Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ξέρει τι κάνει ο Μαρτίνς με τον Μπουχαλάκη...

Ξέρει τι κάνει ο Μαρτίνς με τον Μπουχαλάκη...
Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2018 - 03:15
Αρθρογράφος: Παύλος Σαχτούρης
ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ

Από το ματς με τον ΠΑΟΚ, στα τέλη Σεπτέμβρη στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης», είχε να αγωνιστεί το δίδυμο των Μπουχαλάκη και Καμαρά στη βασική ενδεκάδα. Το επανέφερε ο Πέδρο Μαρτίνς στην αναμέτρηση με την Ντουντελάνζ, για το Europa League. Με τον Ολυμπιακό να παίρνει τη νίκη στο «Ζοσί Μπαρτέλ». Πολλά έχουν ακουστεί φέτος σχετικά με τον Έλληνα μέσο. Δεν θα μπω στη διαδικασία να αναλύσω τα θετικά και τα αρνητικά. Θα σταθώ στα γεγονότα. Και ποια είναι αυτά; Ότι το συγκεκριμένο δίδυμο στον άξονα του Ολυμπιακού αποδίδει καλύτερα από όλους τους άλλους συνδυασμούς που μπορούν να γίνουν, βάσει των μέσων που έχουν οι «ερυθρόλευκοι» στο ρόστερ τους.

Ο Μαρτίνς για μεγάλο χρονικό διάστημα πορεύονταν έχοντας την ενδεκάδα τον μέσο από την Κρήτη κι εκείνον από τη Γουινέα. Κάτι ξέρει παραπάνω από τον καθένα μας, Για μεγάλο διάστημα δεν γίνονταν κριτική στον Μπουχαλάκη και τον Μαρτίνς, αλλά ισοπέδωση. Γιατί αγωνίζεται όλη την ώρα ο Έλληνας μέσος; Γιατί δεν βάζει κάποιον άλλο στη θέση του; Γιατί δεν βάζει τον Γκιλιέρμε; Γιατί δεν βάζει τον Νάτχο; Γιατί, γιατί, γιατί;;; Μα καλά, όλοι εμείς -εγώ κι όλοι εσείς- πώς γίνεται να ξέρουμε καλύτερα από εκείνον που γνωρίζει απέξω και ανακατωτά την ομάδα, εκείνον που παίρνει τις αποφάσεις, εκείνον που κοουτσάρει την ομάδα; Το χειρότερο «είδος» είναι οι προπονητές της εξέδρας!

Όταν μπαίνει ο καθένας από μας στη διαδικασία αυτή, κάνει ένα μεγάλο λάθος. Μπερδεύει το ρόλο του, μπαίνει σε ξένα «χωράφια»! Όλοι μας αγαπάμε αυτή την ομάδα. Κι αυτό δεν μας κάνει αντικειμενικούς κριτές της κατάστασης. Λειτουργεί το συναίσθημα και τις περισσότερες στιγμές δεν βλέπουμε καθαρά την κατάσταση. Τι σημαίνει αυτό; Πώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην αξιολογούμε σωστά την κατάσταση! Ποιος είναι ο καθένας μας που νομίζει ότι ξέρει καλύτερα από έναν προπονητή, ο οποίος δουλεύει καθημερινά και για πολλές ώρες με αυτά τα παιδιά, ποιοι είναι αυτοί που πρέπει να παίζουν; Ποιοι είναι εκείνοι που ταιριάζουν στο πλάνο του και τα θέλω του;

Ας πάμε τώρα στην περίπτωση του Μπουχαλάκη. Ο Κρητικός μέσος κάνει πολλές δουλειές μέσα στο γήπεδο που μπορεί να μην φαίνονται απέξω. Το πιο σημαντικό για τον Μαρτίνς είναι η συνεργασία του με τον Καμαρά. Ο Έλληνας μέσος βοηθάει πολύ στο κομμάτι της μεταφοράς της μπάλας, αλλά παράλληλα δίνει συνεχώς οδηγίες στον Καμαρά. Ο νεαρός μέσος από την Γουινέα ορισμένες φορές, λόγω της ηλικίας του, χρειάζεται να έχει δίπλα του έναν παίκτη που θα του μιλάει, θα τον κατευθύνει. Ο Καμαρά έχει τεράστιο ταλέντο, αλλά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ποδοσφαιρικά. Με τον Πορτογάλο τεχνικό του Ολυμπιακού να έχει δουλέψει αρκετά με αυτούς τους δύο από την αρχή της προετοιμασίας και να έχουν δημιουργήσει τον κατάλληλο κώδικα επικοινωνίας που βοηθά να έχουν καλή συνεργασία μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Γιατί τα ανέφερα όλα αυτά; Διότι πολύ απλά ο Μπουχαλάκης είναι σημαντικός στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Κι όχι μόνο αυτός! Όλοι οι Έλληνες της ομάδας. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά από την περασμένη σεζόν. Ότι οι Έλληνες παίκτες δεν είναι κομπάρσοι, αλλά πρωταγωνιστές. Κάνουν τη διαφορά. Ας αναφέρουμε όλα τα ονόματα για να δείτε πώς έχουμε δίκαιο. Όλοι μαζί είναι...Ο Γιαννιώτης και ο Χουτεσιώτης στο τέρμα. Δεξιά στην άμυνα ο Τοροσίδης και ο Μασούρας. Αριστερά στην άμυνα και ο Τσιμίκας και ο Κούτρης, ενώ στο κέντρο ο Νικολάου. Στη μεσαία γραμμή ο Μπουχαλάκης, αλλά και ο Ανδρούτσος. Σε ρόλο οργανωτή ο Φορτούνης. Στα πλάγια ο Χριστοδουλόπουλος, ο Φετφατζίδης και ο Βρουσάι. Στην επίθεση ο Μάνος. Δεκατέσσερις παίκτες.

Εξ αυτών ο Γιαννιώτης, ο Τσιμίκας, ο Μπουχαλάκης, ο Φορτούνςη και ο Λάζαρος σε πολλά ματς βασικοί. Με τους Τοροσίδη, Κούτρη, Φετφατζίδη να έχουν χρόνο συμμετοχής. Και τους υπόλοιπους να έχουν πάρει τις ευκαιρίες και να έχουν θετικό πρόσημο. Μια σημαντική διαφορά από πέρσι που αποδεικνύει πώς η ελληνοποίηση που έγινε στην ομάδα δεν ήταν μια φράση χωρίς ουσία, αλλά το πλάνο που έχει σχεδιαστεί και αποδίδει. Το μεγαλύτερο κέρδος από την ομάδα που «χτίζει» ακόμα ο Πέδρο Μαρτίνς. Πώς φτιάχνει μια ομάδα που θα έχει έντονο ελληνικό στοιχείο. Αυτό που ήθελαν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού και το έχουν πετύχει σε μεγάλο βαθμό μέχρι τώρα...

Διαβάστε επίσης

Στο χέρι τους είναι να το γυρίσουν…

Στο χέρι τους είναι να το γυρίσουν…

Όλα εξαρτώνται από τον Μαρτίνς και τους παίκτες του. Να διαχειριστούν την κατάσταση, να αντιδράσουν, να πετύχουν νίκες. Μπορούν και πρέπει να το κάνουν άμεσα. Γράφει ο Παύλος Σαχτούρης.