Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Δυστυχώς κύριοι, ετελειώσαμεν!

Δυστυχώς κύριοι, ετελειώσαμεν!
Σάββατο, 30 Μαρτίου 2019 - 07:17
Αρθρογράφος: Παύλος Σαχτούρης
ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ

Η σεζόν στην Euroleague τελείωσε. Ακόμα κι αν ο Ολυμπιακός καταφέρει να περάσει στην 8άδα, με βάση όσα βλέπουμε εδώ και δυόμιση μήνες περίπου, δεν μπορεί να κάνει τίποτα στην πορεία! Διότι αυτή η ομάδα που φοράει ερυθρόλευκα δεν είναι Ολυμπιακός! Είναι κάτι άλλο. Στα τελευταία 10 ματς μετρά 8 ήττες. Θα πει κανείς πώς εάν καταφέρει η ομάδα του Μπλατ να περάσει στα πλέι οφ, όλα γίνονται! Ναι, στον αθλητισμό όλα γίνονται... Αλλά αυτή η ομάδα δεν σε πείθει πώς μπορεί να αλλάξει τη μοίρα της. Κι αυτή είναι προδιαγεγραμμένη. Μια ομάδα που είχε τόσες πολλές ευκαιρίες για να μην εξαρτάται από τους άλλους και έφτασε στο παρά ένα να εξαρτάται αποκλειστικά από εκείνους. Αλλά κι αυτό δεν ισχύει απόλυτα.

Φανταστείτε να συμβεί το χειρότερο σενάριο όλων... Ήττα της Μπασκόνια στη Μόσχα από την ΤΣΣΚΑ. Ήττα της Ζαλγκίρις από την Ρεάλ στη Μαδρίτης. Ήττα της Αρμάνι από την Εφές στην Κωνσταντινούπολη. Και να μην νικήσει ο Ολυμπιακός την Νταρουσάφακα. Βάζει κανείς το χέρι του στη... φωτιά πώς αυτό το σενάριο δεν έχει πιθανότητες να συμβεί. Κανείς πλέον... Κι αυτό είναι το χειρότερο. Ο Ολυμπιακός δεν σε πείθει για το παραμικρό. Θα πει κανείς πώς ενός κακού, μύρια έπονται. Το ένα πρόβλημα με τραυματισμούς μετά το άλλο. Στην πιο κρίσιμη καμπή της σεζόν χάνει Στρέλνιεκς, οριστικά τον Σπανούλη για το υπόλοιπο της περιόδου, ο Πρίντεζης με υψηλό πυρετό! Όλα στραβά και ανάποδα, αλλά εάν σταθεί κανείς σε αυτά, θα δώσει άλλοθι για την κακή εικόνα της ομάδας.

Σε ένα ματς «τελικό» επιβίωσης για την επόμενη ημέρα, ο μοναδικός που έκανε κατάθεση ψυχής ήταν ο Μπριάντε Ουέμπερ. Κι αυτός που πάλεψε με όλες τις δυνάμεις του ήταν ο Νίκολα Μιλουτίνοφ. Όσο μπορούσε υπό την έννοια ότι έπαιξε 31:00 και ο Γιασικεβίτσιους άλλαξε συνεχώς τους ψηλούς του, πάνω του, για να τον κουράσει. Ο «Μίλου» έκλεισε το ματς με 18 πόντους, 12 ριμπάουντ και 2 ασίστ. Δεν μπορούσαν με τίποτα να νικήσουν οι δύο τους μια ομάδα που οι εννέα από τους δέκα παίκτες που αγωνίστηκαν είχαν τουλάχιστον 15 λεπτά χρόνο συμμετοχής.

Τον Πρίντεζη δεν τον βάζω σε καμία από τις δύο κατηγορίες. Έπαιξε με πυρετό και είναι θαυμαστή η προσπάθειά του. Από εκεί και πέρα, το... χάος. Σε ένα ματς που έπρεπε όλοι να βγουν μπροστά, να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, αυτό δεν συνέβη. Πολλοί, δε, ήταν απογοητευτικοί. Δεν έκαναν το παραμικρό. Η σειρά που τους παραθέτω είναι με βάση τον αριθμό στη φανέλα τους...

