Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Με ελληνική... πινελιά ο ανανεωμένος Ολυμπιακός

Με ελληνική... πινελιά ο ανανεωμένος Ολυμπιακός
Κυριακή, 1 Ιουλίου 2018 - 00:51
Αρθρογράφος: Παύλος Σαχτούρης
ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ

Πρώτο δείγμα του Ολυμπιακού στην επανεκκίνηση που κάνει η ομάδα μετά τις 7 συνεχόμενες κατακτήσεις του πρωταθλήματος και την περσινή απώλεια. Μια ομάδα με σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Με αρκετά νεαρά παιδιά, με νέο προπονητή, με άλλη ποδοσφαιρική φιλοσοφία και με τόνωση του ελληνικού στοιχείου στο ρόστερ. Με μια καλή εμφάνιση, τηρουμένων των αναλογιών, για την συγκεκριμένη εποχή και το διάστημα που έχουν δουλέψει οι «ερυθρόλευκοι» υπό τις οδηγίες του Πέδρο Μαρτίνς.

Ο νέος κόουτς των Πειραιωτών θέλει να αλλάξει αρκετά πράγματα. Οι παίκτες του, μέχρι στιγμής, δείχνουν να ασπάζονται τη φιλοσοφία του και να ανταποκρίνονται στα «θέλω» του 48χρονου. Ο ίδιος μέσα σε ένα ματς δοκίμασε τρία διαφορετικά συστήματα. Χωρίς να έχει καταλήξει ακόμα στο ιδανικό, αυτό που ταιριάζει στον Ολυμπιακό. Σε αυτή τη φάση τα μελήματά του είναι άλλα. Να δει εάν οι παίκτες αντιλαμβάνονται τις «απαιτήσεις» του. Να μπορέσει να τους μεταδώσει αυτά που θέλει. Να τους αλλάξει τον τρόπο φιλοσοφίας και προσέγγισης. Και υπάρχουν μικρές στιγμές που φαίνεται από τόσο νωρίς η αλλαγή.

Ποιος έχει ξεχάσει τη φάση στο πρώτο ημίχρονο όταν ο Φορτούνης έκανε σπριντ για να γυρίσει στην άμυνα και να κλέψει την μπάλα, σταματώντας την αντεπίθεση που ξεκινούσε η αυστριακή ομάδα. Και τι δεν έχει ακούσει ο Κώστας! Αλλά η ενέργειά του δείχνει ξεκάθαρα μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης από τον διεθνή Έλληνα μέσο. Και μια και σταθήκαμε στους Έλληνες, να δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία που δείχνουν πολλά. Πολλά τα νεαρά παιδιά στην ομάδα, πολύ πιο μεγάλη συμμετοχή του ελληνικού στοιχεία. Με τα παιδιά αυτά να μην δείχνουν πώς έχουν απλά μια θέση στο ρόστερ για να την έχουν, αλλά ότι είναι εκεί γιατί και τις ικανότητες διαθέτουν και μπορούν να σταθούν σε αυτό το επίπεδο, φορώντας την ερυθρόλευκη φανέλα.

Στην αρχική ενδεκάδα ήταν οι Χουτεσιώτης, Νικόλης, Μπουχαλάκης, Φορτούνης, Μανθάτης, Βρουσάι, Μάνος και στο δεύτερο μέρος αγωνίστηκαν ακόμα οι Γιαννιώτης, Σάλιακας, Νικολάου, Τσιμίκας, Ανδρούτσος και Βέργος. Ο Μασούρας είναι στο Ζέεφελντ και από την Κυριακή αναμένονται οι Χριστοδουλόπουλος, Φετφατζίδης και Ευαγγέλου. Μην ξεχάσουμε και τους δύο μικρούς γκολκίπερ, τον Σκαφίδα και τον Καράδαη. Εάν μετρήσουμε όλα αυτά τα ονόματα, το άθροισμα είναι 19 παίκτες. Δεν λέει κανείς πώς όλοι τους θα είναι στο ρόστερ μέσα στη σεζόν. Κάποιοι θα αποχωρήσουν, θα φύγουν δανεικοί. Αλλά το θέμα είναι πώς μέχρι στιγμή ο Πέδρο Μαρτίνς δουλεύει μαζί του και πολλοί δείχνουν πώς δικαίως θα παραμείνουν και θα είναι στα πλάνα του.

