Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η άμυνα τον δικαίωσε, η επίθεση τον «πλήγωσε»!

Η άμυνα τον δικαίωσε, η επίθεση τον «πλήγωσε»!
Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019 - 00:48
Αρθρογράφος: Παύλος Σαχτούρης
ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ

Το πλάνο ήταν μια χαρά. Η Αρμάνι σκοράρει κατά μέσο όρο 87 πόντους φέτος. Ο Ολυμπιακός την περιόρισε όσο δεν πάει. Στους 4 πόντους στο δεύτερο δεκάλεπτο, στους 66 σε 40 λεπτά! Μια ομάδα που τρέχει πολύ, οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να την «φρενάρουν» σε μεγάλο βαθμό. Κι αυτό είναι σημαντικό σημείο για τον τρόπο με τον οποίο αγωνίστηκαν στο Mediolanum Forum.

Όλα αυτά θα ήταν καλά, αλλά δεν έφτασαν… Διότι το μεγάλο θέμα για τον Ολυμπιακό ήταν η επίθεσή του. Όχι οι 57 πόντοι που σημείωσε, αλλά το γεγονός ότι είχε μόλις 12,5% τρίποντο με 2/16 σουτ! Δεν θέλει και πολύ να αντιληφθεί κανείς πώς αυτό στοίχισε. Στοίχισε και μάλιστα πάρα πολύ. Την ίδια ώρα η Αρμάνι είχε 7 τρίποντα. Μέτρησε κι αυτό πολύ ξανά.

Σε ένα ματς που πάει σε χαμηλό σκορ, αυτό το ποσοστό είναι καταστροφικό. Μέσα σε όλα αυτά, ο τραυματισμός του Σπανούλη, 5:43 για το ημίχρονο αποδείχθηκε τεράστιο πλήγμα. Όσο αγωνίστηκε ο αρχηγός, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν μέσα στο ματς. Σε 9:17 σημείωσε 2 πόντους, αλλά είχε δώσει 4 ασίστ. Μοιράζοντας σωστά την μπάλα και αξιοποιώντας τους συμπαίκτες. Εάν δεν είχε χτυπήσει ο V-Span θα μπορούσε να ήταν αλλιώς η ιστορία, να είχε άλλη τροπή το ματς στο Μιλάνο. Με τα… αν, όμως, δεν κάνεις δουλειά. Είναι μια υπόθεση, αλλά απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα. Το γεγονός είναι πώς όση ώρα ήταν στο παρκέ άλλαξε την εικόνα του ματς, δεν το αμφισβητεί κανείς.

Ο Ολυμπιακός μετά από 26 αγωνιστικές είναι στο 13-13 και έχει τέσσερα ματς που μπορεί να κάνει το απόλυτο και να ολοκληρώσει την κανονική περίοδο με ρεκόρ 17-13, εξασφαλίζοντας μια θέση στα πλέι οφ, αλλά με μειονέκτημα έδρας. Το κακό είναι πώς σε ένα ακόμα ματς οι «ερυθρόλευκοι» είχαν κακό ποσοστό στα σουτ τριών πόντων. Αυτό είναι που πρέπει να διορθωθεί, αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει.

Oι «ερυθρόλευκοι» πήραν 12 επιθετικά ριμπάουντ, αλλά αυτό δεν το εκμεταλλεύτηκαν στο βαθμό που θα μπορούσαν. Κι αυτό έπαιξε ρόλο συν τοις άλλοις. Γιατί σε πολλούς αριθμούς ο Ολυμπιακός είχε θετικό πρόσημο, αλλά δεν το εκμεταλλεύτηκε. Κομβικό γεγονός στην εξέλιξη του ματς στον ιταλικό Βορρά, στην έδρα της Αρμάνι.

Μετά και τον τραυματισμό του Σπανούλη, που προστέθηκε στο «απουσιολόγιο», στο οποίο είναι μέσα και το όνομα του Στρέλνιεκς, το πρόβλημα είναι μεγάλο. Διότι όταν λείπουν τα δύο γκαρντ που μπορούν να τραβήξουν το σκοράρισμα, η δουλειά του Μπλατ γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Η ατυχία είναι πώς ενώ έχει πρόβλημα στα γκαρντ, τραυματίζεται πάλι γκαρντ.

Το ζήτημα είναι πώς ο Ολυμπιακός έχει μια ευκαιρία να κλείσει την κανονική περίοδο στην Euroleague με 4-0 και να πάει με άλλο… αέρα στα πλέι οφ. Διότι με ένα σερί θα φτιάξει η ψυχολογία της ομάδας. Στο χέρι των «ερυθρολεύκων» είναι αυτό. Να κάνουν δυνατό φινάλε και να μπουν στην επόμενη φάση από καλύτερο σημείο εκκίνησης. Κι αυτό πρέπει να κάνουν, αυτό οφείλουν να κάνουν. Τώρα είναι το σημείο που θα πρέπει όλοι να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό και να βοηθήσουν περισσότερο.

Υ.Γ. Ορισμένα πράγματα είναι απλά και πρέπει να γίνονται με απλό τρόπο! Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι οι παίκτες του Ολυμπιακού. Δεν χρειάζονται εξεζητημένα πράγματα, αλλά λογικά. Με την προϋπόθεση πώς θα γίνουν σωστά. Κι αυτό είναι το ζητούμενο για το προσεχές διάστημα. Για τα επόμενα ματς. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες απώλειες, ώστε να μην μπλέξει ο Ολυμπιακός. Εάν κάνει αυτά που πρέπει, τότε το φίνις με καρέ νικών είναι εφικτό. Αλλιώς μπλέξαμε…

Διαβάστε επίσης

Η ώρα της τιμωρίας έφτασε!

Η ώρα της τιμωρίας έφτασε!

Ο Παύλος Σαχτούρης γράφει για τις εικόνες ντροπής στο ΟΑΚΑ, την αστυνομία που απέτυχε να εφαρμόσει τα μέτρα ασφαλείας και αυτό που θα... ακολουθήσει για τους «πράσινους».

Έκανε το καθήκον του κι έγινε... ανεπιθύμητος!

Έκανε το καθήκον του κι έγινε... ανεπιθύμητος!

Ο Παύλος Σαχτούρης γράφει για τον Ολυμπιακό που αντέδρασε στην Ποντγκόριτσα, το μεγάλο ματς που έρχεται στο Μιλάνο και τη «μάχη» για την αποφυγή της 3ης θέσης στην κατάταξη της Euroleague…