Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η απαίτηση που ΕΣΥ έχεις

Η απαίτηση που ΕΣΥ έχεις
Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019 - 22:06
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Έχουν γραφτεί ουκ ολίγα για τη συμπλήρωση εννέα (9) ετών από τη μέρα που η ιδιοκτησία της ΠΑΕ Ολυμπιακός πέρασε στα χέρια του Βαγγέλη Μαρινάκη. Όσοι θέλουν να του πλέξουν το εγκώμιο αραδιάζουν ένα σωρό πράγματα που έχει κάνει. Τους παίκτες που έφερε, τους τίτλους που κατακτήθηκαν, την άνοδο στο ευρωπαϊκό ranking, τα βελτιωτικά έργα στο Ρέντη και φυσικά την εξαιρετική ιδέα που είχε για οικονομική... σύνδεση των εισιτηρίων της ΠΑΕ με τον Ερασιτέχνη (με την ταυτόχρονη επιλογή Κουντούρη για την προεδρεία) που αποδείχθηκε ζωτικής σημασίας.

Αληθή, προφανώς, είναι όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα. Το πιο σημαντικό ωστόσο, το μεγαλύτερο συνοπτικά εγκώμιο, είναι το εξής: στη χειρότερη εποχή της σύγχρονης ιστορίας της χώρας, όπου τα πάντα έχουν την κατιούσα και γίνονται εκπτώσεις κάθε είδους, ο κόσμος του Ολυμπιακού συνεχίζει να έχει τις απαιτήσεις που είχε και πριν από 10 και 20 χρόνια. Πρωταθλήματα, παιχταράδες, διάκριση στην Ευρώπη. Το εκπληκτικό είναι πως αυτές οι απαιτήσεις δεν συνιστούν κάτι σαν υπνοβασία. Δείτε τί... απαιτήσεις έχει ο αιώνιος αντίπαλος, ο Παναθηναϊκός. Να εξασφαλίσει νωρίς την παραμονή στην κατηγορία και αν μπορεί να... τρυπώσει στην 4άδα.

Δείτε τι συμβαίνει στην ΑΕΚ. Κατακτήθηκε, με μεγάλες δόσεις τύχης, αυτοκτονίας (ΠΑΟΚ) και εξυγίανσης το πρώτο πρωτάθλημα μετά από 24 χρόνια, ύστερα έμεινε ποδοσφαιρικά γυμνή και διασύρθηκε σε όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ και τώρα όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο (σημαντικό προφανώς) έργο του γηπέδου. Όσον αφορά στον ΠΑΟΚ, είναι ο μόνος του οποίου οι φίλοι δικαιούνται να ονειρεύονται αλλά, από την άλλη, μετά από τόση... βοήθεια, μετράνε τρία κύπελλα και ένα πρωτάθλημα (δύο σύμφωνα με τον Λουτσέσκου) και στην Ευρώπη, ακόμα, νίκη στο Τσάμπιονς Λιγκ δεν έχουν. Τη... γεύση των ομίλων την αγνοούν.

Ναι, οκ, θα υπάρξουν και... ενστάσεις. Μπορούσε κάποια πράγματα να τα κάνει καλύτερα. Προφανώς. Την τελειότητα δεν την έφτασε κανείς. Όμως θα μπορούσε, εύκολα, κάποιος άλλος να τα κάνει και πολύ χειρότερα... Το ποδόσφαιρο εξάλλου είναι το σπορ που τόσο λατρεύουμε επειδή είναι και απρόβλεπτο. Μερικά απ' αυτά που έχουν χαρακτηριστεί λάθη του (Μιραλάς, Τουρέ, Καρντόσο) εξάλλου άρχισαν με τις καλύτερες και πιο ακριβές προθέσεις.

Ας χαλαρώσουμε όλοι λοιπόν κι ας ρίξουμε μια ματιά τριγύρω. Βοηθάει να... καθαρίζει το μυαλό. Φυσικά και ο Ολυμπιακός υπήρχε πριν από τον Μαρινάκη και θα υπάρχει και μετά απ' αυτόν. Ποιός είπε κάτι διαφορετικό; Ωστόσο ας δώσουμε το credit που αξίζει ο σημερινός ιδιοκτήτης γι' αυτά που κατάφερε και ένα χτύπημα στην πλάτη για 'κείνα που προσπάθησε αλλά δεν βρήκε στόχο. Χτύπημα στη πλάτη ως κουράγιο να προσπαθήσει ξανά. Μαζί με σας φυσικά.

Διαβάστε επίσης