Αυτό δεν κάνει τον απλό φίλαθλο του Ολυμπιακού να χαίρεται; Όλοι μας -ας το παραδεχθούμε- δεν έχουμε πει τόσες φορές πώς θέλουμε να δούμε την ομάδα με περισσότερους Έλληνες! Να την δούμε να βασίζεται στο ελληνικό στοιχείο! Με τον ελληνικό «κορμό» να είναι αυτός που θα αποτελεί τη βάση της ομάδας. Συνεπώς όλα αυτά που βλέπουμε δεν είναι και στην τελική αυτά που γουστάρουμε; Ναι έτσι είναι τα πράγματα και θα πρέπει να είμαστε χαρούμενοι.

Επίσης, καλές εντυπώσεις άφησαν και τα νέα αποκτήματα της ομάδας. Ο Καμαρά και ο Γκερέρο. Ο πρώτος έδειξε πώς είναι χαφ νέας γενιάς με πολλά αγωνιστικά χαρίσματα, που μπορεί να ποντάρει η ομάδα πάνω του. Ο δεύτερος πώς είναι γκολτζής. Ξέρει να είναι στη σωστή θέση, να εκτελεί, να σκοράρει, να συνεργάζεται με τους συμπαίκτες του. Κι αυτά είναι σημαντικά κέρδη στην εκκίνηση μιας σεζόν που οι στόχοι είναι υψηλοί και θα συνδυαστούν με πολλές και σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Βεβαίως θα ήταν άκαιρο και άτοπο να ενθουσιαστεί κανείς με την εικόνα του πρώτου φιλικού. Κι αυτό αλήθεια είναι! Όμως το σημαντικό είναι ένα. Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι άκρως θετικά και δημιουργούν την ελπίδα πώς η φετινή ομάδα θα κάνει σημαντικά πράγματα. Μια ομάδα που κάνει τώρα την επανεκκίνησή της. Αντίπαλός της ο χρόνος. Στόχος να είναι έτοιμη, με καλό ρυθμό, στις 9 Αυγούστου. Σύμμαχός της η διάθεση και η όρεξη των παικτών για να δουλέψουν. Έχει να το λέει αυτό ο Πέδρο Μαρτίνς. Κι αυτό σημαίνει πολλά.

Εάν καταφέρει να «κερδίσει» τους παίκτες του με τη δουλειά και τη συμπεριφορά του, θα έχει βάλει τις βάσεις για να φτιάξει την ομάδα που έχει κατά νου. Κανείς δεν έχει συμβόλαιο με την επιτυχία. Εάν όμως κάνεις σωστά μικρά-μικρά βήματα, τότε το πιθανότερο είναι το τελικό αποτέλεσμα να σε δικαιώσει.

Διαβάστε επίσης

Θα «τρελάνει» τον κόσμο!

Θα «τρελάνει» τον κόσμο!

Όταν ένας παίκτης σαν τον Ποντένσε είναι τόσο κοντά στον Ολυμπιακό, αξίζει και η αναμονή και η υπομονή μερικών ημερών. Γράφει ο Παύλος Σαχτούρης.

Στο Ανόβερο θα είναι ωραία...

Στο Ανόβερο θα είναι ωραία...

Ο Πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός κάνει ό,τι κίνηση ήταν αναγκαία και απαραίτητη. Μένουν ορισμένες ανανεώσεις και το «κερασάκι στην τούρτα». Γράφει ο Παύλος Σαχτούρης.