ θα μείνεις» ήταν τα λόγια του Έλληνα προπονητή, με τον διεθνή περιφερειακό να χαμογελά και να λέει πώς «αυτό θέλω και εγώ». Αυτό έγινε τελικά και ο Γιάννης παραμένει στην ομάδα και τη σεζόν 2018-19.

Πολύ σημαντική κίνηση, όμως, από τη διοίκηση των Πρωταθλητών Ευρώπης ήταν και η πρόωρη επέκταση του συμβολαίου του Ντίνου Γενηδουνιά. Ο καλύτερος Έλληνας παίκτης της νέας γενιάς. Έχει όλα τα φόντα να γίνει ο ηγέτης του Ολυμπιακού. Κάθε χρόνο και καλύτερος, με πολύ σημαντικές εμφανίσεις φέτος, πετυχαίνοντας γκολ που το ένα ήταν πιο πολύτιμο από το άλλο. Ήταν ο πρώτος σκόρερ των «ερυθρολεύκων» στη διαδρομή με προορισμό τη Γένοβα και την κατάκτηση της κορυφής της Ευρώπης. Είχε ένα χρόνο συμβόλαιο ακόμα, αλλά του έγινε επέκταση για 3 χρόνια, με το νέο να λήγει το καλοκαίρι του 2021. Τον «έδεσαν» στον Πειραιά τον Γενηδουνιά οι «ερυθρόλευκοι» και είναι από τους παίκτες «κλειδιά» για το... σήμερα και το αύριο του Ολυμπιακού στο ευρωπαϊκό πόλο.

Και τι έχει μείνει ακόμα; Η ανανέωση του Μανώλη Μυλωνάκη που νομίζω ότι είναι ένα θέμα που έχει ήδη... κλείσει. Το θέλουν και οι δύο πλευρές, οπότε είναι διαδικαστικό το θέμα. Ο Μανώλης στον τελικό αγωνίστηκε αρκετή ώρα με βγαλμένο ώμο. Έσφιξε τα δόντια, αν και έπαθε εξάρθρωση, επέστρεψε και έκανε κατάθεση ψυχής για να μπορέσουν οι «ερυθρόλευκοι» να ολοκληρώσουν την αποστολή τους κόντρα στην Προ Ρέκο. Στο φινάλε ο πόνος ήταν μεν έντονος, αλλά τα συναισθήματα χαρά και υπερηφάνειας εντονότερα και ικανά να τον κάνουν να ξεχάσει το πώς ένιωθε σωματικά. Δεν γίνεται αυτός ο παίκτης να μην συνεχίσει στον Ολυμπιακό. Είναι ηγετική φυσιογνωμία, μαχητής και έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που θέλει ο Θοδωρής Βλάχος και αναζητούν οι «ερυθρόλευκοι» για να έχουν οι βασικοί παίκτες της ομάδας.

Το μοναδικό που μένει είναι η ιστορία με τον φουνταριστό. Ο Κώστας Μουρίκης ήταν να αποχωρήσει, αλλά έχει προκύψει ένα οικογενειακό θέμα. Κι αυτό είναι κάτι που μπορεί τελικά να αποδειχθεί καθοριστικό και να μην του επιτρέψει να φύγει από την Ελλάδα. Εάν τελικά συμβεί αυτό, τότε θα παραμείνει στον Ολυμπιακό. Μια τέτοια περίπτωση θα είναι το ιδανικό σενάριο. Διότι δεν έχει σημασία μόνο το πόσο καλός παίκτης είναι ή όχι. Ο φουνταριστός σε μια ομάδα κάνει τη διαφορά. Όχι μονάχα σκοράροντας, αλλά βάσει όσων κάνει μέσα στην πισίνα. Ο διεθνής Έλληνας πολίστας ξέρει τον Ολυμπιακό, ο Βλάχος ξέρει πώς να δουλεύει με τον Μουρίκη κι αυτό είναι ένα θέμα που δίνει άλλο... αέρα στο παιχνίδι του Ολυμπιακού από μέσα.

Άφησα τελευταίο το κεφάλαιο ξένοι... Ο Πάβιτς ανανέωσε, αλλά δεν αποκλείεται να γίνει και Έλληνας. Οπότε μιλάμε για άλλη ιστορία από εκεί και πέρα. Όμπραντοβιτς και Μπούσλιε. Βασικά στελέχη της ομάδας, βοήθησαν πολύ τη φετινή σεζόν στην πορεία του Ολυμπιακού για την κατάκτηση της κορυφής της Ευρώπης. Στο πλάνο είναι η παραμονή και των δύο. Αυτό θα επιδιώξουν οι «ερυθρόλευκοι», αυτό θέλουν και οι δύο παίκτες όπως έλεγαν μετά τον τελικό στη Γένοβα. Εάν γίνει αυτό, τότε ο Πρωταθλητής Ευρώπης θα έχει κάνει το μεγαλύτερο βήμα για τη νέα σεζόν. Θα έχει κρατήσει τον κορμό αυτής της πετυχημένης «συνταγής». Θα έχει διατηρήσει όλους τους πολίστες, που συνέβαλαν για να φτάσει η ομάδα στην κατάκτηση του ευρωπαϊκού τίτλου, στο δυναμικό του. Και μετά;

