Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Να κρατήσει αυτή η αγάπη

Να κρατήσει αυτή η αγάπη
Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018 - 20:41
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Αν θεωρείς ότι ξέρεις καλύτερα από τον προπονητή που «κοιμάται στον πάγκο», όπως λες / γράφεις στα... μαρμαρένια αλώνια των κοινωνικών δικτύων που δίνεις τις... μάχες σου, τότε καλό θα είναι να μη συνεχίσεις την ανάγνωση. Θα σου χαλάσει η διάθεση και δεν πρέπει.

Το ποδόσφαιρο έχει μια μοναδική ικανότητα να μοιάζει απλό όταν εσύ πασχίζεις να βρεις σύνθετους τρόπους ανάλυσης και, στον αντίποδα, να μεταμορφώνεται σε δαιδαλώδες όταν είσαι σίγουρος πως η λύση είναι: 1+1 κάνουν 2. Διαβάζω με τεράστιο ενδιαφέρον όσα περισσότερα στάτους / μηνύματα γίνεται στα κοινωνικά δίκτυα.

Σε γενικές γραμμές η πλειοψηφία επεσήμανε ότι ήταν λάθος η μη χρησιμοποίηση του μοναδικού διαθέσιμου, στην παρούσα φάση, κανονικού επιθετικού (Μάνος) στο αρχικό σχήμα με τον Απόλλωνα και πως ο Έλληνας επιθετικός εξέθεσε τον Πορτογάλο τεχνικό.

Κι όταν τολμάς να κάνεις την ερώτηση «πόσο σίγουρος είσαι ότι έχει το ταλέντο που απαιτείται για την κορυφή της επίθεσης του Θρύλου» παίρνεις άμεσα την απάντηση: δε μπορεί να έβαλε τυχαία 27 γκολ έστω και στη Football League. Θα συμφωνήσουμε, δε μπορεί να έβαλε τυχαία τόσα γκολ. Ο αριθμός είναι μεγάλος και επιβεβαιώνει πως έχει κάτι.

Ωστόσο τις παραπάνω απαντήσεις στις δίνουν οι ίδιοι που αποδόμησαν τον Τζούρτζεβιτς σε μια... νύχτα (που λέει ο λόγος) με βασικό επιχείρημα το: «κι επειδή έβαλε 28 γκολ στο πρωτάθλημα Σερβίας, τί σημαίνει αυτό; Σιγά το πρωτάθλημα». Και ρωτάω εγώ: είναι καλύτερη η Football League μας από το Σερβικό πρωτάθλημα δηλαδή; Κι άντε, να το δεχτούμε κι αυτό (λέμε τώρα), πόσο καλύτερη είναι;

Καταλαβαίνετε, φαντάζομαι, που το πάω. Προφανώς ΟΧΙ να αποδομήσω με τη σειρά μου τον Δημήτρη Μάνο. Όπως προείπα, δέχομαι απόλυτα ότι 27 γκολ δεν βάζεις για πλάκα ούτε με τους φίλους σου σε αλάνα, πόσο μάλλον σε πρωτάθλημα, έστω και της β' κατηγορίας. Κι έρχεται λοιπόν η δύσκολη ερώτηση: τί θα έκανε ο Μάνος αν ήταν βασικός με τον Απόλλωνα στο α' ημίχρονο; Το πρόβλημα σ' αυτό το διάστημα ήταν οι κακές εκτελέσεις; Ποιός και πότε βρέθηκε σε θέση βολής; Είχε ποιοτική δημιουργία ο Ολυμπιακός; Μόλις 5 τελικές κατέγραψε η στατιστική κι αυτές ήταν... τζούφιες.

Για να μην το κουράσουμε περαιτέρω, ο Μάνος δικαιούται αναμφίβολα συμμετοχές ως βασικός ώστε να δείξει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει. Είναι ξεκάθαρο ότι έχει το ένστικτο του σκόρερ και γνωρίζει κάθε σπιθαμή της περιοχής, πιο τρανή απόδειξη από το πως λειτούργησε έχοντας πλάτη στο τέρμα στο γκολ με τον Απόλλωνα δεν υπάρχει.

Όμως, ας έχουμε κατά νου ότι η ξαφνική αγάπη όλων για τον Μάνο καλό θα είναι να έχει διάρκεια. Γιατί δεν βλέπω και τόσους πολλούς τώρα να κάνουν like στο... κίνημα που είχε δημιουργηθεί προ μηνός με ονομασία: βάλε Γκιλιέρμε, όχι... Μπουχαλακης με Κόστα Ρίκα (ουπς, για τον Κατσουράνη ήταν αυτό). Τώρα ξαφνικά κανείς δεν αναρωτιέται γιατί δεν παίζει ο Βραζιλιάνος και δεν εκφράζει ενστάσεις για την επιστροφή στην 11άδα του Ανδρέα.

Πότε θα καταλάβουμε, άραγε, ότι όλοι χρειάζονται και κάποια στιγμή όλοι θα κληθούν να προσφέρουν. Κι αυτός που τους βλέπει κάθε μέρα από κοντά στο Ρέντη ΜΑΛΛΟΝ θα έχει καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη γνώμη. Όχι;

ΥΓ: Ναι, οκ, ξέρω ότι ο Τζούρτζεβιτς σε 10 συμμετοχές φέτος στην Ισπανία έχει μηδέν γκολ. Ενδεχομένως το επίπεδό του να είναι για πρωταθλήματα όπως το σερβικό και μόνο.

Διαβάστε επίσης

Άλλα έλεγε τότε...

Άλλα έλεγε τότε...

Νοέμβρης 2014, Οκτώβρης 2018, μια «κωλοτούμπα» (και τα εκατομμύρια του Champions League) δρόμος. Γράφει ο Σπύρος Γρομητσάρης.

Είμαστε κι εμείς...

Είμαστε κι εμείς...

Μια... λεπτομέρεια που «κρατάμε» από το ματς στο Λουξεμβούργο. Γράφει ο Σπύρος Γρομητσάρης.