Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Το μεγάλο στοίχημα των 42 ημερών!

Το μεγάλο στοίχημα των 42 ημερών!
Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018 - 08:17
Αρθρογράφος: Παύλος Σαχτούρης
ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ

Οι προσεχείς 42 ημέρες είναι οι πιο σημαντικές για τον Ολυμπιακό τη φετινή σεζόν. Χωρίς υπερβολή! Θα το εξηγήσω για να το καταλάβουν όλοι. Από την Παρασκευή 20 Ιουλίου ως και το βράδυ της Πέμπτης 30 Αυγούστου, οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να τα κάνουν όλα σωστά, χωρίς να υπάρχει το παραμικρό περιθώριο λάθους. Κυρίως, όμως, με όσα θα έχουν συμβεί αυτές τις περίπου έξι εβδομάδες, να έχουν μπει οι βάσεις για τη συνέχεια.

Πέρσι το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός έκανε αυτό που έπρεπε. Δύο προκρίσεις με Παρτιζάν και Ριέκα, το εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League, αλλά σου δημιουργούσε μια αίσθηση πώς έπρεπε να γίνουν πολλά ακόμα από ό,τι είχαμε δει μέχρι εκείνο το σημείο. Η ομάδα είχε πάρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά όπως φάνηκε και στη συνέχεια, δεν παρουσίασε καμμιά πρόοδο, δεν έγινε καλύτερη. Υπό κανονικές συνθήκες, θα πρέπει μια ομάδα στην πορεία της σεζόν να βελτιώνεται. Να μην μείνει σε αυτό που θα δείξει τον πρώτο μήνα της σεζόν, γιατί η συνέχεια είναι ακόμα πιο σημαντική. Όπως λέει και η λαϊκή ρήση «στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό», στο τέλος θα κάνει η ομάδα ταμείο! Όχι στα τέλη Αυγούστου που η σεζόν καλά-καλά δεν έχει ξεκινήσει.

Συνεπώς αυτές οι 42 ημέρες είναι ένα πολύ σημαντικό διάστημα για τη συνέχεια. Πρωτίστως για τον Πέδρο Μαρτίνς. Το πρώτο του μέλημα είναι να μοντάρει την ομάδα. Αρχής γενομένης από το φιλικό με την Γκενκ το Σάββατο, μετά στα δύο της Ολλανδίας και τέλος σε εκείνο με τη Λεγκανές στο «Γ. Καραϊσκάκης». Γιατί μέχρι στιγμής έχουμε δει αρκετά πράγματα, ωραία πράγματα από τους «ερυθρολεύκους» αλλά σε διαστήματα αναμετρήσεων. Τώρα αυτό ο Πορτογάλος τεχνικός καλείται να το κάνει αυτό να έχει διάρκεια. Κι αυτό θα γίνει με την αύξηση του χρόνου συμμετοχής ορισμένων παικτών που έχει στο μυαλό του ως τις βασικές επιλογές για την εκκίνηση των επίσημων υποχρεώσεων στη σεζόν.

Από την άλλη οι παίκτες του Ολυμπιακού. Ορισμένοι έχουν δείξει καλά στοιχεία, άλλοι όχι και τόσο καλά. Όμως, είτε ανήκουν στην μια κατηγορία, είτε στην άλλη, πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν το ίδιο καλά γιατί είμαστε ακόμα στην αρχή. Τίποτα δεν έχει τελειώσει, ούτε κανείς πήρε φανέλα βασικού σπίτι του από τον Αύγουστο. Όλοι κρίνονται διαρκώς και πρέπει να αποδεικνύουν εάν είναι οι καλύτεροι!

Δεν πρέπει να παραλείψουμε, όμως, κάτι ακόμα. Ορισμένοι παίκτες δείχνουν να έχουν άριστη συνεργασία, να βρίσκονται μεταξύ τους, ακόμα και τόσο νωρίς, με κλειστά… μάτια. Αυτό κάτι λέει και δεν το βλέπουμε μόνο εμείς, το βλέπει και ο Πέδρο Μαρτίνς. Όλοι αντιλαμβανόμαστε πώς η ποιότητα ορισμένων παικτών ξεχωρίζει. Η ποδοσφαιρική τους προσωπικότητα και τα καλά ατομικά στοιχεία που τους διακρίνουν, εάν συνδυαστούν, δημιουργούν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Πάνω σε αυτό θα ποντάρει ο Πορτογάλος τεχνικός.

