Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Σβαρόφσκι ή κάρβουνα;

Σβαρόφσκι ή κάρβουνα;
Σάββατο, 30 Ιουνίου 2018 - 22:46
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Γράφαμε το πρωί του Σαββάτου: «Ο Ολυμπιακός σήμερα (18.00) δίνει το πρώτο φιλικό της σεζόν. Πώς να το αντιμετωπίσουμε; Ακριβώς σαν αυτό που είναι. Μόλις το πρώτο φιλικό της σεζόν με μια συμπαθή αλλά αδύναμη αυστριακή ομάδα. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Ούτε ενδεχόμενη νίκη θα μας...βγάλει στους δρόμους, ούτε ήττα θα μας ρίξει στην περυσινή -ποδοσφαιρική- κατάθλιψη».

Επειδή η Νάντια Κομανέτσι έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση, δεν θα της κλέψουμε τη δόξα κάνοντας κωλοτούμπα με αφορμή την ομολογουμένως θετική εικόνα του Ολυμπιακού σ' αυτό το πρώτο του φιλικό. Έχουμε μεγαλώσει αρκετά για να ενθουσιαζόμαστε με κάτι τέτοια και δεν είναι λίγες οι φορές που στο παρελθόν «ξεβρακωθήκαμε» με πράγματα που είπαμε ή γράψαμε. Ένα καλοκαίρι με Σόλιντ εξάλλου να θυμηθούμε (και 4άρες και 5άρες σε σημαντικές ομάδες) αρκεί ως το τέλειο παράδειγμα προς αποφυγή. Σεμνά και ταπεινά λοιπόν αφού δεν θα μπορούσε ν' αποφασιστεί στο ματς με την άσημη αυστριακή ομάδα αν ο νέος Ολυμπιακός είναι φτιαγμένος από... Σβαρόφσκι (ο χορηγός της Βάτενς) ή... κάρβουνα.

Και για να είμαστε ακόμα πιο εντάξει, θ' αρχίσουμε με αρνητικά. Στο α' ημίχρονο ο Ολυμπιακός θύμισε κάτι από τον περυσινό με τις φάσεις που «έφαγε» αμυντικά με Ένγκελς και Βούκοβιτς ως κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Ουκ ολίγες φορές βγήκαν πάσες στην πλάτη της άμυνας και «εύκολα» μπορούσε να σκοράρει η Βάτενς. Ο Τζούρτζεβιτς δείχνει να έχει... μείνει στην περυσινή σεζόν. Η ψυχολογία του μοιάζει επηρεασμένη, σα να πιστεύει και ο ίδιος ότι είναι ο... τελευταίος που θα καταφέρει να σκοράρει.

Πάμε και στα θετικά; Θυμάστε τι σας γράφαμε την Παρασκευή για τον Καμαρά; Υπάρχει κάτι που ΔΕΝ είδατε απ' όσα λέγαμε; Και πιο δημιουργικός από τον Ρομαό είναι και τη μπάλα μπορεί να κουβαλήσει κάθετα προς την αντίπαλη επίθεση και δημιουργικά και εκτελεστικά δοκιμάζει το δεξί του πόδι. Μην το(ν) τρελάνουμε όμως, ήταν απλά ένα φιλικό με ομάδα β' κατηγορίας Αυστρίας.

Ο Γκερέρο είχε λίγα επίσημα γκολ τα προηγούμενα τρία χρόνια και ως ένα βαθμό (είπαμε, πρώτο φιλικό ήταν) «δικαιολόγησε» με τα δύο εξαιρετικά γκολ που σημείωσε, ότι σοβαρή ευθύνη για τη φτωχή του συγκομιδή είχαν και οι προηγούμενες ομάδες του. Προφανώς δεν ήταν και οι πλέον δημιουργικές και οι επιθετικοί όπως αυτός είχαν άχαρο ρόλο.

Απολαυστικό το δίχως άλλο ήταν και το γκολ του Φορτούνη. Όσο λιγότερο μιλάμε για τον Κώστα ωστόσο και όσο αποφεύγουμε να βάζουμε κοντά στο όνομά του τη λέξη ηγέτης, τόσο το καλύτερο για τον ίδιο...

Στα συν και η εικόνα του Μάνου στην επίθεση που έδειξε ότι είναι ένας επιθετικός που δεν θέλει πολλά-πολλά για να τελειώσει μια φάση. Εκτελεί δίχως σκέψεις και περιστροφές κι αυτό αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα.

Προσωπικά είδα κι έναν «φρέσκο» Ομάρ που ανέβηκε πάρα πολλές φορές μέχρι την επίθεση στο διάστημα που αγωνίστηκε και μαζί με τον Μανθάτη συνέθεσαν ένα πραγματικά ωραίο δίδυμο.

Για το φινάλε, ο Πέδρο Μαρτίνς είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος να «μεταφράσει» και να «φιλτράρει» όλα όσα είδαμε με τη Βάτενς. Ο Πορτογάλος, αν μη τι άλλο, έδειξε από το πρώτο του φιλικό ματς ότι θα «παίξει» με τις διατάξεις 4-3-3 και 4-4-2 και κάποιες παραλλαγές τους. Το αν θα το κάνει από επιλογή ή από ανάγκη κάθε φορά το γνωρίζει (και το κρίνει) μόνο εκείνος. Καλή χρονιά.

Διαβάστε επίσης

Μαθήματα Μουντιάλ και στον Θρύλο (part2)

Μαθήματα Μουντιάλ και στον Θρύλο (part2)

Το «όχι άλλο κάρβουνο μωρέ» που φωνάζεις όταν οι στόπερ έχουν τις περισσότερες πάσες και οι μέσοι παίζουν παράλληλα ή προς τα πίσω. Γράφει ο Σπύρος Γρομητσάρης.

Θρύλος... reloaded

Θρύλος... reloaded

Μετά από 56 μέρες ο Ολυμπιακός μπαίνει ξανά στο γήπεδο κι εμείς περιμένουμε να δούμε...