Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ten year (limit up) challenge

Ten year (limit up) challenge
Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019 - 09:12
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Μπορεί συνεχώς οι αντίπαλοί του στην Ελλάδα να έχουν μόνο κακά λόγια να πουν για τον Ολυμπιακό, ωστόσο κατά βάθος τον θαυμάζουν και τον θεωρούν πρότυπο. Δεν ξέρουμε αν λειτουργεί το: κράζεις, θαυμάζεις! Οι πιο παρατηρητικοί ωστόσο βλέπουν πια ότι τόσο η ΑΕΚ όσο και ο ΠΑΟΚ στα... χνάρια των ερυθρολεύκων κινούνται προσπαθώντας (ανεπιτυχώς, δεν είναι όλοι ίδιοι...) να δώσουν υπεραξίες σε ποδοσφαιριστές τους.

Οι κιτρινόμαυροι κατέκτησαν το πρώτος τους πρωτάθλημα μετά από δύο δεκαετίες και βάλε αλλά δύο βασικά τους γρανάζια (Σιμόες, Μπακασέτας) απέτυχαν να προσελκύσουν σοβαρό ενδιαφέρον από το εξωτερικό με συνέπεια να αναδιπλωθούν και να αποδεχθούν προτάσεις ανανέωσης που είχαν αρνηθεί... Στον ΠΑΟΚ είναι βέβαιο πως τα 10 εκατ. που είχαν βάλει ρήτρα στον Πρίγιοβιτς δεν πίστευαν ότι θα τα πάρουν ποτέ. Άγιο είχαν (και φάνηκαν τα... σάλια τους για το δεκάρικο με τον άκομψο τρόπο με τον οποίο ουσιαστικά έσπρωξαν τον παίκτη στην πώληση) γιατί είναι βέβαιο πως και με τα μισά θα είχε φύγει ο Σέρβος.

Οι εξαιρέσεις του ΠΑΟΚ (και της ΑΕΚ με τον Βράνιες) αποτελούν κανόνα για τον Ολυμπιακό. Η μόδα του ten year challenge αν προσαρμοστεί σε περιπτώσεις παικτών που ήρθαν από χαμηλά στον Ολυμπιακό και απογειώθηκαν είναι... άπειρες. Να τους θυμηθούμε μαζί;

Ο Μιραλάς ήρθε από τον πάγκο της Σεντ Ετιέν και πήγε στην Έβερτον. Από πάγκο, της Άντερλεχτ, ήρθε και ο Μιλιβόγεβιτς και σήμερα είναι ένα από τα καλύτερα χαφ της Πρέμιερ όπου αγωνίζεται και ηγείται με την Κρίσταλ Πάλας. Ο Τοροσίδης ήρθε από την Ξάνθη και πουλήθηκε τη Ρόμα. Στην ίδια ομάδα πήγε μετά τον Ολυμπιακό και ο Χολέμπας που αποκτήθηκε από τη Μόναχο 1860 της β' Γερμανίας. Ρωμαίος έγινε και ο Μανωλάς ο οποίος αποτέλεσε μεγάλο... κόλπο ερχόμενος ως ελεύθερος από την ΑΕΚ.

«Έσπασαν» ταμεία και με την πώληση Μήτρογλου στη Φούλαμ ενός παίκτη που ήρθε από τη μικρή ομάδα της Γκλάντμπαχ. Παίκτης της Καβάλας ήταν ο Αμπντούν, στη Νότιγχαμ (προ Μαρινάκη) μετακόμισε μετά. Παρτιζάν-Μπενφίκα με ενδιάμεση στάση Πειραιά έκανε ο Φέισα ενώ ακόμα και δύο αριστεροί μπακ που ήρθαν από τη Βαλενσιέν, Μαζουακού και Μπονγκ, μόνο ζημιωμένοι δεν βγήκαν.

Ο πρώτος είναι τώρα στην Μπράιτον ο δεύτερος στη Γουέστ Χαμ. Άγνωστος από την Κρουζέιρο ήρθε ο Βιάνα, πήγε στη Μπράγκα και συζητείται ακόμα και σε ομάδες όπως η Μίλαν. Και δεν είναι μόνο αυτοί. Υπάρχουν κι άλλοι (Μαρκάνο, Μπενίτες, Ντουρμάζ, Καρίμ, Μπεν), ακόμα και ο Ρέτσος της Ακαδημίας που έκανε... μπαμ.

Μα τί λέμε; Υπάρχει πιο εύστοχο παράδειγμα για το... Olympiacos effect σε παίκτες από τον Σίλβιο Προτό; Μιλάμε για έναν τερματοφύλακα που είχε πάει σε μια ομάδα (Οστάνδη) η οποία, κατά κάποιο τρόπο, είχε επιλεγεί ν' αποτελέσει το ποδοσφαιρικό του «νεκροταφείο» αφού ήταν πια 34 ετών. Κι όμως σε μόλις ένα χρόνο ο Ολυμπιακός τον έβαλε ξανά στη... βιτρίνα και έκανε μεταγραφή στη Λάτσιο.

Και φυσικά τώρα περιμένουμε να δούμε την κατάληξη κι άλλων όμορφων ποδοσφαιρικών ιστοριών όπως του Ομάρ (Μπράουνσβαϊγκ), Κούτρη (ΠΑΣ), Σισέ (Αζαξιό), Καμαρά (Αζαξιό).

***Και υπάρχει και το ten year challenge των προπονητών που ήρθαν στον Ολυμπιακό. Δείτε που είναι σήμερα οι περισσότεροι που ήρθαν στο λιμάνι και που οι άλλοι που πήγαν σε ΠΑΟΚ, ΑΕΚ ή και ΠΑΟ...

Διαβάστε επίσης

Σε... fight mode

Σε... fight mode

Η ομοιότητα δεν είναι στα ονόματα αλλά στο... τσιπ του εγκεφάλου. Γράφει ο Σπύρος Γρομητσάρης.

Τί είναι Ολυμπιακός;

Τί είναι Ολυμπιακός;

Σε δυο στιγμές συγκεντρωμένα ΟΛΑ τα γονίδια του Θρύλου. Γράφει ο Σπύρος Γρομητσάρης.

Next year challenge

Next year challenge

Ξέρουμε τι έκανε 10 χρόνια, ξέρει που θέλει να πάει τον επόμενο. Γράφει ο Σπύρος Γρομητσάρης.

Ten year challenge

Ten year challenge

Η διαδρομή του Θρύλου από το 2009 ως το 2019. Γράφει ο Σπύρος Γρομητσάρης.