Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Οι κολόνες των 7 σερί και ο Ναβουχοδονόσορας

Οι κολόνες των 7 σερί και ο Ναβουχοδονόσορας
Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2018 - 23:18
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Πριν από κάμποσα χρόνια, όταν ο Ολυμπιακός επέστρεφε από το εξωτερικό και το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του, ο Πέτρος Κόκκαλης (τότε διοικητικό στέλεχος των ερυθρολεύκων) κλήθηκε ν' απαντήσει στην εξής επίμονη ερώτηση: θα πάρει κάποιο... μεγάλο όνομα η ομάδα στη μεταγραφική περίοδο ώστε να ικανοποιήσει τον κόσμο της; Τι απάντηση είχε δώσει; «Ναι, θα πάρει τον Ναβουχοδονόσορα».

Είχε βρει τότε έναν έξυπνο τρόπο ο κ.Κόκκαλης αφενός να...ντριμπλάρει την ερώτηση και αφετέρου να στείλει και το μήνυμά του σε όλους. Και όταν λέμε όλους, εννοούμε ΟΛΟΥΣ. Βλέπετε, η τρέλα του Ελληνα οπαδού, όχι μόνο του Ολυμπιακού, είναι να βλέπει με τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας κάποιον που τον ξέρει όλη η Ευρώπη. Ενδεχομένως κάποιον που θαύμαζε με φανέλα μεγάλης ευρωπαϊκής ομάδας.

Η αλήθεια είναι ότι τότε (2007/08) η Ελλάδα ήταν μια διαφορετική χώρα. Λεφτά (όντως) υπήρχαν και ξοδεύονταν με μεγάλη ευκολία. Υπήρχε το περιθώριο δηλαδή και για ένα και για δύο και για τρία «μεγάλα», όχι σε έκταση όπως ο Ναβουχοδονόσορας, ονόματα.

Βεβαίως, και τότε, αρκετή από τη... βρώμικη δουλειά στην πορεία για τον τίτλο δεν την έκαναν τα «μεγάλα» ονόματα αλλά οι ταπεινοί εργάτες. Παίκτες που δεν πληρώθηκαν πολλά για να έρθουν. Παίκτες που δεν είχαν φορέσει λαμπερές φανέλες πριν. Παίκτες δηλαδή σαν τον Τζόρτζεβιτς, τον Γιανανκόπουλο, τον Γεωργάτο, τον Μαυρογενίδη, τον Γκόγκιτς και τόσους άλλους.

Στην Ελλάδα του 2018 ωστόσο μοιάζει τόσο «λάθος», τόσο εκτός τόπου και χρόνου, να απαιτεί ντε και καλά παίκτες με... βαρύ βιογραφικό και όνομα ο κόσμος. Πόσους Καρντόσους και πόσους Αφελάι δηλαδή πρέπει να δεις στην ομάδα σου για να πάρεις το μάθημά σου; Γνωστός δε σημαίνει απαραίτητα και χρήσιμος, και το αντίστροφο. Εξάλλου, η πρόσφατη ιστορία διδάσκει αρκεί να έχεις διάθεση να τη μελετάς.

Ξέρετε ποιοι ήταν οι παίκτες-κολόνες των 7 σερί πρωταθλημάτων επί Βαγγέλη Μαρινάκη; Ποιοί παίκτες, δηλαδή, χρησιμοποιήθηκαν κάθε χρονιά περισσότερο από κάθε άλλον από τους προπονητές που πέρασαν από το μεγάλο λιμάνι; Ρίξτε μια ματιά στη λίστα και αρχίστε να σκέφτεστε λίγο διαφορετικά.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Φουστέρ αποκτήθηκε από τη β' ομάδα της Βιγιαρεάλ ενώ ο Μαρκάνο από την α' ομάδα του ίδιου συλλόγου. Τον Χολέμπας τον έφερε ο Λίνεν από την Μόναχο 1860 (της 2ης κατηγορίας τότε) ενώ ο Ρομπέρτο ήρθε μεν από την Ατλέτικο αλλά ως τελευταία της επιλογή για τον «άσο», να τον... ξεφορτωθεί ήθελε. Μιλάμε για τερματοφύλακα που είχε γίνει...ανέκδοτο μια σεζόν στη Μπενφίκα. Οσον αφορά στον Σεμπά, τι να (πρωτο)πει κανείς...

2010/11: Νταβίντ Φουστέρ 2.368

2011/12: Ιβάν Μαρκάνο 2.295

2012/13: Χοσέ Χολέμπας 2.574

2013/14: Ρομπέρτο 3.003

2014/15: Ρομπέρτο 2.744

2015/16: Ρομπέρτο 2.470

2016/17: Σεμπά 2.414

*Οι χρόνοι αφορούν τη Super League.

Διαβάστε επίσης

Στόπερ ή... 5άρι;

Στόπερ ή... 5άρι;

Σκόρπιες σκέψεις με αφορμή το θέμα του κεντρικού αμυντικού και την εξέλιξη του... είδους.