Ο Τουπάν 0/4 σουτ, όλα ελεύθερα... Ο Βεζένκοφ 0/3 σουτ! Το μόνο που έκανε ήταν τα 3 ριμπάουντ και το ένα κλέψιμό του. Ο Παπανικολάου με 1/6 σουτ και ελάχιστη προσφορά από έναν πληθωρικό παίκτη που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Όσον αφορά στον Λεντέι, 0/3 σουτ και 4 φάουλ σε ένα δεκάλεπτο. Τελευταίο άφησα τον Γουίλιαμς-Γκος... Η στατιστική του ανέφερε 3/8 σουτ, 3 ριμπάουντ και 5 ασίστ. Αλλά περιμέναμε περισσότερα σε αυτό το ματς, να κάνει τη διαφορά. Είναι ο «παλιός» και δεν ήταν εκεί, δεν ήταν όπως έπρεπε. Την ώρα που ο Ουέμπερ πάλευε με όλους και έκλεισε στο ματς με 26 πόντους και 10/16 σουτ!

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης, όμως, έχει και ο κόουτς Μπλατ. Ορισμένες από τις επιλογές που έκανε σε ό,τι αφορά το ρόστερ δεν πέτυχαν. Έκανε λάθη και στη διαχείριση των παικτών. Οι τραυματισμοί ναι μεν έπληξαν την ομάδα, αλλά έφτασε στο πιο κρίσιμο ματς να παίζει με 6-7 παίκτες. Έδωσε ευκαιρίες σε αρκετούς, αλλά δεν κατάφεραν ούτε για μια στιγμή να τον δικαιώσουν. Δεν κατάφεραν να αποδείξουν πώς μπορούν να φορούν αυτή τη φανέλα. Όταν είσαι μέλος του Ολυμπιακού, πρέπει να το δείχνεις καθημερινά ότι το αξίζεις, ότι μπορείς! Δεν φτάνουν μια ή δύο καλές εμφανίσεις. Πρέπει να είσαι πάντα εκεί. Δυστυχώς για τον κόουτς εκείνοι αποδείχθηκε πώς δεν μπορούσαν, εκείνος δεν είχε... απάντηση σε όλο αυτό...

Σε ό,τι αφορά τη διοίκηση, πρέπει να βγει μπροστά. Η αποτυχία είναι παταγώδης! Πριν από δύο και κάτι μήνες η ομάδα πάλευε για το πλεονέκτημα της έδρας. Έχασε 8 από τα 10 τελευταία της ματς στην Euroleague. Τώρα για να αποφύγει τον αποκλεισμό, περιμένει «δώρα» από άλλους. Είναι απαραίτητο να ακουστούν πράγματα, να δώσουν το στίγμα για τη συνέχεια.

Η επόμενη ημέρα δεν είναι απλά δύσκολη, είναι θολή. Μια σεζόν που μπορεί να τελειώσει για τον Ολυμπιακό την προσεχή Παρασκευή... Μια χρονιά γεμάτη προσδοκίες που είχε εντελώς διαφορετική κατάληξη. Το θέμα είναι πώς πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, πρέπει να δοθούν απαντήσεις, γιατί τα ερωτήματα είναι πολλά!

Διαβάστε επίσης

Τώρα είναι η ώρα για γενναίες αποφάσεις

Τώρα είναι η ώρα για γενναίες αποφάσεις

Ο Παύλος Σαχτούρης γράφει για τους ανθρώπους του μπασκετικού Ολυμπιακού που οφείλουν να κοιτάξει κατάματα στον καθρέπτη και να κάνουν τις κινήσεις που θα σηματοδοτήσουν την επανεκκίνηση για το μέλλον...

«Μάχη» επιβίωσης!

«Μάχη» επιβίωσης!

Με την Ζαλγκίρις οι παίκτες του Ολυμπιακού πρέπει να δώσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν για να φτάσουν στη νίκη. Γράφει ο Παύλος Σαχτούρης.

Απέτυχε και τώρα... τρέχει!

Απέτυχε και τώρα... τρέχει!

Ο Παύλος Σαχτούρης γράφει για τον Ολυμπιακό που ήταν ωσεί παρών στα Κανάρια Νησιά και την πρόκριση στα πλέι οφ που δεν εξαρτάται από εκείνον.