Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Οι (υφ)υπουργοί που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα

Οι (υφ)υπουργοί που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα
Σάββατο, 9 Ιουνίου 2018 - 13:32
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Ελληνική Super League. Φέρνοντας στο νου τα όσα συνέβησαν στο πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε αισθάνεσαι ότι κάποιος σε τρολάρει με την ονομασία. Πως είπατε; Super; Από που κι ως που; Ετσι είναι το super; Δεν ανήκω σ' αυτούς που βλέπουν τα πάντα στραβά εντός συνόρων. Αντιθέτως είμαι ένας από τους λιγοστούς που προσπαθεί (θέλει μεγάλη προσπάθεια είναι η αλήθεια) να εστιάζει και στα θετικά.

Προφανώς το ελληνικό πρωτάθλημα δεν ξεχειλίζει ποιότητα. Πως θα μπορούσε άλλωστε στην Ελλάδα της μεγαλύτερης κρίσης της σύγχρονης ιστορίας της; Ομως αυτό δε σημαίνει ότι είναι όλα για πέταμα. Εχουμε δει απίθανες γκολάρες στην ταπεινή μας Λίγκα αλλά επειδή μπαίνουν εδώ δεν γίνονται viral όπως συμβαίνει με τα γκολ κορυφαίων αστέρων σε Ισπανία, Αγγλία κτλ.

Αυτό που αναμφίβολα έχει πιάσει πάτο στην εγχώρια λίγκα μας είναι το λεγόμενο «περιτύλιγμα». Στον τομέα αυτό σε πιάνουν όντως τα... κλάματα βλέποντας τι γίνεται ακόμα και σε μέτριες λίγκες, όχι μόνο το top5 (Ισπανία, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία). Πέρα από τα θέματα ασφάλειας, εκεί, ο κόσμος ξέρει μήνες πριν ποιά μέρα και ώρα θα παίζει η ομάδα του. Γνωρίζει μήνες πριν από πόσες ομάδες θ' αποτελείται το πρωτάθλημα. Δεν περιμένει δικαστικές αποφάσεις για να μάθει τον πρωταθλητή αφού τα σημαντικά ντέρμπι που κρίνουν τίτλους και αρχίζουν (ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός) και τελειώνουν (ΠΑΟΚ-ΑΕΚ).

Στο εξωτερικό δεν βλέπουν υπουργό (ή υφυπουργό) να διακόπτει κάθε τρεις και λίγο το πρωτάθλημα (και το κύπελλο βεβαίως βεβαίως) και να μαδάνε τη μαργαρίτα πότε θα εκτιμήσει ότι είναι ΟΚ για να επαναρχίσει. Πέρα από τα ελληνικά σύνορα το ποδόσφαιρο είναι μια δεδομένη εβδομαδιαία απόλαυση. Αποτελεί κανόνα.

Στην Ελλάδα, όπως πάει το πράγμα, θα είναι... εξαίρεση το να παίζουν μπάλα οι ομάδες. Στην Αγγλία για παράδειγμα, υπάρχει τέτοιο overdose που αποφάσισαν εβδομαδιαία διακοπή για να ξεκουράζονται οι παίκτες. Μιλάμε για ένα πρωτάθλημα που τέλειωσε 13/5 και θ' αρχίσει στις 11/8. Στην Ισπανία ολοκληρώθηκε στις 20/5 και θ' αρχίσει στις 18/8.

Στη Γερμανία ολοκληρώθηκε στις 12/5 και η σέντρα στη νέα Μπουντεσλίγκα θα γίνει στις 24/8. Στη Γαλλία έπεσε η αυλαία στις 19/5 και ανοίγει ξανά στις 10/8 ενώ στην Ιταλία οι αντίστοιχες ημερομηνίες είναι 20/5 και 19/8.

Αντιθέτως, η... Super League τέλειωσε πιο νωρίς απ' όλους (5/5) και θ' αρχίσει πιο αργά (25/8) απ' όλους. Μη γίνει κάνα... λάθος και το συνηθίσουμε. Στο διά ταύτα, καλό θα είναι Υπουργοί, Υφυπουργοί και λοιποί, ν' αποδεχθούν ότι ΔΕΝ τα ξέρουν όλα και να επιτρέψουν (ή έστω να ρωτήσουν) αυτούς που ξέρουν το αντικείμενο να πάρουν τις απαραίτητες αποφάσεις για το καλό του. Καταλαβαίνουμε είναι δύσκολο για έναν Ελληνα πολίτη, όποια ιδιότητα κι αν έχει αυτός, να παραδεχθεί ότι δεν ξέρει και να κάνει στην... άκρη.

Στην Ελλάδα όλοι μας νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα. Προσέξατε τη μικρή μαγική λέξη. Νομίζουμε...

Διαβάστε επίσης