Ήδη έχει αρχίσει να βάζει τη δική του «σφραγίδα» στον Ολυμπιακό με τα στοιχεία που βλέπουμε στα παιχνίδια. Γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, ταχύτητα, παιχνίδι κατοχής, πρέσινγκ ψηλά, ανάπτυξη από τα άκρα, συμμετοχή των περισσοτέρων στο επιθετικό κομμάτι. Ο ίδιος είχε τονίσει στην παρουσίασή του πώς στόχος του είναι μια ομάδα νικήτρια, με αυτή τη φιλοσοφία, που θα παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο. Ό,τι δηλαδή θέλει να δει ο οπαδός του Ολυμπιακού. Καλή μπάλα, θέαμα, γκολ. Να χαίρεται το ποδόσφαιρο των «ερυθρολεύκων», να το απολαμβάνει. Με τον Πέδρο Μαρτίνς να έχει αντιληφθεί τι ζητάει ο κόσμος και να προσπαθεί να φτιάξει μια ομάδα που θα ανταποκρίνεται σε όλα αυτά.

Απλά θα χρειαστεί από όλους να έχουμε υπομονή. Ορισμένοι παίκτες μπήκαν πιο αργά στην ομάδα, άλλα ίσως να μην είναι σε θέση να βοηθήσουν από το πρώτο επίσημο ματς. Το θέμα είναι να έχουμε πίστη σε όλους τους παίκτες και όχι στην πρώτη λάθος πάσα να αρχίσει η μουρμούρα στην εξέδρα. Αυτό είναι το πιο εύκολο, αλλά ταυτόχρονα και η χειρότερη αντίδραση. Η φετινή ομάδα είναι νέα. Φέτος το καλοκαίρι έγινε μια επανεκκίνηση. Δεν γίνεται να φτιαχτεί μια σούπερ ομάδα από τη μια ημέρα στην άλλη, δεν είναι λογικό. Θέλει το χρόνο της. Τα δείγματα μέχρι στιγμής, σε ορισμένα σημεία, είναι άκρως θετικά.

Μην μου πει κανείς πώς η τριπλέτα του Φορτούνη, με τον Λάζαρο και τον Γκερέρο δεν είναι μια χαρά. Βρίσκονται με κλειστά… μάτια, συνεργάζονται ιδανικά και ακόμα δεν έχει μπει ο Αύγουστος. Μην το ξεχνάτε αυτό. Ο Ποντένσε που τον έχουμε δει τόσο λίγο, μας έκανε να αντιληφθούμε πώς μόλις είναι έτοιμος, θα κάνει… όργια. Ή μήπως ο Φετφατζίδης δεν θα κάνει τη διαφορά μόλις βρει ρυθμό;

Συν τοις άλλοις, βλέπουμε μια ομάδα που διαφέρει από εκείνες των προηγούμενων ετών. Των τελευταίων ετών. Αλλά που κινείται σε έναν άξονα που όλοι θέλαμε. Με το ελληνικό στοιχείο να είναι έντονο. Αυτό δεν ζητάγαμε όλοι. Να έχει Έλληνες, ειδικά δικά του παιδιά, ο Ολυμπιακός στην ομάδα, στην ενδεκάδα; Να που συμβαίνει τώρα. Ο Γιαννιώτης δείχνει πώς μπορεί να αποτελέσει τον βασικό γκολκίπερ της ομάδας, ο Τσιμίκας έχει γυρίσει από την Ολλανδία πολύ βελτιωμένος, το ίδιο και ο Μπουχαλάκης από την Αγγλία. Ο Ανδρούτσος είναι πιο ώριμος, όπως και ο Βρουσάι. Από πίσω έρχονται και τα άλλα Ελληνόπουλα, ορισμένα εκ των οποίων έχουν ως μεγάλο «αντίπαλος» το άγχος τους να αποδείξουν ότι αξίζουν μιας ευκαιρίας.

