Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Φιλοσοφία και ηγετικά στελέχη

Φιλοσοφία και ηγετικά στελέχη
Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2019 - 11:15
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Είναι δύσκολο μια συνέντευξη Τύπου την παραμονή ενός ευρωπαϊκού αγώνα να μην εξελιχθεί σε κουβέντα γεμάτη κλισέ. Θα τονιστεί πόσο το θέλουν όλοι για το 100% που θα πρέπει να δοθεί, για τη συγκέντρωση, για την ομαδικότητα μπλα μπλα μπλα.

Αυτό που μου έκανε κλικ ωστόσο στα χθεσινά λόγια του Μαρτίνς εν όψει του αποψινού σπουδαίου αγώνα με την Μπασάκσεχιρ ήταν όταν ρωτήθηκε για τα στοιχεία που πρέπει να έχει η ομάδα του. «Αυτό που χρειάζεται είναι να μην ξεχάσει η ομάδα την ιδέα του παιχνιδιού, την ταυτότητα της. Να μην χρειαστεί να αλλάξουμε τον τρόπο που παίζουμε και να παίξουμε όπως συνηθίζουμε ως προς τη φιλοσοφία μας», απάντησε ο Πορτογάλος. Θέλει μαγκιά και θάρρος, όχι να το πεις αλλά να το κάνεις σ' ένα κρίσιμο και δύσκολο εκτός έδρας ματς.

Αυτό συνηθίζουν να κάνουν οι μεγάλες ομάδες ή εκείνες που αποκαλούνται τέτοιες. Συνήθως προσαρμόζονται στο παιχνίδι του αντιπάλου, έχοντας πρωτίστως κατά νου να τον εξουδετερώσουν, τα αουτσάιντερ. Πρώτα καταστρέφουν και μετά, αν προκύψει, δημιουργούν κιόλας. Ο Μαρτίνς λοιπόν υποσχέθηκε πίστη στη φιλοσοφία του. Διαλέγει το δύσκολο ο Πορτογάλος. Το εύκολο σε τέτοια ματς είναι να περιμένεις, να ρισκάρεις ελάχιστα και να αυξήσεις τις ελπίδες σου για ένα αποτέλεσμα με τις λιγότερες δυνατές αναταράξεις.

Ο 49χρονος κόουτς ωστόσο από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τον Ολυμπιακό αποδέχθηκε το δύσκολο της αποστολής του. Πέρυσι να δημιουργήσει μια ομάδα από το, σχεδόν, μηδέν και φέτος να την παρουσιάσει ανταγωνιστική και αποτελεσματική νωρίτερα από ποτέ.

Πέρα από την όποια φιλοσοφία ή αγωνιστική ιδέα, είναι ξεκάθαρο ότι το τί θα συμβεί στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου θα το «αποφασίσουν» οι παίκτες. Ακόμα και το τέλειο πλάνο (αν υποθέσουμε ότι υπάρχει τέτοιο) θα πάει στα σκουπίδια αν οι παίκτες, ατομικά, βρεθούν σε μέτρια ή κακή μέρα, θυμηθείτε το ματς στο Πλζέν. Ένα μέτριο πλάνο μπορεί να λειτουργήσει εξαιρετικά αν τα ατού είναι σε μεγάλη βραδιά. Κι απόψε ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη τα ηγετικά του στελέχη. Καλή η θεωρεία αλλά μετράνε οι πράξεις. Στο γήπεδο...

Διαβάστε επίσης