Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο... καφενές των 475,5 εκατ.

Ο... καφενές των 475,5 εκατ.
Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2018 - 10:56
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Πριν από περίπου ένα χρόνο, στις 19 του προηγούμενου Οκτώβρη, μία άλλη ελληνική ομάδα, η ΑΕΚ, φιλοξενούνταν στο «Σαν Σίρο» από τη Μίλαν για την 3η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Europa League. Και σ' εκείνο το ματς γινόταν πολύς λόγος για τον τότε προπονητή (σ.σ.: Μοντέλα) των «ροσονέρι» που εν τέλει απομακρύνθηκε και αντικαταστάθηκε από τον Γκατούζο ο οποίος τώρα ακούει περίπου τα ίδια.

Μπορεί η Μίλαν να βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση, στα δικά της... πέτρινα χρόνια αν μπορεί να το πει κανείς έτσι, ωστόσο παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά brand του πλανήτη. Ας μην ξεχνάμε ότι και ο Ολυμπιακός των... πέτρινων χρόνων πρωτάθλημα δεν κέρδιζε αλλά είχε τον τρόπο να τιμωρεί με πολλά γκολ τους... ασεβείς.

Αυτό που αξίζει στη Μίλαν λοιπόν είναι απεριόριστος σεβασμός. Σεβασμός, όχι φόβος. Η ΑΕΚ εξάλλου, με τον Λάζαρο βασικό πέρυσι, απέφυγε την ήττα στο Μιλάνο (0-0) όπως την απέφυγε με τους Ιταλούς και στην Αθήνα. Για να το καταφέρει ωστόσο αμύνθηκε περί... πάτρης. Οι τελικές που καταγράφηκαν σ' εκείνο το ματς ήταν 26-8 υπέρ των γηπεδούχων, όπως φυσικά και η συντριπτική (62-38%) κατοχή.

Το τονίζουμε αυτό για να μη... ξεχαστεί κανείς και νομίσει ότι ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στην πρωτεύουσα της μόδας για να παίξει με κάποιο «καφενείο». Εξάλλου καφενεία των οποίων η χρηματιστηριακή αξία να υπολογίζεται σε 475,5 εκατ.ευρώ δεν ξέρουμε πολλά... Το βέβαιο είναι ότι η Ιταλία αποτελεί έναν πολύ ιδιαίτερο ποδοσφαιρικό τόπο για τον Ολυμπιακό. Κι αυτό επειδή έχει καταφέρει να κερδίσει τρεις φορές σε 12 «επισκέψεις» (σ.σ.: η πιο πρόσφατη το 1-2 στη Ρώμη επί της Λάτσιο για το Champions League τη σεζόν 2007/08), ωστόσο στη γειτονική χώρα έχει βιώσει και τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό του εφιάλτη, το 7-0 από τη Γιουβέντους τον Δεκέμβριο του 2003.

Εκτός του Λάζαρου που έπαιξε και με την ΑΕΚ πέρυσι εις βάρος της Μίλαν αλλά και έχει αγωνιστεί στην Ιταλία γνωρίζοντας τον ιταλικό ποδοσφαιρικό αέρα, κάτι ανάλογο ισχύει και με τους Τοροσίδη, Φετφατζίδη Βούκοβιτς και Γκιλιέρμε. Τί μπορεί να προσφέρει αυτό στον Ολυμπιακό; Πολλά και απολύτως τίποτα. Η μεθαυριανή ποδοσφαιρική ιστορία είναι μια νέα ιστορία, μοναδική, την οποία ο Ολυμπιακός πρέπει ν' αντιμετωπίσει ως τέτοια. Και πολύ ξεχωριστή να συμπληρώσουμε αφού η Μίλαν αποτέλεσε τον πρώτο ευρωπαϊκό αντίπαλο της ιστορίας του, τον Σεπτέμβριο του μακρινού 1959.

ΥΓ: Το «κεφάλαιο» ΠΑΟΚ πρέπει να κλείσει μια και καλή πια και ν' ανοίξει όταν έρθει η ώρα του. Όπως και το «κεφάλαιο» ΑΕΚ που επιβάλλεται ν' ανοίξει κατά τις 22.00 το βράδυ της Πέμπτης, όχι πριν.

Διαβάστε επίσης