Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο «πλούτος» του α' ημιχρόνου

Ο «πλούτος» του α' ημιχρόνου
Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2018 - 23:41
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

«Μπορεί στο β' ημίχρονο να βάλαμε τέσσερα γκολ αλλά προσωπικά κρατάω το α' ημίχρονο παρότι βάλαμε μόνο ένα. Αυτή η εικόνα μας είναι πιο κοντά σ' αυτό που θέλω να παίξουμε φέτος», δήλωσε ο Πέδρο Μαρτίνς μετά το τέλος του φιλικού με τη Μποτοσάνι. Κι αφού το είπε ο καθ' ύλην αρμόδιος, ας μιλήσουμε γι' αυτά που έκανε ο Ολυμπιακός στο πρώτο 45λεπτο απέναντι στους Ρουμάνους.

* Οι δύο πλάγιοι μπακ, Τσιμίκας και Μασούρας, κράτησαν τη θέση τους αμυντικά ωστόσο όταν τους δόθηκε η ευκαιρία ανέβηκαν ψηλά για να βοηθήσουν τους εξτρέμ. Ο πρώτος το έκανε με μεγάλη επιτυχία, ο δεύτερος έμοιαζε εμφανώς «τρακαρισμένος». Έχει ελάχιστα 24ωρα στον Ολυμπιακό ο νεαρός που αποκτήθηκε από την ΑΕΛ, οι διαφορές είναι χαώδεις.

* Οι δύο εξτρέμ (Λάζαρος, Πάρντο) άλλαξαν αρκετές φορές πλευρά για να παίξουν και με «ανάποδο» πόδι. Αυτό συνέβαινε και πέρυσι.

* Οι δύο κεντρικοί χαφ (Ρομαό, Ανδρούτσος) επιχειρούσαν να παίξουν κάθετα εμπρός και μόνο όταν ήταν καλά μπλοκαρισμένοι και δεν είχαν επιλογή επέλεγαν τη σιγουριά του να γυρίσουν τη μπάλα στα στόπερ.

* Ο Σισέ επί 45 λεπτά που αγωνίστηκε ΔΕΝ έκανε ούτε μία γιόμα προς την επίθεση. Επαναλαμβάνω, ο Σισέ επί 45 λεπτά ΔΕΝ έκανε γιόμα προς την επίθεση. Μιλάμε για τον παίκτη που πέρυσι σ' ένα ημίχρονο μπορεί να είχε και καμιά 10αριά βαθιές μπαλιές (της απελπισίας). Ο ίδιος παίκτης έδινε τη μπάλα, συρτά, στο 6άρι και το 8άρι ή, στην χειρότερη, διαγώνια συρτά (αλλά όχι πολύ μακριά) στο μπακ που είχε ανέβει ή τον εξτρέμ όταν είχε οπισθοχωρήσει ζητώντας μπάλα. Λέτε να έγινε τυχαία; ΟΧΙ.

* Ο Γκερέρο, όπως γράφαμε και μετά το ματς με την Βάτενς, «εξήγησε» σ' αυτά τα δύο ημίχρονα με τον Ολυμπιακό για ποιο λόγο δεν έβαλε πολλά γκολ τα προηγούμενα τρία χρόνια. Γιατί προφανώς δεν είχαν την ικανότητα να δημιουργούν οι συμπαίκτες του τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να βρεθεί σε θέση για γκολ. Δείχνει ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής. Παίζει απλά, παίζει με μυαλό, αποφεύγει τις περιττές ενέργειες και τον ανούσιο εντυπωσιασμό. Επιπλέον ο Ολυμπιακός βρήκε στο πρόσωπό του έναν έξτρα καλό εκτελεστή στημένων.

* Υπήρχε και κάτι αρνητικό ωστόσο στο α' ημίχρονο. Κι αυτό ήταν τα επιπόλαια λάθη στα μετόπισθεν όπως μια προσπάθεια του Ρομαό που επιχείρησε να περάσει ανάμεσα από δύο παίκτες με συνέπεια να χάσει τη μπάλα και να βρεθεί αντίπαλος τετ-α-τετ αλλά ο Σισέ πρόλαβε πριν περάσει η μπάλα τη γραμμή της εστίας.

Να μιλήσουμε και για το β' ημίχρονο το οποίο, τρόπον τινά, υποβάθμισε ο Μαρτίνς (και προφανώς γνωρίζει καλύτερα απ' όλους μας) παρότι η ομάδα του έβαλε τέσσερα γκολ;

* Το ψυχολογικό θέμα του Τζούρτζεβιτς μεγαλώνει ματς με ματς, όλοι μπορούν να σκοράρουν εκτός απ' αυτόν.

* Ο Καμαρά έδωσε συνέχεια στην προηγούμενη εμφάνισή του. Όχι μόνο με τη γενικότερη λειτουργία του αλλά και με την ικανότητά του, όπως αποδεικνύεται, να απειλεί με εξαιρετικά σουτ. Στο προηγούμενο ματς για λίγο δεν τα κατάφερε, σ' αυτό έβαλε γκολάρα.

* Στο γκολ που βάζει ο Βρουσάι είναι σαν να φωνάζει: είμαι εδώ! Ο τρόπος που πήρε τη μπάλα και απέφυγε αντιπάλους και έπιασε αυτή τη σουτάρα έδειχνε ένα παιδί με τρομερή αυτοπεποίθηση και μηδενική δειλία και, παράλληλα, ανυπόμονο να πάρει τις ευκαιρίες που αξίζει.

* Έξοχο το γκολ του Βέργου αφού ο μικρός ήξερε που ακριβώς θέλει να στείλει τη μπάλα και το κατάφερε.

* Ο Φορτούνης σκόραρε ξανά κι αυτό είναι θετικό. Και το κατάφερε κάνοντας μεν ένα έξοχο φαλτσαριστό σουτ αλλά ολοφάνερα ο τερματοφύλακας του έκανε δώρο αφού πίστεψε ότι πάει άουτ η μπάλα και γι' αυτό δεν άπλωσε τα χέρια του. Όπως γράψαμε και την προηγούμενη φορά, όσο λιγότερο μιλάμε για τον Κώστα, τόσο καλύτερο για τον ίδιο και την ομάδα. Ο Φορτούνης ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να παίζει με βάση το πλούσιο ταλέντο του.

Διαβάστε επίσης

Απ' τα... ψηλά στα... χαμηλά

Απ' τα... ψηλά στα... χαμηλά

Η αλλαγή στη σκέψη και το παιχνίδι των στόπερ που γίνεται από επιλογή και δείχνει το μέλλον. Γράφει ο Σπύρος Γρομητσάρης.

Μαθήματα Μουντιάλ και στον Θρύλο (part2)

Μαθήματα Μουντιάλ και στον Θρύλο (part2)

Το «όχι άλλο κάρβουνο μωρέ» που φωνάζεις όταν οι στόπερ έχουν τις περισσότερες πάσες και οι μέσοι παίζουν παράλληλα ή προς τα πίσω. Γράφει ο Σπύρος Γρομητσάρης.