Θα έχει χρόνο η ομάδα να δει εάν θα κάνει την υπέρβαση... Ποια είναι αυτή; Το «κερασάκι στην τούρτα»! Τι σημαίνει αυτό; Ίσως γίνει μια ακόμα προσθήκη στο ρόστερ για να γίνει ακόμα πιο δυνατή η ομάδα. Καλώς ή κακώς, ο πήχης έχει ανέβει. Ο Ολυμπιακός είναι πλέον ο Πρωταθλητής Ευρώπης. Η σεζόν 2018-19 ξεκινά με ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και στόχος είναι να πάρει κι αυτό τον τίτλο, ώστε να κλείσει το 2018 με το απόλυτο, δηλαδή νταμπλ στην Ελλάδα, LEN Champions League και το Σούπερ Καπ της Ευρώπης. Απόλυτος κυρίαρχος... Μια πρόγευση για ό,τι θα ακολουθήσει. Διότι σημασία έχει από εκεί και πέρα...

Πρώτος στόχος μια καλή πορεία. Δεύτερος στόχος η πρόκριση στο Final-8. Να πάει δηλαδή η ομάδα στο Ανόβερο. Κι αν μπορεί με την καλύτερη δυνατή θέση στον όμιλο, ώστε να έχει πιο βατή διαδρομή ως τον τελικό. Αυτό θα είναι το επόμενο βήμα. Όσον αφορά στο τελευταίο. Εάν πάει τελικό, να μπορέσει να διατηρήσει τα σκήπτρα του επί γερμανικού εδάφους. Πολλά αν βάλαμε! Αλλά όταν αναφερόμαστε στον Πρωταθλητή Ευρώπης, δεν υπάρχει ταβάνι στα όνειρα.

Υ.Γ. 1 Όλα όσα περιγράψαμε παραπάνω γίνονται χωρίς να έχει ο Ολυμπιακός δικό του κολυμβητήριο. «Φιλοξενούμενος» είναι κι αυτός στο Παπαστράτειο. Την ώρα οι μεγάλοι του αντίπαλοι στην Ευρώπη έχουν άνεση εγκαταστάσεων...Σκεφτείτε που θα ήταν ο σύλλογος εάν είχε δική του πισίνα!

Υ.Γ. 2 Κάρτα Μέλους και Κάρτα Φιλάθλου. Ό,τι πιο σημαντικό για τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό. Είτε μιλάμε για τα 50€, είτε μιλάμε για τα 10€, είναι χρήματα που πηγαίνουν στα ταμεία του Ερασιτέχνη. Και πιάνουν τόπο! Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνο τους... Είναι χρήματα που κάνουν τη διαφορά.

Υ.Γ. 3 Πρωταθλητής Ευρώπης και το... έπαθλο από τη LEN είναι μόλις 52.000€. Γι’ αυτό στέκομαι τόσο στον κόσμο. Βοηθά την ομάδα, αλλά μπορεί αν το κάνει ακόμα περισσότερο. Η κάθε Κάρτα Φιλάθλου που δίνεται είναι σημαντικότατη.

Υ.Γ. 4 Ο Ολυμπιακός έχει στο δυναμικό του τον καλύτερο προπονητή στην Ευρώπη, τον Θοδωρή Βλάχο. Κι αυτό κάνει -επίσης- τη διαφορά σε αυτό το επίπεδο.

Υ.Γ. 5 «Θέλει Ολυμπιακό ο Μπλατ» έγραψε χθες ο Θεόφιλος Τυριντζής στο gavros.gr. Αυτό λέει πάρα πολλά. Για να δούμε πώς θα πάει τελικά το θέμα του προπονητή στο μπάσκετ...

Υ.Γ. 6 Η διοίκηση κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να γίνουν μεταγραφές στο ποδόσφαιρο το ταχύτερο δυνατόν. Μέχρι τέλος του μήνα μπορεί να έχουμε τρία ακόμα νέα πρόσωπα στην ομάδα.

Υ.Γ. 7 Οι ανανεώσεις των εισιτηρίων διαρκείας πάνε πολύ καλά μέχρι στιγμής. Μην ξεχνάτε... Ολυμπιακέ μαζί σου, η ψυχή μας και η ψυχή σου, για τη δόξα, την τιμή σου, για το μεγαλείο σου!.

Διαβάστε επίσης

Το ζηλεύουν πολλοί στην Ευρώπη!

Το ζηλεύουν πολλοί στην Ευρώπη!

Το υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο στο Ρέντη -καλύτερο από πολλά κορυφαίων ευρωπαϊκών κλαμπ- δείχνει γιατί ο Ολυμπιακός πρωτοπορεί. Γράφει ο Παύλος Σαχτούρης.