Σάμπως δεν έχουμε δει έναν καλύτερο Ομάρ από πέρσι; Έναν Βούκοβιτς που μπορεί να δώσει λύσεις στην άμυνα; Έναν Καμαρά που στο κέντρο δείχνει να κάνει πολλές δουλειές και να δικαιώνει το σύλλογο που τον επέλεξε και τον έντυσε στα ερυθρόλευκα; Επαναλαμβάνω, όμως, πώς είναι νωρίς ακόμα. Η ομάδα είναι στο σωστό δρόμο, αλλά θέλει δουλειά ακόμα. Πάντως, το σημαντικότερο είναι πώς αυτό το ασπάζεται και ο Πέδρο Μαρτίνς. Ξέρει πώς πρέπει να κάνει πολλά ακόμα με τους παίκτες του ως τις 9 Αυγούστου αρχικά, αλλά και στη συνέχεια. Ο ίδιος έχει τονίσει πώς η ομάδα θα είναι έτοιμη στις 09/08. Είναι και ένα προσωπικό στοίχημα του, είναι μια δέσμευση. Με τον Πορτογάλο να «μιλά» με τα έργα του κι όχι με δηλώσεις.

Υ.Γ. 1 Μεγάλη υπόθεση η ρέντα του Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο. Αυτό είναι το «άλφα και το ωμέγα» για έναν φορ.

Υ.Γ. 2 Κληρώνει τη Δευτέρα για το Europa League. Το καλύτερο είναι το πρώτο ματς να γίνει εκτός έδρας.

Υ.Γ. 3 Ο Ολυμπιακός παίρνει καλό βαθμό στη δημιουργία φάσεων. Το κομμάτι τελειώματα είναι μια άλλη ιστορία.

Υ.Γ. 4 Ο Μαντί Καμαρά κάνει πολλή δουλειά στο κέντρο. Εκτιμώ πώς στα πρώτα επίσημα ματς θα τον δούμε σε ρόλο αμυντικού χαφ.

Υ.Γ. 5 Ένα από τα συν του Ανδρέα Μπουχαλάκη είναι ότι σουτάρει από μακριά. Κι αυτό το χρειάζεται ο Ολυμπιακός.

Υ.Γ. 6 Εισιτήριο διαρκείας αγοράζουμε για να στηρίξουμε την ομάδα. Όχι για μια μεγάλη μεταγραφή ή γιατί κληρώθηκε η ομάδα στην Ευρώπη με ένα γνωστό κλάμπ. Μην το ξεχνάτε.

Υ.Γ. 7 Τη Δευτέρα εκδικάζεται ξανά η υπόθεση του Λάζαρου. Κρίνοντας από όσα διαβάσαμε σε ΜΜΕ που ασχολούνται με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ για τη στάση του ΠΣΑΠ, καταλαβαίνει κανείς την έλλειψη… ντοκουμέντων!

Διαβάστε επίσης

Ανησυχητικό αν ήταν φορμαρισμένος ο Ολυμπιακός!

Ανησυχητικό αν ήταν φορμαρισμένος ο Ολυμπιακός!

Ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι κινήσεις ενίσχυσης, ενώ η προετοιμασία δεν γίνεται για δύο ματς τον Αύγουστο! Και μένουν σχεδόν 3 εβδομάδες ως το πρώτο επίσημο ματς. Γράφει ο Παύλος Σαχτούρης.

Ερυθρόλευκη ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ παντού!

Ερυθρόλευκη ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ παντού!

Ο Θρύλος του ελληνικού αθλητισμού πέτυχε το άκρως εντυπωσιακό με 14/14 πρωταθλήματα, όπου μετείχε, μετά την κούπα στην Πάτρα. Με μεθοδικότητα, σκληρή δουλειά και Κάρτα Φιλάθλου. Γράφει ο Παύλος Σαχτούρης.

Γκερέρο... ένας συνεπής σκόρερ!

Γκερέρο... ένας συνεπής σκόρερ!

Ο Ισπανός έχει βάλει γκολ σε όλα τα ματς (σ.σ. 5 σε 4 φιλικά) και δείχνει πώς ο Ολυμπιακός έκανε μια έξυπνη επιλογή. Γράφει ο Παύλος Σαχτούρης.