Ντουντούκα
Και τώρα το μυαλό μόνο στην Τούμπα...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 FM

Η μαχαιριά στην καρδιά του δότη

Η μαχαιριά στην καρδιά του δότη
Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019 - 09:28
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Είχα κατά νου να χαρακτηρίσω δύσκολο το σημερινό ματς με τον ΟΦΗ για τον Ολυμπιακό που δεν είναι σε καλό... φεγγάρι, όπως παραδέχθηκε ο προπονητής του μετά το ματς με τον Άρη, αλλά ήρθε ο Βαλμπουενά και το... τερμάτισε. Ξεφύγαμε από τη λέξη δύσκολο και πήγαμε πολύ ψηλότερα.

Ο τραυματισμός του Γάλλου μοιάζει με μαχαιριά στην... καρδιά. Καρδιά του Ολυμπιακού ήταν ο συγκεκριμένος παίκτης. Μια... καρδιά ενός δότη που εμφανίστηκε σαν από θαύμα το καλοκαίρι όταν τραυματίστηκε ο Φορτούνης και όλοι έβλεπαν μεγάλα ζόρια. Και ήρθε αυτός ο μέγας Ματιέ και εξαφάνισε ένα κενό που έμοιαζε με... κρατήρα. Μας έκανε να μην ασχολούμαστε καν με την απώλεια του Κώστα, λες και δεν υπήρξε ποτέ. Αδιανόητο.

Τώρα λοιπόν ο Ολυμπιακός πρέπει να μάθει, έστω και για λίγο, το πόσο ακριβώς θα φανεί σύντομα, να παίζει και χωρίς τον Βαλμπουενά. Τον άνθρωπο που έβαζε το «εγώ» του στο πλάι και έπαιζε για το «εμείς». Ο τύπος δημιουργεί ευκαιρίες (πέρα από την τελική πάσα, την ασίστ, υπάρχει και το chances created) για τους άλλους με τη μεγαλύτερη συχνότητα που έχει εμφανιστεί στα ελληνικά γήπεδα τα τελευταία πολλά χρόνια. Απώλεια λοιπόν και μάλιστα μεγάλη. Εξάλλου, πέρα από τα πράγματα που κάνει με τη μπάλα, από την 11άδα θα λείψει και ο χαρακτήρας του. Τα... balls του όπως λένε όλοι στο Ρέντη που υποκλίνονται στη γενικότερη συμπεριφορά του.

Μοιάζουν αρκετά... μαύρα τα πράγματα είναι η αλήθεια. Ξέρετε κάτι όμως; Ο Ολυμπιακός δεν είναι ομάδα του ενός. Είναι σύνολο. Έχει παίκτες που ξεχωρίζουν αλλά άπαντες βρίσκονται κάτω από τη... μαρκίζα που λέει: Ολυμπιακός. Ο Μαρτίνς έχει δημιουργήσει ένα σύνολο που καταφέρνει να διατηρεί τις ποδοσφαιρικές του αρχές ανεξαρτήτως προσώπων. Και αυτός είναι ένας λόγος να αισιοδοξεί κανείς.

Βεβαίως, παίζει ρόλο και ποιος καλείται να αντεπεξέλθει σε κάποιο ρόλο. Από την κλάση και την εμπειρία του 35χρονου Βαλμπουενά, πλέον ο Ολυμπιακός στρέφεται σε άλλες λύσεις. Θα είναι ο Λοβέρα; Θα γίνει κάτι άλλο; Μένει να το δούμε. Ο Μαρτίνς ξέρει καλύτερα.

Το σίγουρο είναι πως και στο σημερινό ματς με τον ΟΦΗ και σ' αυτά που ακολουθούν με Μπάγερν και ΑΕΚ ο συντελεστής δυσκολίας ανέβηκε κατακόρυφα. Θ' ακουστεί κλισέ αλλά είναι αληθές: ο Ολυμπιακός έγινε αυτό που είναι σήμερα, στα δύσκολα. Και κάτι τελευταίο, αν ένας παίκτης θεωρεί ότι ίσως αδικήθηκε από πλευράς χρόνου και μπορεί να βοηθήσει, ιδού η Ρόδος...

Διαβάστε επίσης