Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Τα μαθήματα του Μουντιάλ (και) στον Θρύλο

Τα μαθήματα του Μουντιάλ (και) στον Θρύλο
Κυριακή, 1 Ιουλίου 2018 - 13:09
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Δεν ξέρω αν θα θυμόμαστε για πολλά χρόνια το Παγκόσμιο Κύπελλο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη Ρωσία. Είμαι βέβαιος ότι προσφέρει κι αυτό, όπως κάθε ποδοσφαιρικό τουρνουά, απολύτως χρήσιμα μαθήματα σε όλους όσοι το παρακολουθούν. Αρκεί βεβαίως να εστιάζουν εκεί που πρέπει και να μην παρασύρονται από στιγμιαίες «ρηχές» σκέψεις. Για παράδειγμα, Μέσι και Κριστιάνο θεωρούνται, και όχι άδικα, οι κορυφαίοι εν ενεργεία ποδοσφαιριστές του πλανήτη και δύο από τους κορυφαίους της ιστορίας. Όσο το ποδόσφαιρο συνεχίζει να εξελίσσεται (σ.σ.: σε επίπεδο ανάλυσης του αντιπάλου) και φυσικά να παίζεται 11 εναντίον 11, όλο και πιο δύσκολα θα κάνει ο ένας τη διαφορά, όσο ταλαντούχος κι αν είναι.

Σημαντικό επίσης είναι και το μάθημα που προσφέρει απλόχερα για την περιβόητη κατοχή μπάλας. Συμφωνούμε απολύτως ότι είναι χρήσιμο να έχεις περισσότερη ώρα τη μπάλα στα πόδια σου. Αφενός σου δίνεται η ευκαιρία να παράγεις κάτι καλό στην επίθεση και αφετέρου λιγοστεύεις στον αντίποδα τον αντίστοιχο χρόνο στον αντίπαλό σου. Όμως, αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο επιβεβαιώνει ότι το να έχεις κατοχή μπάλας δεν είναι το παν. Οφείλεις και να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις με τη μπάλα. Το να την έχεις στα πόδια σου και να αλλάζεις πάσες παράλληλες ή προς την άμυνά σου δεν έχει νόημα. Να γίνουμε πιο σαφείς;

Χθες (Σάββατο) η Γαλλία κέρδισε (μάλλον) πιο εύκολα απ' όσο δείχνει το τελικό 4-3 την Αργεντινή με την παρέα του Μέσι να έχει 59-41% υπέρ της την κατοχή μπάλας. Μερικές ώρες μετά η Ουρουγουάη απέκλεισε την Πορτογαλία κερδίζοντας 2-1 ενώ η κατοχή ήταν για την παρέα του Κριστιάνο με 61-39%. Οι διαφορές στην κατοχή είναι μεγάλες για να τις προσπεράσουμε, έτσι δεν είναι; Και δεν ήταν αυτά τα μοναδικά ματς που συνέβη κάτι τέτοιο. Συνολικά 16 είναι τα έως τώρα ματς στη Ρωσία που ηττήθηκε εκείνος που είχε την κατοχή μπάλας. Άλλα 9 ματς έληξαν ισόπαλα κι ας είχε σε αρκετές περιπτώσεις συντριπτική κατοχή η μία ομάδα όπως η Αργεντινή απέναντι στην Ισλανδία (72-28% με σκορ 1-1).

Μόνο ένα ματς ως τώρα έληξε με απόλυτη ισορροπία στην κατοχή μπάλας, αυτό μεταξύ της Κόστα Ρίκα και της Σερβίας το οποίο ωστόσο κέρδισαν οι δεύτεροι με 1-0. Το Μουντιάλ λοιπόν χαρίζει δωρεάν μαθήματα και στον Ολυμπιακό. Έναν Ολυμπιακό που και πέρυσι είχε πολλάκις συντριπτική κατοχή έναντι των αντιπάλων του στη Σούπερ Λίγκα αλλά το φινάλε των αγώνων τον έβρισκε με σκυμμένο το κεφάλι.

Ο Πέδρο Μαρτίνς καλείται λοιπόν να κάνει τον Ολυμπιακό πιο ουσιαστικό, πιο... δολοφόνο αν θέλετε. Να μπορεί, ακόμα κι όταν επιτρέπει στον αντίπαλο την πρωτοβουλία των κινήσεων, να τον... πληγώνει όταν εκείνος νομίζει ότι έχει τον έλεγχο.

Διαβάστε επίσης

Μαθήματα Μουντιάλ και στον Θρύλο (part2)

Μαθήματα Μουντιάλ και στον Θρύλο (part2)

Το «όχι άλλο κάρβουνο μωρέ» που φωνάζεις όταν οι στόπερ έχουν τις περισσότερες πάσες και οι μέσοι παίζουν παράλληλα ή προς τα πίσω. Γράφει ο Σπύρος Γρομητσάρης.

Σβαρόφσκι ή κάρβουνα;

Σβαρόφσκι ή κάρβουνα;

Τα πρώτα σεμνά και ταπεινά συμπεράσματα για το νέο Ολυμπιακό. Γράφει ο Σπύρος Γρομητσάρης.

Θρύλος... reloaded

Θρύλος... reloaded

Μετά από 56 μέρες ο Ολυμπιακός μπαίνει ξανά στο γήπεδο κι εμείς περιμένουμε να δούμε...