Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Αυτοπεποίθηση και αμφιβολίες

Αυτοπεποίθηση και αμφιβολίες
Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2018 - 20:45
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

«Το πρόβλημα είναι ότι οι έξυπνοι άνθρωποι έχουν αμφιβολίες ενώ οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση». Το συγκεκριμένο ρητό μου ήρθε στο μυαλό, για μία ακόμη φορά, με ποδοσφαιρικές αφορμές. Για να ταιριάξει απόλυτα ωστόσο οφείλουμε ν' αντικαταστήσουμε το «έξυπνοι» με το «σχετικοί» και το «ηλίθιοι» με το «αφελείς», για να μην πούμε το «άσχετοι».

Μετά τη λήξη κάθε αγώνα του Ολυμπιακού πλημμυρίζει ο τόπος με «φωνές». Σίγουρες φωνές. «Έκανε... έγκλημα ο προπονητής». «Αυτά ήταν τα λάθη του προπονητή». «Άργησε τις αλλαγές ο προπονητής». «Δεν έχει καταλάβει που ήρθε». Τα ίδια κλισέ αναπαράγονται διαχρονικά. Μόνο τα -προπονητικά- πρόσωπα και οι αφορμές αλλάζουν.

Όσο περνούν τα χρόνια και τα ίδια φαινόμενα, όχι απλά δεν εξαλείφονται αλλά γίνονται όλο και πιο έντονα, η κατάσταση καταντάει ανυπόφορη. Είναι πραγματικά «εκπληκτικό» πόσο βέβαιοι είναι ότι ξέρουν καλύτερα από τον προπονητή άνθρωποι που ΔΕΝ βλέπουν καθημερινά τους παίκτες στις προπονήσεις, ΔΕΝ έχουν ιδέα για τα αποτελέσματα από τις καθημερινές μετρήσεις των παικτών στο Ρέντη, ΔΕΝ είναι καν δίπλα τους, εκατοστά μακριά από τη γραμμή του πλαγίου άουτ, την ώρα των αγώνων ώστε να βλέπουν και ν' ακούν αυτές τις μικροσκοπικές λεπτομέρειες που πολλάκις κάνουν τη διαφορά.

Για να σας προλάβω, ούτε εγώ είμαι κάθε μέρα στο Ρέντη αν και προφανώς θα το ήθελα. Ούτε εγώ μαθαίνω (ο Ολυμπιακός όπως κάθε ομάδα προσπαθεί να τις κρατάει κρυφές, αποκλειστικά για δική του χρήση) τις μετρήσεις αν και, επίσης, θα το ήθελα. Ούτε εγώ είμαι στον πάγκο, αυτό να δείτε πόσο θα το ήθελα. Ακριβώς γι' αυτούς τους λόγους είμαι γεμάτος αμφιβολίες στις κρίσεις μου. Επειδή ΠΑΝΤΑ θα υπάρχουν αρκετά δεδομένα που θα αγνοώ.

Υπάρχουν άλλα δεδομένα ωστόσο που γνωρίζω πολύ καλά γιατί αυτά τουλάχιστον μπορώ να τα ψάξω μόνος μου και να κάνω συγκρίσεις. Στο, μέχρι στιγμής, σύντομο δείγμα γραφής του Ολυμπιακού στη Super League, οι ερυθρόλευκοι πλησιάζουν μια επίδοση, στον μέσο όρο τελικών τους, που συναντάς το μακρινό 2005/06! Ως τώρα, σ' αυτά τα 5 ματς οι Πειραιώτες έχουν μ.ο. τελικών 17.6. Πέρυσι είχαν 12.5, πρόπερσι 13.5, επί Σίλβα 14.7.

Το 2005/06 (η αμέσως προηγούμενη σεζόν με τον Τουρέ στην ομάδα, τι σύμπτωση αλήθεια!) ο μέσος όρος τελικών ήταν 18.2. Στο μεσοδιάστημα με κανέναν προπονητή ο Ολυμπιακός δεν είχε καλύτερο μ.ο. απ' αυτόν που έχει (σ' αυτό το μικρό δείγμα να το επαναλάβουμε) ως τώρα με τον Μαρτίνς.

Δεδομένο επίσης είναι ότι ουδέποτε στην ιστορία σε ντέρμπι των Big 4 (Ολυμπιακός, ΠΑΟ ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) υπήρξε διαφορά σε τελικές σαν κι αυτή του πρόσφατου Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ (23-4). Δεδομένο επίσης είναι ότι ο μ.ο. σε τελικές του Ολυμπιακού στα φετινά προκριματικά της Ευρώπης ήταν από τους μεγαλύτερους, 18.2 ενώ στα δύο ματς του ομίλου ως τώρα «έπεσε» στις 10, ωστόσο μιλάμε για ματς κόντρα στη Μπέτις (σ.σ.: σε ματς που ο Ολυμπιακός έπαιξε και με 10 παίκτες για 25 λεπτά) και εκτός έδρας με τη Μίλαν.

Δεν έχω καμία διάθεση να γίνω... δικηγόρος του Μαρτίνς. Δεν με έχει ανάγκη εξάλλου. Η δουλειά του «μιλάει» ξεκάθαρα για λογαριασμό του. Απλά προσπαθώ να βρω κάτι να του προσάψω και, σε αντίθεση με άλλο κόσμο που το κάνει με ευκολία, αδυνατώ.

Κι αφού αρχίσαμε με ρητό, ας τελειώσουμε έτσι. «Αν οι άνθρωποι δεν έκαναν ποτέ τους ανοησίες, τίποτα έξυπνο δε θα γινόταν». Αν δεχτούμε λοιπόν ότι ήταν ποδοσφαιρικά ανόητο (ασυνήθιστο ταιριάζει καλύτερα) να χρησιμοποιηθεί μια εντελώς διαφορετική 11άδα κόντρα στη Μίλαν σε σχέση μ' αυτή που έπαιξε κόντρα στον ΠΑΟΚ, χάρη σ' αυτή απολαύσαμε μια 70λεπτη... εξυπνάδα στο «Σαν Σίρο»...

Διαβάστε επίσης

Εσύ αποφασίζεις

Εσύ αποφασίζεις

Η αξιολόγηση που πρέπει να είναι διαρκής και η «μεγάλη» εικόνα. Γράφει ο Σπύρος Γρομητσάρης.