Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Περί «εύκολου» γκολ

Περί «εύκολου» γκολ
Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018 - 10:10
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Κανονικά σήμερα θα έπρεπε να μιλάμε μόνο για το αυριανό ντέρμπι με τον ΠΑΟ. Καλό θα είναι ωστόσο να μείνουμε για λίγο ακόμα στο πρόσφατο ματς με τη Ντουντελάνζ.

Ένα ματς στο οποίο δεν δόθηκε αφορμή για να μασήσουν άπαντες μία από τις αγαπημένες «καραμέλες» της σεζόν. Εκείνη περί του «εύκολου» γκολ που «κατηγορείται» ότι δεν έχει ο Ολυμπιακός και των κλασικών γκολτζήδων που, επίσης, λέγεται ότι απουσιάζουν από το ρόστερ του.

Αλήθεια, τί πάει να πει «εύκολο» γκολ; Και ποιός ευθύνεται όταν μια ομάδα... μπουκώνει και σκοράρει με το σταγονόμετρο για ένα διάστημα; Πόσο ίδιες, ίδιας ποιότητας, είναι όλες οι τελικές; Αυτά τα έχουμε κατά νου στους διάφορους συλλογισμούς μας; Πώς γίνεται άραγε μια ομάδα που δεν έχει το εύκολο γκολ να πραγματοποιεί αυτό το επιθετικό κρεσέντο σ' ένα ημίχρονο όπως συνέβη απέναντι στους Λουξεμβούργιους;

Φταεί ο Χασάν και ο κάθε Χασάν όταν δε σκοράρει η ομάδα ή μήπως φταίει και η συνολική της λειτουργία; Πώς φτάνει στην περιοχή η μπάλα και με τι προϋποθέσεις για να σκοράρει ο επιθετικός;

Αυτό που είδα εγώ είναι ότι με τη Ντουντελάνζ ο Ολυμπιακός έβαλε τέσσερα γκολ σ' ένα ημίχρονο, και πέντα συνολικά, παίζοντας ΔΙΧΩΣ κανονικό σέντερ φορ, δηλαδή τον Λάζαρο. Πώς... γκένεν αυτό; Γκένεν επειδή όλη η λειτουργία ήταν εκείνη που έπρεπε. Όταν το σύνολο παίζει όπως πρέπει και η μπάλα φτάνει στην αντίπαλη περιοχή όπως πρέπει, σκοράρει και ο δεξιός μπακ. Ή ο μη κανονικός επιθετικός.

Είδα τον Ολυμπιακό να πρεσάρει μανιασμένα στην αντίπαλη περιοχή. Ν' αλλάζουν οι παίκτες με τη μία τη μπάλα, να «πατάνε» περιοχή και δύο και τρεις παίκτες και όσοι έβγαζαν σέντρες, πρώτα, σήκωναν το κεφάλι για να δουν που θα τη στείλουν.

Απλά πραγματάκια αλλά τόσο σημαντικά για να καταφέρεις αυτό που θέλεις. Κι αν πει κανείς «με την αδύναμη Ντουντελάνζ έπαιζε ο Ολυμπιακός, σιγά τα ωά που έβαλε πέντε γκολ», θ' απαντήσω «ούτε ο ΟΦΗ ούτε ο Απόλλωνας είναι μεγαθήρια αλλά ο πρώτος περιόρισε και νίκησε τον Ολυμπιακό και ο δεύτερος ηττήθηκε στο φινάλε με την ψυχή στο στόμα».

Κι αφού έχουμε ντέρμπι αύριο, αυτό που έχω να πω σε πρώτη φάση είναι ότι τα περισσότερα, αν όχι όλα, εξαρτώνται από τον Ολυμπιακό. Αν μπει με τη διάθεση που μπήκε κόντρα στη Ντουντελάνζ, δε μπορώ να φανταστώ πως δεν θα κερδίσει. Αν γυρίσει ξανά ο διακόπτης στην άλλη, την προβληματική λειτουργία, θα υπάρξει πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης