Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Εδώ που «δεν έχουμε τίποτα» και «δεν κάνει κανείς»

Εδώ που «δεν έχουμε τίποτα» και «δεν κάνει κανείς»
Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018 - 10:17
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Να 'μαστε πάλι εδώ. Εδώ που φταίνε όλοι και όλα. Εδώ που «δεν έχουμε φορ», «δεν κάνουν τα στόπερ», «θέλουμε εξτρέμ» και «πες την αλήθεια, σταμάτα να καλύπτεις τον Μαρινάκη». Σ' αυτό το «εδώ» που είναι πολύ διαφορετικό από το «εδώ» του Σεπτέμβρη και του Αυγούστου που είχαμε «όλε» που «αισθανόμασταν περηφάνεια», που «η ομάδα απέπνεε υγεία» και που αν τολμούσε κανείς να γράψει ένα... ψήγμα κριτικής για τον προπονητή θα ερχόταν το «κάτω τα χέρια από τον Μαρτίνς, βρήκαμε κανονικό μετά από καιρό».

Είμαστε λοιπόν στο «ΕΔΩ» που επιβεβαιώνεται ότι ένα από τα μεγαλύτερα (αν όχι το μεγαλύτερο) ελλείμματα στην ελληνική κοινωνία του ποδοσφαίρου αφορά στην παιδεία. Η πλειοψηφία ακολουθεί το αποτέλεσμα. Σ' αυτό μένει, με τα... μάτια του «1» του «2» ή του «Χ» βλέπει και κρίνει. Κερδίζεις; Μπράβο, είσαι καλός. Χάνεις; Έφυγες. Τόσο απλά. Τόσο κυνικά.

Ναι, το αποτέλεσμα κρίνει τους τίτλους, συνεπώς τους πάντες και τα πάντα. Υπάρχουν ωστόσο και νόμοι στο άθλημα. Κι αυτούς δεν γίνεται να τους... βιάζουμε μαζί με τη λογική κάθε φορά. Οι νόμοι του αθλήματος από την αρχή έλεγαν ότι η σεζόν θα είναι δύσκολη γιατί ο Ολυμπιακός έχει μια ολοκαίνουργια ομάδα από την κορυφή ως τα νύχια. Τα... κενά αέρος που έγραφα σε προηγούμενο blog θα έρθουν, απλά ο Ολυμπιακός είχε την τύχη (και ικανότητα μαζί) να μην τα αντιμετωπίσει στα πρώτα του ματς με συνέπεια να μπει άνετα στους ομίλους του Europa και να εκμεταλλευτεί το «Γ.Καραϊσκάκης» κάνοντας νίκες στη Super League.

Αυτό ωστόσο δεν ήταν δυνατό ν' αλλάξει τη διαδικασία. Δεν μπορείς να... πηδάς από τη μία πίστα στην άλλη. Δεν ωριμάζει μια ομάδα σ' ένα ή δύο μήνες. Τα λάθη της έρχονται, αργά ή γρήγορα. Και τη διαφορά σε τέτοιες στιγμές την κάνει ο τρόπος που αντιδράς. Οι νόμοι του αθλήματος λένε ότι το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μείνεις πιστός στο πλάνο. Όποιο κι αν είναι αυτό.

Οι νόμοι λένε ότι αν αλλάζεις συνεχώς συντεταγμένες κατά τη διάρκεια της σεζόν το πιθανότερο είναι να συνεχίσεις να χάνεις χρόνο και έδαφος στη διαδρομή. Δεν τους έχω θεσπίσει εγώ αυτούς τους νόμους, το ίδιο το ποδόσφαιρο το έχει κάνει και πιο έμπειροι και σχετικοί με το αντικείμενο από μένα τους παρατήρησαν.

Αν ρίξεις μια ματιά σε όλη την Ευρώπη θα κάνεις σοκαριστικές (για το σκεπτικό σου) διαπιστώσεις. Η Μπάγερν στη Μπουντεσλίγκα (φαντάζομαι συμφωνούμε ότι έχουν... καλό ρόστερ) έχει 5 νίκες, 1 ισοπαλία και 2 ήττες. Η Ρεάλ στην Ισπανία 4 νίκες, 2 ισοπαλίες και 3 ήττες. «Μα η Ρεάλ είναι στα χειρότερά της», θα πεις. «Και η Μπαρτσελόνα που είναι πρωτοπόρος 5 νίκες, 3 ισοπαλίες και 1 ήττα», έχει θα σου απαντήσω.

Που καταλήγουμε; Στο προφανές, για το δικό μου σκεπτικό τουλάχιστον. Ο δρόμος ήταν, είναι και θα παραμείνει δύσκολος. Απλά ελπίζεις στις εξαιρετικές σου βραδιές (βλέπε αυτογκόλ με ΠΑΟΚ) να μην κάνεις παιδαριώδη λάθη και στις λιγότερο καλές να είσαι πιο εύστοχος στις σημαντικές ευκαιρίες (βλέπε φάση Φετφατζίδη). Και φυσικά ελπίζεις σε κακά και... πεταμένα ημίχρονα όπως το χθεσινό πρώτο, οι παίκτες να... δαγκώνουν λίγο παραπάνω για να μην καλούνται ν' ανέβουν ένα «βουνό» μετά.

Διαβάστε επίσης

Με στολή παραλλαγής

Με στολή παραλλαγής

Το... κοστούμι δεν είναι απαραίτητο στο «Γεντί Κουλέ». Γράφει ο Σπύρος Γρομητσάρης.