Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Έκανε το καθήκον του κι έγινε... ανεπιθύμητος!

Έκανε το καθήκον του κι έγινε... ανεπιθύμητος!
Σάββατο, 9 Μαρτίου 2019 - 00:08
Αρθρογράφος: Παύλος Σαχτούρης
ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ

Ο Ολυμπιακός είναι ΕΔΩ! Έκανε αυτό που έπρεπε στο Μαυροβούνιο. Πήρε το «διπλό» στην Ποντγκόριτσα και πλέον βλέπει το μέλλον στην Euroleague με αισιοδοξία. Έβαλε τέλος στο αρνητικό σερί, σε ένα ματς που είχε τον χαρακτήρα τελικού για τη συνέχεια. Πέτυχε τον μοναδικό στόχο που είχε από το ματς στην έδρα της Μπούντουτσνοστ. Πλέον στο 13-12 και οι «ερυθρόλευκοι» μπορούν να στοχεύσουν παραπάνω. Τι είναι αυτό; Η 6η θέση και να μπορέσουν να έχουν το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στην τελική κατάταξη. Το μεγάλο κέρδος του ματς απόψε ήταν κάτι άλλο όμως...

Ο Ντέιβιντ Μπλατ ανακάτεψε το ροτέισον, έβαλε πολλούς παίκτες μέσα στην.. εξίσωση και την πιο κατάλληλη στιγμή οι παίκτες του Ολυμπιακού βγήκαν μπροστά. Και βγήκαν όλοι τους! Πολλοί θα σταθούν σε μια ακόμα μεγάλη εμφάνιση του Μιλουτίνοφ, του Πρίντεζη ή του Σπανούλη. Ο πρώτος κυριάρχησε με ένα ακόμα double-double (15π./12ρ.), ο «Πριντ» ήταν ο πρώτος σκόρερ με 19π. και 8/12 σουτ, ενώ ο αρχηγός έκανε τη διαφορά με τις 8 ασίστ του. Αυτοί οι αριθμοί δεν δείχνουν όμως το πιο σημαντικό.

Ο Ολυμπιακός είχε πέντε διψήφιους σε ό,τι αφορά το σκοράρισμα. Κι αυτό ήταν το μεγάλο «όπλο» της σεζόν από την αρχή. Ο πλουραλισμός για μια ακόμα φορά. Και ποιοι βγήκαν μπροστά; Ο Τουπάν με 13 και 3/3 τρίποντα, ο Βεζένκοφ με 12 και 4/6 σουτ (2/2 τρίποντα). Συν τοις άλλοις πήρε σκορ από εννέα παίκτες του. Επίσης σημαντικό. Σε ένα ματς που ήταν όλα τα λεφτά, ο Ολυμπιακός ήταν αποφασιστικός. Το δείχνει η στατιστική. Με 26 ασίστ για 8 λάθη! Με οκτώ παίκτες να έχουν τουλάχιστον από 1 τελική πάσα, οι επτά πάνω από 2! Καθαρό μυαλό και πνευματική διαύγεια στο ματς.

Το ροτέισον άνοιξε με εννέα παίκτες να αγωνίζονται για τουλάχιστον 14 λεπτά. Κι αυτό δείχνει τη διαφορετική προσέγγιση από τον κόουτς Μπλατ. Ο Μάντζαρης είχε ένα τρίποντο, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ, αλλά και την εξαιρετική άμυνα πάνω στον Κόουλ που έμεινε στους δέκα πόντους! Αξιοποιήθηκε ιδανικά. Ο Τουπάν είναι ένας παίκτης που διακρίνεται για το καλό σουτ. Αυτό το εκμεταλλεύτηκε ο Μπλατ. Του έδωσε χρόνο, του έδωσε σουτ, εκείνος είχε συνολικά 5/6!

Στην τελική, αυτό που ήθελε ο Ολυμπιακός, το πέτυχε. Πλέον το μυαλό όλων είναι ήδη στο επόμενο ματς. Στο Mediolanum Forum, στο Μιλάνο, με αντίπαλο την Αρμάνι. Ένα ακόμα ματς που έχει τον χαρακτήρα τελικού. Ένα ματς κομβικό για τους «ερυθρόλευκους». Διότι μην ξεχνάμε πώς ηττήθηκαν στο ΣΕΦ από τους Ιταλούς και με μεγάλη διαφορά. Θέλουν, δε, να πάρουν μια ρεβάνς. Όχι μόνο όμως αυτό. Ένα «διπλό» στο Μιλάνο θα έχει αξία για τα σενάρια με τις πολλαπλές ισοβαθμίες. Πρέπει η ομάδα του Μπλατ να... ισοφαρίσει την Αρμάνι γιατί αυτό μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμο, ως συνθήκη, για τη συνέχεια. Πόσο δε μάλλον από τη στιγμή που είναι στο 2-0 με την Μπασκόνια και το σενάριο της τριπλής με τους Βάσκους και τους Ιταλούς είναι στον ορίζοντα. Με νίκη στην Ιταλία οι «ερυθρόλευκοι» θα βρεθούν στο 3-1, στην ειδική βαθμολογία και ακόμα πιο κοντά στην 6η θέση. Όπως έχουν έρθει τα πράγματα, αυτή είναι η καλύτερη θέση που μπορεί να πάρει ο Ολυμπιακός.

Κι εκεί υπάρχει το μεγάλο ενδιαφέρον. Φενέρμπαχτσε στο 21-4, ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο 20-5 και Ρεάλ Μαδρίτης στο 19-6. Αυτή είναι η σειρά μετά και την 25η αγωνιστική. Όλα ανοικτά για την τελική κατάταξη. Με το ματς ΤΣΣΚΑ-Φενέρμπαχτσε, στη Μόσχα, στις 21 Μαρτίου. Σε μια εβδομάδα με διπλή αγωνιστική. Το θέμα δεν είναι πώς θα τερματίσουν οι τρεις αυτές στην τελική κατάταξη. Αλλά πώς καμμιά δεν θα θέλει να «σταυρώσει» με τον Ολυμπιακό. Διότι σε μια σειρά αγώνων, είναι σίγουρο πώς οι «ερυθρόλευκοι» μπορούν να κάνουν τη ζημιά τους σε μια από τις παραπάνω έδρες. Στο ματς στη Μόσχα έλειψε ο Στρέλνιεκς, στο ματς στη Μαδρίτη ο Μιλουτίνοφ, ενώ με την Φενέρμπαχτσε, νομοτελειακά, δεν μπορεί να μην πάρει ματς ο Ολυμπιακός απέναντί της, μετά τις δύο ήττες στην κανονική περίοδο.

Υ.Γ. Ο Ολυμπιακός στην Ποντγκόριτσα είχε επιθετική ισορροπία και καλά ποσοστά. Με 22/38 δίποντα (58%) και 12/24 τρίποντα (50%). Κι αυτό ήταν πολύ σημαντικό σε αυτή τη χρονική στιγμή. Ειδικά με όσα έχουν προηγηθεί.

Διαβάστε επίσης